Clienții sunt din ce în ce mai pretențioși, caută produse care să se plieze la fix pe nevoile și dorințele lor și astfel iau naștere tot mai multe categorii de produse, cu diferențe mai mici sau mai mari între ele.
Un exemplu de astfel de gadget, ce este cumva la între-pătrunderea a două segmente diferite, este MSI Stealth 15M. La bază este un laptop de gaming, dar care vrea să atragă și publicul business și anunță o putere suficient de ridicată într-un corp compact și ușor. Vedem mai departe cum se prezintă în realitate.
Specificații notebook de gaming MSI Stealth 15M A11SDK
Design
Am primit exemplarul de test în cutia de retail, nu cred să fie vorba despre o unitate de preproducție. În pachet mai erau încărcătorul cu cablul aferent și un set de pliante cu diferite informații, printre care ghidul de pornire rapidă și certificatul de garanție:
MSI Stealth 15M A11SDK arată foarte bine, un notebook de gaming ce nu atrage deloc atenția asupra sa prin elemente extravagante. Se pretează așadar perfect pe biroul unui corporatist în timpul ședințelor, nimeni nu se va gândi că a venit la întâlnire spre a se juca.
Culoarea modelului de test este Carbon Gray, un gri nu foarte închis, ce reflectă uneori și ușoare nuanțe albăstrui. MSI Stealth 15M A11SDK poate fi ales și în versiune albă, culoarea fiind denumită Pure White, ce cred eu că va fi preferată de designeri, proiectanți.
Revenim la modelul de test și vă spun că la exterior este realizat în cea mai mare parte dintr-un aliaj de aluminiu ce se simte foarte plăcut la atingere. Este mat, dar prinde destul de tare amprentele, cărora le dă drumul doar după o curățare temeinică. Este adevărat că urmele degetelor nu apar imediat, chair de la prima atingere.
Cu ce iese în evidență pe partea de design? Muchii drepte, colțuri la fel, linii simple, cu câteva grile de aerisire de formă hexagonală în fața tastaturii, lângă ecran:
Aceleași forme, ce conturează tot grile de ventilație, mai sunt și pe spatele laptopului.
MSI Stealth 15M A11SDK se simte foarte solid, aș spune surprinzător de rigid având în vedere că este gros de numai 15.95 mm și că apasă pe cântar cu doar 1.69 kg.
Balamalele par și ele zdravene și permit o deschidere a ecranului la 180 de grade.
Sub carcasă, nu se văd prea multe componente, mare parte fiind ”ascunse” sub o bucată extinsă de plastic negru, lipit peste tot.
Nu am mai desfăcut și această parte, oricum am trecut peste sigiliul aplicat pe unul dintre șuruburile capacului spate. Așadar, cei ce vor upgrade de componente trebuie să știe că există sigiliu ce duce la pierderea garanției dacă modificările nu sunt făcute într-un service autorizat.
Ecran și sunet
MSI Stealth 15M A11SDK poate fi ales în trei versiuni în ceea ce privește ecranul. Cel de bază este cu rată de refresh la 60 Hz, cel de mijloc urcă la 144 Hz, iar cel de top propune 240 Hz. Noi îl avem în față pe cel cu 144 Hz.
Ecranul IPS oferă unghiuri largi de vizualizare și se prezintă bine la analiza subiectviă. Din păcate doar despre așa ceva va fi vorba de data asta, fiindcă nu am reușit sub nicio formă să fac colorimetrul să fie recunoscut de către sistemul de operare Windows 10 Home preinstalat pe unitatea de review. Am încercat cu diferite drivere, ba chiar am resetat sistemul și tot degeaba. Dispozitivul apărea în Device Manager ca având driverul stricat, deși este același pe care l-am folosit mereu.
În fine, voi vorbi despre ecran așa cum l-am perceput cu ochiul liber. Pe scurt, nu este un ecran rău deloc, dar nici nu are cu ce să te impresioneze. Contrastul este bun, nu ieșit din comun, dar bun. Culorile sunt bine reprezentate, nu sunt dintre cel mai aprinse, dar în niciun caz nu le poți considera șterse. Luminozitatea aș aprecia din experiență că este undeva pe la 300 nits la nivel maxim. Valoare decentă, cumva de așteptat la un astfel de notebook.
Nu am observat probleme serioase de light bleeding la unitatea MSI Stealth 15M A11SDK ajunsă la mine. Erau mici scăpări pe la unul dintre colțuri, totuși nimic de speriat.
Sunetul extern este redat prin intermediul a două difzoare dispuse către colțurile opuse balamalelor, pe spatele laptopului. Calitatea este medie, cu puțin spre deloc bass și cu o dinamică limitată. Volumul maxim este și el de nivel mediu. Nimic de povestit mai mult.
Prin jack-ul combo de 3.5 mm, ce oferă atât ieșire de sunet, cât și intrare pentru microfon, calitatea sunetului este bună spre foarte bună. Nu-i cea mai bună din ce am mai testat pe laptopuri, dar nici nu poți fi cu mult mai pretențios. Volumul maxim este și el dintre cele mai înalte pe care le-am întâlnit, deci prea puțini vor avea comentarii negative legate de sunetul intern.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Un mix iteresant aici, aș spune eu tocmai potrivit pentru ceea ce-și dorește a fi acest notebook. Procesorul este din a 11-a generație Intel, model i7-1185G7, de tip qoad-core, cu 8 fire de execuție. Nucleele lucrează cu până la 3 GHz, dar pot urca și la 4.8 GHz în Turbo.
Placa video este una să zic comună pentru laptopuri puternice, dar subțiri și ușoare. NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti cu design Max-Q este ceea e trebuie, zic eu. Nu-i deloc rea și face față cu brio în majoritatea jocurilor, chiar dacă nu la detalii maxime în cele grele.
Important de menționat este că acest model de placă video suportă atât driver Game Ready, pentru cei ce se joacă des pe laptop, dar și driver Studio, recomandat pentru creatori de conținut, proiectanți 3D și chiar artiști, ce vor primi performanțe maxime în programele pe care le folosesc.
Memoria RAM pe MSI Stealth 15M A11SDK este de 16 GB, cu două plăcuțe a câte 8 GB, de tip DDR4 la 3200 MHz.
Spațiul de stocare este de 1 TB, sub forma unui SSD în format M.2 2280, de tip NVMe PCIe 3.0.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre MSI Stealth 15M A11SDK:
Sistemul de operare preinstalat pe unitatea de test a fost un Windows 10 Home 64-bit peste care MSI vine cu câteva aplicații, dintre care amintesc: AudioDirector for MSI, ColorDirector for MSI, Dragon Center, MSI App Player, Music Maker Jam, Nahimic, Nahimic Companion, Norton Security, PhotoDirector 10 Essential for MSI, PowerDirector 17 Essential for MSI, Realtek Audio Console, Remote Desktop, Thunderbolt Control Center ș.a.
Dintre toate, cea mai importantă pentru acest notebook mi se pare a fi Dragon Center, utilitarul ce-ți oferă informații, monitorizare, setări și posibilități de personalizare, toate într-o interfață destul de bine gândită și pusă la punct.
Capturi de ecran din aplicația Dragon Center de pe MSI Stealth 15M A11SDK:
Dintre celelalte programe, mai spun câteva cuvinte despre MSI App Player, ce este un emulator de Android, ce-ți oferă posibilitatea de a instala și rula aplicații din magazinul Google Play Store direct de pe laptop. Nu-i cel mai bun mod de a face asta, dar e bine că există, până la urmă.
Performanță
Am pus rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut MSI Stealth 15M A11SDK lângă cele ale fratelui GF65Thin 10SER, un model ceva mai puternic, dar și evident mai gros și mai greu:
Pe parcursul rulării testelor de benchmark am monitorizat temperaturile, iar valorile maxime atinse pe CPU și pe placa video s-au dus destul de sus. Pe procesor s-a ajuns până la nu mai puțin de 100 grade Celsius, în timp ce pe GPU temperatura a ajuns la 75 grade Celsius. Ambele valori sunt înalte, cam prea înalte.
Temperaturile maxime pe CPU și GPU pe MSI Stealth 15M A11SDK:
Ideea este că MSI Stealth 15M A11SDK este un laptop subțire și compact, deci nu are pe unde să ”plimbe” în voie aerul necesar unei răciri optime. Cele două ventilatoare încearcă tot ce pot și fac mult zgomot pentru asta, dar se pare că nu pot face față cu brio în cele mai dificile sarcini. Sigur că dacă nu forțezi continuu ansamblul hardware va fi greu să atingi temperaturile de mai sus, acelea fiind cu adevărat cele maxime.
În jocuri, MSI Stealth 15M A11SDK nu este campion, dar, așa cum am mai spus, pentru ce a fost conceput consider că se descurcă onorabil. Rezultatele de mai jos sunt pentru fps mediu, la rezoluție Full HD, cu toate detaliile la maximum:
- PUBG – 71 fps;
- GTA V – 69 fps;
- Far Cry 5 – 67 fps;
- Call Of Duty War Zone – 63 fps;
- Battlefield V – 53 fps.
Conectivitate
Pe partea fără fir, MSI Stealth 15M A11SDK stă bine, nu aș avea ce să-i reproșez. Cu WiFi 6 / ax și Bluetooth 5.1, nu ai de ce să-ți faci probleme în viitor.
Porturile fizice sunt reprezentate de două USB Type-A 3.2 Gen1, câte unul pe fiecare laterală, un USB Type-C cu suport Thunderbolt 4, DisplayPort și încărcare, așezat pe partea dreaptă, acolo unde este și portul HDMI 2.0.
Pe stânga mai avem jack-ul combo de 3.5 mm, precum și slotul pentru carduri microSD și portul de încărcare.
Avem cameră web HD 720p, dar nu există un senzor de amprentă, pe care l-aș fi văzut binevenit la un asemenea notebook.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe MSI Stealth 15M A11SDK poate că arată ca una de laptop de gaming, dar se simte precum una de ultrabook. Cursa este scurtă, chair dacă nu exagerat de scurtă, iar actuarea se face cu un click clar. Dacă ești ca mine și apreciezi o astfel de tastatură, atunci vei putea redacta în mare viteză și fără multe greșeli.
Iluminarea RGB este pe o singură zonă, practic alegi o nuanță și aceea este pentru toate tastele.
Mi-a plăcut că iluminarea este bine distribuită sub fiecare buton, pot fi observate doar mici diferențe pe toată suprafața. În plus, culorile sunt vivide, printre cele mai puternice din ce am mai testat.
Touchpad-ul este exact, plăcut în utilizare. Mi s-a părut în schimb cam mic și poziționat cam prea în dreapta, l-am atins fără să vreau de prea multe ori. Click-urile sunt ok, cu actuare bine definită.
Autonomie
Un compromis major s-a făcut aici. Poate cel mai mare dintre toate. Bateria de doar 52.4 Wh se vede depășită în majoritatea scenariilor. Poate doar la vizionare video să facă față câtva așteptărilor, ajungând spre 5 ore și jumătate când luminozitatea ecranului este pe la 50%.
În rest, chiar și cu navigare web ori sarcini similare, autonomia scade până la doar 2 ore și jumătate, maxim 3, cu luminozitatea display-ului tot pe la jumătate.
În sarcini dificile sau în jocuri, bateria se golește văzând cu ochii și nu prinzi mai mult de o oră, ba chiar forțat la maximum MSI Stealth 15M A11SDK nu ține mai mult de 40 de minute.
Încărcătorul din pachet oferă la ieșire 150W, însă având în vedere că nu trebuie să încarce o baterie generoasă, reușește să facă asta complet în mai puțin de o oră și jumătate.
Preț
Notebook de gaming MSI Stealth 15M A11SDK – 6.000 de lei pe eMAG. Același preț este și pe PCGarage.ro, ambele valabile la data publicării acestui review și pentru laptopuri fără sistem de operare preinstalat.
Concluzii
MSI Stealth 15M A11SDK nu-i un laptop deloc rău, ba din contră. Se prezintă excelent la capitolul design, fiind solid construit, cu materiale foarte bune calitativ, este subțire și ușor. Nu vine cu elemente impresionante, dar este suficient de puternic și nu face rabat serios decât la baterie, a cărei capacitate nu-i permite o autonomie măcar decentă. În sarcină maximă temperaturile cresc tare pe CPU și GPU, dar pentru un laptop puternic și atât de compact nu-i ceva chiar ieșit din comun.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru laptopul de gaming MSI Stealth 15M A11SDK:
PRO
- construcție solidă, cu materiale și finisări de calitate;
- subțire și ușor, mai ales raportat la ansamblul hardware integrat;
- suficient de puternic pentru sarcini dificile, gen editare foto – video sau proiectare 3D, dar și pentru jocuri (dacă vrei maximul de fps la setări ultra în orice titlu trebuie să cauți altceva);
- tastatură plăcută în utilizare, precum cele de ultrabook, cu iluminare optimă și bine distribuită.
CONTRA
- autonomie redusă;
- sistem de răcire ce nu face față în sarcină maximă, temperaturile cresc prea mult pe CPU și GPU, iar ventilatoarele sunt gălăgioase la turație maximă.