Chiar înainte de a începe să lucrez la acest review, am realizat că majoritatea ecranelor pe care le am în jurul meu sunt acum de tip OLED. Doar monitorul din fața mea și cel de la laptop au rămas de tip IPS sau VA, în rest televizorul este OLED (voi face review în zilele următoare), telefonul la fel, o tabletă tot cu așa panou, ceasul inteligent tot cu diode organice se laudă… Și așa mi-am dat seama că în câțiva ani OLED-urile vor înlocui mai toate celelalte tipuri de ecrane, asta desigur cu mult înainte ca panourile microLED să devină din ce în ce mai întâlnite. 

Așa se face că vin tot mai des la test laptopuri cu ecrane OLED, fiindcă iată și cel de azi este de acest gen. Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 vine cu o combinație interesantă pentru carcasă, dar și una hardware. Vedem mai departe la ce mă refer, la capitolele respective, deocamdată să aruncăm un ochi asupra celor mai importante caracteristici.

Specificații notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41

Date tehnice

Notebook
Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41
EcranOLED, 16 inch, raport 16:10, rezoluție 4K+ 3840 x 2400 pixeli, 283 ppi, 60 Hz
ProcesorAMD Ryzen 5 6600U, 6 nm, hexa-core cu 2.9 GHz frecvență de bază și 4.5 GHz frecvență Max Boost, 12 fire de execuție, memorie L3 Cache de 16 MB, TDP 15 - 28W
Memorie8 GB LPDDR5-6400
2 x SSD 512 GB M.2 NVMe PCIe Gen. 4
GPUAMD Radeon 660M, 6 cores, 1900 MHz
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, 2 x USB Type-C 3.2 Gen2 cu suport DP, 2 x USB Type-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack combo de 3.5mm,
Alte informațiidifuzoare stereo, tastatură cu iluminare albă pe o singură zonă, touchpad cu suport multi atingere rezistent la apă, webcam Full HD 1080p, senzor amprentă integrat în butonul Power
BaterieLi-Po de 54 Wh cu 3 celule, încărcător de 65W
Greutate1.17 kg
Dimensiuni356.7 x 242.3 x 13.95 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41

Culoarea exterioară este la bază un bleu deschis, metalizat, dar care poate prinde ușoare nuanțe de turcoaz ori violet în funcție de lumina pe care o reflectă.

Ca de aproape fiecare dată când ajung la mine laptopuri de la Acer și acum avem în față un model de preserie, unul a cărui configurație este mai greu de găsit în retail. La fel este și pachetul, în cutie am găsit doar un adaptor de încărcare cu două cabluri de priză, unul pentru cele de tip european, celălalt pentru UK. 

Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 este un laptop ce, așa cum spuneam la introducere, adoptă un format mai puțin obișnuit. Carcasa este subțire, iar greutatea redusă, însă lungimea și lățimea nu sunt cele mai mici. Asta fiindcă avem un ecran cu diagonala de 16 inch, care mai are și un raport de 16:10. Marginile laterale, precum cu cea de sus și de sub display sunt înguste și reduc la minim aria notebook-ului, dar, repet, cu ecran de 16 inch nu ai cum să fii cel mai compact din „parcare”.

Această abordare are avantaje evidente pentru cei ce au nevoie de un laptop portabil, dar care să aducă un spațiu de lucru evident mai extins față de ce-ți poate oferi un ecran de 13 – 14 inch.

Exemplarul de test a fost într-o nuanță extrem de atrăgătoare. Cel puțin pentru mine a fost o surpriză plăcută: un bleu deschis, ce emite reflexii uneori către verde, când devine chiar ușor turcoaz, dar și câteodată mici reflexii violet. Aș numi culoarea chiar cameleonică, dar baza este un bleu deschis, metalizat.

Finisarea aliajului metalic ce îmbracă mai tot exteriorul laptopului este una mată, ce nu prinde deloc urmele mâinilor. Oricât am încercat să fac să apară câteva amprente, nu am reușit să le scot la iveală.

Designul l-aș numi pe cât se poate de minimalist. În afară de nuanța mai ieșită din comun (la comercianții online din țara noastră l-am găsit doar în culoarea neagră), Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 nu mai atrage atenția deloc asupra lui. Doar denumirea producătorului apare subtil pe capacul ecranului și sub acesta, în rest niciun element de design. Grile de aerisire, porturi normal dispuse și… cam atât.

Din punct de vedere al construcției, mai nimic de comentat. Poate doar că ecranul, ce este cu adevărat subțire, flexează ceva mai tare decât ți-ai putea dori. În rest, laptopul este mai solid decât mă așteptam la acea grosime și la așa greutate. Nu se simte cel mai rigid cu putință, dar nici tocmai firav nu este. Materialele sunt de foarte bună calitate, fiind în cea mai mare parte reprezentate de un aliaj metalic ce se pare că este cu 20% mai ușor decât cel convențional din aluminiu și în același timp de două ori mai rezistent (conform Acer). Finisările de detaliu sunt extrem de bine realizate, așa că nimic nu te trimite cu gândul la un produs de buget, ieftin.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41

Test culori dupa calibrare ecran notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41.

Ecranul este unul dintre componentele cu care Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 își dorește să puncteze decisiv. Și o cam face, fiindcă OLED-ul de 16 inch are aproape tot ce-i trebuie.

Luminozitatea maximă este de 400 niți în fișa tehnică, iar eu am măsurat atât pe mai toată suprafața. Nu au fost diferențe deloc mari, ba din contră, între valoarea maximă de 396 cd/mp afișată în centru și restul display-ului. Se pare că pentru scurte momente, pe anumite zone, cu conținut HDR, ecranul poate atinge în peak chiar și 500 niți.

Contrastul este infinit, negrul absolut fiind atins de acest OLED prin închiderea completă a pixelilor atunci când este cazul. Culorile sunt foarte intense, chiar uneori par ceva cam suprasaturate, însă nu deranjează. Am măsurat deviațiile Delta E cu setările din fabrică, când valorile nu au fost cele mai scăzute, dar nici cu adevărat îngrijorătoare. 

Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41:

După ce am calibrat ecranul cu echipamentul din dotare, am descoperit că poți obține nuanțe cu mult mai exacte, deși nimic de nivelul unui panou profesional. Pentru ceea ce se vrea Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41, adică un laptop pentru activități office și multimedia, pentru cei mereu pe drum, avem culori suficient de bune.

Nu am cum să nu aduc aminte și de rezoluția 4K, ce aduce o densitate a pixelilor extrem de mare pentru un notebook. Astfel, conținutul de mare rezoluție apare excelent conturat, iar aspectul 16:10 dă posibilitatea de a fi afișat mai mult conținut pe verticală, deci pentru anumite sarcini asta presupune o productivitate mai ridicată.

Cam singurul lucru pe care i l-aș putea reproșa acestui ecran este gradul de reflexie. Nu este touchscreen, dar cam așa arată, deci în anumite scenarii s-ar putea dovedi un pic mai greu de deslușit exact ceea ce este pe ecran. 

Sunetul extern este stereo, cu două difuzoare amplasate clasic, pe partea din spate a laptopului. Nu putem vorbi despre un sunet care să se ridice la nivelul ecranului, din păcate. Calitatea este de nivel mediu, nu prea există bass, conturarea fiecărui spectru nu este cea mai fericită, iar volumul maxim este și el tot mediu. Ba chiar la 100% din capacitate apar ceva distorsiuni. Oricum, pentru ceva muzică de fundal, pentru social media, sunetul nu este deloc rău, dar pentru a asculta melodiile preferate sau pentru filme este nevoie de boxe dedicate sau de căști.

Apropo de acestea, dacă sunt de bună calitate atunci nu ai de ce să te plângi odată ce le-ai conectat la jack-ul audio de 3.5 mm al laptopului Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41. Calitatea este foarte ridicată, la fel și volumul maxim. Poate că nu este chiar de nivel Hi-Fi, dar nici nu cred că vor fi mulți care să fie dezamăgiți.

Hardware, sistem de operare și aplicații

AMD Ryzen 5 6600U nu este un procesor dintre cele mai capabile din zona de preț unde concurează acest notebook, dar își face treaba și este eficient.

Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 este unul dintre laptopurile ceva mai exotice, dacă le pot numi așa. Asta fiindcă cele mai multe ce ajung la test sunt cu CPU de la Intel, iar de această dată vorbim despre un AMD Ryzen 5 6600U, adică un procesor ce pune accent pe eficiența energetică, fiind realizat printr-un proces de fabricație de 6 nm. Are 6 nuclee ce pot urca la nevoie la 4.5 GHz și 12 fire de execuție, dar integrează și un chip grafic destul de puternic – AMD Radeon 660M. Sigur că nu este destul pentru jocuri mai complexe, deși cele mai simple sunt suportate la un fps cel puțin decent, dar pentru redare conținut 4K nu are nicio emoție.

Memoria RAM în cazul de față este de doar 8 GB, de tip LPDDR5, dar versiunile disponibile comercial la noi în țară sunt doar cu 16 GB de RAM. La fel la spațiul de stocare, care în acest caz este format din două unități SSD M.2 de câte 512 GB, în timp ce variantele de retail aduc 1 TB printr-un singur modul.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41:

Totodată, pe exemplarul de test a fost instalat un Windows 11 Pro, în timp ce edițiile de pe rafturile magazinelor vin cu versiunea Home. Aplicațiile preinstalate pe Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 sunt câteva la număr, pe lângă cele clasice ce vin la pachet cu orice Windows 11: Acer Care Center, Acer documents, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Product Registration, AMD Software, Booking.com, DTS Audio Processing, Evernote, ExpressVPN, Firefox, Firefox Private Browsing, Forge of Empires, Hearts Deluxe, Norton Security Ultra, PhotoDirector for acer, Planet9 Link,PowerDirector for acer, Realtek Audio Console, Simple Mahjong, Simple Solitaire, Simple Spider Solitaire, Spades, Solitaire and Casual Games și alte câteva.  

Pagina Home din aplicația Acer Care Center de pe Swift Edge 16 OLED SFA16-41.

Performanță și temperaturi

Ansamblul hardware echilibrat este dezvăluit de rezultatele testelor de benchmark.

Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 nu este un „power horse”, căci nu și-a propus să fie așa ceva, deci nici nu poate emite pretenții la performanța brută. Chiar și așa, procesorul AMD se dovedește unul de încredere, unul ce poate rula fără probleme sarcinile uzuale, dar care se poate „întinde” și mai sus. 

Teste benchmark

Notebook
Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

608.6
3897.3
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1412
7519
PCMark 10 (puncte)5543
Novabench (puncte)2933
Geekbench 6.0.3 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

1839
6889
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


6277.81
3687.94

4009.17
3677.12

490.39
257.35

57.85
127.64

Testele de benchmark rulate pe Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41:

Am monitorizat temperaturile de pe componentele interne, dar din păcate HWMonitor de la CPU-ID nu oferă cifrele pentru CPU. Oricum, le avem pe cele pentru GPU, care este parte din procesor, așa că ne putem face o idee din capturile de ecran de mai jos cam pe unde se poate ajunge:

La exterior, Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 nu s-a încins peste măsură în niciun moment. A devenit clar mai cald și chiar spre fierbinte pe partea spate, cumva către colțul din dreapta sus, și în aceeași zonă și la tastatură, adică undeva în jurul tastelor QWAS, pe acolo.

Sistemul de răcire este alcătuit dintr-un singur ventilator cu un singur heat-pipe. Ventilatorul este silențios mai tot timpul, în sarcini simple nu se aude deloc, doar când am forțat ansamblul hardware a început să se audă, dar nici atunci nu deranjează.

Conectivitate

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41

Majoritatea porturilor fizice sunt pe laterala din stânga.

Aici nu aș spune că Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 stă rău din vreo direcție. Pe Wi-Fi avem standard 6E, deci foarte bine, în timp ce Bluetooth este în versiune 5.2. Porturile fizice sunt distribuite pe ambele laterale, cum este cazul la mai toate laptopurile de acest gen.

Pe stânga vedem portul HDMI 2.1, cel mai recent și mai performant astfel de conector, alături de un USB-A și de cele două USB-C, de tip 3.2 Gen2 cu suport DisplayPort și pentru încărcare la maxim 65W.

Pe dreapta apare cel de-al doilea USB-A, tot 3.2 Gen1, alături de jack-ul audio combo de 3.5 mm, de două LED-uri de status și de prinderea Kensington.

Butonul de Power integreează și senzorul de amprentă, ce are o rată foarte înaltă de recunoaștere, rar dă greș, însă timpul de răspuns nu este instant, asta ca la mai toate dispozitivele ce rulează Windows.

Tastatură și touchpad

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41

La cât spațiu este de o parte și de cealaltă a tastaturii, cred că se putea integra și un NumPad…

Tastatura este una tipică unui laptop atât de subțire, adică avem o cursă extrem de limitată. Nu este deranjat de scurtă, dar îți trebuie un timp de acomodare. Evident că nici feedback-ul nu este grozav, actuarea apare imediat ce apeși tasta.

Iluminarea este de culoare albă, dar cumva pare că are și o tentă de albastru, probabil de la reflexiile de la carcasă. Lumina este bine distribuită, dar nu este cea mai puternică. Oricum, în întuneric nu ai nevoie de mai mult.

Touchpad-ul este acoperit cu sticlă și se descurcă grozav în a prelua exact comenzile. Are o suprafață suficient de mare, iar click-urile sunt ok, dar nimic mai mult. 

Autonomie

Autonomia este surprinzător de bună raportată la capacitatea bateriei.

Deși nu mă așteptam de la o baterie de doar 54 Wh, Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 dovedește că poate susține sarcini simple pentru până la 7 ore departe de priză. Asta cu ecranul pe la 50 – 60%, suficient dacă nu lucrezi într-un mediu cu multă lumină ambientală. Dacă începi să lucrezi mai serios și duci ansamblul hardware la un consum peste medie, atunci bateria va mai ține în jur de 4 – 5 ore, pentru ca în task-uri solicitante și cu ecranul mai sus ca luminozitate să mai prinzi în jur de 2, maxim 3 ore.

Încărcătorul cu cablu fix, cu mufă USB-C la capăt, este destul de compact și de ușor.

Încărcarea bateriei se face rapid în primele 30 de minute, când ajunge de la zero tocmai pe la 55%, pentru ca mai apoi să încetinească ritmul, iar încărcarea completă să fie finalizată după circa o oră și jumătate.

Preț

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-414.213 lei pe eMAG.ro în versiunea de culoare neagră, cu 16 GB RAM, SSD de 512 GB și Windows 11 Home (preț valabil la data publicării acestui review). 

Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, laptop compact și foarte ușor pentru un format de 16 inch;
  • construcție de bună calitate, materiale și finisări excelente (vezi și puncte contra);
  • ecran OLED superb din mai toate punctele de vedere (vezi și puncte contra);
  • sistem de răcire suficient de eficient și foarte silențios mai tot timpul;
  • conectivitate extinsă și cu elemente actuale;
  • autonomie peste medie.
Contra
  • laptopul flexează atunci când încerci să-l torsionezi, mai ales ecranul se simte ceva mai fragil;
  • ecranul reflectă ceva cam tare mediul ambiant;
  • deși nu este rău, ansamblul hardware putea fi ceva mai performant, alte laptopuri din aceeași zonă de preț vin cu procesoare mai puternice.
Concluzii

Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 este un laptop grozav din multe puncte de vedere. Principalele sale atuuri se referă la volumul și greutatea extrem de scăzute pentru un notebook de 16 inch, dar și la superbul ecran OLED. Performanța nu este deloc rea, ba din contră, nu mă așteptam să se prezinte atât de bine, iar asta fără a periclita eficiența energetică. Cea din urmă duce și la o autonomie cel puțin decentă, deși bateria nu are o capacitate deloc mare pentru un laptop de 16 inch (prioritară a fost reducerea greutății). Construcția este de foarte bună calitate, iar toate acestea compun un pachet echilibrat, ce vine la un preț asemenea. Sunt și mici probleme, mereu sunt, dar dacă ai nevoie de un ecran de 16 inch în format 16:10 și de un laptop compact și ușor în același timp, atunci Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 merită cu siguranță atenția ta.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Laptopul Acer Swift Edge 16 OLED SFA16-41 a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.