Noua linie de laptopuri Acer pregătită pentru acest an am văzut-o în primăvară, în cadrul unui eveniment dedicat. Atunci erau prezentate noile modele încadrate în gama ConceptD, ce includeau notebook-uri, desktop-uri și monitoare.

În primele zile ale toamnei, cu ocazia IFA Berlin 2019, Acer a împrospătat seria ConceptD cu câteva noi modele de laptopuri, pe care le-a introdus într-o nouă categorie, ce adăuga particula Pro.

Unul dintre aceste modele a ajuns și la noi spre testare și asta chiar înainte de debutul comercial. Vorbim pe larg despre Acer ConceptD 5 Pro, un notebook cu pretenții de stație de lucru, ce se adresează profesioniștilor, creatorilor de conținut, designerilor, dar și fotografilor și videografilor.

Specificații notebook Acer ConceptD 5 Pro

Specificatii notebook Acer ConceptD 5 Pro

Design

Acer ConceptD 5 Pro

Noi am primit un sample de teste, o versiune de pre-producție, așa că lângă notebook nu am mai găsit decât încărcătorul de 135W cu jack proprietar și cablul de alimentare al acestuia.

Acer ConceptD 5 Pro amintește ca design de linia de laptopuri de gaming Nitro 7. Aduce multe muchii drepte, le-aș numi pe alocuri chiar ascuțite, cu decupări ale colțurilor opuse laturii cu balamale.

Dimensiunile sunt destul de compacte pe lungime și lățime pentru un notebook de 15.6 inch, asta mulțumită laturilor din jurul ecranului, ce sunt foarte înguste pe margini și suficient de mică cea de sus, pe atât cât să poată acomoda acolo și o cameră web 720p.

Totuși, grosimea și greutatea sunt ridicate. Cu 19.9 mm și 2.2 kg, Acer ConceptD 5 Pro nu-i partenerul ideal al rucsacului tău.

Marginea de pe spate prezintă fante largi de aerisire și evacuare a aerului din interiorul carcasei, pe laterale sunt elementele de conectivitate, în timp ce latura frontală este liberă.

Acer ConceptD 5 Pro nu aduce balamale care să-i permită ecranului o rotire extremă. Poate fi desfăcut la circa 150 – 160 de grade, oricum mai mult decât suficient pentru utilizatorii țintă ai acestui produs. Coborârea și ridicarea ecranului se pot face cu o singură mână.

Din punct de vedere al construcției, Acer ConceptD 5 Pro se prezintă foarte bine. Dacă n-ar fi marginile la unghi drept cam prea ascuțite, nu aș avea ce altceva să punctez negativ. Atât spatele ecranului, cât și toată zona din jurul tastaturii și touchpad-ului sunt fabricate din metal, în timp ce partea posterioară a laptopului este din plastic. Construcția este deosebit de solidă, pe Acer ConceptD 5 Pro îl simți zdravăn și rezistent.

Ecran și sunet

Ecran Acer ConceptD 5 Pro

Nu-mi aduc aminte să fi văzut până acum un ecran de notebook atât de bun. Acer ConceptD 5 Pro aduce un panel IPS certificat Pantone, cu rezoluie 4K 3840 x 2160 pixeli. La o diagonală de 15.6 inch înseamnă că se formează o densitate a pixelilor de circa 282 ppi.

Astfel, ecranul este extrem de sharp, crisp, cu detalii perfect conturate chiar și pentru cele mai fine detalii. Luminozitatea maximă pe care am măsurat-o este de circa 320 cd/mp, o valoare bună. Poți vedea perfect totul înăuntru, dar în lumină naturală puternică apar mici dificultăți. Nimic de speriat totuși, asta mai ales din cazua faptului că display-ul este unul de tip anti glare.

Spuneam că ecranul este certificat Pantone, dar pe deasupra el acoperă în proporție de 100% spectrul de culoare Adobe RGB, NTSC și, logic, sRGB. Display-ul vine gata calibrat din fabrică și este promisă o valoare DeltaE medie mai mică de 2.

Am purces la măsurarea deviațiilor de culoare cu colorimetrul din dotare, un LaCie Blue Eye Pro. Sunt două preseturi de culoare pe Acer ConceptD 5 Pro: Adobe RGB și Native.

Teste de culoare la 100% luminozitate în modurile predefinite pe Acer ConceptD 5 Pro:

Așa cum era de așteptat, în modul Adobe RGB au fost cele mai mici probleme, cu un DeltaE mediu de numai 2.5. Știu că este un pic mai mult decât promite producătorul, dar rețineți că am făcut testul la luminozitate de 100% și eu folosesc cel mai probabil alt echipament și alt software de măsurare.

După ce am calibrat cu propriile resurse display-ul lui Acer ConceptD 5 Pro, am ajuns la deviații DeltaE demne de un monitor profesional:

Cu un DeltaE 94 mediu de 0.4 și maxim de 0.9 și un DeltaE 2000 mediu de 0.7 și maxim de 1.4, efectiv nu ai ce să-i reproșezi acestui ecran. Absolut perfect pentru fotografi și videografi.

Cu rată de refresh maximă de 60 Hz și cu un timp de răspuns nu dintre cele mai scăzute, ecranul lui Acer ConceptD 5 Pro nu este tocmai recomandat pentru gaming. Am încercat totuși câteva minute de joc și nu l-am găsit de nesuportat. Te poți distra și în jocuri cu Acer ConceptD 5 Pro, dar nimic la nivel avansat.

Pe partea de sunet, Acer ConceptD 5 Pro aduce două difuzoare externe de tip stereo, amplasate către colțurile laturii inferioare. Acestea nu oferă un sunet nici măcar acceptabil, calitatea lasă de dorit, iar volumul maxim este extrem de scăzut. Sincer, sunt destule telefoane care întrec acest notebook la capitolul sunet extern.

Prin jack-ul combo de 3.5 mm situația se schimbă. Nu primim nici de aici un sunet perfect, dar este mai mult decât suficient pentru oricine, atât timp cât nu ești un audiofil. Cu o pereche de căști de calitate ai parte de o experiență mulțumitoare alături de Acer ConceptD 5 Pro.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aplicatii notebook Acer ConceptD 5 Pro

Acer ConceptD 5 Pro poate veni în mai multe configurații hardware. La noi a ajuns versiunea CN515-71P-73ZJ. Nu contează prea mult înlănțuirea de litere și cifre din denumirea completă, ci ansamblul hardware.

Info CPU-Z notebook Acer ConceptD 5 Pro:

Procesorul este un Intel Core i7-9750H Coffee Lake-R. Este realizat prin proces de litografiere pe 14 nm, de tip hexa-core. Cele 6 nuclee rulează la o frecvență de 2.6 GHz și pot urca prin Max Turbo până la 4.5 GHz. Sunt 12 fire de execuție disponibile și o memorie de tip  SmartCache de 12 MB.

Placa grafică integrată în acest procesor este un Intel HD 630, perfect capabilă de a rula filme 4K.

Pentru profesioniștii ce au nevoie de ajutor pe partea de design 3D, cu randare și proiecție și pentru alte sarcini ce au nevoie de o placă grafică dedicată, Acer ConceptD 5 Pro plusează cu una de la Nvidia de tip Quadro T1000. Aceasta integrează o memorie de tip GDDR5 de 4 GB și un bus de memorie pe 128-bit. Nu este o placă grafică dezvoltată pentru jocuri, ci pentru software de proiectare și grafică 3D și alte astfel de programe.

Memoria RAM instalată pe exemplarul ajuns la noi este arhisuficientă. Sunt două sloturi DDR4 ocupate de câte un modul a câte 16 GB, ce rulează la o frecvență maximă de 2666 MHz. Astfel, cu 32 GB de RAM, Acer ConceptD 5 Pro este perfect pentru editare foto și se descurcă mai mult decât onorabil și în editare video. 

Spațiul de stocare a fost format în cazul unității ajunse la noi dintr-un SSD pe M.2 de 240 GB și un altul de același tip de 512 GB.

Sistemul de operare preinstalat pe Acer ConceptD 5 Pro a fost un Windows 10 Pro. Alături de tot ce aduce acesta în mod nativ, Acer a mai plusat cu câteva aplicații, precum Acer Collection S, Acer Product Registration, Care Center, ConceptD Pallete, NVIDIA Control Panel, Wawes MAX Audio ș.a.   

Performanță

Așa cum era de așteptat, Acer ConceptD 5 Pro se descurcă foarte bine în sarcinile ce pun presiune pe procesor și nu atât de bine în testele ce se folosesc în special de GPU. Este normal ca placa grafică din seria Quadro să nu adcuă multe puncte în benchmark-urile ce o solicită, aceasta nefiind dezvoltată pentru așa ceva.

Am așezat cu scop de comparare rezultatele obținute de Acer ConceptD 5 Pro lângă cele obținute de Acer Swift 7:

Teste benchmark Acer ConceptD 5 Pro

În timp ce am rulat testele de benchmark de mai sus am monitorizat continuu temperatura pentru procesor și pe cea a plăcii video. Nu mică mi-a fost mirarea să văd că procesorul a ajuns la 90 de grade Celsius, semn că răcirea nu face față cum ar trebui. Asta mai înseamnă și că rezultatele din testele de benchmark ar fi fost mai bune dacă răcirea și-ar fi făcut conștiincios treaba, fiindcă procesorul ar fi putut rula în Turbo pe perioade mai lungi.

Temperatura plăcii grafice, în schimb, nu a trecut de 56 de grade Celsius. Nu știu dacă de-a face are răcirea, cât faptul că aceasta nu a fost atât de întrebuințată precum procesorul.

Oricum ar fi, aici am găsit și primul aspect la care Acer ar fi trebuit să lucreze un pic mai atent. Se prea poate ca varianta de retail să fie mai bine optimizată pe partea de răcire, în sensul că niciodată nu am auzit ventilatoarele de sub carcasa lui Acer ConceptD 5 Pro să ajungă la turații foarte înalte. Mai mereu acestea se roteau în liniște, semn că undeva cineva nu dădea semnalul că este nevoie ca aerul cald să iasă cât mai repede din carcasă. 

Conectivitate

Acer ConceptD 5 Pro

Acer ConceptD 5 Pro este primul dispozitiv pe care îl testez ce integrează noul modul Wi-Fi 6, cunoscut și drept Wi-Fi ax. Acesta este de tip 2×2 și este extrem de performant. Din păcate nu am avut cum să-l testez în adevăratul sens al cuvântului, întrcât routerul meu este doar unul Wi-Fi ac, totuși trebuie să apreciem că Acer ConceptD 5 Pro aduce cel mai nou standard Wi-Fi.

Mai există pe partea de conectivitate fără fir și Bluetooth, dar nu am găsit (recunosc că nici nu am căutat prea intens) ce versiune.

Porturile de conectivitate sunt reprezentate de unul LAN Gigabit, un HDMI, un USB Type-C și două USB 3.0 pe partea stângă și un jack combo de 3.5 mm și un USB pe partea dreaptă. Tot aici este și jack-ul pentru încărcarea bateriei:

Între ultimele două elemente de conectivitate enumerate se află și două LED-uri: unul pentru baterie, celălalt de status.

Tastatură și touchpad

Tastatura de pe Acer ConceptD 5 Pro este una de tip chiclet, adică cu spații între taste. Clicul făcut de butoane este clar, simți exact când a fost preluată comanda, iar cursa o consider una medie pentru un laptop. Mi-a plăcut să tastez pe această tastatură, m-am obișnuit repede cu ea.

Tastatura este și retroiluminată într-o culoare caldă, un portocaliu deloc saturat. Am citit parcă pe undeva că Acer numește acestă nuanță ”de chihlimbar” și aș spune că se potrivește alăturarea.

Touchpad-ul este acoperit cu plastic, este de dimensiuni medii și are o formă aproape pătrată. Este corect poziționat și are un răspuns foarte precis. Este o plăcere să lucrezi cu acest touchpad, fiind exact și suficient de sensibil.

Autonomie

Autonomie Acer ConceptD 5 Pro

Bateria de 58 Wh nu are cum să facă față prea bine ecranului luminos cu rezoluție 4K. Când adăugăm în ecuație și ansamblul hardware puternic înțelegem de ce autonomia scade în unele cazuri și la mai puțin de o oră. Sigur, vorbim de scenarii în care pui serios la lucru acest laptop, așa cum am făcut eu când am editat un clip video 4K cu luminozitatea ecranului la maxim. După doar aproximativ 50 de minute a trebuit să ajung rapid la priză.

Cu luminozitatea ecranului pe la 30%, cu rezoluția pe Full HD și navigând pe web, cu editare tip office și vizionat de clipuri pe YouTube, Acer ConceptD 5 Pro a descărcat o baterie plină după circa 3 ore și 25 de minute.

Mi-ar fi plăcut o baterie mai generoasă care să-i asigure acestui Acer ConceptD 5 Pro o autonomie mai ridicată.

Preț

Notebook Acer ConceptD 5 Pro – la data publicării acestei recenzii laptopul nu este încă disponibil comercial. Prețurile anunțate pentru Europa pleacă de la 2.499 de euro, în funcție de configurație. Nu aș putea să anticipez la ce preț va ajunge un model precum cel testat de noi.

Concluzii

Acer ConceptD 5 Pro

Acer ConceptD 5 Pro este un notebook grozav și nimic mai puțin. În afară de autonomia ce putea fi mai ridicată nu am ce să-i reproșez cu adevărat. Ar mai fi temperatura procesorului ce urcă prea sus, dar este foarte probabil ca această problemă să fie rezolvată la unitățile de retail.

În rest, acest notebook nu mai greșește niciunde și recunosc că mi-ar plăcea să folosesc un astfel de dispozitiv zi de zi.

Pe final, ca de obicei, cele mai importante puncte pro și contra, de data asta pentru notebookul Acer ConceptD 5 Pro:

PRO

  • ecran absolut splendid, de mare rezoluție, ce afișează culori extrem de precise chiar din fabrică, cu contrast și luminozitate ridicate;
  • ansamblu hardware foarte puternic, special gândit pentru profesioniștii din domeniul proiectării, graficii și designului;
  • calitate de fabricație la nivel înalt, laptopul este solid asamblat și finisat cu mult metal la exterior;
  • tastatură foarte plăcută în utilizare, retroiluminată într-o lumină caldă și touchpad precis și sensibil;
  • integrează cel mai nou modul Wi-Fi 6 / ax. 

CONTRA

  • autonomia bateriei putea fi mai ridicată;
  • procesorul ajunge la temperaturi și de 90 de grade Celsius, semn că răcirea nu este corect optimizată (probabil la unitățile de retail această problemă va fi remediată).

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.