Dacă acum câțiva ani gaming-ul pe laptop părea ceva de neconceput pentru adevărații pasionați, în ultimul timp puterea acestor dispozitive este atât de mare încât pot înlocui cu succes clasicele desktop-uri.

Nu este vorba însă doar despre putere, ci și despre afișaj. Un ecran de notebook nu putea fi comparat cu un monitor dedicat, dar acum nici aici nu mai sunt diferențe notabile, poate doar ca diagonală.

MSI GE65 Raider 9SE este extrem de asemănător ca specificații cu Acer Predator Helios PH317-53, așa că o să fie făcute câteva referiri la acest notebook pe parcursul recenziei.

Specificații notebook de gaming MSI GE65 Raider 9SE-256XRO

Specificatii notebook MSI GE65 Raider 9SE-256XRO

Design

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

MSI GE65 Raider 9SE a ajuns la mine în cutia de retail, în care am mai găsit încărcătorul cu cablul său de alimentare, două șuruburi pentru montarea unui SSD sau a unui HDD pe 2.5 inch suplimentar, un ghid de pornire rapidă, certificatul de garanție și un alt pliant cu diferite informații:

Încă de la primul contact, descoperi că MSI GE65 Raider 9SE este un laptop temeinic construit, cu materiale de foarte bună calitate și finisări atente. Nu prea am ce să-i reproșez. Avem metal pe spatele ecranului, dar și pe zona din jurul tastaturii, unde acesta este finisat rugos și astfel nu prinde deloc urme de degete. Pe capac însă, avem metal finisat diferit, pe care amprentele apar imediat și nici nu sunt cel mai ușor de șters.

Chiar dacă nu-i lipsesc accente de design care să te ducă repede cu gândul la un produs de gaming, MSI GE65 Raider 9SE nici nu atrage atenția asupra sa prin elemente extravagante. Pe capacul ecranului vedem logo-ul diviziei de gaming de la MSI și două benzi roșii, așezate pe câte o fâșie ușor ascuțită, ce se profilează puțin în afară.

Lateralele sunt ocupate de elemenete de conectivitate și de o fantă de aerisire pe partea stângă. Astfel de grile de ventilație sunt și pe marginea din spate, pe unde este evacuat aerul cald, la fix spre a nu fi trimis către utilizator.

Laterala de jos prezintă doar 3 LED-uri de status, a căror lumină nu deranjează nici în întuneric total, nefiind atât de puternică.

Partea de jos este ocupată în mare parte de grile generos dimensionate, în spatele cărora se poate observa fără mari probleme sistemul de răcire, cu toate conductele sale și cu cele două ventilatoare.

Mai jos sunt așezate cele 4 grile ce acoperă tot atâtea difuzoare. Două sunt pentru frecvențe înalte și medii și alte două pentru bass.

La MSI GE65 Raider 9SE impresionează raportul dintre ecran și corp, ce-i permite acestui laptop să fie suficient de compact. Nu-i extrem de subțire și nici foarte ușor nu este, dar pentru segmentul unde concurează este ok.

Ecran și sunet

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

 

Aici avem două mari puncte pro la MSI GE65 Raider 9SE. Ecranul de 15.6 inch vine cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli și are o rată de refresh excelentă, de 240 Hz. Timpul de răspuns este și el la un nivel nu doar acceptabil, ci chiar de apreciat, fiind vorba despre 3 ms.

Display-ul este foarte plăcut, oferă un raport ridicat al contrastului, tipic unui panel IPS și produce culori vibrante. Din păcate am pierdut screenshot-urile cu măsurătorile făcute cu colorimetrul (alături de cele pentru fps-urile din jocurile testate) așa că vă voi vorbi puțin din amintiri aici.

Din câte țin minte, MSI GE65 Raider 9SE afișa culori destul de bune încă din fabrică, deviațiile nu erau pe atât de mari încât să fie vorba despre diferențe ușor vizibile. După calibrare, nuanțele au fost reproduse pe cât se poate de corect, chiar dacă nu la nivel de panel din zona de design. Deviațiile medii au fost cu siguranță sub valoarea de 3, deci unele ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

Luminozitatea maximă a fost evident, chiar și fără măsurători, dintre cele scăzute. Dacă îmi amintesc corect era vorba despre o valoare maximă de circa 260 cd/mp, cu cifre ceva mai mici către colțurile de sus. Uniformitatea nu era însă o problemă, diferențele de lumină de pe suprafața ecranului nu puteau fi observate cu ochiul liber.

Oricum ar fi, în afară de luminozitatea ce nu-ți permite nici pe departe să folosești acest laptop cu multă lumină ambientală în jur, ecranului nu i se mai poate reproșa altceva. Pentru jocuri cel puțin, deci fix pentru ceea ce a fost conceput în primul rând, nu ai de ce te plânge.

Sunetul este și el impresionant. Atât ce extern, cât mai ales cel redat prin jack-ul de 3.5 mm, sunt de foarte bună calitate.

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

 

Cele 4 difuzoare de pe spatele notebook-ului reproduc un sunet clar, cu frecvențe bine separate. Bass este destul pentru un astfel de dispozitiv, dar nu trebuie să credeți că este din cel adânc. Nu ai cum din astfel de difuzoare, fie ele și dedicate frecvențelor joase, montate în carcasa unui laptop. Volumul maxim putea fi mai ridicat, pe de altă parte.

Prin jack-ul dedicat ieșirii sunetului avem parte de o experiență, aș spune, fără compromis. Chipset-ul audio este de foarte bună calitate, ceea ce face ca și frecvențele redate să fie la fel. O adevărată plăcere să folosești o pereche de căști bune alături de MSI GE65 Raider 9SE.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

Din punct de vedere hardware, observăm că MSI GE65 Raider 9SE oferă un pachet competitiv. Procesorul este un Intel Core i7-9750 Coffe Lake, unul de tip hexa-core, cu 12 fire de execuție, ale cărui nuclee pot urca până la un maxim de 4.5 GHz, prin Turbo Max.

Memoria RAM este de 16 GB, de tip DDR4 la 2666 MHz, formată din două module a câte 8 GB. Placa de bază acceptă până la 64 GB de memorie RAM.

Spațiul de stocare este de 512 GB, reprezentați de un SSD pe M.2. Mai este disponibil un slot M.2 de tip combo NVMe PCIe Gen3 / SATA și încă un slot SATA pentru SSD sau HDD pe 2.5 inch.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre MSI GE65 Raider 9SE-256XRO:

Noi am primit exemplarul de test cu Windows 10 Pro preinstalat, dar, cel puțin la PC Garage, l-am găsit fără OS. Despre acest sistem de operare nu am ce să spun, voi adăuga doar că în cazul de față am găsit instalat utilitarul Dragon Center, ce permite multe setări pentru MSI GE65 Raider 9SE. Este vorba despre configurarea iluminării tastaturii, pentru schimbarea anumitor funcții ale unor taste, despre crearea unor profiluri, despre afișarea temperaturilor, posibilitatea de a face overclocking ș.a.

În Dragon Center poți de asemenea să controlezi viteza ventilatoarelor și sunt chiar prestabilite 4 profile de rulare: Turbo (performanță maximă din partea sistemului, cu CPU dus la 55W, GPU cu +100 MHz pe Core și +200 MHz pe Memory și ventilatoarele ținute la maxim), Sport (CPU la 55W și setări de bază pentru GPU), Comfort (setări de bază) și Eco (limitează serios performanțele spre a ține turația ventilatoarelor cât mai scăzută).

Performanță

Am pus rezultatele obținute de MSI GE65 Raider 9SE-256XRO în testele de benchmark alături de cele pentru Acer Predator Helios 300 PH317-53. Laptopurile sunt similare ca ansamblu hardware așa că și punctajele au fost apropiate în cele mai multe cazuri. Am îngroșat rezultatele mai bune din dreptul fiecăruia spre a fi mai ușor de observat.

Teste benchmark notebook MSI GE65 Raider 9SE-256XRO

Din păcate, alături de capturile de ecran rezultate în urma testelor pentru ecran, le-am rătăcit și pe cele ce arătau fps-urile obținute în jocurile rulate. Oricum, în mod sigur îmi amintesc că rezultatele erau foarte similare cu cele de la Acer Predator Helios 300 PH317-53, așa că puteți arunca un ochi pe acel review spre a vă face o părere și despre cum se comportă în jocuri MSI GE65 Raider 9SE-256XRO.

Despre temperaturi, vă pot spune că procesorul de pe MSI GE65 Raider 9SE nu rulează pe atât de ”rece” pe cât ar fi trebuit. După ce l-am supus la stres maxim, în sarcină de 100% timp de peste 10 minute, temperatura în unul dintre punctele de măsurare a ajuns la nu mai puțin de 98 de grade Celsius. 

Temperaturi CPU MSI GE65 Raider 9SE

Din fericire, sistemul de răcire își face treaba destul de bine, imediat după ce sarcina pe CPU scade, la fel se întâmplă și cu temperaturile. Ventilatoarele sunt zgomotoase la turație maximă, dar nici pe departe la același nivel cu Acer Predator Helios 300, al cărui zgomot se auzea evident și din altă cameră. La MSI GE65 Raider 9SE ventilatoarele se aud tare, dar suportabi, aș spune.

Placa video are parte de o răcire mai bună și niciodată nu a trecut de mai mult de 71 de grade Celsius. 

Conectivitate

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

Aici este iarăși un capitol unde MSI GE65 Raider 9SE convinge pe deplin. Asta fiindcă pe Wi-Fi avem standard 802.11 ax 2×2 (Wi-Fi 6, mai nou) ce poate prinde teoretic viteze de până la 2.4 Gbps. Tot pentru conexiuni fără fir avem și Bluetooh 5.0.

Pe LAN  există modul Killer E2600 Gigabit, adică este ce trebuie și aici.

Pentru ieșire video găsim un mini DisplayPort, dar și un HDMI ce permite redare de conținut 4K la 60 Hz, deci avem HDMI v2.0.

Porturi USB avem în total 4, cu unul Type-A 3.2 Gen2, două Type-A 3.2 Gen1 și unul Type-C 3.2 Gen2. 

Lista este completată de un SD card reader și de două jack-uri de 3.5 mm, unul pentru microfon, celălalt ca ieșire de sunet de tip S/PDIF.

Tastatură și touchpad

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

Tastatura de pe MSI GE65 Raider 9SE este de la Steelseries, cu butoane de tip chiclet a căror cursă este destul de mare pentru un notebook. Asta nu e rău pentru un laptop de gaming, însă pentru mult scris s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Desigur, este chestiune de gusturi aici, unii chiar caută taste a căror cursă este peste medie. Din păcate, momentul de contact al butoanelor nu este atât de evident, nu simți perfect când comanda a fost preluată.

Pe de altă parte, iluminarea RGB a tastelor este una excelentă. Avem iluminare pentru fiecare tastă și nu pe zone, iar asta înseamnă că poți face o configurare personalizată în detaliu. Pentru asta poți apela la utilitarul Dragon Center, unde opțiunile sunt nenumărate și poți chiar să salvezi multe profiluri. Mai adaug că iluminarea maximă este foarte puternică și că atunci când ții apăsat butonul Fn rămân iluminate doar tastele ce vor produce acțiuni în combinație cu acesta.

Trackpad-ul este de dimensiuni medii, poate chiar mai mic decât mă așteptam. Are o formă aproape pătrată, iar butoanele de click sunt separat. Mie îmi convine această soluție, dar, din nou, este chestiune de preferințe personale. Nu ai cum să nu apreciezi sensibilitatea trackpad-ului, modul în care preia comenzile.

Totuși, butoanele de click stânga / dreapta sunt cam rigide, este nevoie de ceva cam multă forță spre a trimite comanda.

Autonomie

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

Puterea de procesare din spatele unui laptop precum MSI GE65 Raider 9SE este mare, așa că și consumul de energie este proporțional. Deci, un acumulator de mare capacitate este de preferat. 

Din păcate, în acest caz nu este vorba despre așa ceva, bateria de 51 Wh nu poate susține task-uri dificile pentru mai mult de o oră. Vorbim despre gaming serios, dar, până la umră, nu pentru asta cumperi un notebook ca MSI GE65 Raider 9SE? Cu luminozitatea ecranului la maximum nu prinzi mai mult de 50 de minute de joc continuu… Puțin!

În alte sarcini, precum browsing, activități office sau ceva asemănător, MSI GE65 Raider 9SE poate trece de 4 ore și jumătate, chiar 5. Este adevărat că pentru asta este nevoie ca luminozitatea ecranului să fie mai mică de 50%, iar profilul selectat să fie cel Eco.

Oricum, autonomia este unul dintre punctele slabe ale MSI GE65 Raider 9SE.

Preț

MSI GE65 Raider 9SE-256XRO – 6.800 de lei pe PCgarage.ro.

Concluzii

Notebook gaming MSI GE65 Raider 9SE

MSI GE65 Raider 9SE este un laptop grozav în segmentul său și, chiar dacă are și câteva probleme, consider că pachetul oferit este unul competitiv.

Tot ce mai era de spus am trecut la cele mai importante plusuri și minusuri pentru MSI GE65 Raider 9SE-256XRO:

PRO

  • construcție solidă, materiale și finisări de foarte bună calitate;
  • asnamblu hardware performant, mai nimic nu-i pune probleme serioase;
  • ecran foarte bun, culori exacte și contrast ridicat, 240 Hz și 3 ms;
  • sunet excelent prin jack-ul de 3.5 mm și foarte bun prin difuzoare;
  • conectivitate extinsă, cu Wi-Fi 6 (ax) cap de afiș;
  • tastatură Steelseries cu iluminare RGB pe fiecare tastă, complet personalizabilă.

CONTRA

  • autonomie scăzută;
  • luminozitatea ecranului putea fi mai ridicată;
  • temperatura procesorului ajunge la valori înalte, iar zgomotul ventilatoarelor este destul de mare când funcționează la turație maximă.