Cea mai însemnată divizie a celor de la Acer este reprezentată de segmentul laptopuri, iar aici producătorul taiwanez are împărțite vânzările în mod egal între seriile Aspire/Swift, gaming, Chromebook și business (câte circa 25% fiecare). Am aflat astfel de informații în cadrul interviului cu Jerry Kao, President of Acer IT Products Business. Este foarte important pentru o afacere să aibă atât de bine repartizate vânzările pe fiecare segment, întrucât nu depinde de unul singur, iar dacă dă greș pe o direcție într-o anumită perioadă știe că se poate baza pe celelalte serii.

În fine, am amintit aceste detalii spre a înțelege cu toții de ce testez de la Acer mai toate tipurile de laptopuri. Fiindcă toate sunt căutate în aproximatvi aceeași măsură. Nu prea mi-au scăpat decât Chromebook-uri, ce în țara noastră nu sunt atât de cerute. În rest, mi-au trecut prin mâini mai toate seriile, de câteva ori cu generații succesive.

Despre Acer Swift 3 OLED SF314-71 v-am scris încă de când a fost anunțat, iar acum îl punem la lucru. Dacă vreți să vedeți cum s-au prezentat generații anterioare din gama Swift 3 aveți recenzii aici și aici.

Specificații notebook Acer Swift 3 OLED SF314-71

Date tehnice

Notebook
Acer Swift 3 OLED SF314-71
EcranOLED de 14 inch, raport 16:10, rezoluție 2880 x 1800 pixeli, aprox. 242 ppi
ProcesorIntel Core i7-12650H Alder Lake, 10nm, Deca-core cu 6 x Performance-cores la max. 4.7 GHz + 4 Efficient-cores la max. 3.5 GHz, 16 fire execuție, 24 MB Intel Smart Cache, 45W Base Power, 115W Max Turbo Power
Memorie16 GB LPDDR5 dual-channel (integrată pe placa de bază)
GPUIntel UHD Graphics
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.2, 2 x USB Type-C 4.0 cu suport Thunderbolt 4, 2 x USB Type-A 3.2 Gen 1, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack combo de 3.5 mm
Alte informațiiDifuzoare stereo, touchpad cu suport multi atingere, senzor de amprentă, webcam Full HD
BaterieLi-Ion 3 celule, 57 Wh
Greutate1.4 kg
Dimensiuni312.9 x 214 x 17.9 mm (L x l x h)

Design

Notebook Acer Swift 3 SF314-71

Acer Swift 3 SF314-71 poate fi ales în nuanțele Luxury Gold, precum cel de aici, sau Steel Grey.

Ca aproape de fiecare dată când primim laptopuri Acer la test, și acum avem în față un sample de teste, un model de preproducție ce vine în cutie alături doar de adaptor de alimentare și cablu pentru priză:

Acer Swift 3 OLED SF314-71 este aici în versiunea de culoare aurie, denumită de Acer Luxurious Gold. Este o nuanță plăcută, ce este doar pe capacul ecranului, în timp ce restul laptopului, de la zona tastaturii până la cea inferioară, are o culoare diferită, un gri cu ușoare reflexii verzi.

Ca design, aș spune că iese ușor în evidență latura cu balamalele, unde partea cu ecranul are un profil mai ascuțit. Acolo vedem marcată denumirea Swift, în timp ce numele producătorului apare pe capacul ecranului, precum și deasupra tastaturii.

Alt element un pic mai special poate fi reprezentat de grila de evacuare a aerului cald, dispusă cumva pe muchia laturii dinspre balamale și care se întinde pa lungime de undeva de la tasta F9 la cea Delete.

Construcția este foarte solidă, materialele de la exterior sunt reprezentate în cea mai mare parte de aliaj din aluminiu. Plastic apare doar pe marginile din jurul ecranului. Apropo de acesta, grație capacului metalic, pe display nu apar puncte de presiune oricât de tare am împins cu degetele pe spatele ecranului.

Șasiul este rigid, cu adevărat robust, deși grosimea laptopului este mai mică de 18 mm. Calitatea de fabricație este ridicată, cu asamblare precisă și finisaje de detaliu executate foarte atent.

Dacă ne uităm sub carcasă, observăm că există un singur ventilator pentru răcire, cu două heat pipe-uri.

Modulul Wi-Fi poate fi schimbat cu ușurință la nevoie, la fel și SSD-ul preinstalat. Acesta este de tip M.2 2280, montat în slotul de tip PCIe Gen 4. Mai există un slot M.2, dar acela este pentru SSD-uri de mărimea 2242, pe interfață PCIe Gen 3. Din păcate, memoria RAM este lipită pe placa de bază și nu poate fi făcut upgrade, iar în caz de probleme reparația va fi cu mult mai costisitoare.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran notebook Acer Swift 3 SF314-71

Ecranul afișează culori exacte după calibrare și este superb la modul general.

Așa cum ne anunță denumirea, Acer Swift 3 OLED SF314-71 propune un panou cu diode organice. Numai că nu doar cu asta impresionează acest ecran. Are și format 19:10, unul mai bun pentru productivitate, întrucât generează o suprafață de lucru mai înaltă, dar vine și cu rată de refresh la maxim 90 Hz și rezoluție WQXGA+ (2880 x 1800 pixeli). Astfel, este generată o densitate a pixelilor de circa 242 ppi, ce face ca orice detaliu să fie foarte exact conturat.

Mai mult de atât, timpul de răspuns este de numai 0.2 ms, așa că, deși nu este nici pe departe un laptop de gaming, afișajul ar trebui să ofere o experiență excelentă în astfel de activități.

Am măsurat luminozitatea maximă, ce din fișa tehnică ar trebui să poată urca până la un maxim de 500 niți, dar acolo este vorba despre o valoare peak, ce nu poate fi susținută continuu. Eu am obținut o valoare de 393 cd/mp. Aceasta este distribuită în mod egal pe toată suprafața ecranului, cu diferențe de maxim 1% între extreme. Bineînțeles că asta se datorează pixelilor auto-iluminați.

Contrastul este uriaș, chiar infinit, întrucât negrul este perfect, din nou un avantaj al panoului OLED.

Culorile ar trebui să acopere spectrul DCI-P3 în proporție de 100%, iar eu am descoperit că sunt excelent reprezentate chiar din fabrică. Deviațiile Delta E sunt mici fără ca ecranul să fie calibrat, iar odată ce am efectuat o reglare corespunzătoare cu echipamentul din dotare am primit deviații Delta E foarte bune. Am găsit uneori la laptopuri și mai bune de atât, dar oricum nu ne putem plânge nici cu valori medii de 0.6 și 0.9, pe Delta E94, respectiv Delta E2000.

Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului Acer Swift 3 OLED SF314-71:

Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, din nou avantaj OLED. Pe de altă parte, panoul este unul glossy și astfel mediul ambiant este reflectat destul de evident, dar nu mi s-a părut a fi chiar deranjant, mai ales că luminozitatea foarte ridicată te poate ajuta în majoritatea situațiilor.

Acer Swift 3 OLED SF314-71 propune un ecran superb, cu singura mențiune că, la fel ca la orice panou OLED, trebuie să ai grijă cu setările afișajului spre a nu rămâne aceeași imagine pe ecran pe perioade lungi de timp, mai ales când ai reglat luminozitatea către maxim. 

Când vorbim despre sunetul extern, ei bine nu se ridică nici pe departe la nivelul ecranului. Cele două difuzoare stereo sunt destul de puternice, undeva peste media laptopurilor testate până acum, dar calitatea nu convinge mai deloc. Mi s-a părut ciudat că Acer Swift 3 OLED SF314-71 produce un sunet mai slab calitativ când este activat modul DTS, asta fiindcă este impusă o emulare 3D prea agresivă. Din partea mea, sunetul este clar mai bun fără DTS activat. Cea mai mare problemă este dată de bass, ce nu există, dar și de lipsa unei dinamici și a unei separări mai clare a frecvențelor.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă la 180 de grade. Volumul este foarte ridicat, iar calitatea extrem de bună, cu tot ce trebuie prezent în proporțiile potrivite. Cu căștile pe urechi te poți juca cu setările din DTS Audio și vei găsi cu siguranță un mod pe placul tău. Desigur că este nevoie de o pereche bună de căști spre a te bucura de tot ce oferă Acer Swift 3 OLED SF314-71 prin jack-ul combo de 3.5 mm.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Întreaga serie Acer Swift 3 SF314-71 vine cu procesoare Intel din a 12-a generație.

Acer Swift 3 OLED SF314-71 poate fi ales în mai multe configurații pentru procesor. La noi a ajuns cea mai puternică astfel de componentă, un Intel Core i7-12650H. Grafica este cea integrată, nu există soluție dedicată, dar este ok pentru un laptop precum Acer Swift 3 OLED SF314-71.

Mulțumită faptului că procesorul este Intel din generația a 12-a, memoria RAM este de tip LPDDR5, dar, așa cum am apreciat și la capitolul design, este păcat că avem plăcuțe lipite pe placa de bază. Procesor Intel de generație recentă permite și SSD-uri pe interfață PCIe Gen 4, ceea ce este și montat pe Acer Swift 3 OLED SF314-71, în cazul de față un model de la Western Digital, mai exact un PC SN735.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe Acer Swift 3 OLED SF314-71:

Unitatea de test a venit cu Windows 11 Pro preinstalat, dar din ce am găsit pe pagina oficială a produsului, în mod normal alături de Acer Swift 3 OLED SF314-71 vine versiunea Home.

Dacă vorbim despre aplicațiile preinstalate, avem în plus față de cele uzuale, unele precum Acer documents, Acer Jumpstart, Acel Legal Information, Acer Product Registration, Booking.com, Disney+, Dropbox promotion, DTS Audio Processing, Evernote, ExpressVPN, Firefox, Firefox Private Browsing, Forge of Empires, Hearts Deluxe, Killer Intelligence Center, Norton Security Ultra, PhotoDirector for acer, Planet9 Link, PowerDirector for acer, Realtek Audio Console, Simple Mahjong, Simple Solitaire, Simple Spider Solitaire, Solitaire & Casual Games, Spades și Spotify.

Performanță

Intel Core i7-12650H se descurcă excelent în orice fel de sarcini, dar nu pe perioade lungi în cele dificile.

Rezultatele testelor de benchmark rulate pe Acer Swift 3 OLED SF314-71 relevă un ansamblu hardware performant, unul ce face față fără mari probleme în marea majoritate a aplicațiilor pe care le presupune un astfel de laptop:

Teste de benchmarkAcer Swift 3 OLED SF314-71
CPU-Z Bench
Single Thread - 730.9 puncte
Multi Thread - 5943.4 puncte
Geekbench 5.4.6Single-Core - 1725 puncte
Multi-Core - 9778 puncte
Cinebench R203761 puncte
PCMark 105684 puncte
NovaBench3037 puncte
3DMarkTime Spy - 1281 puncte
Fire Strike - 4330 puncte
CrystalDiskMark
v8.0.4 x64
SEQ1M Q8T1
Read - 3615.40 MB/s
Write - 2818.85 MB/s

Ca de fiecare dată, am monitorizat temperaturile interne cu ajutorul HWMonitor de la CPU-ID, iar înregistrările sunt în captura de ecran de mai jos:

Temperaturi notebook Acer Swift 3 SF314-71

Procesorul ajunge la temeperaturi ridicate în aplicații grele, iar după ce se întâmplă asta totul decurge mai lent.

Așa cum mă așteptam, pe CPU se ajunge destul de repede la maximul de 99 grade Celsius de la care se impune o scădere a tensiunii de alimentare pentru ca temperatura să nu urce și mai sus.

În practică, în aplicațiile complexe se simte când procesorul intră în throttling, puterea de procesare scade evident, iar asta înseamnă timpi mai îndelungați până ce o sarcină dificilă este dusă la bun sfârșit. Pe de altă parte, nu e ca și cum asta s-ar întâmpla doar la Acer Swift 3 OLED SF314-71, ci la orice laptop compact cu procesor cu multe nuclee, ce poate urca la frecvențe de aproape 5 GHz și care poate consuma mai mult de 100W.

În sarcini rapide, ce nu se prelungesc, Acer Swift 3 OLED SF314-71 este cu adevărat rapid.

La exterior, nu se simte vreo zonă cu adevărat fierbinte, ci doar evident mai caldă. Este vorba evident despre zona grilei de aerisire de sub ecran, cea poziționată cumva între tastele F9 și Del. În rest, nu se simte nimic cu adevărat deranjant ca temperatură.

Ca zgomot făcut de ventilator, totul rămâne în limite mai mult decât acceptabile chiar și când se ajunge la turația maximă, în rest aproape că nu se aude nimic.

Conectivitate

Notebook Acer Swift 3 SF314-71

Conectivitate performantă atât pe partea fără cablu, cât și pentru cea prin contact direct.

Totul bine pe această direcție. Pe Wi-Fi există suport 6E, de tip tri-band, în timp ce Bluetooth este în versiune 5.2.

Prin contact direct te poți conecta la Acer Swift 3 OLED SF314-71 prin HDMI 2.1 (pe stânga), USB-C 4 compatibil Thunderbolt 4 (2 porturi, ambele pe laterala din stânga), USB-A 3.2 Gen 1(2 porturi, câte unul pe fiecare laterală) și un jack de 3.5 mm de tip combo (pe dreapta).

Acer Swift 3 OLED SF314-71 dispune și de senzor de amprentă, integrat în butonul Power. Acesta are o rată bună de recunoaștere, rar dă greș, iar timpul de răspuns este ok, normal pentru un laptop cu Windows.

Tastatură și touchpad

Notebook Acer Swift 3 SF314-71

Interacțiunea cu Acer Swift 3 SF314-71 este plăcută atât prin intermediul tastaturii, cât și al touchpad-ului.

Mi-a plăcut sum se simte tastatura de pe Acer Swift 3 OLED SF314-71. Cursa este scurtă, actuarea clară, rezistența la apăsare scăzută. Butoanele au dimensiuni mai mari decât am mai întâlnit la alte laptopuri de 14 inch, iar spațiul dintre taste este optim, nici extrem de scăzut, dar nici prea mare.

Tastele sunt și retroiluminate, în nuanță albă, cu reglaj în 2 trepte. Intensitatea este ok, dar distribuția iluminării putea fi mai bună. Sunt câteva taste din jurul cărora lumina iese evident mai tare decât ar trebui.

Touchpad-ul este de foarte bună calitate și este foarte plăcut în utilizare. Acoperit cu un material denumit OceanGlass, ce este de fapt plastic reciclat din oceane, acesta se simte precum sticla la atingere și este precis, în timp ce click-urile fizice sunt bine dozate.

Autonomie

Autonomie notebook Acer Swift 3 SF314-71

Autonomia este ok, dar nimic special.

Bateria de 57 Wh nu reușește să genereze decât o autonomie medie, ba chiar în sarcini dificile aș spune nesatisfăcătoare. Dacă forțezi ansamblul hardware la maxim, cu luminozitatea ecranului la 100%, atunci rămâi fără energie în circa o oră.

Pentru navigare pe web sau activități office, cu ecranul pe la 50% (suicient), poți prinde cam 4 – 5 ore. Cu clipuri video și luminozitatea tot pe la jumătate ajungi tot pe la circa 5 ore, 5 ore și jumătate să zicem.

Adaptorul de 100W, pe USB-C, poate încărca bateria goală în circa o oră și 45 – 50 de minute. La început, încărcarea se face rapid, până la 50% ajungi în puțin sub 30 de minute. Mi-ar fi plăcut ca cele două porturi USB-C, ambele compatibile cu încărcare, să fie dispuse câte unul pe fiecare laterală, dar nu este cazul la Acer Swift 3 OLED SF314-71.

Preț

Notebook Acer Swift 3 OLED SF314-71 – nu l-am găsit listat în magazinele online din țara noastră, iar prețul recomandat pentru un model precum cel de test este de circa 1.200 EUR.

Acer Swift 3 OLED SF314-71
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de foarte bună calitate, laptopul este solid și bine finisat;
  • ecran absolut superb, foarte luminos, cu nuanțe reglate bine încă din fabrică, cu rezoluție și rată de refresh mai ridicate decât găsești de obicei la astfel de laptopuri;
  • ansamblu hardware puternic, ce face față fără probleme atât în aplicații uzuale, cât și în cele mai stresante (vezi și puncte contra);
  • conectivitate extinsă, cu suport pentru cele mai recente tehnologii;
  • tastatură și touchpad foarte plăcute în utilizare.
Contra
  • procesorul ajunge la temperaturi înalte ceva cam repede, așa că în sarcini grele ce durează peste 1 minut își pierde mult din putere;
  • memoria RAM este lipită pe placa de bază.
Concluzii

Acer Swift 3 OLED SF314-71 este un laptop ce pune accent pe ecran, unul pe care îți face mare plăcere să-l privești, indiferent de conținutul afișat. Este bine construit, puternic și mai deloc zgomotos, iar conectivitatea este bine reprezentată, cu cele mai recente module integrate. Sunetul extern nu se ridică la nivelul imaginii, iar autonomia putea fi mai ridicată, dar nu aceastea sunt cele mai mari probleme, ci faptul că procesorul ajunge la limită cam rapid, în timp ce memoria RAM lipită pe placa de bază nu permite upgrade, iar în caz de defecțiuni este cu mult mai costisitor de înlocuit. Una peste alta, la un preț o idee mai așezat, Acer Swift 3 OLED SF314-71 merită atenția clienților în căutare de un laptop compact, suficient de puternic și cu un ecran superb.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Laptopul Acer Swift 3 SF314-71 a fost testat timp de 12 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de către altcineva.