MSI are în ofertă o gamă variată de laptopuri de gaming, acoperind cu succes toate zonele, de la high-end, la mid-range și până la entry-level. Cum la final sunt extrem de multe posibilități de configurare, chiar și aceste segmente pot fi împărțite la rândul lor în mai multe categorii.
MSI GF65 Thin 10SER poate fi inclus în zona mid-range, undeva pe la jumătatea acesteia, din punct de vedere al specificațiiilor și pe la bază când vorbim de preț.
Specificații notebook de gaming MSI GF65 Thin 10SER
Design
În cutia în care am primit unitatea de test, am mai găsit încărcătorul, un ghid de utilizare și un pliant cu anumite informații legate de unele reglementări.
MSI GF65 Thin 10SER își dorește a fi un laptop de gaming subțire, altfel nu ar fi conținut în denumire particula ”Thin”. Este cu siguranță suficient de subțire, însă nu cel mai cel din câte există. Cu 21.7 mm grosime, cu margini foarte înguste pe lateralul ecranului și cu 1.86 kg, este însă un notebook de gaming cu adevărat portabil.
Construcția este realizată în parte din aluminiu, pentru capacul ecranului și zona din jurul tastaturii, în rest fiind prezent plasticul. Aluminiul este finisat cu un model în dungi fine, ce vor ascunde (cred eu) destul de bine eventualele zgârieturi, dar care parcă atrage amprentele și urmele lăsate de degete. În plus, aceste urme sunt greu de șters.
Finisările sunt bune, parcă totuși nimic extraordinar, cumva normal în zona mid-range a laptopurilor de gaming. Ce trebuie depunctat este rigiditatea structurală, unde MSI GF65 Thin 10SER dezamăgește. Ecranul, fiind cu adevărat subțire, flexează un pic cam prea tare la orice atingere. La fel se întâmplă și în zona tastaturii, către colțurile opuse balamalelor. De aici apar zgomote (scârțâie) când laptopul este ridicat sau când se apasă pe aceste colțuri.
MSI GF65 Thin 10SER nu se prezintă rău la capitolul design, dar sincer nici nu a reușit să mă impresioneze.
Ecran și sunet
MSI GF65 Thin 10SER vine cu ecran IPS de 15.6 inch, cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli. Clienții pot alege modele cu rată de refresh la 60, 120 sau 144 Hz. La noi a ajuns unul de mijloc, cel ce poate afișa până la 120 fps.
La prima vedere, se observă un display cu un contrast suficient de ridicat, cu culori intense. Luminozitatea nu este grozavă, cu greu poți vedea clar pe ecran cu multă lumină ambientală în jur. Unghiurile de vizualizare sunt largi, demne de un panel IPS, la fel este și nivelul de negru, suficient de adânc.
Am măsurat deviația culorilor din fabrică, când eccranul de pe MSI GF65 Thin 10SER nu s-a dovedit cel mai bine reglat. Deviația medie Delta E94 a fost de 6.9, cu un maxim de nu mai puțin de 30.4.
Deviații Delta E pe MSI GF65 Thin 10SER înainte și după calibrarea ecranului:
După calibrare, deviațiile au fost extrem de reduse, semn că panelul este suficient de bun, doar că are nevoie de atenție. Deviația Delta E94 a fost în medie de doar 0.6 cu un maxim de 1.9 pe roșu, în timp ce pe standardul mai exigent Delta E2000 deviația medie a fost de 1, cu un maxim de 4.1 tot pe roșu. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.
Distribuția luminozității pe display am măsurat-o după calibrarea culorilor. Asta înseamnă că luminozitatea maximă a avut un pic de suferit. Diferențele de luminozitate nu sunt exagerat de mari și nu pot fi observate cu ochiul liber.
Distribuție luminozitate la 100% pe ecran laptop MSI GF65 Thin 10SER (după calibrare ecran, când scade ușor luminozitatea maximă):
În jocuri, ecranul se dovedește capabil, nu am observat decât foarte rar, în scene complexe, cu mult contrast, fenomene de ghosting. Intervalul dinamic nu este cel mai extins, astfel, nici după calibrare, nu pot spune că în zonele întunecate detaliile sunt suficient de bine definite.
Sunetul extern cade în sarcina a două difuzoare de câte 2W fiecare. Calitatea este surprinzător de bună, chiar dacă bass nu are cum să fie cât trebuie. În schimb, mediile sunt clare, iar înaltele fine, cu o separare corectă a tuturor frecvențelor.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația stă și mai bine, avem parte de un sunet excelent. Mai nimic nu i se poate reproșa aici, nici măcar când vine vorba de volumul maxim, extrem de ridicat. Cu o perche bună de căști experiența de gaming sau multimedia este la cote înalte alături de MSI GF65 Thin 10SER.
Hardware, sistem de operare și aplicații
MSI GF65 Thin 10SER propune sub carcasă cel mai nou procesor de la Intel, din a zecea generație. Este vorba în cazul de față despre modelul Intel Core i7-10750H, cel pe care l-am găsit și în cazul Acer Nitro 7 AN715-52. Procesorul este fabricat și anul acesta printr-un proces de litografiere pe 14nm, iar pentru o performanță mai ridicată frecvența în Turbo Max a fost dusă până la 5.0 GHz.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre MSI GF65 Thin 10SER:
Placa video este una extrem de capabilă, model NVIDIA RTX 2060 cu memorie dedicată de tip GDDR6 ce măsoară 6GB. Orice placă video model RTX de la NVIDIA este compatibilă cu tehnologia Ray Tracing disponibilă pe din ce în ce mai multe jocuri. Totodată, RTX de la NVIDIA vine cu suport DLLS 2.0, cu procesoare AI dedicate integrate direct în placa video.
Memoria RAM în cazul exemplarului de test a fost de 16 GB, sub forma a două plăcuțe de câte 8 GB fiecare. Memoria este de tip DDR4 la 2666 MHz, MSI GF65 Thin 10SER poate suporta maxim până la 64 GB de RAM.
Sub carcasă sunt două sloturi pentru SSD de tip M.2. Unul este strict NVMe PCIe 3.0, celălalt este de tip combo, adică suportă SSD-uri atât pe NVMe PCIe 3.0, cât și de tip SATA 3. Exemplarul testat de noi a avut montat un SSD de 512 GB.
Sistemul de operare cu care MSI GF65 Thin 10SER vine preinstalat poate fi Windows 10 Home sau Pro. La noi a fost Windows Home, pentru care nu este nevoie să aduc detalii.
Precizez în schimb aici care sunt aplicațiile cu care Windows 10 Home 64-bit a venit la pachet în cazul MSI GF65 Thin 10SER. Este vorba despre AudioDirector for MSI, ColorDirector for MSI, Dragon Center, MSI App Player, Music Maker Jam, Nahimic, PhotoDirector 10 Essential for MSI, PowerDirector 17 Essential for MSI și Realtek Audio Console.
Dragon Center este aplicația ce-ți permite optimizarea sau configurarea mai multor paramentri. Sunt disponibile aici mai multe scenarii de performanță, de la Extreme Performance, la Balanced sau Silent și până la Super Battery. Totodată, fiecare utilizator își poate configura sistemul între anumite marje în modul User.
Capturi de ecran din aplicația Dragon Center de pe MSI GF65 Thin 10SER:
Tot în Dragon Center poți consulta informațiii despre sistem și poți seta anumite scenarii pentru baterie. Aici poți face și o calibrare a bateriei, care însă durează foarte mult. Acest proces este totuși recomandat a se efectua o dată la 3 luni, pentru a prelungi viața acumulatorului.
Performanță
Am rulat aceeași serie de teste sintetice pe MSI GF65 Thin 10SER precum la Acer Nitro AN75-52, laptop identic la nivel de procesor și GPU. Așadar, am pus rezultatele unele lângă celelalte, spre comparație:
Am testat MSI GF65 Thin 10SER în aceleași jocuri în care l-am testat și pe Acer Nitro 7 AN715-52, așa că puteți compara rezultatele dacă deschideți și review-ul pentru Acer Nitro 7 2020. De fiecare dată detaliile au fost duse la maximum, cu rezoluție Full HD:
- GTA V – 83 fps mediu, 54 fps minim, 117 fps maxim;
- Far Cry 5 – 78 fps mediu, 62 fps minim, 97 fps maxim;
- Battlefield V – 66 fps mediu, 44 fps minim, 103 fps maxim;
- PUBG – 88 fps mediu, 71 fps minim, 110 fps maxim;
- Call Of Duty WarZone – 82 fps mediu, 60 fps minim, 109 fps maxim.
În ceea ce privește temperaturile maxime atinse, rezultatele sunt dezamăgitoare. Știm cu toții că Intel Core i7-10750H tinde să se încălzească extrem de tare, iar în cazul MSI GF65 Thin 10SER acest comportament a fost dovedit.
Temperaturile maxime pe CPU și GPU pe MSI GF65 Thin 10SER:
După cum se poate vedea mai sus, nu mai puțin de 100 de grade Celsius au fost atinse în anumite momente pe procesor. S-a întâmplat în timpul testelor de benchmark, mai exact după ce am rulat PCMark 10 și 3D Mark. Până atunci, maximul a fost de 98 grade Celsius, oricum mult peste cât ne-am dori. În jocurile testate, abia în unele scene solicitante se ajunge pe la 94 grade Celsius, dar nu am simțit intrarea în throttling sau poate uneori doar pentru scurte momente.
Nici pe placa video temperaturile nu stau deloc jos. După rularea testelor de benchmark am avut maxim 84 grade Celsius, temperatură cam prea mare. Totuși, în jocuri din nou nu s-au mai atins astfel de cifre, cel mai tare s-a ajuns la 80 de grade Celsius.
Sistemul de răcire de pe MSI GF65 Thin 10SER este complex și bine pus la punct, dar se pare că nu poate face minuni. Sunt două ventilatoare, conducte separate de cupru pentru fiecare piesă importantă și multe fante de aerisire, însă iată că în solicitare maximă temperaturile de pe CPU și GPU se duc foarte sus.
La exterior, MSI GF65 Thin 10SER se încălzește tare undeva înn zona tastelor de la F5 la F11, unde când pui mâna simți disconfort. Nu-i nici pe departe vorba că te poți arde, dar consider că se putea mai bine.
Ventilatoarele sunt suficient de silențioase în funcționarea normală, iar la turație maximă se aud destul de evident. Zgomotul nu este deranjant, la maxim predomină frecevențe înalte, un șuierat pe care nu-l auzi cu căști pe urechi.
Conectivitate
Pentru un notebook de gaming din zona mid-range aici nu-i poți reproșa nimic lui MSI GF65 Thin 10SER. Avem pe partea wireless Wi-Fi 6 (ax) și Bluetooth 5.1, în timp ce prin contact direct găsim un port RJ-45 de tip Gigabit LAN, un HDMI 2.0, 2 x USB Type-A 3.2 Gen1, 2 x USB Type-C 3.2 Gen1 și jack de 3.5 mm de tip combo.
Ce nu am apreciat pe partea de conectivitate este legat de dispunerea porturilor USB, toate 4 sunt aliniate unul lângă celălalt pe laterala din dreapta. Unele module pe care le vei folosi s-ar putea să nu poată fi conectate simultan în aceste porturi.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe MSI GE Raider 9SE a fost una dintre cele mai bune cu care am interacționat până acum pe un laptop, execlentă pentru un notebook de gaming. Abordarea s-a schimbat însă complet în cazul MSI GF65 Thin 10SER. Nu numai că nu mai există ilminare RGB pe fiecare tastă, ci doar iluminare roșie reglabilă în trei trepte de intesitate, dar cursa și modul de actuare este diferit.
Tastele au o cursă scurtă și nu mai este una care să opună rezistență. Avem un click evident, cu ceva zgomot precum întâlnești la unele laptopuri business. Nu consider tastaura de pe MSI GF65 Thin 10SER drept una proastă, nicidecum, ci doar cumva nepotrivită pentru un notebook de gaming.
Trackpad-ul are dimensiuni medii, poate chiar un pic mai reduse decât mă așteptam. Este în schimb precis și plăcut în utilizare, cu butoanele de click corect calibrate.
Autonomie
Sunt convins că majoritatea laptopurilor de gaming vor fi folosite cu încărcătorul atașat atunci când sunt rulate jocuri sau sarcini complexe. Chiar și așa, ar fi de preferat includerea unui acumulator mai generos la astfel de dispozitive, întrucât unul de 51 Wh, precum cel din MSI GF65 Thin 10SER, nu poate aduce o autonomie rezonabilă.
Cu luminozitatea ecranului la maximum, cu jocuri grele, bateria rezistă mai puțin de o oră, în unele cazuri se golește chiar mai repede de 40 de minute.
Cu luminozitatea ecranului pe la jumătate și în sarcini precum navigare web, editare office sau altele asemenea, autonomia poate trece și de 5 ore. Pentru asta însă trebuie să fie activ modul Super Battery.
Încărcătoul din pachet oferă la ieșire curent la 180W, iar asta înseamnă că o baterie goală se va încărca până la 100% în mai puțin de 2 ore.
Preț
Notebook de gaming MSI GF65 Thin 10SER – 5.400 de lei pe PCGarage.ro, într-o configurație ce diferă de modelul testat doar prin cantitatea de memorie RAM, ce în cazul din magazinul online este de 8GB.
Concluzii
Per total, consider acest notebook drept unul cu un bun raport preț / performanță, cu suficiente atuuri de partea sa, dar și cu mici probleme. Nu mai lungesc inutil recenzia, ci o închei cu cele mai importante puncte pro și contra pentru MSI GF65 Thin 10SER:
PRO
- suficient de compact și ușor pentru un laptop din această categorie;
- ecran plăcut încă din fabrică și care redă culori exacte după calibrare;
- sunet bun prin difuzoarele externe și foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm;
- ansamblu procesor și placă video foarte puternic, căruia nu-i pune probleme aproape niciun joc;
- raport bun preț / performanță.
CONTRA
- nu cea mai solidă construcție, laptopul nu se simte tocmai rigid;
- în solicitare maximă, temperaturile atinse pe CPU și GPU sunt prea ridicate;
- autonomie modestă.