Laptopurile de gaming au ajuns să fie destul de compacte, însă pentru unii utilizatori sunt mult mai importante aspecte precum designul, dimensiunile, greutatea și autonomia, decât performanța brută. Așa se face că există destui clienți pentru notebook-uri business sau axate pe productivitate.
Noua gamă Acer Swift 3 face parte din categoria de bază a laptopurilor compacte, ce nu vor să facă o gaură în buget, dar care promit suficientă putere pentru sarcini uzuale.
Specificații
Review video
Design
Noi am primit un sample de test în ceea ce pare a fi cutia de retail, care însă mai conținea doar încărcătorul.
Primul lucru pe care îl observi legat de Acer Swift 3 SF313-52 este forma sa, dată de raportul ceva mai atipic al ecranului. Obișnuiți cu aspect 16:9, atunci când vedem un laptop în format 3:2 ni se pare cumva cam pătrat. Sau poate a fost doar cazul meu.
În schimb, această formă aduce avantaje clare. În primul rând, deși laptopul este compact grație marginilor foarte înguste de deasupra și de pe lateralele ecranului, este loc suficient spre a integra un touchpad generos.
Lungimea și lățimea notebook-ului Acer Swift 3 SF313-52 sunt pe cât se poate de mici raportate la diagonala ecranului, în timp ce grosimea nu reprezintă neapărat unul dintre atuuri. Acum, la mai puțin de 16 mm grosime, Acer Swift 3 SF313-52 nu este nici pe departe gros, dar când îmi amintesc de Acer Swift 7 SF714-51T, cel de azi mi se pare dublu.
Pe de altă parte, greutatea de doar 1.2 kg reprezintă o reușită, în sensul că aprope nici nu simți acest laptop atunci când îl ții pe picioare sau când îl transporți într-un rucsac. Se poate și mai ușor de atât, dar în zona aceasta de preț Acer Swift 3 SF313-52 reprezintă o supriză plăcută atât ca dimensiuni, cât și ca greutate.
În plus, ce mi-a plăcut cu adevărat este calitatea de fabricație. Acer Swift 3 SF313-52 se simte foarte solid, cu finisări atente. Este impresionant ca pentru costul afișat să primești un laptop realizat la exterior aproape în totalitate dintr-un aliaj de aluminiu și magneziu, ce-l face să aibă o rigiditate structurală bună.
Deschiderea laptopului se poate face până la aproape 180 de grade:
Capacul ecranului, deși foarte subțire, protejează bine display-ul. Oricât de tare am apăsat cu degetul pe spatele ecranului nu au apărut niciun fel de urme de presiune pe panel, semn că aliajul metalic este rezistent.
Designul nu este neapărat special, nu sunt elemente ce merită a fi menționate. Zonele de conectivitate sunt pe laterale, pe marginea din fața ecranului sunt fantele pentru evacuarea aerului din interior, în timp ce grilele de admisie sunt pe partea posterioară.
Aici, vedem un sprijin lung din cauciuc tare și două piciorușe din același material către colțurile opuse. Toate conferă o bună aderență pe orice fel de suprafață și ridică laptopul atât cât trebuie pentru o bună ventilare.
Concluzie scurtă aici: Acer Swift 3 SF313-52 mi-a lăsat o impresie foarte plăcută, atât din punct de vedere al dimensiunilor și greutății, cât și al construcției, materialelor și designului funcțional.
Ecran și sunet
Unul dintre principalele motive pentru care cineva va alege un Acer Swift 3 SF313-52 va fi cu siguranță ecranul. Iar asta chiar înainte de a-l vedea la lucru. Mă refer la formatul display-ului. Cei care caută un ecran cu raport de 3:2 o fac din considerente de productivitate, pentru suprafața mai mare la aceeași diagonală cu a unui panel în format 16.9, dar în special pentru că poate fi afișată mai multă informație pe înălțime.
Ca să mă fac perfect înțeles (sau cel puțin eu asta vreau), gândiți-vă la cei ce editeză mult text, cei ce lucrează cu tabele și alte astfel de activități office, și care își doresc să poată vedea cât mai mult pe înălțime din spațiul de lucru. Un ecran cu format 3:2 le oferă fix asta.
Mai mult, Acer Swift 3 SF313-52 propune și o rezoluție înaltă, mai mult decât suficientă raportată la diagonala ecranului. Când aduci 2256 x 1504 pixeli pe o diagonală de 13.5 inch, rezultă o densitate a pixelilor de puțin peste 200 ppi. Ce înseamnă asta? Că totul, absolut totul apare perfect conturat, Acer Swift 3 SF313-52 chiar este de lăudat pentru sharpness-ul pe care îl oferă. Aici contribuie și panelul de tip glossy, ce de obicei este mai sharp decât unul mat. În același timp însă, ecranul glossy vine și cu un dezavantaj, anume că reflectă destul de mult spațiul ambiant.
Grav este doar dacă lumina ajunge direct perpendicular pe ecran, dar, cum vorbim despre un portabil până la urmă, eu zic că te poți muta cumva spre a nu fi deranjat de reflexiile ecranului. Sincer, de data asta, în acest caz, aleg fără ezitare glossy pentru modul în care afișează imaginile ecranul lui Acer Swift 3 SF313-52.
Tot în favoarea ecranului vine și reprezentarea culorilor, una foarte bună chiar din fabrică și excelentă după calibrare.
Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului Acer Swift 3 SF313-52:
După cum se poate vedea, fără a face nicio ajustare, display-ul produce o deviație medie Delta E de doar 2.4, cu un maxim de 7.3 pe albastru. Rezultate foarte bune, absolut neașteptate aș spune. Totul devine excelent după calibrare, cu deviație medie Delta E94 de doar 0.3 și maximă de 1.2 și deviație medie Delta E2000 de 0.5 și un maxim tot de 1.2. Rezultate demne de ecrane profesionale de editare foto-video.
Luminozitatea este mai mult decât suficientă, cu un maxim de circa 400 cd/mp în centrul ecranului. Către colțurile de jos scade până pe la 350 – 360 cd/mp, oricum mai mult decât mă așteptam. Dacă ecranul nu ar fi fost de tip glossy, atunci chiar nu ai fi avut de ce să te plângi.
Panelul este de tip IPS, așa că avem un contrast înalt, cu afișarea unui negru adânc. Unghiurile de vizualizare sunt extrem de largi, nimic de reproșat nici aici.
Sunetul extern iese din spatele unor micuțe grile aflate pe spatele laptopului, către colțurile dinspre utilizator.
Calitatea este dezamăgitoare, sunetul este foarte sec, să-i spun, deloc dinamic. Nu mă așteptam la bass, dar parcă în acest caz nu doar că nu-i bine redat, ci chiar nu există deloc. Mediile sunt și ele slab reprezentate, la fel și înaltele. Volumul maxim nu impresionează nici el, ba mai mult, la peste 70% din intensitate apar și distorsiuni evidente, de parcă mai era nevoie de așa ceva.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă, dar tot există probleme. Claritatea este bună, cu medii și înalte bine definite, dar bass-ul este slab reprodus. Nu este deloc plăcut, nu este ce trebuie și asta duce la o calitate generală slabă. Volumul maxim este în schimb mai mult decât suficient.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici Acer Swift 3 SF313-52 aduce cea mai nouă generație de procesoare Intel. În acest caz vorbim despre un procesor Intel Ice-LakeU i5-1035G4, de tip quad-core la 1.1 GHz, ce poate urca până la 3.7 GHz prin Turbo Max. Sunt 8 fire de execuție și o memorie Cache L3 de 6 MB, dar cel mai important, din punctul meu de vedere, este acceleratorul grafic integrat. Intel Iris Plus Graphics 940 este un GPU ce oferă 48 de unități de execuție, astfel puterea de procesare grafică este la un nivel mai mult decât acceptabil pentru un astfel de notebook.
Memoria RAM este de 8 GB, tip LPDDR4x dual-channel și este una integrată pe placa de bază, deci nu poate fi vorba despre upgrade aici.
Spațiul de stocare în cazul unității de test a fost reprezentat de un SSD pe M.2 NVMe, cu o capacitate de 512 GB, model Intel HFM512GDJTNI-82A0A.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informa’ii despre Acer Swift 3 SF313-52
Sistemul de operare este un Windows 10 Pro 64-bit, cu care laptopul vine preinstalat. Alături de aplicațiile uzuale pe care le presupune acest OS, Acer mai plusează cu unele precum Acer Collection S, Acer Documents, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Product Registration, Booking.com, Acer Care Center, Evernote, Firefox, GoTrust ID, Netflix, PowerDirector for Acer ș.a.
Performanță
Am pus rezultatele testelor de benchmark rulate de Acer Swift 3 SF313-52 lângă cele ale modelului Swift 7 testat anul trecut cam în aceeași perioadă:
Din punct de vedere al temperaturilor, Acer Swift 3 SF313-52 se descurcă onorabil, mai ales având în vedere cât de silențios este sistemul de răcire. Zgomotul făcut de ventilatorul ce rulează la maxim este chiar neglijabil, deși nu pot spune că nu se aude chiar nimic. Oricum, sistemul de răcire este eficient și reușește să reducă temperatura CPU-ului imediat ce sarcina pe acesta scade.
În condițiile în care am rulat toate testele de benchmark, unele chiar și de 2 – 3 ori (Cinebench R20 și NovabBench), temperatura maximă atinsă a fost de 95 Grade Celsius. Da, este o temperatură maximă ce influențează negativ performațele, acestea scăzând chiar și cu până la 40% – 50%, dar pentru sarcini uzuale Acer Swift 3 SF313-52 se dovedește un partener de nădejde. Cu activități office, navigare web, multimedia și prin alte astfel de operațiuni, Acer Swift 3 SF313-52 nu se împotmolește deloc, este sprinten și lasă o bună impresie.
Conectivitate
Eu am o mică problemă cu notebook-urile ce nu oferă slot pentru card de memorie. Folosesc des card reader-ul, așa că lipsa unuia pe Acer Swift 3 SF313-52 reprezintă pentru mine un minus. În afară de acesta însă, Acer Swift 3 SF313-52 nu mai are alte lipsuri.
Avem un port USB Type-C 3.1 Gen.2 compatibil Thunderbolt 3, un port USB Type-A 3.1 și altul de tip 2.0. Lista conexiunilor fizice este completată de un HDMI și un jack de 3.5 mm, de tip combo, ce acceptă simultan intrare microfon și ieșire audio stereo.
Pe partea de conetivitate fără fir, Acer Swift 3 SF313-52 aduce ultimul standard în materie de Wi-Fi. Mă refer la Wi-Fi 6, cunoscut și drept Wi-Fi ax, cu viteze de până la 2.4 Gbps, mai mult decât suficient zilele astea. Bluetooth este în versiune 5.0, iarăși un standard actual.
Acer Swift 3 SF313-52 propune și cititor de amprentă, poziționat sub butonul săgeată dreapta al tastaturii. Are o rată de recunoaștere bună, de peste 80%, dar numai dacă degetul este curat, fără a fi umed.
Tastatură și touchpad
Când vine vorba despre tastatură, prezentarea devine oarecum subiectivă. Fiecare dintre noi preferă altceva, așa că eu vă spun cum mi s-a părut mie tastatura de pe Acer Swift 3 SF313-52. Butoanele sunt de dimensini medii, cu spațiu clar între ele, cu o cursă medie spre lungă pentru un laptop și cu un click evident. Nu este nici foarte zgomotoasă, dar nici silențioasă nu o pot numi. La modul meu de redactare text s-a potrivit la fix, pentru alții s-ar putea să nu fie cea mai bună soluție.
Deși este retroiluminată, nu mi-a plăcut distribuția neuniformă a iluminării. Pe de altă parte, retroiluminarea ajută în spații întunecate, iar acolo s-ar putea să nu conteze atât de tare că unele taste sunt mai bine iluminate, altele mai slab.
Nu am apreciat nici dimensiunea butoanelor direcționale și nici amplasarea butonului Power al notebook-ului în colțul din dreapta-sus al tastaturii, lângă cel Delete. Mai mult, tasta Enter este lipită de cea Backslash și uneori le poți apăsa simultan.
Trecem la touchpad, ce are o dimensiune bună, aș spune peste medie pentru un laptop cu ecran de 13.5 inch. Are o formă aproape pătrată și este amplasat simetric față de tasta Space.
Este un touchpad foarte exact, de tip multi-touch, ce-ți permite mișcări fine și control optim. Click-urile sunt corect dozate din punct de vedere al presiunii la apăsare și nu vin cu un zgomot puternic.
Pe de altă parte, în cazul exemplarului de test, topuchpad-ul a avut o mică problemă. Sper să fie doar acest caz și nu o problemă generală de fabricație. Mă refer la faptul că suprafața touchpad-ului nu este perfect simetric așezată în spațiul destinat lui și că la orice atingere există un zgomot de contact între suprafața exterioară și mecanismul de dedesupt. Practic ori de câte ori așezi degetul sau degetele pe touchpad se aude încet ca un click. Nu-i tocmai deranjant și te poți obișnui cu asta, dar parcă era mai bine fără un astfel de comportament.
Autonomie
Deși compact și ușor, Acer Swift 3 SF313-52 nu face sacrificii la capitolul baterie. Integrează un acumulator Li-Ion cu 4 celule de 56 Wh capacitate. Astfel, în fișa tehnică sunt promise până la 10 ore și jumătate de autonomie, ce pot fi atinse în anumite condiții. Mă refer să folosești laptopul în modul Better Battery, cu luminozitatea ecranului pe la 40 – 50% (deloc puțin) și în task-uri simple, precum browsing.
În mod real, după multe zile de utilizare cu editare text în Google Docs, cu redare video pe YouTube sau pe Netflix, după instalarea unor programe de test, eu am prins mai mereu circa 7 – 9 ore de autonomie. Luminozitatea ecranului a fost setată pe la circa 60%, iar modul ales a fost cel Better Battery, întrucât nu aveam nevoie de cea mai ridicată performanță.
Autonomia minmă, atunci când treci pe Best Performance și urci luminozitatea ecranului către maxim, este de circa 2 ore și jumătate, maxim 3.
Așadar, autonomia nu este extraordinară, însă nici pe departe nu poate constitui un punct negativ.
Preț
Notebook Acer Swift 3 SF313-52 – preț recomandat începând de la circa 700 de Euro. La momentul publicării recenziei, nu am găsit în țara noastră un notebook echivalent cu cel testat.
Concluzii
Acer Swift 3 SF313-52 a reprezentat o surpriză plăcută, un laptop ce nu greșește mai deloc la capitolele care contează cu adevărat. Propune un bun raport calitate/performanță/preț și cred că asta contează cel mai mult.
Cred că am lungit prea mult vorba, așa că închei cu cele mai importante plusuri și minusuri pentru Acer Swift 3 SF313-52:
PRO
- ecran excelent, cu rezoluție ridicată, sharp, cu reprezentare foarte corectă a culorilor chiar din fabrică și aproape perfectă după calibrare, cu luminozitate și contrast înalte și cu unghiuri largi de vizualizare;
- construcție solidă, cu finisări atente și materiale de foarte bună calitate;
- compact și ușor;
- ansamblu hardware puternic, suficient de performat pentru un astfel de notebook;
- sistem de răcire eficient și foarte silențoios;
- conectivitate extinsă, cu Wi-Fi ax, Bluetooth 5.0, USB Type-C compatibil Thunderbolt 3 și HDMI.
CONTRA
- sunet de slabă calitate mai ales prin diufuzoarele externe, dar nici prin jack-ul de 3.5 mm nu impresionează, bass-ul nefiind corect redat;
- panoul de tip Glossy al ecranului reflectă cam tare mediul ambiant;
- mici probleme cu touchpad-ul, ce scoate zgomote fine la fiecare contact cu degetele (poate fi vorba doar despre exemplarul sosit la test și nu o problemă generală).