Îmi amintesc când au apărut primele laptopuri de gaming că fiecare model era unul ce oferea performața maximă pentru acel moment. Cu timpul acest tip de notebook a început să fie încadrat în diferite categorii, așa că acum avem notebook de gaming entry-level, mid-range și de top.

De la Acer am testat la sfârșit de 2019 un Predator Helios 300, laptop destul de asemănător cu cel de azi. Principalele diferențe între cele două sunt date de mărimea ecranului și de placa video integrată, de top la Helio 300, față de cea mid-range de la Acer Nitro 7 AN715-51.

Specificații notebook de gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Specificatii notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

 

Design

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

La fel ca de fiecare dată când testăm notebook-uri Acer și acum avem de-a face cu un exemplar de pre-producție. Așadar, în cutie am primit alături de laptop doar un încărcător compatibil:

Spuneam că Acer Nitro 7 AN715-51 este asemănător cu Predator-ul Helios 300 pe care l-am prezentat cu câteva luni în urmă, iar afirmația este întărită la capitolul design.

Aspectul general, cu colțurile de deasupra ecranului ”taiate” la un anumit unghi, se păstrează. Detaliile diferă în schimb, la Acer Nitro 7 AN715-51 finisajul capacului display-ului este complet diferit. Avem un model cu linii oblice, unele mai pronunțate și mai groase, altele foarte fine și la unghi drept de celelalte. Denumirea producătorului este în centru.

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Modelul de pe spatele ecranului face ca eventualele zgârieturi ce vor apărea în timp să nu fie atât de vizibile, dar adună imediat urmele degetelor. Același lucru este valabil peste tot pe unde Acer Nitro 7 AN715-51 propune ca material de finisaj metalul. Și cum metal este aproape peste tot, amprentele vor fi vizibile oriunde îndrepți privirea către acest laptop.

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Înclinarea maximă a ecranului laptopului Acer Nitro 7 AN715-51

Pe de altă parte, construcția din metal îi asigură acestui portabil o rigiditate structurală excelentă, notebook-ul pare că poate îndura multe de-a lungul vieții.

Deși materialele de la exterior sunt de cea mai bună calitate, nu același lucru îl pot spune despre finisările de detaliu. La colțurile unde se îmbină două bucăți mari de metal există muchii prea ascuțite, care agață, dar și mici lufturi. Este posibil ca aceste mici imperfecțiuni să nu existe pe modelele de retail, fiindcă vă reamintesc că acum vorbim despre un exemplar de pre-serie.

Dimensiuniele sunt rezonabile, nu vorbim totuși despre cel mai compact laptop de gaming pe 15.6 inch. Marginile din jurul ecranului sunt destul de late după standardele din 2020, făcând laptopul mai mare decât ar fi fost ideal. Grosimea însă este mai mult decât ok.

Greutate notebook Acer Nitro 7 AN715-51

Greutatea poate părea ridicată dacă ne luăm după datele oficiale furnizate de Acer, ce indică circa 2.5 kg pentru Nitro 7 AN715-51. În realitate este vorba despre 2.23 kg, adică aproape la fel ca în cazul MSI GE65 Raider 9SE-256XRO.

Ecran și sunet

Test dupa calibrare ecran notebook Acer Nitro 7 AN715-51

În cazul de față Acer Nitro 7 AN715-51 propune un ecran de 15.6 inch, de tip IPS COmfyView, cu rezoluție Full HD și rată maximă de refresh de 60 Hz. Există posibilitatea de a alege și display cu aceleași specificații până la rata de refresh, ce poate urca la alte modele Nitro 7 până la 144 Hz.

Revenim la exemplarul ce a stat în fața mea câteva zile bune. Trebuie spus că ecranul nu este rău, cum nici nu impresionează din vreo direcție.

Luminozitatea la maximum depășește cu puțin 260 cd/mp. Distribuția luminozității pe întreg panoul nu este cea mai grozavă, la 100% arată cam așa:

Distributie luminozitate la 100 notebook Acer Nitro 7 AN715-51

Sub nicio formă luminozitatea nu-ți va permite să folosești laptopul în lumină naturală puternică.

Contrastul este bun, la fel și unghiurile de vizualizare, panoul IPS afișând în plus un negru suficient de adânc. Măsurat de mine, cu luminozitatea la minimum, pe negru erau emise 0.02 cd/mp.

Reprezentarea culorilor este deficitară din fabrică, măsurătorile făcute cu un colorimetru LaCie BlueEye Pro și software-ul compatibil au arătat deviații Delta E medii de 5.5, cu un maxim de 10.8.

După calibrare, display-ul a dovedit de ce este în stare cu adevărat. Și este în stare să redea culori foarte exacte, deviațiile medii fiind de 0.3 pe Delta E94, respectiv 0.5 pe Delta E2000. Valoarea maximă a deviației a fost 0.6 pe albastru după standardul dE94 și de 0.9 pe albastru și galben după dE2000. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Rata de refresh de 60 Hz nu poate asigura cele mai fine tranziții în jocurile cu multă acțiune, de aceea apar fenomene de ghosting și tearing. Pentru cei exigenți pe această direcție este recomandat modelul Acer Nitro 7 AN715-51 cu panou cu rată de refresh la 144 Hz.

Sunetul extern iese din spatele unor grile amplasate pe partea posterioară a laptopului, către colțurile dinspre utilizator. Calitatea sunetului este medie, absolut nimic spectaculos. Bass aproape că nu există, în timp ce spectrul jos al mediilor este la fel de dezamăgitor. Înaltele sunt singurele ce sună decent, dar asta nu poate contura decât un sunet mediocru, ce odată dus către volumul maxim dezamăgește și mai mult. Apropo de volum, acesta nu este nici el ridicat, poate fi numit cel mult satisfăcător, ca să fiu indulgent.

Situația se schimbă când vorbim despre sunetul ce iese prin jack-ul de 3.5 mm. Calitatea este la cote înalte, chiar dacă nu la fel de bună precum cea pe care o poți primi de la placă de sunet decentă. Oricum, chipset-ul audio din Acer Nitro 7 AN715-51 se descurcă foarte bine, doar volumul maxim mi s-a părut ușor limitat. În rest, totul este corect reprodus, cu o pereche bună de căști nu vei avea motive de nemlțumire.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Exemplarul de pre-serie ajuns la noi în teste a venit cu un procesor mai vechi cu o generație, față de ceea ce integrează modelele din comerț.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Nitro 7 AN715-51:

Vorbim în acest caz de un Intel Core i7-8750H Coffe Lake, în condițiile în care versiunile de retail aduc mai noul i7-9750H. Diferențe de hardware se mai găsesc și în dreptul memoriei RAM, acum avem de-a face cu cantitatea maximă ce poate fi pusă pe un Acer Nitro 7 AN715-51, respectiv cu 32 GB de tip DDR4 SDRAM cu frecvențe de până la 2666 MHz.

Spațiul de stocare a fost reprezntat de 2 SSD-uri pe interfață M.2 PCI x4, fiecare a câte 256 GB, SSD-uri ce lucrează în RAID 0. Suplimentar acestora mai găsim un HDD pe 2.5 inch, cu capacitatea de 1 TB.

Placa video a fost reprezentată de una NVIDIA GeForce GTX 1650 cu 4 GB GDDR5, existând opțiunea de a echipa un Acer Nitro 7 și cu o placă video NVIDIA GeForce GTX 1660Ti cu 6 GB memorie RAM.

Sistemul de operare cu care a venit preinstalat exemplarul de test a fost un Windows 10 Pro pe 64-bit. Nu are rost să vorbesc despre acesta, o să vă spun doar că una dintre aplicațiile ce diferențiază acest laptop de altele este Nitro Sense, ce-ți oferă posibilitatea de a monitoriza temperaturile CPU și GPU, de a gestiona cele două ventilatoare ale sistemului activ de răcire, precum și de a alege preset-urile de sunet din Acer TrueHarmony și de a face unele setări pentru tastatură.

Capturi de ecran din aplicația Nitro Sense de pe Acer Nitro 7 AN715-51:

Performanță

Teste benchmark notebook Acer Nitro 7 AN715-51

Versiunile de serie ale Acer Nitro 7 AN715-51 vin cu procesor Intel Core i7-9750H, pe când cea testată de noi propune varianta mai veche cu o generație. Chiar și așa, având în vedere că nu sunt diferențe notabile între cele două generații de procesoare de la Intel, tind să cred că au ceva relevanță și testele făcute exemplarului de pre-serie.

Am pus în tabel, spre comparație, rezultatele obținute de Acer Nitro 7 AN715-51 alături de cele ale fratelui mai mare Predator Helios 300 PH317-53.

Tabel teste benchmark Acer Nitro 7 AN715-51

Vă spun aici câte ceva și despre temperaturile atinse în timpul testelor de benchmark. Surprinzător sau nu, nici după zeci de minute în care procesorul a fost ținut în sarcină maximă pe toate nucleele, temperatura maximă nu trecut de 87 grade Celsius. Nu-i mică, dar parcă  sistemul de răcire merită laude atunci când nu se trece de pragul de 90 grade Celsius.

Temperaturi maxime notebook Acer Nitro 7 AN715-51

Placa grafică dedicată de la NVIDIA nu a crescut peste 65 grade Celsius, din nou o performanță demnă de laudă.

Impresionant este faptul că cele două ventilatoare ale sistemul de răcire nu sunt extrem de gălăgioase nici la turație maximă. Se aud evident, dar parcă sunetul nu este atât de deranjant, nu are acea frecvență joasă pe care am întâlnit-o la alte laptopuri, frecvență ce mi se pare mereu mai greu de ignorat. Cu căști pe urechi, sistemul de răcire parcă nu se aude deloc.

Pe de altă parte, răcirea eficientă poate fi pusă pe seama faptului că, în unele locuri, carcasa devine cu adevărat fierbinte, practic acționează ea însăși ca un element de răcire, ce preia temperaturile înalte din interior, pe care le duce afară.

Cel mai cald se face în partea din dreptul tastelor de la F1 la F9, unde totul se simte încins. Chiar dacă nu există nicio șansă ca lucrurile să devină periculoase pentru utilizator, temperaturile atinse în acea zonă sunt cu mult mai ridicate decât am întâlnit eu la alte notebook-uri de gaming.

Pe patea de jocuri trebuie să recunosc că nu am testat intensiv. Deși laptopul a stat la mine mai bine de 3 săptămâni, activitățile din afara site-ului nu mi-au permis să pot fi mai explicit aici:

  • GTA V detalii Very High Full HD – 53 fps în medie;
  • Battlefield V detalii Ultra Full HD – 59 fps în medie;
  • Far Cry 5 detalii Ultra Full HD – 56 fps în medie.

Conectivitate

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Fiind un laptop mid-range de gaming, Acer Nitro 7 AN715-51 aduce aici tot ce trebuie, fără însă a plusa cu elemente de conectivitate gen Wi-Fi 6 (ax), ieșire DisplayPort, compatibilitate Thunderbolt 3 sau prezența unui card reader.

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Pe partea de conectivitate fără fir găsim Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac și Bluetooth 5.0, în timp ce porturile fizice sunt reprezentate de un HDMI 2.0, un USB Type-C, un USB Type-A 2.0, două USB Type-A 3.1, LAN de tip Gigabit și jack combo de 3.5 mm (ieșire sunet și intrare microfon).

Tastatură și touchpad

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Tastatura de pe Acer Nitro 7 AN715-51, mi-a plăcut. Lasă un sentiment de tastatură rezistentă în timp, cu o cursă a tastelor peste medie (pentru un laptop), cu o actuare fermă, ce opune o ușoară rezistență. Preluarea comenzii se simte clar, astfel redactarea se face, după puțină obișnuință, destul de corect. Asta cel puțin în cazul meu.

Tastele au o dimensiune de 15 x 15 mm, cu butoanele de la Num Pad mai înguste. Toate tastele au o margine roșie, cu cele direcționale și cele WASD cu un contur mai bolduit, să-i spun.

Există și iluminare din spate, tot în nunață roșie, iluminarea ce poate fi reglată în 3 trepte. Din păcate, iluminarea nu este omogenă sub toate butoanele, unele sunt mai puternic luminate, altele mai puțin. Tot ca minus aș trece și faptul că după ce iluminarea se stinge (dacă trec 30 de secunde în care nu apeși niciun buton) pentru a se reaprinde este nevoie să apeși o tastă, dacă atingi trackpad-ul nu se întâmplă nimic.

Trackpad-ul are dimensiuni medii (100 x 78 mm) și a primit și el un contur roșu. Preluarea comenzilor este extrem de exactă, o adevărată plăcere să-l folosești în orice tip de activitate. Click-urile se fac clar, forța de apăsare este bine dozată.

Autonomie

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Bateria de 58 Wh se descurcă decent când nu este solicitată prin activități intense. Poate trece de 5 ore de utilizare cu sarcini simple, precum browsing, office sau multimedia, dar numai dacă luminozitatea ecranului este setată la mai puțin de jumătate.

Cu ecranul luminat la maximum, o sesiune de jocuri grele, ce solicită ansamblul hardware, nu va fi mai  lungă de 45 de minute.

Aș spune că o valoare medie pentru autonomie în cazul Acer Nitro 7 AN715-51 este de circa 2 ore – 2 ore și jumătate, cu activități diverse. Este cam puțin pentru 2020, deși nimic neobișnuit pentur un laptop de gaming din acestă categorie de preț.

Adaptor alimentare Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Alimentarea laptopului și încărcarea bateriei se face prin intermediul unui adaptor ce oferă la ieșire un curent la 19 V / 7.1 A. Asta înseamnă o încărcare la 135W, ce face ca un acumulator complet descărcat să fie dus la 100% din capacitate după circa 2 ore. Bateria se încarcă doar prin mufa dedicată, procesul nu se poate realiza și prin portul USB Type-C.

Preț

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51 – începând de la 3.600 de lei pe PCGarage.ro, în funcție de configurație. Nu am găsit un exemplar care să fie cât de cât apropiat ca specificații cu cel analizat aici.

Concluzii

Notebook gaming Acer Nitro 7 AN715-51

Acer Nitro 7 AN715-51 este un laptop de mijloc foarte bun, suficient de performant pentru prețul său. Cele mai importante plusuri sau minusuri sunt mai jos, adaug aici doar elemente pe care nu le-am putut încadra nici ca fiind extrem de bune, dar nici slabe.

Mă refer la ecran, ce este ok, afișând culori foarte precise după calibrare și un contrast suficient de înalt, dar care nu este luminos atât cât trebuie și deci nu poate fi folosit cu succes în spații puternic iluminate. Sunetul este de nivel mediu – prin difuzoare absolut nimic de lăudat, mult mai bun prin jack-ul de 3.5 mm, însă făcând medie rezultă o calitate… medie.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Acer Nitro 7 AN715-51: 

PRO

  • ansammblu hardware performant raportat la preț;
  • răcire eficientă, ce ține temperaturile de sub carcasă sub control indiferent de sarcini, cu ventilatoare silențioase chiar și la turație maximă;
  • tastatură și trackpad de calitate, foarte plăcute în utlizare;
  • construcție solidă, cea mai mare parte a exteriorului este din metal, ce-i conferă laptopului o rigidate structurală ridicată.

CONTRA

  • unele finisări de detaliu puteau fi mai atent lucrate (anumite muchii agață sau sunt prea ascuțite – poate fi vorba doar despre exemplarul de test, un model de pre-serie);
  • zona din dreptul tastelor F1 – F9 se încinge destul de tare când ansamblul hardware este pus serios la lucru.