Opinie

Am dat de o întrebare bună pe DailyMobile.net. Era ceva de genul: deții un telefon Lumia pentru că este cu Windows Phone sau pentru că-i fabricat de Nokia? 

Aș fi curios să aflu răspunsul la această întrebare. Samsung, Sony, HTC, LG au mers pe mâna Android și acolo ți se permite a customiza interfața grafică, există un grad mare de libertate în ce privește serviciile pe care le pui pe smartphone etc.

Știți că la Windows Phone nu se permite customizarea interfeței grafice Modern UI. Indiferent că vei cumpăra HTC 8X, Samsung ATIV S sau Nokia Lumia 920 vei avea același meniu. Asta-i bine pentru că ar permite update-urilor software să vină direct de la Microsoft fără a mai pune în calcul și producătorul hardware.

Totuși, este greu să-ți individualizezi produsul, să-i dai o notă aparte și să-l scoți în față. Samsung pune o groază de aplicații pe telefoane și cel mai evident mi se pare Galaxy S4 / din cei 16 GB cu care vine varianta de bază sunt liberi doar vreo 8 GB pentru stocarea de fișiere. Multe persoane se uită și la asta în achiziția unui smartphone.

Android este pe val și cifrele de vânzări sunt generoase începând din segmentul low-cost până la high-end. Aș putea da ca exemplu predicțiile de 60 de milioane unități în 2013 pentru Galaxy S4. Toate telefoanele cu Windows Phone 7 & 8 la un loc nu reușesc a atinge această valoare.

Nokia-Lumia-520

Cred că Nokia își pune speranțele în câteva telefoane care dacă vor sosi prețul corect și eu spun că vor avea priză la public: Nokia Lumia 520 ar fi unul dintre ele. Se adaugă Lumia 620, 720, 820 și 920. Prețurile pentru Lumia 820 s-au ajustat rapid de la peste 2200 de lei am observat că a ajuns pe la 1400 de lei și zic că se poate mai bine.

Trei lucruri pe care ar trebui să le facă Nokia ca să iasă în fața:

1. Lansare rapidă a unor telefoane precum Lumia 520, 620 și un preț excelent la operatori de telefonie pentru a atrage o clientelă cât mai mare. Vin telefoane Android în genul Orange Nivo cu preț excelent și hardware puternic. Mai este loc pentru telefoane cu Windows Phone 8 care să puncteze la design, aspect tineresc. Nokia știe să facă telefoane frumoase;

2. Servicii noi, aplicații cu caracter local, să investească mai mult în a atrage dezvoltatori de aplicații. Mi-aș dori să văd secțiunea Nokia Apps din Windows Phone 8 Marketplace cu multe aplicații locale, utile, jocuri noi și interesante, titluri care s-au bucurat de milioane de downloads în App Store și Google Play etc.

3. Investiții serioase în publicitate. Nu trebuie neapărat să mergi direct pe TV ca să ai impact. Mediul online oferă rezultate directe, clientul stă pe Facebook, citește recenzii, parcurge știri etc.

Android și iOS au fiecare în parte și elemente negative. Sunt sigur că s-ar face loc și pentru Windows Phone spre a deveni al treilea jucător în mod real. Din păcate, am impresia că lipsește o strategie coerentă și cu impact la public.

Categorii: nokiarecomandari

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.