Îmi aduc aminte că atunci când am discutat cu Jerry Kao, Acer President of IT Products Business și Co-Chief Operating Officer, acesta a menționat de mai multe ori că Acer încearcă să se transforme într-un producător care să genereze un impact asupra mediului cât mai redus și care să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon cât mai rapid cu putință.
Gama Aspire Vero vine să susțină aceste dorințe, fiind vorba despre laptopuri realizate cu multe materiale reciclate și reciclabile. Noi vedem în continuare la lucru un Acer Aspire Vero AV14-51, un notebook ce a demonstrat că este mai mult decât un simplu produs eco. Nu este nici pe departe unul extrem de puternic, cu performanțe de PC gaming, dar veți vedea că își face treaba cu sârguință.
Specificații notebook Acer Aspire Vero AV14-51
Design
Fiindcă vorbim despre un laptop ce pune preț pe partea ecologică, ambalajul unui astfel de model se pare că este realizat din hârtie reciclată în proporție de 90%. Înăuntru, din cauză că avem în față un sample de test și nu o versiune de serie, am găsit doar adaptorul de alimentare cu două cabluri de prize diferite, unul pentru Europa, al doilea pentru SUA:
Acer Aspire Vero AV14-51 este un laptop altfel decât oricare altul pe care l-am întâlnit până acum. Carcasa, într-o bună parte, precum și butoanele tastaturii sunt realizate din plastic reciclat de tip PCR – Post-Consumer Recycled. Mai mult, touchpad-ul este acoperit cu un plastic recuperat din oceane și refolosit.
Faptul că nu a fost utilizată nici un fel de vopsea pentru carcasă, reduce din nou impactul asupra mediului. Exemplarul de test a fost în culoarea Cobblestone Grey, dar mai există și Starry Black și Mariana Blue.
Iar toate acestea fac din Acer Aspire Vero AV14-51 un notebook special. Chiar dacă pare ceva mai fragil, fiind cumva flexibil, mi-am dat seama că nu este deloc sensibil, este doar o impresie. Laptopul nu pare că ar avea de suferit prea ușor și lasă o impresie generală bună la capitolul calitate de construcție.
Nu-i neapărat un produs pretențios, nu se prezintă cu materiale precum aliaje metalice sau sticlă, dar chiar și așa este… altceva. Plasticul reciclat nevopsit are particularitățile lui, se simte ceva mai rugos, dar asta și din cauza modelului cu mici hexagoane gravate, ce îl fac cumva aspru.
Una peste alta, Acer Aspire Vero AV14-51 mi-a plăcut. Te surprinde la început, dar apoi, odată ce-l descoperi începi să-l vezi altfel.
Ecran și sunet
Ecranul IPS cu diagonala de 14 inch, în format 16:9 și cu rezoluție Full HD nu anunță prea multe. Nu este de tip glossy și asta înseamnă că nu reflectă mai deloc mediul ambiant, iar unghiurile de vizualizare sunt suficient de largi, pe cât te aștepți de la un IPS.
Luminozitatea maximă anunțată în fișa tehnică este de 300 niți, iar eu am măsurat în centru o valoare de 309 cd/mp. Distribuția luminozității la intensitate de 100% este ok, nu au fost diferențe de mai mult de 10% pe toată suprafața display-ului.
Culorile sunt bine reprezentate încă din fabrică, cu deviații medii Delta E de doar 3.1, cu 0.1 mai mult decât valoarea ce presupune că nu poți distinge deficiențele de afișaj cu ochiul liber.
Deviații Delta E înainte și după calibrare ecran Acer Aspire Vero AV14-51:
După ce am calibrat ecranul, am obținut deviații medii mai mult decât decente, chiar dacă nu de nivel de monitor profesional.
Un ecran foarte bun pentru un astfel de notebook, mai bun decât recunosc că mă așteptam să găsesc aici.
Sunetul extern, la fel. Are o calitate peste medie, cu frecvențe joase bunicele și cu medii și înalte clare și bine definite. Volumul maxim nu este cel mai înalt, ba chiar l-aș numi cel mult mediu, dar este suficient pentru social media, pentru online meetings și chiar pentru muzică de fundal sau un film.
Cu o pereche bună de căști legată la jack-ul audio de 3.5mm ai parte de o audiție mai mult decât decentă, ba chiar nu aș ști ce să reproșez acestui laptop aici. Volumul maxim poate că nu este cu adevărat impresionant, dar este atât cât trebuie pentru marea majoritate a utilizatorilor.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici, cel puțin în cazul versiunii de test, căci există și configurații mai puternice, nu sunt prea multe de comentat. Un ansamblu hardware corect pentru ceea ce este Acer Aspire Vero AV14-51, care, așa cum vom descoperi la capitolul dedicat, se dovedește și eficient energetic.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Aspire Vero AV14-51:
Ce aș vrea să menționez aici este că, deși pentru gama Acer Aspire Vero se anunță o durată extinsă de folosire, cu acces facil la componente pentru upgrade și eventuale reparații în decursul vieții, memoria RAM este lipită pe placa de bază. Așa ceva nu reprezintă un mod optim de a face upgrade sau de a repara ceva în eventualitatea în care apar probleme.
Acer Aspire Vero AV14-51 vine cu sistem de operare Windows 11 Home 64-bit preinstalat, care aduce în acest caz și aplicații precum Acer Product Registration, Acer Legal Information, Acer Care Center, Booking.com, Disney+, Evernote, ExpressVPN, Firefox, Forge of Empires, Hearts Deluxe, Microsoft Solitaire Collection, Microsoft Teams, Norton Security Ultra, Photo Director for acer, Planet9 Link, PowerDirector for acer, Realtek Audio Console, Simple Mahjong, Simple Solitaire, Simple Spider Solitaire, Spades și VeroSense.
Mi se pare ciudat că sunt atât de multe jocuri gata instalate, dar aplicația care merită un pic de atenție este VeroSense, ce vine ca un reminder care să te ajute să economisești energie, să reduci și după achiziție poluarea.
Capturi de ecran din aplicația VeroSense de pe Acer Aspire Vero AV14-51:
Performanță
Testele de benchmark relevă acel ansamblu hardware decent, care poate rula cel puțin satisfăcător sarcinile normale, precum editare office, navigare web, multimedia și altele asemenea.
În timpul testelor de benchmark am monitorizat temperaturile interne cu ajutorul HWMonitor de la CPUID, iar valorile maxime pot fi observate din capturile de ecran de mai jos.
Temperaturi maxime atinse pe componentele interne Acer Aspire Vero AV14-51:
Pentru un sistem de răcire cu un singur ventilator și două heatpipe-uri nu mi se pare că s-a ajuns la cifre prea înalte pe nici una dintre componente. Mai mult, nici la turație maximă ventilatorul nu face un zgomot pronunțat, așa că numai de bine pe partea de răcire.
Nici la exterior nu apar zone prea fierbinți. Cea mai caldă am observat că ar fi undeva în dreptul butoanelor numerice 3 – 4 și pe la grilele de evacuare a aerului fierbinte din interior, anume la cele dinspre ecran. Dar nici pe acolo nu este vorba despre temperaturi cu adevărat înalte, ci unele oarecum normale, care nu te deranjează.
Conectivitate
Fără a veni cu ceva cu adevărat special, Acer Aspire Vero AV14-51 aduce ceea ce este nevoie în 2022. Avem Wi-Fi ax și Bluetooth 5.2 pe partea wireless, pentru ca porturile fizice să fie reprezentate de 2 USB-A 3.2 Gen1, câte unul pe fiecare laterală, de un HDMI, un USB-C 3.2 Gen2 cu suport Thunderbolt 4 și alimentare la 65W și jack audio combo, cu rol de ieșire sunet stereo și intrare microfon, toate acestea pe partea stângă, unde este și portul pentru alimentare.
Aș mai menționa aici și camera web Full HD, dar care nu generează o calitate prea ridicată, precum și senzorul de amprentă poziționat în colțul din stânga sus al touchpad-ului.
Acesta are o rată de recunoaștere ok, dar mai dă și rateuri, și un timp de răspuns normal.
Tastatură și touchpad
Primul lucru care îți sare în ochi la tastatura de pe Acer Aspire Vero AV14-51 este dat de cele două butoane R și E, ce sunt colorate în galben, dar care sunt și afișate ca în oglindă. Este un detaliu care face trimitere la trei noțiuni de bază pentru protecția mediului: Reduce, Reutilizează și Reciclează.
Mai important aș spune că este că tastatura este foarte plăcută în utilizare, chiar neașteptat de bună. Cursa este optimă, nici prea scurtă, nici prea lungă, forța de apăsare corectă, iar actuarea se face clar, cu un feedback bun. Iluminarea este ok, dar nimic mai mult, nu are o intensitate dintre cele mai ridicate, dar până la urmă o vei folosi în medii slab luminate, deci nici nu e nevoie de prea mult.
Touchpad-ul este cam mic, dar în rest nu mai are nicio problemă. Este foarte exact și își face treaba corect de fiecare dată. Integrarea senzorului de amprentă nu reprezintă un dezavantaj, întrucât inclusiv acesta preia comenzile precum ar fi parte din trackpad, deci nu te încurcă niciodată.
Autonomie
Ansamblul hardware eficient energetic face ca autonomia lui Acer Aspire Vero AV14-51 să fie peste medie. Bateria de 53 Wh poate că nu ar fi anunțat că poate să reziste chiar și până la 8 – 9 ore fără încărcare, dar poate face asta. Evident că vorbim despre scenarii cu utilizare ușoară și cu luminozitatea ecranului pe la 40 – 50%, dar este o performanță din partea mea. Dacă pui sistemul mai serios la treabă și crești luminozitate către maxim, atunci nu mai treci de 3 ore, poate 3 ore și jumătate.
Nu am înțeles exact de ce Acer Aspire Vero AV14-51 vine cu port dedicat de încărcare dacă oricum cel USB-C acceptă alimentare cu până la 65W, adică tot atât cât dă la ieșire și adaptorul din pachet. Mă gândesc ăc era mai bine să se renunțe la acel port de alimentare dedicat și astfel se mai făceau atât economii, cât și reduceri ale… poluării.
Preț
Notebook Acer Aspire Vero AV14-51 – nu l-am găsit listat la magazinele din țara noastră, dar prețul recomandat pentru un exemplar precum cel de test este de 750 dolari.
Acer Aspire Vero AV14-51 este, așa cum am spus de la bun început, o apariție. Nu este ca niciun alt laptop cu care am interacționat. Nu este nici cel mai bun, dar în niciun caz rău. Cei ce pun mare preț pe protejarea mediului, pe reciclare, pe orice ține de ecologie, pot alege un astfel de notebook fără griji. Atât timp cât nu ai nevoie de putere mare de procesare, de performanță înaltă, atunci nici nu ai de ce să nu-l alegi.