Linia de produse pe care Acer o are pregătită pentru creatorii de conținut și profesioniștii din domeniul designului, graficii și proiectării se reînnoiește din timp în timp. Seria Acer ConceptD cuprinde unități desktop, monitoare și notebook-uri. Noi vedem în continuare la lucru ediția laptopului Acer Concept 5 pregătită pentru 2021, în versiunea CN516-72G.

Specificații notebook Acer ConceptD 5 CN516-72G

Specificatii notebook Acer ConceptD 5 CN516-72G

Design

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Ca de obicei, de la Acer am primit laptopul în ceea ce pare cutia de retail, dar în care am mai găsit doar încărcătorul cu două tipuri de cablu, pentru prize europene și tip UK.

Cel mai probabil, în pachetul de retail al acestui produs vom mai avea câteva pliante cu rol de manual de utilizare și alte informații. 

Așa cum este normal și de așteptat de la un notebook precum Acer ConceptD 5 CN516-72G, designul eeste simplu, oarecum sobru, fără elemente extravagante. Culoarea exemplarului ajuns la noi purta denumirea ”The Black”, ce nu cred că mai necesită comentarii.

Acer ConceptD 5 CN516-72G este fabricat la exterior în cea mai mare parte dintr-un aliaj de aluminiu ce conferă o rigiditate structurală extrem de ridicată. Finisarea acestui metal este mată, ușor rugoasă. Amprentele și urmele mâinilor nu se prind repede de carcasă, dar atunci când o fac sunt destul de greu de curățat.

Construcția este de top, nimic nu pare slab fabricat, orice îmbinare sau muchie este atent finisată.

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Singurul element cu care pot spune că Acer ConceptD 5 CN516-72G iese în evidență pe partea de design, ca funcționalitate, este faptul că balamalele permit o deschidere a ecranului la aproape 180 de grade.

Ecran și sunet

Test culori ecran dupa calibrare notebook Acer ConceptD 5 CN516-72G

Acer ConceptD 5 CN516-72G propune un ecran ușor atipic. Vine cu o diagonală de 16 inch, un aspect de 16:10 și o rezoluție WQXGA+, adică un 2560 x 1600 pixeli.

Încă de la primul contact, display-ul își dezvăluie calitățile. Culori intense, luminozitate și constrast ridicate plus unghiuri largi de vizualizare.

Foarte important pentru categoria de utilizatori pentru care a fost creat acest laptop este să afișeze culori cât mai exacte. Încă din fabrică, Acer ConceptD 5 CN516-72G se descurcă bine:

Test culori ecran inainte de calibrare notebook Acer ConceptD 5 CN516-72G

După calibrare, display-ul arată de ce este în stare, afișând unele dintre cele mai reduse deviații Delta E pe care le-am întâlnit la un laptop:

Nici pe partea de luminozitate ecranul nu stă deloc rău, undeva în zona centrală de sus am măsurat nu mai puțin de 417 nits.

Distribuția luminozității nu este cu adevărat ideală, dar nici mari probleme nu pot spune că există, cel puțin nu dintre cele care să poată fi observate ușor cu ochiul liber:

Distributie luminozitate ecran notebook Acer ConceptD 5 CN516-72G

Screen bleeding nu este grav, în partea centrală de sus, fix acolo unde luminozitatea este cea mai intensă, pooate fi observată cea mai pronunțată astfel de zonă. Din nou, nimic grav.

Sunetul extern este redat prin intermediul a două difuzoare stereo. Calitatea nu este deloc rea, ba din contră, avem dinamică și  chiar ceva bass. Pe de altă parte, volumul maxim nu are cum să te impresioneze.

Prin jack-ul combo de 3.5 mm totul este la superlativ. Calitate desăvârșită și un volum maxim ce îți poate dăuna.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici avem parte de un asnsamblu ce se dovedește nu doar suficient, ci cu mult peste medie. Procesorul Intel din a 11-a generație, fabricat pe 10 nm, este impresionant în orice fel de task-uri.

Alături de el lucrează o placă grafică extrem de capabilă, în timp ce memoria de 16 GB de tip DDR4 lucrează la o frecvență maximă de 3200 MHz. Spațiul de stocare la exemplarul de test, unul de preproducție, era de 512 GB. Din informațiile pe care le-am găsit, Acer ConceptD 5 CN516-72G, versiunea de retail, vine cu un SSD de 1 TB.

Info CPU-Z notebook Acer ConceptD 5 CN516-72G:

Sistemul de operare preinstalat pe modelul Acer ConceptD 5 CN516-72G ajuns la noi era deja clasicul Windows 10 Pro. Peste acesta, Acer aduce câteva aplicații proprietare precum Acer Product Registration sau Care Center, și DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, Firefox, Killer Control Center, PhotoDirector for Acer, PowerDirector for Acer, Quick Acces, Realtek Audio Console, Thunderbolt Control Center și altele.

Performanță

Am rulat testele de benchmark specifice recenziilor de laptopuri, iar rezultatele afișate de Acer ConceptD 5 CN516-72G îi fac cinste:

Teste benchmark notebook Acer ConceptD 5 CN516-72G

De menționat este faptul că driver-ul instalat pentru placa grafică NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop GPU pentru rularea testelor de benchmark a fost cel Game Ready. Chiar dacă cel mai probabil știți deja, pentru majoritatea plăcilor video NVIDIA din zona mid-range și de top există opțiunea de a instala două tipuri de drivere. Cele Game Ready, așa cum ne dăm seama din denumire, sunt recomandate pentru jocuri, în timp ce cele Studio se adresează creatorilor de conținut și profesioniștilor din domeniul graficii, desingului, proiectării. Cum aceste categorii sunt cele vizate de Acer ConceptD 5 CN516-72G, recomandarea mea este să mergeți pe NVIDIA Studio Driver pentru acest laptop.

Promisiunile NVIDIA pentru sarcinile de lucru precum editare foto-video vorbesc despre o randare chiar și cu 30% mai rapidă a proiectelor atunci când avem instalat NVIDIA Studio Driver față de Game Ready Driver.

Dacă vorbim despre sistemul de răcire de pe Acer ConceptD 5 CN516-72G, atunci trebuie să recunosc că este unul dintre cele mai silențioase pe care le-am întâlnit la un laptop. Chiar și în sarcină maximă cele două ventilatoare abia se fac auzite, deși, după cum puteți vedea în capturile de ecran de mai jos, își fac treaba suficient de bine.

Temperaturi maxime pe CPU și GPU înregistrate în timpul testelor de benchmark pe Acer ConceptD 5 CN516-72G:

Din punctul meu de vedere, nimic de speriat vis-a-vis de temperaturile maxime de pe CPU și GPU, mai ales că acele valori au fost atinse în condiții extrem de intense de lucru, mai exact în timpul rulării testelor de benchmark, afară, la o temperatură exterioară de 27 grade Celsius.

Conectivitate

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Mai nimic de reproșat nici aici. De fapt, chiar nu găsesc vreun element care să lipsească. Nu numai că avem Wi-Fi ax și port LAN Gigabit 2.5, ci și Bluetooth în cea mai recentă versiune, anume 5.2 și porturi USB Type-C cu suport Thunderbolt 4 și alimentare la maximum 65W. Nu uit de cititorul de amprentă, de SD card reader și camera web, atât de necesară zilele astea.

Ca dispunere a porturilor, pe partea stângă vedem jack-ul combo de 3.5 mm, un USB Type-C, un USB Type-A, portul RJ-45 și cel de alimentare. Pe dreapta avem un HDMI, alte  două porturi USB (unul Type-C, celălalt Type-A) și cititorul de carduri SD.

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Senzorul de amprentă este poziționat în colțul din stânga-sus al trackpad-ului. Are o rată de recunoaștere înaltă, dar nu perfectă și un timp mediu de răspuns.

Tastatură și touchpad

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Ca de fiecare dată când am testat un laptop Acer din gama ConceptD, și acum am găsit o tastatură extrem de plăcută în utilizare. Cursă medie spre scurtă și actuare clară, fără prea mult zgomot.

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Iluminarea caldă, în nuanța chihlimbarului, este de efect. Distribuția iluminării tastelor este omogenă.

Touchpad-ul acoperit cu sticlă de tip Corning Gorilla Glass este și el de bună calitate. Exact și cu recunoaștere a atingerilor multiple, nu mi-a cauzat nicio neplăcere în utilizare. 

Autonomie

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Baterie nu doar generoasă sub carcasa lui Acer ConceptD 5 CN516-72G, ci la limita maximă cu care un laptop poate fi luat la bordul unui zbor cu avionul. Cred că este primul laptop Acer la care găsesc un acumulator de 99 Wh.

Chiar dacă are de alimentat componente puternice, ce își cer porția serioasă de energie, bateria poate aduce în sarcini normale o autonomie și de peste 6 – 7 ore. În sarcini simple, cu luminozitatea ecranului la mai puțin de 50%, poți prinde chiar și 9 – 10 ore de autonomie.

Preț

Notebook Acer ConceptD 5 CN516-72Gnu este încă disponibil în magazinele din țara noastră. Prețurile recomandate pornesc de la 2.600 de dolari (așa cum apare pe site-ul Acer).

Concluzii

Notebook Acer ConcetD 5 CN516-72G

Acer ConceptD 5 CN516-72G dovedește că seria cunoaște îmbunătățiri constante fix în capitolele cheie, acolo unde am descoperit și eu în testele anterioare mici probleme. Acum, cu acest nou model, sunt prea puține lucruri de care mă mai pot lega. Singurul minus, care este însă pentru unii decisiv, ține de preț, ce-l transformă pe Acer ConceptD 5 CN516-72G într-un gadget la care mulți pot doar visa.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru notebook-ul Acer ConceptD 5 CN516-72G:

PRO

  • construcție extrem de solidă, materiale și finisări de foarte bună calitate;
  • ecran excelent;
  • ansamblu hardware puternic;
  • sistem de răcire silențios și eficient;
  • autonomie grozavă;
  • conectivitate completă;
  • tastatură și touchpad foarte plăcute în utilizare.

CONTRA

  • preț ridicat.