Notebook Acer Swift 7 SF714-51T – review

13/03/2019

Persoana specializată pe review-uri de laptop-uri la noi pe site este Emil, dar s-a întâmplat ca pe Acer Swift 7 să-l testez eu. Asta fiindcă am avut nevoie de un notebook pentru deplasarea la MWC 2019, iar acesta era disponibil. Nu doar că era disponibil, însă chiar părea unul dintre cele mai bune portabile de cărat în rucsac.

Nu știu cât de bine o să mă descurc în a face o prezentare cât mai edificatoare, dar promit că îmi voi da silința.

Specificații

Specificatii Acer Swift 7 SF714-51T

Design

La mine Acer Swift 7 a ajuns în ceea ce părea cutia de retail. Înăuntru am mai găsit o husă de trasnport din piele ecologică și adaptorul plus cablul USB Type-C pentru alimentare.

Am descoperit mai apoi că nu era vorba despre o versiune de retail, pe spatele dispozitivului stătea scris mesajul ”Sample Only, Not For Sale”. Așadar, în pachetul supus vânzării veți mai găsi, foarte probabil, și un adaptor de la USB Type-C la USB Type-A, la HDMI sau altele asemenea.

Husa de tip Sleeve din piele ecologică este foarte bine fabricată, elegantă, cu cusături contrastante. Pe latura ce se deschide, care se fixează prin bandă magnetică, vedem ștanțat logo-ul Acer. Pe interior husa este din material plușat.

Acer Swift 7 se lăuda la data lansării că ar fi cel mai subțire laptop din lume. Cu mai puțin de 9 mm grosime (8.98 mm mai exact), acest notebook impresionează, ca să nu zic chiar șochează, de la primul contact. Trebuie să înțelegeți că este aproximativ la fel de gros precum un smartphone.

Acer Swift 7 lângă OnePlus 6T:

Acer Swift 7 are două colțuri rotunjite și două la unghi drept (cele de pe latura cu balamalele). Logo-ul Acer este pe partea superioară, în timp ce pe bază vedem patru piciorușe din cauciuc și grilele pentru cele două difuzoare.

Chiar dacă nu la fel de mult precum grosimea, mi-a plăcut și faptul că marginile laterale și de deasupra ecranului sunt înguste. Nu cele mai înguste din lume de data asta, dar suficient cât să facă din Acer Swift 7 un laptop compact pe toate direcțiile.

Marginea de sub ecran este ceva mai mare, acolo și-a făcut loc denumirea producătorului, iar mai jos chiar și o cameră web și două microfoane.

Pe zona balamalelor se poate observa gravată denumirea Swift și două LED-uri de status.

Ecranul tactil se poate rabata la 180 de grade, dar nu mai mult. Nu îmi dau seama cât de folositoare este o astfel de deschidere în utilizarea cotidiană, dar așa este la Acer Swift 7.

Pentru ca Acer Swift 7 să fie și destul de solid, având în vedere grosimea de soar 9 mm, a fost nevoie ca mare parte din carcasă să fie realizată din aliaje metalice. Totul se simte foarte plăcut la atingere, în mod clar este dată o notă premium de finisarea mată a metalului de la suprafață.

Chiar și așa, Acer Swift 7 nu mi-a lăsat impresia că ar rezista foarte bine la șocuri mecanice medii, la o eventuală torsionare involuntară a carcasei. Astfel de scenarii pot apărea cu atât mai des cu cât vorbim despre un laptop foarte subțire și destul de ușor pe care, în mod clar, l-ai cumpărat tocmai pentru a-l lua peste tot cu tine.

Așadar, este recomandată ceva mai mare grijă cu un notebook de doar 8.98 mm grosime, căci nu se pot face minuni în ceea ce privește rigiditatea structurală.

Ecran și sunet

Ecranul lui Acer Swift 7 este unul de 14 inch de tip IPS, cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli. Avem o densitate de circa 157 ppi, ce reușește să contureze clar și cele mai mici detalii, fonturi. Display-ul suportă atingeri multiple și este protejat la zgârieturi și șocuri ușoare cu Corning Gorilla Glass. Este de tip Glossy și aici ar fi primul punct contra. Suprafața ecranului reflectă excesiv mediul ambiant, destul de greu să folosești acest laptop în lumină naturală, dar chiar și înăuntru când lumina vine către display.

Fiind vorba despre un panel IPS, avem parte de culori intense, un contrast ridicat, cu un negru adânc, dar și de unghiuri foarte largi de vizualizare. Luminozitatea maximă este bună, dar nimic care să poată combate reflexiile excesive ale sticlei de protecție.

Din păcate nu am reușit să instalez driverele colorimetrului meu spre a putea face teste ale deviațiilor delta E. Culorile sunt vii, fără a fi de-a dreptul supra saturate, plăcute ochiului și, din experiență, pot spune că sunt destul de fidele. O calibrare a ecranului va aduce cu siguranță nuanțe dintre cele mai corecte.

Ca sensibilitatea la atingere a ecranului, pot spune că nu se diferențiază cu mult față de cea a unui smartphone actual. Acer Swift 7 răspunde prompt la comenzile date prin touchscreen, asta dacă ai de gând să-l folosești în acest fel.

Sunetul emis prin cele două difuzoare stereo promite mult în prezentările oficiale Acer. Swift 7 se laudă cu tehnologie proprietară TrueHarmony și cu suport Dolby Audio Premium. În realitate, Acer Swift 7 sună bine, dar nu extraordinar. Nici volumul maxim nu este deloc înalt, aș spune că unele smartphone-uri sunt mai puternice.

Era clar că nu poți produce un sunet prea bun cu două difuzoare înghesuite într-o carcasă de câțiva milimetri grosime. Sunetul este suficient de bun, însă nimic de lăudat.

În fine, Acer Swift 7 oferă și jack de 3.5 mm, de tip combo, ce oferă atât ieșire stereo de sunet cât și intrare de microfon. De aici primim un sunet bun, chiar foarte bun, l-aș putea numi. Cu o pereche de căști sau cu boxe de calitate nu vei fi dezamăgit.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Despre ansamblul hardware pot spune că este decent, având în vedere, din nou, grosimea acestui laptop. Procesorul Intel Core i7-7Y75 Kaby Lake este dezvoltat 14 nm. Este de tip dual-core la 1.3 GHz și poate urca până la 3.6 GHz prin tehnolgia Turbo Max. Oferă 4 fire de execuție și are o memorie Smart Cache Level 3 de 4 MB.

Procesorul integrează accelerator grafic Intel GMA HD 615 cu suport DirectX 12. Totuși, atât procesorul, cât mai ales unitatea integrată GPU nu sunt dintre cele mai puternice. Eficiente energetic, da, dar deloc performate pentru sarcini grele. Despre jocuri, oricât de vechi, nu aș spune că poate fi vorba.

Acer Swift 7 SF714-51T integrează pe placa de bază o memorie RAM de 8 GB, de tip LPDDR3 ce lucrează la o frecvențe de până la 1867 MHz. Capacitatea SSD-ului de tip M.2 PCIe este de 256 GB.

Informații din CPU-Z despre Acer Swift 7 SF714-51T:

Cu un astfel de ansamblu hardware, Acer Swift 7 SF714-51T se descurcă foarte bine în task-uri tip office, multimedia, navigare web și aplicații simple. Imediat ce vrei să-l pui mai serios la lucru, să zicem cu editare foto în programe complexe, gen Adobe Photoshop, realizezi că nu se simte deloc confortabil.

Fără răcire activă, Acer Swift 7 ajunge să se încingă serios în zona de deasupra tastaturii și chiar sub butoanele de sus (cele numerice în special). Asta se întâmplă doar când rulezi programe mai pretențioase.

În rest, Acer Swift 7 SF714-51T se descurcă admirabil. Dacă înțelegi că nu poți avea o grosime de doar 8.98 mm alături de un hardware extrem de puternic și ești de acord cu asta, nu cred că vei avea probleme cu acest ultrabook.

Sistemul de operare în cazul exemplarului ajuns la noi a fost Windows 10 Pro. În oferta magazinelor din țara noastră am observat că Acer Swift 7 vine cu Windows 10 Home preinstalat, deci nu ca sample-ul nostru de test.

Windows 10 este Windows 10, nu are rost să detaliez. O să spun că am văzut câteva aplicații preinstalate pe Acer-ul Swift 7 ajuns la noi. Acum, nu știu dacă și pe exemplarele de retail vor fi aceleași, dar este desul de probabil.

Este vorba despre câteva programe proprietare de la Acer, precum Acer Collection și Acer Product Registration, dar și despre Pollar Photo Editor sau Netflix. Nu știu dacă acestea două din urmă au fost instalate de către cei care au testat acest laptop înaintea mea, dar am zis să le menționez.

Performanță

Am rulat câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am structurat în tabelul de mai jos. Am pus alături și rezultatele obținute de modelul Dell XPS 15 testat de Emil acum două luni, spre comparație:

Teste benchmark Acer Swift 7 SF714-51T

Conectivitate

Fără fir Acer Swift 7 se poate conecta prin Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, pe 2.4 sau 5 GHz, Bluetooth 4.0 sau chiar la rețele 4G LTE. Desigur, suportă și standard 3G HSPA+. Cam acesta ar fi punctul forte pe partea de conectivitate, modemul 4G LTE încorporat ce va permite conectarea la inetrnet chiar și acolo unde nu există rețele Wi-Fi.

Pe de altă parte lipsește port RJ-45, dar care poate fi rezolvat prin intermediul unui adpator de la USB Type-C la Ethernet. Apropo de asta, în pachetul primit de noi nu am găsit adaptor de la USB Type-C la USB Type-A, la DP sau la HDMI, dar se pare că versiunile comerciale vin cu așa ceva în cutie.

Cele două porturi USB Type-C sunt poziționate pe laterala din stânga, alături de jack-ul combo de 3.5 mm. Pe partea dreaptă este slotul micro sim și butonul power. Alte elemente fizice de conectivitate nu există. Aș fi apreciat un card reader, fiindcă eu folosesc mult așa ceva.

Există și senzor de amprentă pe Acer Swift 7. Acesta este poziționat în stânga tastaturii, undeva în dreptul butonului Tab. Are o rată de recunoaștere foarte ridicată, nu mi s-a întâmplat să rateze. Timpul de răspuns nu este cel mai rapid, dar nu vei folosi acest senzor la fel de des precum pe un smartphone, așa că nu văd asta ca o problemă majoră.

Tastatură și touchpad

Nu știu câți se aventurează în a opera Windows 10 din ecranul tactil al unui laptop. Cei mai mulți vor folosi tastatura și touchpad-ul, eventual un maus în locul celui din urmă.

Tastatura de pe Acer Swift 7 aduce butoane de dimensiuni normale, nu mi s-au părut a fi mai mici decât pe o tastatură convențională de desktop. Tastele sunt delimitate între ele de un spațiu optim. Cursa este foarte, dar foarte scurtă. Nici nu cred că avea cum să fie fizic altfel, dată fiind, din nou, grosimea acestui laptop. Necesită ceva timp de obișnuință această tastaură, fiindcă nu primești cel mai bun feedback la apăsare.

Pe de altă parte, mi-a plăcut că tastatura este retroiluminată. Asta o face foarte ușor de folosit în întuneric. Lumina se vede nu doar din spatele literelor, dar și din lateralele tuturor butoanelor.

Touchpad-ul este de dimensiuni medii, nici prea mic, dar nici unul dintre cele mai generoase. Mi s-a părut ciudat că nu am găsit butoanele click stânga și click dreapta. Poate sunt eu mai înapoiat, dar acesta a fost primul laptop la care nu am găsit așa ceva.

Pentru click stânga se face tap oriunde pe touchpad, iar pentru click dreapta se apasă rapid, succesiv, alternativ să zic, cu degetul arătător urmat de cel mijlociu. Sau ceva de genul ăsta, eu așa am dat click dreapta pe Acer Swift 7.

Touchpad-ul recunoaște gesturi de atingere multiplă. Poți face scroll trăgâd cu două degete simultan pe touchpad, dar cred că deja dau detalii pe care le cunoaște mai toată lumea.

Touchpad-ul este sensibil, nu are lag deloc, foarte exact în comenzi, o adevărată plăcere să-l folosești. Mi s-a părut intuitiv, nu am găsit motiv să umblu prin setările laptopului spre a modifica ceva.

Cu toate acestea consider touchpad-ul un element negativ, în special din cauza lipsei butoanelor de click. Este foarte dificil să faci drag-and-drop, să selectezi elemente multiple sau text ș.a.m.d. În plus, deși în rest este foarte bun, am observat că spre margini nu mai este la fel de exact.

Autonomie

Bateria integrată de Acer Swift 7 este una cu două celule, cu o capacitate totală de 4580 mAh. Acer anunță că Swift 7 poate oferi până la 10 ore de autonomie. O astfel de durată poate fi atinsă doar în anumite condiții.

Eu am obținut în jur de 7 ore și jumătate – 8 ore într-un mod de utilizare destul de light, să-i spun. Adică având luminozitatea ecranului până în 50%, cu editare office și navigare web ca principale sarcini. Asta prin conectivitate Wi-Fi la internet.

Am făcut și un test. Am rulat continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la jumătate din intensitate, cu conectivitate la internet prin Wi-Fi. În astfel de condiții, Acer Swift 7 a golit bateria plină până la zero în aproape 8 ore.

Din punctul meu de vedere autonomia este chiar foarte bună la Acer Swift 7.

Preț

Acer Swift 7 SF714-51T – 6.500 de lei pe eMAG.ro (cu reducere la data publicării review-ului) sau 7.500 de lei pe PCgarage.ro.

Concluzii

Cel mai mare și mai mare avantaj al lui Acer Swift 7 este dat de grosimea incredibilă. Cu mai puțin de 9 mm, acest laptop impresionează nu doar în primele momente de contact, ci și după mai bine de câteva săptămâni. Iar acesta este principalul motiv pentru care vei cumpăra un astfel de laptop.

Portabilitatea este bună nu doar datorită grosimii, ci și celorlalte dimensiuni. Marginile înguste din jurul ecranului garantează un notebook compact cu ecran de 14 inch. Greutatea nu este extrem de redusă, dar cu circa 1.2 kg Acer Swift 7 nu-i în nici un caz un laptop ce va atârna greu în rucsac.

Nu vreau să mai lungesc mai mult acest review, rămân la sfârșit cele mai importante plusuri și minusuri pentru Acer Swift 7 SF714-51T:

PRO

  • incredibil de subțire, dar și suficient de compact per total pentru un laptop de 14 inch;
  • materiale și finisări fine;
  • ecran de foarte bună calitate, culori vii, plăcute, constrast înalt, luminozitate suficientă în spații închise și unghiuri largi de vizualizare;
  • autonomie ridicată;
  • modem 4G LTE integrat;
  • tastatură retroiluminată.

CONTRA

  • scump raportat la performanțele oferite, plătești mult partea de design, în special grosimea de doar 9 mm;
  • touchpad fără butoane de click, foarte greu de efectuat anumite operațiuni (drag-and-drop, selectare multiplă ș.a.);
  • conectivitate limitată – doar două porturi USB Type-C, fără card reader;
  • sticla de protecție a ecranului reflectă excesiv mediul ambiant, mai ales în lumină naturală este greu de observat ceea ce afișează ecranul.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.