gAuto

În toamna anului trecut aflam că Nokian Tyres va construi o fabrică de anvelope la Oradea, asta după ce şi-a închis pe repede înainte business-ul din Rusia.

În ultimele luni lucrurile au avansat, astfel că de luna viitoare va demara efectiv ridicarea de la zero a fabricii. Investiţia totală se ridică la aproximativ 620 milioane euro, din care 99.5 milioane euro sunt ajutoare date de statul român.

Fabrica se va construi destul de repede, primele anvelope urmând a fi produse în a doua jumătate a anului viitor. Nokian Tyres va angaja peste 500 de oameni, iar în această fabrică de la Oradea vor fi produse doar anvelope pentru SUV-uri şi maşini de clasă mare.

Se pare că cei de la Nokian Tyres au avut în vedere peste 40 de obiective de relocare a activităţii din Rusia, însă Oradea a fost cea mai bună alegere datorită disponibilităţii forţei de muncă, a avantajelor logistice, a surselor de energie verde, cât şi a accesului facil la reţeaua de cale ferată.

Noua fabrică din România va ajunge la capacitate maximă de producţie în 2025, moment în care se vor putea produce undeva la 6 milioane de anvelope / anual. Uzina va fi prima din grupul Nokian Tyres cu emisii zero de CO2.

Sursa: hotnews.ro