Notebook de gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ – review

30/05/2022

Nu aveam ideea că MSI are gama de laptopuri de gaming atât de extinsă, mă refer la seriile disponibile. La o scurtă documentare am descoperit notebook-uri MSI pentru jocuri ca Alpha, Bravo, Delta, Titan, Stealth, Raider, Vector, Sword / Katana GF și Crosshair / Pulse GL. Am testat până acum câte ceva din seria Stealth și Raider, iar azi vedem mai departe un laptop cu un aspect ceva mai special, mă refer în primul rând la contrastul dat de culoarea aprinsă ce și-a făcut loc pe carcasă.

Specificații notebook de gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Specificatii notebook de gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Design

Notebook gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Am primit o unitate de test în ceea ce părea a fi cutia de retail, în care am mai găsit și adaptorul de alimentare la 240W, precum și cablul pentru priză aferent, alături de câteva pliante cu diferite informații.

Așa cum am spus deja din introducere, MSI Crosshair 15 B12UEZ nu are cum să nu atragă atenția asupra sa dată fiind nuanța de galben aprins ce-și face subtil apariția chiar și când capacul ecranului este închis. Odată ce ridici acest capac descoperi că este ceva cam mult galben pe zona din jurul tastaturii.

Dacă nu ar fi fost această pată generoasă de culoare, atunci sincer MSI Crosshair 15 B12UEZ nu ar fi avut un design cu totul ieșit din comun, ba din contră. Se mai observă, ce-i drept, și alte elemente tipice unui gadget de gaming, dar nimic extravagant. Mă refer în special la grilele de aerisire ce au un aspect ușor agresiv.

În rest, pe capacul display-ului vedem logo-ul cu dragonul marcă înregistrată MSI, air denumirea producătorului mai apare pe marginea de sub ecran, ce este generos dimensionată. De fapt, toate laturile din jurul display-ului nu sunt dintre cele mai înguste. MSI Crosshair 15 B12UEZ nu șia- propus, din ce ampbservat, să bată recorduri în materie de raport dorp / display, și nici ca grosime ori greutate nu văd că ar fi vrut să convingă.

Notebook gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Zona posterioară se remarcă prin grile generoase de aerisire, ce au forma de hexagon și prin care se poate observa sistemul de răcire cu 2 ventilatoare și 6 heatpipe-uri. Tot aici sunt și 4 picioare mari, atât ca suprafață, cât și ca înălțime, ce țin astfel laptopul destul de ridicat față de suprafața pe care este așezat, totul pentru o circulație cât mai liberă a aerului.

Ca și construcție, MSI Crosshair 15 B12UEZ se prezintă bine. Laptopul este solid, deși nu s-a folosit metal la exterior decât pentru capacul ecranului. Chiar și așa, s-a reușit cumva un întreg robust, ce nu flexează aproape deloc oricum am încercat să-l încovoi. Plasticul folosit nu-i rău, dar nici nu lasă o impresie de calitate desăvârșită, în timp ce finisărilor nu am ce să le reproșez.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran notebook MSI Crosshair 15 B12UEZ

Ecranul propus pe MSI Crosshair 15 B12UEZ este unul cum nu se poate mai echilibrat. Consider că rezoluția QHD pe o diagonală de 15.6 inch este mai mult decât suficient indiferent de ce vei face cu acest notebook. La fel și despre rata maximă de refresh, care, la 165HZ, este ok pentru gaming serios, nu văd să ai nevoie de mai mult decât dacă ești chiar profesionist în acest domeniu.

La prima vedere, ecranul arată culori plăcute, intense, dar nu exagerat. Iată cum arată deviațiile Delta E înainte și după calibrarea ecranului:

După cum se poate observa, nici înainte de a regla totul corespunzător, display-ul lui MSI Crosshair 15 B12UEZ nu era rău, pentru ca după calibrare să avem parte de nuanțe extrem de exacte.

În ceea ce privește luminozitate maximă, MSI Crosshair 15 B12UEZ nu impresionează, dar nici nu dezamăgește. Eu am măsurat, din păcate după calibrare, când luminozitatea maximă are ușor de suferit, o valoare maximă în centru de 286 cd/mp. Distribuția luminozității pe întreg panoul nu este deficitară, cu excepția colțului din dreapta-jos, unde apare o diferență ceva cam mare.

Distribuție luminozitate la 100% pe ecran laptop MSI Crosshair 15 B12UEZ:

Distributie luminozitate ecran notebook MSI Crosshair 15 B12UEZ

Sunetul extern este redat prin două difuzoare a câte 2W. Dacă ai așteptări de la cei maxim 4W atunci trebuie să-ți reconsideri aceste așteptări. Sunetul este slab atât din punct de vedere al calității, fiind sec și fără dinamică, cât și ca volum maxim.

Pe de altă parte, din jack-ul audio combo de 3.5 mm primești un sunet foarte bun, calitatea este fără de comentarii negative, iar volumul maxim nu are cum să nu-i satisfacă pe majoritatea utilizatorilor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

MSI Crosshair 15 B12UEZ poate fi ales, așa cum apare pe site-ul MSI, și cu procesor Intel Core i9 din a 12-a generație, însă noi acum avem în față un model cu procesor Intel Core i7-12700H. Acesta integrează grafică Intel Iris Xe, ce este suficient de capabilă pentru sarcinile 3D simple. Pentru momentele în care este nevoie de puterea maximă de procesare grafică, MSI Crosshair 15 B12UEZ pune în mișcare placa video NVIDIA GeForce RTX 3060, cu 6GB GDDR6, ce poate consuma în sarcină maximă nu mai puțin de 140W.

Memoria RAM este de tip DDR4 la 3200 MHz și măsoară 16 GB, împărțiți în două plăcuțe a câte 8GB. Exemplarul de test a venit cu SSD de tip M.2 NVMe PCIe 3.0 cu capacitatea de 1 TB.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre MSI Crosshair 15 B12UEZ:

Sistemul de operare ce rula alături de acest laptop este cel mai nou de la Microsoft, anume Windows 11 Pro 64-bit. Din păcate, deși am instalat toate update-urile posibile, inclusiv cea mai recentă versiune de BIOS, nu am găsit alte aplicații preinstalate pe MSI Crosshair 15 B12UEZ în afara celor uzuale, ce vin la pachet în mod standard cu orice PC.

De obicei, MSI aduce măcar Dragon Center pe laptopurile sale de gaming, ca să nu numesc și alte aplicații. Se prea poate să fi fost nevoie și de alte configurări ale sistemului de operare pentru ca MSI Crosshair 15 B12UEZ să fie pus în perfect acord cu Windows 11 Pro. 

Performanță

După ce am rulat teste uzuale de benchmark, am reunit rezultatele obținute de MSI Crosshair 15 B12UEZ în tabelul de mai jos, din care se poate observa o putere extrem de ridicată a ansamblului hardware:

Teste benchmark notebook de gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Pe durata rulării testelor de benchmark am monitorizat temperaturile de pe procesor și placa video, iar valorile le aveți mai jos.

Temperaturile maxime pe CPU și GPU MSI Crosshair 15 B12UEZ:

Ca la orice sistem ce folosește drept piesă centrală procesoare Intel din a 12-a generație, și în cazul MSI Crosshair 15 B12UEZ temperaturile pe CPU ajung ceva cam sus. Nu este de vină sistemul de răcire, cele două ventilatoare și nu mai puțin de 6 heatpipe-uri își fac bine treaba până la urmă, doar că nu pot face minuni când au de răcit un procesor precum Intel Core i7-12700H. Pe GPU temperaturile nu se duc prea sus, totul este în grafic, să zic așa.

Conectivitate

Notebook gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Aici nu am simțit lipsa decât a unui port compatibil Thunderbolt, a unui cititor de amprentă și poate a unui slot de card, dar ultimele două nu reprezintă tocmai must have la laptopurile de gaming.

Pe de altă parte, MSI Crosshair 15 B12UEZ propune standard Wi-Fi 6, precum și Bluetooth 5.2 pe partea wireless și un port USB-C 3.2 Gen1, două USB-A 3.2 Gen1 și un USB-A 2.0, alături de un HDMI (4K @ 60Hz), de un port RJ45 Gigabit și de jack-ul audio combo de 3.5 mm.

Tastatură și touchpad

Notebook gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Tastatura de pe MSI Crosshair 15 B12UEZ se potrivește de minune cu pretențiile de gaming. Tastele au o cursă medie spre lungă, opun ușoară rezistență la apăsare și au o actuare clară. Spațiul dintre butoane este și el optim, iar faptul că săgețile direcționale sunt de tip full size este iarăși de apreciat pentru că vorbim despre un gadget destinat jocurilor.

Iluminarea este și ea eficientă, iar tastele WASD ies cu adevărat în evidență, inclusiv când iluminarea nu este activă.

Notebook gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Touchpad-ul este cam mic, dar are avantajul de a fi exact în utilizare. Oricum, pentru gaming nu cred că folosește cineva trackpad-ul așa că acesta nu este pe atât de important la un laptop precum MSI Crosshair 15 B12UEZ.

Autonomie

Notebook gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ

Un capitol unde MSI Crosshair 15 B12UEZ este clar în dezavantaj. Bateria este de doar 53.5 Wh, iar asta nu are cum să-ți aducă o autonomie decât cel mult medie și asta când nu te folosești nici de jumătate din puterea laptopului. În sarcini simple, cu luminozitatea ecranului pe la jumătate te poți alege cu circa 3 – 5 ore departe de priză. Însă imediat ce pui la treabă ansamblul hardware, vezi efectiv cum dispar procentele din acumulator. Maxim o jumătate de oră te poți juca la intensitate înaltă, cu luminozitatea ecranului la 100%.

Adaptorul de alimentare generează la ieșire o putere de 240W și doar cu acesta cuplat la laptop poți folosi toată performanța sistemului. Bateria se încarcă de la 0 la 100% în circa o oră, o oră și câteva minute .

Preț

Notebook de gaming MSI Crosshair 15 B12UEZ – 7.772 lei pe eMAG.ro, cu mențiunea Stoc epuizat la data publicării recenziei. Pe PCGarage.ro, un laptop similar costă aproape 7.300 de lei.

MSI Crosshair 15 B12UEZ
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, laptopul este robust și se simte rezistent;
  • ecran de foarte bună calitate;
  • ansamblu hardware foarte performant;
  • tastatură excelentă pentru un laptop de gaming.
Contra
  • sunet slab prin difuzoarele externe;
  • autonomie redusă.
Concluzii

MSI Crosshair 15 B12UEZ nu-i deloc ieftin, dar pentru puterea de care dispune nu aș spune că este ieșit din comun de scump. Ecranul este foarte bun, însă autonomia nu este deloc punctul său forte. În esență, acest model poate fi o opțiune de luat în seamă, mai ales dacă îl prindeți la o ofertă care să taie câteva procente bune din costul afișat momentan.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.