Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71 – review

27/07/2020

În încercarea de a atrage cât mai mulți clienți, producătorii de laptopuri ajung să creeze din ce în ce mai multe categorii dintre care să poți alege. Accentul s-a pus în ultima vreme pe notebook-uri de gaming sau ultrabook-uri, însă iată că apar și din ce în ce mai multe unelte de lucru dedicate designerilor, graficienilor și creatorilor de conținut.

Am testat deja un laptop din gama ConceptD de la Acer, mai exact modelul extrem de capabil ConceptD 5 Pro, iar acum a venit rândul unuia mai accesibil. Acer ConceptD 3 renunță la câteva dintre atuurile fratelui mai mare, precum rezoluția 4K a ecranului sau placa grafică din gama NVIDIA Quadro, pentru a se putea opri la un preț mai mic. Cum se răsfrânge asta asupra performanțelor și a experienței de utilizare vedem mai departe.

Specificații notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Specificatii Acer ConceptD 3 CN315-71

Design

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Noi am primit unitatea de test alături de încărcătorul compatibil. Fiind un laptop ce se adresează profesioniștilor din anumite domenii, Acer ConceptD 3 CN315-71 nu are nevoie de artificii de design spre a se face dorit, ci trebuie să puncteze la alte capitole.

Vedem un notebook sobru, cu atât mai mult în culoarea carcasei precum cea de față. Acer ConceptD 3 poate fi ales și într-o nuanță de alb, cumva mai extravagantă. Rămânem la unitatea noastră și menționez că denumirea seriei din care laptopul face parte apare subtil pe capacul ecranului, în zona centrală de sus, precum și deaupra tastaturii, tot în zonă centrală.

În rest, nimic care să iasă cu adevărat în evidență.

Deschiderea ecranului se poate face până la circa 180 de grade:

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Laptopul este suficient de robust, construcția nu dă semne de slăbiciuni. Avem metal pentru capacul ecranului și zona din jurul tastaturii. De jur-împrejurul display-ului și pe partea posterioară este plastic mat. Finisările sunt bune, nimic nu mi s-a părut executat neatent.

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

La fel ca la alte laptopuri ce folosesc aluminiul sablat la exterior și la Acer ConceptD 3 CN315-71 urmele degetelor parcă se ”agață” de aceste suprafețe de metal și rămân vizibile, fiind și destul de greu curățat. 

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare Acer ConceptD 3 CN315-71

Dacă la ConceptD 5 Pro am interacționat cu unul dintre cele mai bune ecrane de laptop de până acum, în cazul Acer ConceptD 3 CN315-71 nu mai pot fi chiar atât de încântat. A nu se înțelege greșit, display-ul nu este rău deloc, așa cum vom vedea mai departe, doar că nici nu are nimic de-a dreptul extraordionar.

Pe panelul IPS de tip ComfyView, cu rezoluție Full HD, culorile sunt afișate corect direct din fabrică, cu un Delta E mediu măsurat de mine de doar 3.3 și cu o valoare maximă de 5.8.

După calibrarea cu propriile echipamente, ecranul se arată mult mai capabil, afișând deviații medii de doar 0.6 pe Delta E94 și 0.8 pe Delta E2000, respectiv deviații maxime de 1.1 pe Delta E94 și 1.5 pe Delta E2000. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Distribuția luminii pe panel este bună și arată cam așa la intensitate maximă (după calibrarea ecranului):

Distributie luminozitate la 100 pe Acer ConceptD 3 CN315-71

Luminozitatea maximă oferită de acest ecran este de circa 250 niți, eu am măsurat mai excat o valoare de 263 cd/mp. Aici se putea mai bine, în mod clar, dar nu-i nimic pe atât de grav pe cât mă așteptam. Faptul că panelul nu reflectă aproape deloc mediul ambiant, îl face utilizabil chiar și în spații puternic iluminate sau în lumină naturală medie (adică la umbră, nu direct în soare).

Contrastul este ridicat, negrul este suficient de adânc, iar unghiurile de vizualizare largi, chiar și la mai bine de 45 de grade nu se pierde mult din calitate.

Fără a fi impresionant, ecranul reușește să fie unul dintre punctele forte ale acestui laptop.

Sunetul extern cade în sarcina a două micuțe difuzoare, dispuse către colțurile opuse balamalelor ecranului. De aici primim un sunet slab, atât din punct de vedere al calității, fără nimic care să sune decent, cât și ca volum maxim. 

Prin jack-ul combo de 3.5 mm avem parte de un cu totul altul tratament. Cu o pereche de căști de calitate, primim un sunet clar, cu toate frecvențele corect redate, bine separate. Volumul maxim este și el mai mult decât suficient, așa că din această direcție mai nimic de reproșat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Info CPU-Z Acer ConceptD 3 CN315-71

Unitatea de test a fost ca mai de fiecare dată în cazul unui laptop Acer una ceva mai diferită față de ceea ce vei găsi în retail. Avem un procesor Intel Core i7-9750H cu placă video NVIDIA GeForce GTX 1650, combinație ce se regăsește și în magazine.

Memoria RAM este de 16 GB, cu 2 x 8 GB, cantitatea pentru care se opta opta de asemenea la cumpărare. Diferența este că în cazul unității ajunse la noi a fost vorba despre module diferite a câte 8 GB, unul de la Micron, celălalt de la Kingston. Presupun că la exemplarele din comerț vor fi două module identice.

Spațiul de stocare este și el diferit față de ceea ce veți putea alege din magazine. De obicei, un Acer ConceptD 3 CN315-71 vine cu un SSD pe M.2 PCIe de 512 GB. În cazul de față, am avut instalat un SSD Kingston A1000 de 256 GB și un HDD pe 2.5 inch de 1 TB, de la Western Digital.

Info CPU-Z notebook Acer ConceptD 3 CN315-71:

Sistemul de operare cu care poate fi ales Acer ConceptD 3 CN315-71 poate fi un WIndows 10 Home ori unul Pro. Noi ne-am jucat cu varianta Pro.

Aplicațiile ce vin la pachet cu Acer ConceptD 3 CN315-71 și sistemul de operare preinstalat sunt doar câteva de la Acer – Acer Documents, Acer Legal Information și ConceptD Palette. Este posibil ca o unitate de retail să includă mai multe programe preinstalate, însă nu pot fi sigur de asta.

Performanță

Am rulat mai multe teste de benchmark cu Acer ConceptD 3 CN315-71, iar rezultatele le-am pus în tabelul de mai jos alături de cele obținute de notebook-ul de gaming Acer Nitro AN715-51, ce integra un hardware similar.

Teste benchmark Acer ConceptD 3 CN315-71

De menționat este că placa video NVIDIA GeForce GTX 1650 suportă două tipuri de driver. Unul este cel de gaming – Game Ready Driver, celălalt destinat productivității – Studio Driver. Testele de benchmark au fost rulate cu driverul Game Ready, dar am instalat ulterior și Studio Driver.

Am făcut o comparație cum se descurcă Acer ConceptD 3 CN315-71 în editarea foto (Adobe Lightroom) cu ambele drivere. Răspunsul este că există o diferență mică, totuși sesizabilă cu driverul Studio în ceea ce privește atât modificările real time aduse fișierelor RAW, cât și ca timp de export.

Mai mult, cu driverul Studio, exportul aceluiași proiect video în Adobe Premiere durează cu circa 30% mai puțin față de atunci când este instalat driverul Game Ready. Așa că un profesionist din domeniile foto-video, grafică sau design ar face bine să aleagă driverul potrivit spre a beneficia de toată performanța pe care o poate oferi acest notebook la pachet cu placa grafică NVIDIA GeForce GTX 1650.

În timpul testelor de benchmark am monitorizat și temperaturile atinse pe procesor și placa video. Pe CPU s-a atins un maxim de 89 grade Celsius, o temperatură mare, dar nimic de speriat.

Pe GPU, temperatura maximă nu a urcat la mai mult de 69 grade Celsius. Bine aici.

De reținut legat de sistemul de răcire instalat pe Acer ConceptD 3 CN315-71 este faptul că acesta este suficient de capabil, rămânând în schimb tot timpul silențios. Chiar și la turația maximă a celor două ventilatoare zgomotul nu este unul derajant, ba din contră. Mai mult de un fâșâit ceva mai pronunțat nu s-a auzit niciodată.

Conectivitate

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

De apreciat la Acer ConceptD 3 CN315-71 este prezența modulului Wi-Fi ax (Wi-Fi 6), dar și a celui Bluetooth 5.0. Pe partea de contact direct avem un port HDMI 2.0, unul USB Type-C 3.1, două USB Type-A 3.1 și un USB Type-A 2.0. Lista este încheiată cu un port LAN Gigabit și un jack de 3.5 mm de tip combo, ce suportă simultan ieșire sunet și intrare microfon.

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Mi-ar fi plăcut ca un laptop precum Acer ConceptD 3 CN315-71, ce se adresează și creatorilor de conținut, să propună un card reader, un port compatibil Thunderbolt sau un port video suplimentar, un mini DisplayPort, de exemplu. Se poate trăi și fără acestea, dar nu stricau, zic eu.

Vă spun tot aici că Acer ConceptD 3 CN315-71 propune și un cititor de amprentă, situat  sub numpad-ul tastaturii. Acesta are o precizie de recunoaștere suficient de ridicată, însă trebuie să poziționezi destul de exact degetul pe senzor ca atunci când ai înregistrat amprenta. Orice mică deviație va duce la nerecunoașterea amprentei. Timpul de răspuns este bun.

Tastatură și touchpad

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Tastatura de pe Acer ConceptD 3 CN315-71 este una full, cu numpad cu taste ceva mai înguste. Toate butoanele sunt retroiluminate într-o nunață de portocaliu, pe care Acer a comparat-o cu cea a chihlimbarului. Iluminarea este omogen distribuită sub toate tastele.

Tastele sunt bine delimitate, au o dimensiune optimă, o cursă scurtă, dar nu exagerat și o actuare ce putea fi mai bine delimitată. Totuși, rețineți că această analiză este una extrem de subiectivă, fiecare utilizator are anumite preferințe în ceea ce privește tastatura.

Touchpad-ul este de dimensiuni medii și este unul grozav în exploatare. Foarte exact, cu un răspuns optim și cu click-uri clare, este cu adevărat plăcut.

Autonomie

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Bateria de 3574 mAh / 55 Wh nu-i tocmai ce trebuie pentru un astfel de portabil. Este adevărat că atunci când ai serios de lucru cel mai probabil laptopul va fi cu încărcătorul în priză, dar nu pot să apreciez o autonomie de circa o oră și jumătate în condiții de utilizare cu adevărat intensă, cu lunminozitatea ecranului la 100%.

Dacă nu forțezi la maxim, cu ecranul luminat pe la 50%, poți să prinzi circa 2.5 – 3 ore departe de priză, iar în sarcini ușoare, cu luminozitatea ecranului tot cam pe la jumătate, ai șanse să treci și de 5 ore, chiar aproape 6 în unele cazuri.

Totuși, vorbim despre un laptop ce se presupune că va fi pus des la treabă serioasă față de unul convențional, tip business sau ultrabook, așa că o autonomie în condiții dificile de minim 3 ore era aproape obligatorie.

Incarcator Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Încărcătorul ce vine la pachet cu Acer ConceptD 3 CN315-71 oferă la ieșire 135 W. Acesta este capabil să încarce o baterie goală în puțin peste 2 ore.

Preț

Notebook Acer ConceptD 3 – nu l-am mai găsit listat în oferta celor mai mari magazine online de la noi, dar ultimul preț cunoscut era în jurul a 6.000 de lei. De fapt, pe Amazon.de chiar la cam atât este listat un model similar cu cel primit de noi la test.

Concluzii

Notebook Acer ConceptD 3 CN315-71

Acer ConceptD 3 CN315-71 nu este un laptop rău, chiar deloc, singura problemă majoră este de fapt una dintre cele peste care mulți nu vor putea trece, cel mai probabil. Mă refer la preț. La 6.000 de lei poți alege laptopuri de gaming cu mult mai performante, cel puțin din direcția plăcii video. Un exemplu ar putea fi chiar Acer Nitro 7 AN715-52, ce integrează un ecran extrem de exact pe partea de reprezentare a culorilor (chiar și înainte, dar mai ales după calibrare).

Cele mai importante puncte pro și contra pentru notebookul Acer ConceptD 3 CN315-71:

PRO

  • ecran ce afișeză culori precise direct din fabrică și extrem de exacte după calibrare;
  • sistem de răcire ce funcționează eficient și foarte silențios;
  • construcție solidă, finisări atente și materiale de calitate.

CONTRA

  • autonomie modestă;
  • preț cam optimist raportat la ansamblul hardware.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.