Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T – review

14/09/2022

ASUS este unul dintre primii producători ce au introdus ecrane OLED pe gama de laptopuri. Am putea spune că au deja multă experiență în această zonă, iar ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T a venit să ne demonstreze asta. Evident că un notebook este mai mult decât un simplu display, așa că haideți să vedem mai exact cum se prezintă pe fiecare capitol de analiză modelul de față.

Specificații notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Specificatii notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Design

Am primit exemplarul pentru review în ceea ce părea pachetul de retail. Înăuntru, notebook-ul alături de câteva pliante este într-o cutie separată față de încărcător și de adaptorul de la USB-C la USB-A, ce au și ele o cutie a lor. Modelul ajuns la noi era, cel mai probabil, o unitate pentru Asia, întrucât adaptorul de alimentare era cu pini pentru acea zonă. Trebuie menționat și că în cutia de retail veți mai primi și o husă, așa cum apare pe site-ul ASUS România. La noi acest accesoriu a lipsit.

ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T este un laptop ce pune accentul pe portabilitate, greutatea de circa 1 kg și dimensiunile compacte îl recomandă celor care sunt mai mereu în mișcare. Totuși, deși recunosc că nu mă așteptam, laptopul este pe cât de ușor și mic, pe atât de solid, de rezistent. Faptul că este realizat în cea mai mare parte la exterior dintr-un aliaj de aluminiu și magneziu îl ajută să flexeze prea puțin spre deloc, indiferent cât de tare încerci să-i provoci un astfel de comportament. Certificarea MIL-STD 810H are acoperire ca durabilitate, cel puțin pe partea pe care o pot analiza eu.

Din punct de vedere al designului, ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T vine cu unul suficient de sobru în versiunea de culoare ajunsă la noi, anume Ponder Blue, dar poate fi și ceva mai special dacă alegi nuanțele Aqua Celadon, Vestige Beige sau Refined White.

Unul dintre elementele ce ies ușor în evidență este dat de zona balamalelor. Acolo vedem o structură cilindrică în care sunt integrate cele două balamale care-i permit ecranului o deschidere la 180 de grade.

Același element cilindric consider că își aduce contribuția și la partea de rigiditate structurală, în acea zonă laptopul practic nu se îndoaie deloc oricât am încercat să fac asta.

Nu am avut cum să nu apreciez finisarea metalului exterior, ce este mat, ușor rugos și pe care nu am reușit să-mi pun amprenta, la propriu, aproape deloc.

Închei acest capitol cu o remarcă mai puțin pozitivă, deși deloc gravă sau cu adevărat deranjantă. Deși picioarele pe care se sprijină laptopul au o suprafață extinsă, cauciucul tare din care sunt confecționate nu reușește să confere cea mai bună aderență pe birou / masă.

Ecran și sunet

Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

 

Aici ne întâlnim cu două dintre elementele cu care acest laptop vrea să-și convingă clienții. Ecranul OLED cu diagonala de 13.3 inch vă spun de la bun început că nu are decât o singură problemă: reflectă ceva cam tare mediul ambiant. Panoul tactil și faptul că este un OLED vin la pachet cu o oglindire cam ridicată a tuturor celor din jurul tău.

În rest, un display cum nu se poate mai reușit. Deși culorile ar putea părea prea saturate, am remarcat după ce am măsurat deviațiile Delta E că sunt moduri de afișaj în care valorile sunt de-a dreptul excelente pentru o reglare din fabrică.

Deviații Delta E în modurile prestabilite din fabrică pe ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T:

Am calibrat ecranul și am descoperit deviații Delta E extrem de scăzute, doar că am omis să salvez acele capturi de ecran, iar laptopul nu mai este la mine ca să pot repeta procesul. Va fi nevoie ca aici să mă credeți pe cuvânt.

În ceea ce privește luminozitatea maximă, în fișa tehnică sunt promiși până la 550 niți, valoare maximă ce poate fi atinsă în peak. Eu am măsurat în centrul ecranului o valoare de 348 cd/mp, dar asta pe un ecran complet alb.

Distribuția iluminării, fiind vorba despre un panel OLED, este pe cât se poate de omogenă. Nu am descoperit diferențe mai mari de 2 – 3 cd/mp pe întreaga suprafață a display-ului. OLED-ul înseamnă și că nu există probleme de light bleed.

În rest, contrast infinit, cu negru perfect, și unghiuri de vizualizare extrem de largi.

Ce ar mai fi de precizat se referă din nou la matricea OLED aleasă pentru acest panou. Este ceva mai specială, la fel cum am observat și la modelul Zenbook Pro 14 Duo OLED.

Matricea de aranjament a pixelilor pe ecranul OLED de pe ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T:

Matrice aranjament pixeli ecran OLED laptop ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Aranjamentul pixelilor, deși avem o densitate mai mult decât decentă, face ca unele detalii, dintre cele mai fine, să nu apară pe atât de bine conturate precum am văzut la ecrane IPS cu același ppi. Nu este absolut nimic grav și nu strică cu nimic experiența de utilizare, dar trebuia menționat.

Trecem la sunet, ce se pare că este optimizat alături de Harman/Kardon. Din partea mea sunetul extern de tip stereo este cu adevărat bun. Nu-i excepțional, dar este cu mult mai bun decât mă așteptam. Mediile și înaltele sunt cu adevărat bine redate, conturate și separate, în timp ce bass-ul este acolo pe atât pe cât se poate de corect. Nu este forțat, dar nu este nici prea adânc, cald. Una peste alta, calitatea este cu mult peste medie, iar volumul asemenea. La 50% din capacitate este mai mult decât suficient pentru YouTube sau filme, iar la maxim reușește să păstreze aproape nealterată calitatea.

Prin jack-ul de 3.5 mm absolut nimic de reproșat. Nu este chiar Hi-Fi, dar nici nu prea ai ce să comentezi, nici măcar în dreptul volumului maxim, care este mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici avem ceva mai exotic, din punctul meu de vedere. Mi-ar plăcea să văd mai des hardware care să aibă în centru soluții AMD, dar ceva pe undeva face ca așa ceva să fie mai rar. Este păcat, pentru că AMD are cu ce se lăuda, iar eu pentru laptopuri precum ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T chiar recomand așa ceva. 

În cazul de față vorbim despre un procesor de tip octa-core, cu 16 fire de execuție. Nucleele rulează standard cu până la 2.7 GHz, dar la nevoie pot urca până la 4.7 GHz, o frecvență mai mult decât suficientă în majoritatea sarcinilor pe care le presupune un astfel de laptop. Memoria cache L3 este de 16 MB, din nou o valoare foarte bună. TDP-ul este de 15W, dar este de tip configurabil și poate urca în anumite situații, atunci când este nevoie de putere superioară, până la 28W. Eficiența energetică este asigurată prin procesul de fabricație pe 6nm de tip FinFET.

Poate cel mai mare avantaj al acestui procesor este însă unitatea grafică. Integrat pe CPU este un chipset AMD Radeon 680M, cu 12 nuclee de procesare ce pot rula cu 2200 MHz. GPU-ul este pe cât se poate de performant și îi permite acestui laptop să ruleze mai mult decât decent inclusiv jocuri ce acum câțiva ani păreau prea complexe pentru un o placă video integrată. Totodată, AMD Radeon 680M am observat că se descurcă decent și cu procesare de imagini și chiar cu editare video, desigur la un nivel amator, nefiind totuși potrivit pentru profesioniști sau entuziaști.

Totodată, un avantaj al platformei AMD din seria Ryzen 6000 este compatibilitatea cu memoriile de tip DDR5 și cu SSD-urile pe PCIe 4.0. Astfel, ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T a integrat astfel de soluții, disponibile fiind 16GB LPDDR5 la 6400 MHz și 1TB SSD de tip M.2 2280 NVMe PCIe 4.0 x4.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Sistemul de operare ce rula din fabrică pe exemplarul ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T primit de noi era un Windows 11 Home, iar aplicațiile cu care acest laptop vine la pachet, pe lângă cele standard puse la dispoziție de Microsoft, sunt: Alexa, AMD Radeon Software, Disney+, Dolby Access, GlideX, McAfee LiveSafe, MyASUS, Realtek Audio Console, ScreenXpert și Spotify.

De departe cea mai importantă dintre cele preinstalate pe ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T este MyASUS, ce îi permite utilizatorului să personalizeze dintr-un singur loc mai multe aspecte, dar care oferă și posibilitatea de a face mai ușor update precum și anumite informații. Aici sunt integrate și scurtături către aplicațiile ScreenXpert și GlideX. 

Capturi de ecran din aplicația MyASUS pe ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T:

Performanță

Testele pe care le-am rulat pe ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T sunt cele uzuale, iar rezultatele le-am așezat spre comparație lângă cele pe care le-a obținut „fratele” Zenbook Pro 14 Duo OLED, testat acum câteva zile. Nu știu dacă am luat cea mai bună decizie prin așezarea rezultatelor unele lângă celelalte pentru aceste două laptopuri, fiindcă procesoarele nu sunt concurente directe, iar pe partea de plăci video avem iarăși diferențe majore, unul fiind cu GPU integrat, celălalt având accelerator 3D dedicat. În fine, avem mai multe scoruri în același tabel, iar asta zic eu că nu este neapărat ceva greșit.

Teste benchmark notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Ca de fiecare dată, am monitorizat temperaturile interne cu aplicația HWMonitor de la CPUID, însă versiunea de software pe care am folosit-o nu a găsit datele de la CPU. Pe de altă parte, avem temperaturile pe GPU și, cum acesta este integrat pe procesor, atunci putem spune că informațiile sunt similare:

Temperaturi maxime GPU ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Temperatura maximă pe GPU a urcat cam sus, dar nu este neapărat ceva neașteptat de la un astfel de notebook. Nefiind de gaming și având o carcasă compactă, în care este greu să asiguri o aerisire optimă, ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T s-a ales cu 97 de grade Celsius pe GPU.

Sistemul de răcire este în mod evident unul subdimensionat. Este doar un ventilator și un heat pipe, iar grile de aerisire sunt doar pe spatele și laterala din stânga și nici acolo nu sunt suprafețe prea extinse. Ventilatorul nu este extrem de gălăgios, doar la turație maximă aș spune că se aude ceva mai serios.

Temperaturile la suprafața exterioară sunt păstrate în limite decente. ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T se încălzește cel mai tare pe partea frontală în zona tastelor F8 – F9, în timp ce pe spate cel mai cald este în zona din stânga grilei de aerisire. Oricum, temperaturile nu sunt deloc îngrijorătoare, nu este nimic cu adevărat fierbinte, care să te deranjeze la atingere.

Conectivitate

Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Dacă pentru conectivitatea fără fir nu am ce să comentez, cu Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2 nu ai de că să fii dezamăgit, pe partea de elemente fizice mi se pare că nu stăm cel mai bine. De fapt, sunt doar două tipuri de porturi: USB-C, cu 3 exponenți, toți la fel și amplasați unul pe stânga și doi pe dreapta, și jack audio de 3.5 mm, de tip combo, pe dreapta.

Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Toate USB-urile vin cu suport pentru ieșire video, pentru alimentare cu maximum 65W, dar și cu suport pentru încărcarea altor dispozitive compatibile. Având astfel de port atât pe laterala din stânga, cât și pe cea din dreapta, înseamnă că poți trage cablul de încărcare pe oricare parte îți este mai convenabil în funcție de moment.

În pachetul de retail primești și un adaptor de la USB-C la USB-A, încă destul de necesar. Era totuși mai bine să fie un USB-A direct pe laptop, un adaptor îl poți uita, pierde…

Vorbesc aici și despre senzorul de amprentă, ce este integrat în butonul de Power. Acesta are o rată foarte înaltă de recunoaștere, dar și un timp rapid de răspuns.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Pentru un laptop atât de compact, îmi place că s-a putut implementa o tastatură cu butoane suficient de mari. Acestea au o formă ușor concavă, o cursă medie, de circa 1.4 mm, și un mecanism de actuare ce necesită o forță de apăsare optimă. Pentru modul meu de redactare este o tastatură foarte bine pusă la punct. Tastatura este iluminată în alb în trei trepte de intensitate, iar distribuția iluminării este omogenă.

Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Touchpad-ul este mare raportat la dimensiunile laptopului. Acoperit cu sticlă, este foarte exact și plăcut în utilizare, în timp ce click-urile sunt foarte bine dozate, cursa este scurtă, iar feedback-ul corect. Este un trackpad ce se poate transforma în NumPad, la o simplă atingere.

Apreciez această abordare ASUS și mi se pare folositoare cu atât mai mult pentru cei ce introduc multe date cu cifre.

Autonomie

Autonomie Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Bateria de 67 Wh nu pot spune că anunță prea multe, dar cu ecran OLED și procesor eficient a reușit să impresioneze. Într-o utilizare normală, cu navigare web, ceva documente office redactate și un pic de YouTube, cu luminozitatea ecranului pe la 50 – 60%, am prins mai bine de 8 ore și jumătate departe de priză.

Într-un scenariu în care am rulat clipuri video pe YouTube (playlist-uri de muzică), cu luminozitatea ecranului setată la 120 cd/mp (cam 60%) și cu volumul în difuzoare la jumătate, în două ore bateria s-a descărcat de la 89% la 68%. Asta s-ar traduce într-o durată de viață de circa 10 ore în asemenea scenariu de utilizare. Mie mi se pare foarte bine.

Incarcator Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T

Cu adaptorul de alimentare din pachet, ce poate oferi maximum 65W la ieșire, ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T se încarcă rapid în prima jumătate de oră, ajungând deja aproape de 50%. Apoi totul se mai domolește și încărcarea completă se termină după circa 2 ore.

Preț

Notebook ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302Tnu l-am găsit listat în niciunul dintre marile magazine online din țara noastră. Prețurile recomandate ar fi de circa $1300 pentru versiunea cu 16 / 512 GB și de aproximativ $1450 pentru cea cu 16 GB / 1 TB.

ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție premium, pe cât de ușor și de compact este, pe atât este de solid;
  • ecran grozav, culori intense, bine calibrate din fabrică, luminozitate înaltă, contrast infinit, unghiuri foarte largi de vizualizare (vezi și puncte contra);
  • sunet extern de bună calitate, la fel și pentru cel din jack-ul de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware puternic, toate aplicațiile uzuale pentru un astfel de laptop rulează impecabil;
  • tastatură și touchpad bune, interacțiune optimă cu ambele;
  • autonomie ridicată.
Contra
  • display-ul touchscreen OLED reflectă cam tare mediul ambiant;
  • conectivitatea oarecum limitată, reprezentată doar de porturi USB-C.
Concluzii

ASUS spune despre Zenbook S 13 OLED UM5302T că ar fi cel mai ușor laptop din lume cu ecran OLED de 13.3 inch cu rezoluție 2.8K. Tind să-i cred pe cuvânt, însă nu e ca și cum câteva grame sau chiar zeci de grame chiar ar face diferența atunci când alegi un anumit notebook în defavoarea altuia. Mai importante sunt multe alte caracteristici, iar ASUS Zenbook S 13 OLED UM5302T reușește să vină cu un pachet convingător, la un preț corect.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.