Nokia a anunțat colaborarea cu Microsoft din februarie 2011 și primul telefon lansat cu Windows Phone este Nokia Lumia 800. Un singur magazin online din țara noastră îl afișează în stoc – quickmobile.ro și ni le-au oferit pentru o recenzie. Designul și dimensiunile sunt identice cu cele afișat de Nokia N9.
I. Design
Adoptă un design unibody fiind fabricat ca și N9 dintr-o bucată de policarbonat. Finisările sunt ireproșabile. Dă impresia de calitate și o senzație plăcută. Nokia nu a copiat ci a inovat și ăsta-i un mare plus. Ecranul este inserat excelent și reacțiile obținute când telefonul este văzut pentru prima dată sunt de uimire. Nu aveți acces la baterie. Impresia pe care o dă este de soliditate, de lucru bine făcut, fără un rabat de calitate. Are 142 de grame și 12.1 mm grosime. O greutate similară are și iPhone 4S.
II. Ecran și sunet
Are 3.7 inch și tehnologie AMOLED cu rezoluție de 480×800 pixeli și 16 milioane culori. Aduce unghiuri largi de vizualizare și este superior S-LCD-ului întâlnit pe alte smartphone-uri cu Windows Phone. Mi-a dat impresia că nu acumulează amprentele ușor. Sunt curios dacă Nokia va trece și spre AMOLED-urile de generație mai nouă. La baza displayului se află trei butoane capacitive specifice Wndows Phone: Back, Home și Search.
Sunetul vine de la o boxă dispusă pe lateral, la bază și atunci când îl veți ține în mod landscape s-ar putea să o obturați. Se aude clar, dar parcă volumul este cam redus și la maxim. Preferam să fie ceva mai tare.
Jackul de 3.5 mm este dispus superior. Căștile cu care vine Lumia 800 sunt clasice, rotunde și negre. Nu ar strica să umble mai mult la customizarea lor. Poate pe viitor se vor gândi la acest aspect.
III. Hardware
Este unul dintre cele mai puternice telefoane cu Windows Phone 7.5 Mango. Aduce un procesor single core tactat la 1.4 GHz, 512 MB RAM și 16 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD. Cei 16 GB ar trebui să fie ok și să vă ajungă pentru câteva filme și câteva mii de melodii sau de documente. Partea hardware contează, dar cele mai importante sunt optimizările făcute de Microsoft în sistemul său de operare. Experiența oferită este fluidă și fără de reproș. Nu ai parte de laguri în funcționare și asta contează mult în ceea ce oferi utilizatorului.
IV. Sistem de operare și aplicații
Rulează Windows Phone în versiune 7.5 sau Mango. Vine din fabrică cu aceast soft. Sunt câteva aplicații în plus cum ar fi Nokia Drive. Telefonul importat de quickmobile.ro vine prin T-Mobile și aduce o serie de aplicații în limba germană, dar fără suport pentru țara noastră. Le puteți dezinstala.
M-a încântat experiența oferită în browsing. Accesez mereu internetul de pe telefon și browserul Internet Explorer, pentru mobile, se mișcă superb. Ai zice că nu este diferență între Lumia 800 și un dual-core precum SGS II.
Windows Phone 7 Marketplace îți oferă peste 40.000 de aplicații și Microsoft depune eforturi susținute pentru a crea o comunitate cât mai largă de dezvoltatori pentru sistemul său de operare mobil. Au oferit 25.000 de Lumia 800 către aceștia în colaborare cu Nokia. Rezultă că Lumia 800 este un fel de telefon de dezvoltator cum este Nexus S și Galaxy Nexus în universul Android.
De când am luat telefonul am ales să instalez facebook și twitter – aplicațiile oficiale. O să încerc să revin cu un top al aplicațiilor din WP7 Marketplace. Aș fi preferat să includă și o modalitate mai simplă de a obține screenshoturi ca în iOS sau în Android 2.3 Gingerbread, HoneyComb sau ICS. De aceea nu vă pot oferi printscreen-uri din partea software de pe Lumia 800.
V. Conectivitate
Nu este nimic ieșit din comun. Aduce Wi-Fi b/g/n, 3G cu viteze de download de maxim 14.4 Mbps, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm dispus superior. GPS inclus. Portul microUSB este regăsit superior și protejat de un plastic ce se îndepărtează apăsând într-o margine a sa. Lângă portul microUBS cu rol și în încărcarea terminalului se află slotul pentru cartela microSIM. Mecanismul său este oarecum ingenios. Ca să-l scoateți trebuie îndepărtată protecția pentru microUSB și să-l trageți spre lateral stânga ca să iasă în sus. Aș fi ales ceva mai solid. Există pericolul să pierzi acel slot după o folosire îndelungată. Nu este un smartphone pentru cei care schimbă cartelele SIM în mod frecvent.
Pe lateral dreapta dați de butoanele pentru volum și cel pentru pornirea și oprirea telefonului cât și pentru blocarea și deblocarea rapidă a display-ului touch. Au pus și un buton dedicat pentru cameră și asta mi se pare o inițiativă ok. Am observat că tinde a deveni un trend la telefoanele cu Windows Phone. La bază se află micuța boxă responsabilă pentru sunetul oferit, iar pe lateral dreapta nu dați de niciun conector.
Pe spate se află senzorul camerei foto de 8 Megapixeli cu lentile Carl Zeiss și logo-u Nokia pe o bandă de metal argintie. Aduce și un dublu led flash.
Legat de conectivitate i se poate reproșa lipsa HDMI, dar aduce DLNA, bluetooth în standard 2.1 când majoritatea afișează 3.0 sau chiar 4.0 în cazul iPhone 4S. 3G cu doar 14.4 Mbps când Samsung aproape că aduce un standard la 21 Mbps – eu zic că ar fi superok să și avem în România o viteză constantă la măcar 10 Mbps în 3G.
Conexiunea la wi-fi merge fără probleme și la fel și pe partea de telefonie unde oferă apeluri clare, fără pierdere de semnal.
VI. Cameră foto și video
Carl Zeiss a devenit un fel de standard de calitate pe care Nokia mizează mereu pe telefoanele sale high-end. Mai slabe au fost considerate camerele de 8 Megapixeli fixed focus de pe Nokia E7, dar a stabilit standarde greu de depășit cu N9. Aici vorbim de un senzor de 8 Megapixeli care filmează HD la 30 fps cu autofocus continuu. Integrează și un dublu led flash destul de puternic.
O galerie de fotografii găsiți mai jos cât și un clip video.
[nggallery id=214]
VII. Autonomie
Au fost reportate unele probleme și Nokia a spus că lucrează la un update software și că nu toate Lumia 800 sunt afectate. Telefonul primit de a quickmobile este versiunea finală și nu un sample de test. Nu am găsit probleme legate de descărcarea bateriei într-un ritm accelerat. Rezistă cu brio 1 – 2 zile la o utilizare puternică spre moderat ca și restul de telefoane Android sau iPhone 4S. Bateria este de 1.450 mAh.
Concluzii
Nokia Lumia 800 este cel mai ofertant telefon Nokia din punctul meu de vedere. N9 și Lumia 800 sunt telefoane ce împărtășesc aceeași celași design. Nokia Lumia 800 are un procesor tactat la 1.4 GHz, un GPU mai slab și memorie RAM de 512 MB pe când N9 are un accelerator grafic PowerVR SGX530 și 1 GB de RAM. Mare plus al lui Lumia 800 este sistemul de operare.
Windows Phone 7.5 este matur, oferă o experiență distinctă față de Android sau iOS. Numărul de aplicații crește de la o zi la alta și dacă Lumia 800 se va vinde vor fi și aplicații ieftine. Cu un preț corect s-ar putea ca Nokia să spargă gheața din zona telefoanelor high-end și să reintre în luptă.