Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z – review

26/08/2022

Nu am idee câți producători de laptopuri mai au în oferta lor modele preucm cel despre care vom vorbi pe larg mai departe. Cert este că sunt companii mai mari și mai bine poziționate ca ASUS în piață și care nu se avântă în a inventa noi nișe, noi game de notebook-uri. Fiindcă este mai simplu să rămâi pe rețeta clasică, fără a încerca să deschizi noi oportunități, care se prea poate să nu prindă în final.

ASUS, pe de altă parte, merge mai departe cu noi și noi generații ale laptopurilor cu două ecrane. Care sunt rezultatele lor pe această nișă nu știu exact, dar mă bucur să văd că vin an de an cu ediții revizuite, așa cum este și laptopul de azi – ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z.

Specificații notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Specificatii notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Design

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Am primit unitatea de test în pachetul de retail, în care, pe lângă laptopul ce vine într-o cutie separată, am mai găsit adaptorul de alimentare cu cablul destinat prizelor europene, o husă, stylus-ul ASUS Pen 2.0 cu câteva accesorii și câteva pliante cu diferite informații:

Husa este acoperită la exterior pe o parte cu piele sintetică, pe care este gravată de mai multe ori denumirea ZENBOOK, în timp ce pe partea opusă este material textil. La interior este un material plușat, în timp ce închiderea este de tip plic, cu velcro.

Stylus-ul ASUS Pen 2.0 este modelul SA203H-MPP2.0 și vine într-o cutiuță separată, în care mai este un scurt cablu USB-C la USB-A, pentru încărcarea bateriei integrate în stilou, precum și cu 3 capete de schimb. Fiecare este diferit de celălalt și există și o micuță unealtă cu ajutorul căreia schimbi capătul.

În cutia de retail ar mai fi trebuit să fie și două accesorii ce înalță ușor laptopul. Acestea erau gata montate pe exemplarul de test, dar fiecare utilizator poate alege dacă să le lipească sau nu pe partea de jos a carcasei.

Cele două picioare pliabile ridică ușor partea din spate a notebook-ului, pentru o ergonomie mai bună a tastării, dar, poate mai important, pentru o aerisire mai eficientă a zonei posterioare.

Atunci când deschizi capacul display-ului principal se ridică și ecranul secundar. Mecanismul este inteligent și pare foarte solid. De fapt, ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z este certificat pentru rezistență sporită conform standardului militar US MIL-STD 810H.

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

În momentul în care se ridică ScreenPad-ul, sub acesta se văd ventilatoarele sistemului de răcire. Astfel, prin fanta ce se creează aerul circulă în voie către ventilatoare și este împins de acestea mai ușor afară.

Ca design, ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z este oarecum clasic pentru gama Zenbook. Carcasa este aproape în întregime metalică, capacul display-ului vine cu un model cu cercuri concentrice ce pleacă din jurul noului logo ASUS. Acestea nu sunt extrem de vizibile, ci doar în unele condiții. Acest finisaj ajută ca eventualele zgârieturi ce vor apărea în timp să nu se vadă evident și la fel și pentru urmele degetelor și ale mâinilor.

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Construcția este solidă, deja am menționat standardul de rezistență pe care ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z îl respectă. Finisajele de detaliu sunt excelent, la fel și toate materialele folosite, acest laptop poate fi considerat fără a greși un produs premium.

Ecran și sunet

Nu am schimbat denumirea acestui capitol în „Ecrane și sunet”, dar poate ar fi trebuit să o fac. Pe de altă parte, nu am făcut teste decât pentru ecranul principal, așa că voi vorbi mai întâi puțin despre ScreenPad.

Ecranul ultrawide este de tip IPS, are o densitate foarte bună a pixelilor, reproduce culori intense, un contrast ridicat și o luminozitate maximă suficientă în orice condiții. Rolul său aș spune că este însă nu de a afișa neapărat anumite informații, ci de a acționa, așa cum îi spune și denumirea, ca un touchpad. Software-ul ASUS îți permite să personalizezi funcțiile pe care le poate îndeplini acest ecran, iar în anumite programe poți aduce pe acest display cele mai folosite „butoane” de control spre a crește productivitatea. Mă refer în special la soft-uri de editare foto și video, la unele de grafică etc. Cu ajutorul stylus-ului ASUS Pen 2.0 interacțiunea cu acest display, dar și cu cel principal, capătă altă dimensiune, profesioniștii din domeniul design-ului vor fi cu siguranță încântați de modul în care lucrează perechea ScreenPad + Pen.

Trecem la ecranul principal cu diagonala de 14.5 inch și rezoluție 2.8K. Pe scurt, un panou excelent, care este și foarte bine reglat încă din fabrică.

Fiind un OLED, negrul este perfect, la fel contrastul, culorile sunt și ele intense, în timp ce luminozitatea maximă a atins în testele mele 363 cd/mp. Este mai puțin decât anunță ASUS în fișa tehnică, unde se vorbește de până la 550 niți, însă acea valoare poate fi atinsă în anumite condiții, mai exact pe zone mici, atunci când rulează conținut HDR nativ, pentru că acest ecran este certificat VESA Display HDR True  Black 500.

Distribuția luminozității este aproape perfectă, diferențele sunt extrem de mici pe toată suprafața panoului și le-aș putea pune chiar pe seama echipamentului de măsură. Așadar, uniformitate excelentă a iluminării și, fiindcă vorbim despre un OLED, nu există nici probleme de light bleed.

Ecranul validat Pantone vine extrem de bine reglat din fabrică, deviațiile de culoare Delta E afișând valori mai mult decât acceptabile.

După calibrare, am obținut deviații cu mult mai reduse, singurul peak fiind pe roșu, acolo unde display-ul nu a reușit să convingă pe deplin.

Ceea ce am mai remarcat cu privire la panoul OLED ține de conturarea detaliilor fine. Acuitatea nu este excelentă, deși densitatea de 234 ppi nu ar fi trebui să pună probleme. Matricea OLED în acest caz este ceva mai „specială” și astfel, în special pe imaginile cu mult alb sau foarte deschise, aproape că vezi pixelii. Nu-i nimic grav, dar este altceva față de ceea ce vezi în mod normal și probabil din cauza asta mi-a și atras atenția.

Matricea de aranjament a pixelilor pe ecranul OLED de pe ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z:

Matrice pixeli ecran laptop ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Aș mai aminti aici despre reflexivitatea panoului. Fiind vorba despre un ecran tactil, glossy, sticla ce acoperă display-ul reflectă ceva cam tare mediul ambiant, dar nu am găsit acest aspect cu adevărat deranjant în utilizarea normală.

Una peste alta, ambele ecrane de pe ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z sunt de cea mai bună calitate și este o plăcere să le privești și să le folosești pe amândouă.

Sunetul extern, de tip stereo, cu difuzoarele amplasate pe partea de jos, în colțurile opuse balamalelor, este de foarte bună calitate. Colaborarea cu Harman/Kardon aici chiar o auzi, sunetul este plin, cu multă dinamică și există și ceva mai mult bass decât pe alte laptopuri. Volumul maxim este și el peste medie, doar că de la mai mult de 90% apar și ceva distorsiuni.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm, sunetul este de foarte bună calitate, cu o pereche de căști de calitate chiar nu prea ai ce să-i reproșezi.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aș spune de la bun început că am fost surprins de cum a reușit să integreze atâtea componente sub carcasa ce se păstrează în limite mai mult decât decente, ba chiar avem un laptop compact și suficient de ușor. Pentru unul cu două ecrane, cu balamale ceva mai complexe și cu placă video dedicată aș spune că da, este o performanță.

Procesorul este un Intel din gama H, mai exact în acest caz este un Intel Core i7-12700H, dar poți alege configurații și cu Intel Core i5-12500H sau cu Intel Core i9-12900H.

De asemenea, poți opta pentru modele doar cu placă grafică integrată, Intel Iris Xe, sau exemplare precum cel de față, care aduc placă video dedicată. Cu NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop în versiunea cu 4 GB memorie GDDR6 poți rula aplicații complexe 3D și aș spune că merită să alegi o astfel de versiune, dacă tot ai mers pe mâna unui laptop cu două ecrane destinat profesioniștilor din anumite domenii.

Memoria RAM este de tip LPDDR5 la 4800 MHz și poți alege între variante cu 8, 16 sau 32 de GB. La noi a ajuns versiunea de mijloc, dar de fiecare dată vorbim despre RAM lipit pe placa de bază și fără posibilitate de upgrade.

Spațiul de stocare este de tip M.2 NVMe PCIe 4.0 și poate fi de la 512 GB la 2 TB.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Sistemul de operare cu care am primit la test exemplarul ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z a fost un Windows 11 Pro 64-bit. Aplicațiile preinstalate sunt câteva la număr, dar cele mai importante sunt cele proprietare ASUS, ce-ți permit personalizarea experienței de utilizare. Mă refer la MyASUS, GlideX și ScreenXpert. Mai sunt instalate și ProArt Creator Hub, Corel MultiCam Trial, McAfee Personal Security, Spotify și altele de la NVIDIA, Dolby, Microsoft etc.  

Performanță

Testele de benchmark rulate de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z sunt cele clasice, prin care trec mai toate laptopurile ce primesc review pe Gadget.ro. Rezultatele sunt toate structurate în tabelul de mai jos și dezvăluie un notebook capabil, cu putere de procesare peste medie, care poate face față fără probleme în orice tip de aplicație și sarcini.

Teste benchmark notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Pe toată durata testelor de benchmark am monitorizat temperaturile de pe CPU și GPU:

Pe procesor s-a atins limita celor 100 grade Celsius, deci, cu toate fanele care se creează, carcasa compactă și multitudinea de componente nu lasă totuși aerisirea prea liberă. Pe placa video, temperatura s-a dus la un maxim (Hot Spot) de 87 grade Celsius, din nou o valoare cam mare. De fapt, se poate observa cum performanțele scad atunci când componentele devin fierbinți.

Cele două ventilatoare sunt și ceva cam zgomotoase când se învârt la turație maximă. Produc și un curent de aer pe care îl simți pe laterala din stânga, aer ce este evacuat cu putere prin deschiderea ce se creează la ridicarea ScreenPad-ului.

La exterior, cele mai calde zone, fără a deveni niciodată cu adevărat fierbinți, sunt la baza ecranului secundar, pe centru. Pe spate, zona cea mai încinsă apare către centrul grilei de aerisire.

Conectivitate

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Nu s-au făcut compromisuri spre a avea o carcasă compactă. Wi-Fi este în format 6E 2×2, iar Bluetooth în versiune 5.2. Porturile fizice sunt împărțite pe 3 dintre cele 4 laturi, astfel: în stânga este jack-ul aduio combo de 3.5 mm, în spate este portul HDMI, slotul pentru carduri microSD și portul de încărcare, în timp ce pe dreapta vedem cele două porturi USB-C compatibile Thnderbolt 4 și care acceptă și încărcare cu până la 100W, dar este și un USB-A.

Din păcate nu există un senzor de amprentă, dar camera web Full HD compatibilă Windows Hello este acolo alături de alți senzori ce permit deblocarea prin scanare facială.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Din cauza ecranului secundar, tastatura a fost împinsă mult în spate, iar asta generează o ergonomie mai slabă în tastare atunci când laptopul nu este pe o masă, un birou. Asta fiindcă nu vei avea suport pentru încheietură.

Tastatura este destul de înghesuită, dar după puțin timp de acomodare am reușit să redactez suficient de rapid. Cursa butoanelor este scurtă, circa 1.4mm, iar actuarea nu presupune forță la apăsare și se face suficient de clar.

Iluminarea este de culoare albă și nu este perfect distribuită sub fiecare tastă. Totuși, nimic deranjant.

Touchpad-ul este mic, amplasat în dreapta tastaturii, cu butoane fizice de click stânga și dreapta. Pentru utilizare ocazională, atunci când nu ai nevoie neapărat, trackpad-ul își face treaba, dar pentru sarcini ce necesită finețe în mișcarea cursorului ai nevoie de un maus dedicat. Sigur că în ajutor poate veni și ScreenPad-ul, dar un maus extern cred că este soluția optimă în multe situații.

Autonomie

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z

Bateria internă a ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z are o capacitate mai mult decât decentă având în vedere dimensiunile și ce integrează acest laptop. Cei 76 Wh nu se dovedesc însă suficienți spre a asigura o autonomie decentă. Asta fiindcă sunt multe de alimentat. Mă refer în special la cele două ecrane cu rezoluție ridicată și la componentele puternice, ce-și cer partea lor de energie electrică.

În sarcini uzuale, gen navigare web, vizionare de filme sau activități office, poți prinde în jur de 4 ore. Doar că atunci când pui mai serios la treabă ansamblul hardware te poți aștepta la maximum 2 ore, în unele cazuri și doar puțin peste o oră departe de priză. 

Încărcătorul din pachet este cu mufă proprietară și oferă la ieșire o putere de 180W. O încărcare completă durează în jur de două ore. ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z suportă alimentare și prin cele două porturi USB-C, cu maxim 100W. Nu am avut la îndemână un astfel de adaptor spre a vă putea spune cum se comportă.

Preț

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Zde la 10.700 lei pe eMAG.ro, în versiunea cu placă grafică integrată. Nu am găsit în marile magazine online de la noi o versiune exact ca cea testată.

Notebook ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402Z
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, de cea mai bună calitate, laptopul este fără dubiu unul premium;
  • ambele ecrane sunt excelente;
  • sunet extern bun și foarte bun prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware foarte performant;
  • conectivitate suficient de extinsă pentru un astfel de laptop.
Contra
  • autonomie sub medie;
  • se încălzește destul de tare în sarcini grele susținute, iar ventilatoarele sunt gălăgioase la turație maximă.
Concluzii

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402 este un laptop de top, compact și ușor, mai ales când iei în considerare tot ce integrează. Dacă chiar vei folosi tot ce oferă, atunci merită investiția. Dacă în schimb nu ai nevoie de ecranul secundar și de stylus-ul ASUS Pen, poți alege fără probleme alte modele ASUS, cu specificații similare care vor fi și mai ieftine și vor oferi cu siguranță și o autonomie mai ridicată, aceasta fiind din partea mea singura problemă majoră pentru ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED UX8402.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.