Allview Allbook Y-100 este cea mai nouă propunere pe segmentul notebook-uri ieftine de la compania brașoveană. Este un dispozitiv compact, cu balama ce îi permite rotirea la 360 de grade și ecran cu input tactil. 

Îl găsiți la 1400 lei pe Allview.ro, iar ca bonus se oferă o tabletă Android cu 3G și Wi-Fi. Trebuie să fac o scurtă introducere. Am văzut la lucru câteva laptopuri ieftine de 1000 – 1500 lei în ultima perioadă (notebook-uri achiziționate de către școală, unde prețul joacă un rol capital). Impresia formată nu-i deloc bună, funcționează lent, pornesc greu, autonomie mică, reacționează greu în preluarea comenzilor etc. Acum nu știu dacă chiar acolo este concurența lui AllBook Y-100. Prin dimensiunile sale compacte, diagonala de 11.6 inch cu ecran tactil aș spune că mai degrabă încearcă să fie o alternativă la tabletele Android de 1000 – 1500 lei. 

Notebook-ul Allview are multe puncte PRO când îi parcurgi specificațiile, dar și un mare neajuns – spațiul de stocare. În locul lor nu l-aș fi adus cu 32 GB (mare parte ocupat de sistemul de operare). Presupun că s-a făcut această concesie spre a avea prețul de peste 1000 lei. Totuși, au încercat să rezolve din mers printr-o soluție. Cei 32 GB pot fi supliniți de un SSD pe M2, iar SSD-urile s-au ieftinit serios în ultima perioadă. Cu 100 lei poate fi cumpărat un SSD de 120 GB. 

Specificații

Design 

În pachet dați de notebook, încărcător la 12V și 2000 mA, certificat de garanție, manual de utilizare. Un prim aspect pozitiv l-aș nota în ce privește materialele utilizate. Laptopul sosește într-o carcasă din aluminiu, inclusiv partea la bază. Nu ai impresia că începi să folosești un notebook low-cost. 

Tastatura și touchpad-ul sunt negre, la fel și marginea ecranului. În rest, a rămas vizibil argintiul dat de aluminiu. Nu mi s-a părut că ar fi predispus la zgârieturi. Pe ecranul de 11.6 inch este aplicată o folie de protecție. 

Încărcătorul din pachet este pe jack proprietar. Nu mi-a plăcut niciodată o astfel de soluție și asta pentru că nu prezintă fiabilitate în timp. Aici aș spune că-și trădează originile. Mi-aș fi dorit să găsesc un încărcător pe USB Type-C. A sosit vremea ca încărcătorul de smartphone și notebook să fie unul singur, să nu mai avem o sumă de accesorii, pentru fiecare produs în parte. 

La baza laptopului sunt 4 puncte de sprijjn, ce-l fac să fie bine ancorat pe o suprafață plană. Micuțele șuruburi de prindere în partea spate sunt la vedere. De apreciat că slotul pentru M.2 a fost individualizat spre a fi ușor de accesat. Sunt conștienți că are nevoie de stocare suplimentară și au găsit o soluție cât mai convenabilă pentru utilizator. Nu am găsit nicio fantă pe unde să se facă răcirea notebook-ului. De aici și concluzia că nu are un ventilator încorporat, căldura se disipă direct în carcasa de aluminiu. 

Ecran și sunet

IPS de 11.6 inch cu rezoluție FHD – 1920×1080 pixeli, aspect 16:9 și touch în 10 puncte = elementele de bază pentru panelul integrat pe Allview AllBook Y-100. Marginile ecranului sunt negre, nu mi se pare a fi printre cele mai mici, dar nici cum erau laptopurile de acum niște ani. 

Este un display ok, mă raportez și la categoria sa de preț. Nu impresionează neapărat în ce privește luminozitatea, dar culorile sunt neașteptat de bine ilustrate (se vede că avem de-a face cu un panel IPS). Preia comenzile touch destul de bine, fără un lag evident. Unghiul de vizualizare nu impresionează, aș nota și o oarecare reflecție a spațiului ambiant. 

Sistemul de prindere dintre ecran și corpul laptopului mi-a dat impresia de soliditate, de rezistență în timp. La fel aș nota pozitiv și spatele ecranului, mai ales că primește input tactil. Mi s-a părut a fi suficient de bine construit. 

Culorile sunt superbe, mai ales pentru această categorie de preț, bine conturat orice afișați (rezoluție FHD pe IPS 11.6 inch, dynamic range foarte bun), iar panelul IPS are un touch prompt. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare aflate la bază. Nu se aude puternic, iar la volum maxim nu distorsionează mai deloc. Are și un jack de 3.5mm + bluetooth 4.0, pentru cei ce pun preț pe partea de sunet în mod deosebit și caută mai mult față de cele oferă cele două micuțe difuzoare de pe laptopul Allview. Jack-ul de 3.5 mm se află în lateral stânga. Am conectat căști in-ear și punctează la amplitudine, nivel de bass etc. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Folosește un procesor Intel dual-core la 1.1 GHz ce urcă la maxim 2.6 GHz, 4 GB memorie RAM de tip DDR4 și 32 GB stocare din care puțin peste 9 GB rămân liberi pe lângă sistemul de operare. Slotul pentru SSD-urile pe M.2 2242 este ușor de accesat și cu 100 lei puteți trece pe 120 GB. De fapt, aș spune că este recomandare directă. 9 GB sunt absolut insuficienți pentru un notebook în 2020. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Apropo de slotul M.2 2242. În materialele de presă, Allview notează M.2 2240. Recunosc că nu știam și m-am informat. Sunt mai multe formate pe M.2 (2242, 2260 și 2280). Ultimele 2 cifre indică lungimea SSD-ului, iar modelul de 42 mm ocupă mai puțin spațiu, dar oferă performanțe ceva mai reduse și stă ceva mai prost cu disiparea căldurii. Oricum pe AllBook Y-100 important este că au adus un slot M.2, oricum SSD-ul respectiv nu va fi pus în cine știe ce aplicații care să necesite performanțe la superlativ. 

Aș spune că avem un hardware suficient pentru Office, browsing, partea de multimedia, l-aș vedea recomandat și pentru lecțiile online (dimensiuni compacte, cameră web integrată de 2 Megapixeli, control touch). 

Windows 10 Home este preinstalat și aș spune că avem un alt aspect pozitiv. Apreciez că nu s-a intervenit la nivel de interfață, nu sunt aplicații de tip bloatware preinstalate de către producător. Și aici trebuie făcută o paranteză. Microsoft a încercat să vină cu o soluție la succesul înregistrat în SUA de către Chrome OS. Așa a inventat Windows 10 Home S Mode, unde există o limitare în sensul în care aplicațiile ce le poți instala sunt strict din Windows Store. Bineînțeles că feedback-ul nu a fost cel așteptat, iar Microsoft permite dezactivarea S Mode și implicit instalarea de aplicații din afara magazinului dedicat. Trecerea este unilaterală, nu mai poți reveni la S Mode când l-ai dezactivat. 

Legat de bloatware, nu cred că am testat laptop cu Windows și mai puține aplicații preinstalate. În cazul lui AllBook Y-100 găsiți Office 365 (varianta gratuită pe 30 de zile) și OneDrive. Presupun că dacă mai erau ceva aplicații preinstalate, stocarea nu mai era nici stocarea de 9 GB. 

Având puține aplicații preinstalate, pot spune că m-a impresionat în mod pozitiv prin viteza cu care funcționează. Nu zici că ai de-a face cu un notebook ieftin, sprinten în preluarea comenzilor, în browsing etc. 

Interfața Windows 10 Home pe Allview AllBook Y-100;

Performanță

Nu știu cât de relevante sunt furcile caudine ale testelor de benchmark în cazul de față. Nu este un laptop pentru teste de genul, vorbim de un notebook ieftin pentru browsing, multimedia (YouTube, Netflix etc), aplicații Office. Nu a fost conceput să impresioneze în jocuri, să editezi cu el la un nivel complex materiale video etc. Nu este domeniul său de activitate. 

Teste de benchmark rulate pe Allview AllBook Y-100;

Conectivitate

Dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0. În lateral stânga au poziționat jack-ul de 3.5 mm, 1 x USB 3.0 și slotul pentru microSD. Tot aici se află și un control fizic ce permite trecerea între tastaturi. În lateral dreapta au adus portul de încărcare, alt USB de tip 3.0 și portul miniHDMI. 

Da, ar fi fost excelent să integreze Wi-Fi ac. Bine că este dual-band și pe 5 GHz chiar și în Wi-Fi n poți obține viteze mai bune dacă router-ul oferă această bandă (și cam oferă aproape toate de o bună perioadă de timp). 

Repet ce am spus și la capitolul design. Aș fi preferat un USB type-C pentru încărcare în loc de jack proprietar, dar presupun că din rațiuni legate de cost nu s-a optat pentru acest tip de element de conectivitate. 

Tastatură și touchpad

Tastatura nu este iluminată. Tastele sunt relativ bine individualizate și destul de rapid am început să scriu precis, fără greșeli de typo. Are o cursă relativ generoasă a tastelor, compar cu Magic Keyboard-ul pe care redactez articolele și mi s-a părut că Allview-ul joacă și mai tare în taste. 

Touchpad-ul mi s-a părut a fi precis, click-ul dreapta și stânga ceva cam grosolan, din topor. Bineînțeles, poți opta pentru dubla apăsare mai fină pe touchpad spre a trimite comenzi în interfață. 

Pentru tastatură și touchpad aș folosi calificativul ok. Sunt decente, nu neapărat de top, dar nu agață, preiau comenzile, par a fi rezistente în timp. Pe negru nu este evidentă nici mătuirea ce va veni în timp, pe suprafețele intens utilizate. 

Autonomie

Trebuie să-mi spun că-mi era o ușoară teamă aici. În sensul în care majoritatea laptopurilor ieftine au autonomie derizorie. AllBook Y-100 în funcție de scenariul în care ajunge a fi utilizat la nivel de consum al energiei, dar mai ales în ce privește setările alese pentru lumina ecranului atinge cele 5 ore promise de producător (lumina pe la 20 – 30%, cel mai eficient scenariu de consum al energiei). Cu ecranul la 100% luminozitate și performanțe la maxim ajunge pe la 2 – 2.5 – 3 ore. 

Preț

Notebook Allview AllBook Y-100 – 1399 lei cu tableta Allview Ax503 cadou. 

Concluzii 

Allview AllBook Y-100 mi-a lăsat o impresie pozitivă. Are destule puncte PRO de partea sa, iar problema legată de stocare poate fi rezolvată cu o investiție minimă. Alternativele sunt furnizate de tabletele cu Android, dar parcă Windows 10 stă ceva mai bine pe partea de productivitate, Office etc și de laptopurile ieftine ce funcționează mediocru. 

PRO 

  • IPS cu culori plăcute, rezoluție FHD, control tactil;
  • dimensiuni compacte, materiale ce imprimă ideea de rezistență (carcasă full din aluminiu, balama robustă);
  • Windows 10 Home fără bloatware, funcționare neașteptat de promptă în utilizarea de zi cu zi;
  • redă conținut la rezoluție 4K. 

CONTRA

  • stocare insuficientă, neapărat trebuie achiziționat un SSD pe M.2 2242 (în jur de 100 lei o unitate de 120 GB);
  • încărcare pe jack proprietar, ce nu îmi imprimă ideea de accesoriu rezistent în timp;
  • fără răcire.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.