Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55 – review

27/09/2020

Acer are o gamă variată de produse de gaming, împărțite în diferite categorii. Pe laptopuri, există seria Predator, cumva un sub-brand cu Triton și Helios ca reprezentanți, iar pe linia Nitro avem seriile 5 și 7. Din cea de-a doua am prezentat deja unul dintre cele mai performante modele pentru 2020, iar acum urmează să vedem la lucru și un Acer Nitro 5, din nou într-o configurație de top.

Specificații notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Specificatii notebook gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Design

Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

De obicei, în cazul laptopurilor Acer, primeam un sample de test și nu un produs de retail. Asta se întâmpla fiindcă, de cele mai multe ori, exemplarele ce ajung pe la cei ca noi vin înainte de lansarea comercială. 

De data asta, Acer Nitro 5 AN515-55 pare că a sosit în cutia de retail, fiindcă alături de încărcător și de cablul compatibil cu prizele din UE, am mai găsit și cablu pentru prize gen UK plus 4 șuruburi de montaj și un adaptor pentru conectarea unui HDD / SSD de 2.5 inch, ce poate veni ca upgrade ulterior:

Accesorii Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Lipseau un manual de utilizare sau alte pliante, iar asta mă face să cred că vorbim totuși de un exemplar de pre-producție. În fine, chestiile astea contează mai puțin. Mai bine vorbim despre construcție, materiale, finisări.

Despre design în sine nu cred că are rost să dau detalii multe, le puteți descoperi din multele poze de produs pe care vi le pun la dispoziție:

Din partea mea, poziționare mufei de încărcare pe spate, cu posibilitatea de a trage cablul fie prin stânga, fie prin dreapta laptopului, reprezintă un mare avantaj, ce nici măcar nu necesită vreun artificiu complicat de design. 

Este un detaliu ce ține de partea practică și pe care mi-ar plăcea să-l văd la mai toate notebook-urile.

Pe de altă parte, fâșia din plastic roșu de pe latura cu mufa de încărcare pare cam… ciudată. Personal nu găsesc inspirată această decizie, dar preferințele sunt sigur că diferă.

Față de frații din seria Nitro 7 pe care i-am mai testat, Acer Nitro 5 AN515-55 se deosebește nu atât ca aspect, cât din punct de vedere al finisărilor. Dacă la ambele Nitro 7 cu care m-am jucat la exterior era vorba doar de metal, iar laptopurile se simțeau solide, robuste, la Acer Nitro 5 vorbim doar despre plastic. Acesta nu conferă acea rigiditate structurală care să-ți inspire durabilitate. Dacă apeși pe capacul ecranului, ori pe partea posterioară simți cum plasticul flexează. La fel se întâmplă și când miști ecranul din colțurile opuse balamalelor, apare ceva cam multă torsiune. De fapt, dacă ridici ecranul doar dintr-un colț, vei vedea cum acesta se îndoaie ușor pe diagonală. Mai mult, pe acest plastic rămân vizibile urmele degetelor cam la fel cum rămân și pe metal, deci nici măcar din acest punct de vedere nu reprezintă un avantaj.

Deschiderea maximă a display-ului se face la unghi suficient de larg pentru un astfel de laptop:

Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Finisările nu sunt rele deloc, dar mai există mici scăpări, unele îmbinări imperfecte, pe la unele colțuri. Trebuie să le cauți spre a le descoperi, nu sunt dintre cele care ies imediat în evidență, deci nu vorbim despre probleme serioase.

Capacul spate se desface suficient de repede, iar înăuntru vedem o organizare optimă a componentelor, cu acces extrem de ușor la SSD-ul pe M.2, la cele două module de memorie RAM și la modulul Wi-Fi:

În stânga bateriei este un locaș unde poate fi montat un HDD sau SSD suplimentar, în format 2.5 inch, pentru care va fi nevoie să folosești adaptorul și șuruburile din cutie.

Sistemul de răcire pare foarte bine pus la punct, cu 2 ventilatoare, 3 heatpipe-uri și 3 radiatoare pasive.

Ecran și sunet

Test dupa calibrare ecran Acer Nitro 5 AN515-55

Acer Nitro 5 AN515-55, în versiunea ajunsă la noi, propune un ecran IPS de 15.6 inch, cu rezoluție Full HD și rată de refresh la 144 Hz.

Ecranul arată bine din primul moment, este luminos și afișează culori intense, fără a fi deranjante. Am măsurat deviațiile Delta E înainte de calibrare, iar valorile au fost cu adevărat reduse:

După calibrare, panelul a dovedit că este de foarte bună calitate din punct de vedere al culorilor. Cu un Delta E94 mediu de doar 0.3 și un maxim de numai 1.2 avem de-a face cu un ecran excelent. Nici valorile Delta E2000 nu sunt mari, ba chiar le-aș numi grozave pentru un laptop de gaming – mediu 0.6, maxim 3.2. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 308 cd/mp, o valoare ridicată, ce-ți permite să folosești fără mari probleme laptopul chiar și în spații puternic iluminate.

Contrastul, pe de altă parte, nu este cel mai înalt, totuși nimic de speriat. Negrul nu este adânc, cu luminozitatea ecranului către maxim vorbim mai degrabă despre un gri închis.

În jocuri, ecranul se dovedește suficient de rapid, rata de refresh este suficientă, însă tot am mai observat, în anumite scene întunecate și cu mută acțiune, un oarecare ghosting. Nimic deranjant, trebuie să recunosc.

Pe partea de sunet, Acer Nitro 5 AN515-55 nu se descurcă bine cu difuzoarele externe. Emit un sunet slab calitativ, fără bass sau definiție. Nici volumul maxim nu este ce mai ridicat, ba din contră, trebuie să-l numesc unul mediocru.

Prin jack-ul combo situația se schimbă radical, Acer Nitro 5 AN515-55 face o echipă foarte bună cu o pereche de căști de calitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Am găsit un ansamblu hardware foarte asemănător între Acer Nitro 5 AN515-55 și Acer Nitro 7 AN715-52. Procesorul și placa video sunt aceleași, însă cantitatea de memorie RAM și spațiul de stocare au fost duble în cazul Nitro 7.

Acer Nitro 5 AN515-55 vine cu procesor Intel Core i7 din a 10-a generație, în timp ce placa grafica este o foarte capabilă NVIDIA GeForce RTX 2060 cu 6 GB de memorie GDDR6. Memoria RAM este de 16 GB, compusă din două plăcuțe a câte 8 GB, ce pot rula la o frecvență maximă de 3200 MHz. Spațiul de stocare este de 512 GB, reprezentați de un SSD pe M.2 2280.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Nitro 5 AN515-55:

Sistemul de operare care a venit preinstalat pe unitatea de test a fost un Windows 10 Pro, peste care Acer a adus suplimentar câteva aplicații, precum Acer Collection S, Acer Product Registration, App Explorer, Care Center, DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, ExpressVPN, Firefox, GoTrust ID, Killer Control Center, Netflix, NitroSense, PhotoDirector for Acer, PowerDirector for Acer, Spotify și alte câteva. 

Dintre cele de mai sus, NitroSense este aplicația ce-ți oferă informații esențiale pentru acest tip de laptop, dar îți și permite controlul unora dintre cele mai importante funcții.

Capturi de ecran din aplicația NitroSense de pe Acer Nitro 5 AN515-55:

Performanță

Acer Nitro 5 AN515-55 a trecut în mare parte prin aceleași teste sintetice cu mai toate celelalte laptopuri testate de mine în ultimul timp. Am pus rezultatele obținute de acesta în tabelul de mai jos, alăturat de cele înregistrate de Acer Nitro 7 AN715-52.

Teste benchmark Acer Nitro 5 AN515-55

Temperaturile maxime atinse în timpul testelor de benchmark au fost destul de mari. De la procesor mă așteptam, a ajuns până la 94 grade Celsius, fiind recunoscut pentru faptul că se încinge foarte tare. De la placa video aveam speranțe că nu va trece de 70 de grade Celsius, dar s-a dus de data asta pe la 72.

Temperaturi CPU si GPU Acer Nitro 5 AN515-55

Așa cum era de așteptat, dat fiind faptul că avem de-a face cu același procesor și aceeași placă video și rezultatele din jocurile testate au fost foarte apropiate de cele pe care le-am descoperit în cazul fratelui mai mare Nitro 7. Testele în jocuri au fost făcute cu detalii la maximum, cu rezoluție Full HD, rezultatele sunt în medie:

  • GTA V – 82 fps; 
  • Far Cry 5 – 86 fps;
  • Battlefield V – 67 fps;
  • PUBG – 77 fps;
  • Call Of Duty WarZone – 84 fps.

După testele în jocuri, temperatura maximă pe procesor nu au sărit de cele 94 grade Celsius înregistrate după testele de benchmark, dar pe placa video s-a ajuns la 78 de grade Celsius, o valoare și mai mare decât cea atinsă în timpul testelor de benchmark.

Conectivitate

Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Aici aș spune că, în afară de un card reader sau de suport Thunderbolt 3, lui Acer Nitro 5 AN515-55 nu-i mai lipsește nimic. Avem Wi-Fi ax și Bluetooth 5.0 pe partea wireless, iar pentru contact direct există 2 porturi USB-A 3.0 Gen1, un USB-A 3.1 Gen1, un USB-C 3.1 Gen2, HDMI 2.0b, port LAN Gigabit pe RJ-45 și jack combo pe 3.5 mm.

 

Aș mai putea trece la lipsuri și un senzor de amprentă, chiar dacă nu cred că este un element de nelipsit.

Tastatură și touchpad

Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Tastatura de pe Acer Nitro 5 AN515-55 este una cu iluminare RGB pe 4 zone distincte. Controlul iluminării se face din aplicația NitroSense, unde sunt multe scenarii dintre care poți alege. Din păcate, uniformitatea iluminării nu este cea mai omogenă, dar nu mi s-a părut deranjantă.

Tastatura este una full size, să-i spunem, cu butoanele direcționale și cele WASD cu un contur alb bolduit. Există și Num Pad, cu taste mai înguste.

Apăsarea butoanelor se face cu ceva forță, se simte o rezistență din partea mecanismului, aș spune mai mare decât mă așteptam. Preluarea comenzii este clară, cu un răspuns evident, iar cursa este destul de lungă pentru un laptop.

Touchpad-ul are dimensiuni suficient de generoase, dar este acoperit cu plastic din păcate, ce nu se simte tocmai premium la atingere, dar nici nu poți spune că reprezintă ceva peste care să nu poți trece. 

Trackpad-ul este exact, nu produce erori și oferă o experiență corectă în funcționare. Click-urile sunt precise, nu se lasă cu zgomot pronunțat, iar forța de apăsare este echilibrată.

Autonomie

Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Încă o dată, ca și la celelalte notebook-uri Nitro pe care le-am mai testat, autonomia nu este punctul forte. Ba din contră, aș aprecia.

Baterie Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Acumulatorul de 3720 mAh / 57.28 Wh nu poate face față pentru mai mult de 50 de minute în jocuri grele, cu detalii la maximum și luminozitatea ecranului la fel.

În sarcini mai ușoare, gen office, navigare web sau multimedia, cu luminozitatea ecranului pe la 50%, poți prinde de la 3 la 5 ore, totuși valori ce nu pot fi apreciate la un notebook pregătit pentru 2020.

Incarcator Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Cu încărcătorul din pachet, cel de 180W, acumulatorul complet golit din Acer Nitro 5 AN515-55 se încarcă la maxim în mai puțin de 2 ore.

Preț

Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55 – 6.000 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Notebook de gaming Acer Nitro 5 AN515-55

Acer Nitro 5 AN515-55 nu este deloc un laptop rău, dar nici perfect nu este. Pentru circa 6000 de lei primești un hardware mai mult decât decent, chiar performant pentru încă cel puțin 3 ani, un ecran bun și o tastatură și un touchpad plăcute în utilizare.

La final, ca de obicei, toate plusurile și minusurile pentru Acer Nitro 5 AN515-55: 

PRO

  • ansamblu hardware performant;
  • ecran bine calibrat direct din fabrică;
  • tastatură iluminată RGB pe 4 zone, plăcută în utilizare, touchpad exact.

CONTRA

  • construcție din plastic;
  • autonomie redusă;
  • lipsă card reader, suport Thunderbolt și senzor amprentă.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.