Cele mai performante laptopuri de gaming de la Acer sunt cele din seria Predator, iar când aceasta primește și particula Helios, înțelegi că ai în față cam tot ceea ce se poate mai bun de la producătorul taiwanez. Mai mult, aici vom analiza un laptop cu ecran uriaș, mai exact de 18 inch, așa că sub carcasă este loc pentru a pune nu doar unele dintre cele mai puternice componente, ci și un sistem eficient de răcire. În fine, aceasta este teoria, pe care o putem demonstra sau nu prin testele practice. Așadar, mai întâi trecem în revistă specificațiile pentru notebook-ul de gaming Acer Predator Helios 18 PH18-71, pentru ca apoi, pe capitole, să vedem cum se prezintă în mod real.

Specificații notebook gaming Acer Predator Helios 18 PH18-71

Date tehnice

Notebook
Acer Predator Helios 18 PH18-71
EcranMini LED, 18 inch, raport 16:10, rezoluție WQXGA 2560 x 1600 pixeli, 167 ppi, 240 Hz, 3 ms, 100% DCI-P3, NVIDIA G-SYNC
ProcesorIntel Core i9-13900HX, 10nm, 24 nuclee cu 8 x Performance Cores la maxim 5.4 GHz + 16 x Efficient Cores la maxim 3.9 GHz, 32 fire de execuție, 36 MB Intel Smart Cache, Consum între 55 - 157W
Memorie32 GB DDR5-4800 SDRAM
2 x SSD 1 TB M.2 NVMe PCIe Gen. 4 în RAID 0
GPUIntel Iris Xe Graphics (integrată) +
NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop 12GB GDDR6
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2x2, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C 3.2 Gen2 (10 Gbps) cu suport Thunderbolt 4, DisplayPort și Power Charging cu max 65W, 2 x USB-A 3.2 Gen2, 1 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI 2.1, 1 x Ethernet RJ-45 2.5 Gigabit, 1 x jack audio combo de 3.5mm, 1 x cititor de carduri microSD
Alte informațiiDifuzoare stereo, tastatură completă cu NumPad iluminată RGB per-key, tocuhpad cu suport multi atingere certificat Microsoft Precision, cameră web Full HD 2MP cu IR
BaterieLi-Ion de 90 Wh cu 4 celule, încărcător de 330W
Greutateaproximativ 3.16 kg
Dimensiuni403.8 x 312.4 x 28.9 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Notebook gaming Acer Predator Helios 18 PH18-71

⬆️Deschiderea maximă a ecranului este de circa 150 de grade.

Ca de aproape fiecare dată când primim un laptop Acer și acum vorbim despre un model de preserie, unul destinat exclusiv testelor media. Așadar, cutia nu este neapărat cea de retail, în consecință nici conținutul ei nu reprezintă exact ceea ce va ajunge la un client. În pachetul primit de noi a fost laptopul cu adaptorul de alimentare și cablul de priză al acestuia, precum și două accesorii pentru grilele de aerisire de pe latura din spatele laptopului:

Să începem fix cu aceste două elemente. Ele au rolul de a modifica ușor aspectul unui Acer Predator Helios 18 PH18-71, însă nu reprezintă, din partea, mea decât o ușoară atingere pe partea de personalizare. Diferența de culoare nici măcar nu este prea mare, fiind vorba doar despre două nuanțe de gri. 

Cele două elemente decorative ale grilelor de pe marginea din spate se desprind sau se atașează foarte simplu, fiind ținute la locul lor de câte doi magneți. Aceștia sunt atrași în poziția corectă, deci nu este nevoie nici măcar să fii prea exact cu așezarea lor.

Acer Predator Helios 18 PH18-71 este cu adevărat masiv, dar asta nu vine ca o surpriză. Știi de la bun început că nu are cum să fie prea compact la un ecran cu diagonala de 18 inch. Laptopul este chiar mai mare, întrucât carcasa nu se oprește imediat în spatele balamalelor ce permit deschiderea ecranului la un unghi maxim de circa 120 – 130 de grade. Ei bine nu, în spatele balamalelor carcasa se continuă, iar acolo este așezat un sistem de iluminare RGB.

În afară de această zonă nu aș spune că Acer Predator Helios 18 PH18-71 iese neapărat cu ceva în evidență, designul este păstrat destul de „curat”, să zic așa. Adică nu mai sunt alte elemente, muchii ori desene care să atragă atenția asupra lor.

Pe capacul ecranului, realizat din aliaj metalic, urmele degetelor se prind nu tocmai ușor și nici nu sunt cu adevărat vizibile odată ce au ajuns acolo. Din păcate, pentru a fi curățate ai nevoie de o lavetă și ceva soluție sau măcar apă, fiindcă la o simplă ștergere uscată urmele nu dispar.

Din punct de vedere constructiv, Acer Predator Helios 18 PH18-71 este ca un tanc. Chiar dacă nu este în totalitate din metal, nu pot spune că este altfel decât… un tanc. Capacul ecranului și zona din jurul tastaturii, care se întinde inclusiv pe margini, dintr-o singură bucată, sunt din aliaj metalic, doar capacul spate este din plastic. Astfel, laptopul nu flexează deloc oricum ai încerca să-l torsionezi.

Sub carcasă observăm că este mult loc de manevră. Adică, nu este înghesuială, iar în jurul bateriei chiar a rămas mult loc nefolosit. Nu este un reproș din partea mea, ci o constatare. Oricum capacitatea bateriei se apropie de cea maximă care ți-ar permite să iei acest laptop la bordul unui avion, deci nu aș spune că ar mai fi putut fi crescută dimensiunea acumulatorului.

Sunt două ventilatoare destul de mari, care însă în poze ar putea părea subdimensionate, cumva. Doar că trebuie să ne amintim că Acer Predator Helios 18 PH18-71 are o arie mare, deci toate componentele par minuscule raportate la carcasa laptopului.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran Acer Predator Helios 18 PH18-71

⬆️Rezultat test culori după calibrarea ecranului Acer Predator Helios 18 PH18-71.

Ecranul este una dintre cele mai importante componente ale unui laptop, din punctul meu de vedere, fiindcă este cel prin intermediul căruia interacționezi cel mai tare cu un astfel de gadget. Iar la Acer Predator Helios 18 PH18-71 este cu atât mai important, fiindcă dacă ai vrut un display de 18 inch, este clar că afișajul a reprezentat o prioritate pentru tine.

Vorbim despre un panou de tip Mini LED, cu 1024 zone de local dimming, cu raport de 16.10 și rezoluție de tip WQXGA, adică una de 2560 x 1600 pixeli. Asta se traduce printr-o conturare suficient de fină a oricărui tip de imagine, iar în jocuri ai parte de imagini curate.

Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 588 cd/mp, zona de maximă intensitate fiind în centrul ecranului. În peak, adică pentru scurte momente și doar într-o anumită zonă a display-ului, se pare că se pot atinge nu mai puțin de 1.000 niți, ceea ce pot spune că este foarte posibil, în anumite tipuri de conținut.

Cu luminozitatea la 100% uniformitatea iluminării este bună, doar în colțul din dreapta jos vedem o diferență ceva mai serioasă, care însă nu se distinge la folosire normală, iar dacă reglezi ecranul pe la o luminozitate de 60 – 70% (arhisuficient în aproape orice scenariu de folosire) distribuția se nivelează foarte bine.

Distribuție luminozitate la 100% intensitate pe ecranul laptopului Acer Predator Helios 18 PH18-71:

Distributie luminozitate ecran notebook Acer Predator Helios 18 PH18-71

Contrastul este ridicat, iar culorile sunt intense. Am măsurat care sunt deviatiile Delta E cu panoul așa cum vine din fabrică, iar rezultatele au fost bune, cu o medie de 3.0, adică deviație Delta E de la care, mai jos de atât, se pare că ochiul uman nu poate distinge deosebiri.

Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului laptopului Acer Predator Helios 18 PH18-71:

Din punct de vedere al ratei de refresh și al timpului de răspuns, display-ul se dovedește demn de un notebook precum Acer Predator Helios 18 PH18-71, adică de unul din zona de vârf. Nu am observat artefacte de imagine care să vină de la ecran.

Sunetul este ok, peste medie la calitate, dar nu l-aș aprecia drept unul potrivit pentru pretențiile unui astfel de laptop. Nu-i rău, dar îi lipsește ceva mai mult bass și astfel nu poate fi generată o dinamică acceptabilă. Mediile sunt bune, mai nimic de reproșat aici, dar înaltele nu sunt nici cel mai bine definite.

Volumul maxim, pe de altă parte, este foarte ridicat, se apropie de cele mai puternice din ce am testat, dar nu este chiar de-a dreptul uriaș.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația este cu totul alta. Cu o pereche de căști dintre cele bune ai parte de tot ce trebuie, în doze optime și la o intensitate ce îți poate cauza deficiențe de auz dacă întreci anumite limite.

Hardware, sistem de operare și aplicații

⬆️NVIDIA GeForce RTX 4080 reprezintă o alegere potrivită pentru a fi siguri că și jocurile de peste 3 – 4 ani vor rula optim la rezoluție 2K.

Aici, ce pot spune. Avem o combinație ce pune accent în primul rând pe procesor, un adevărat monstru, cu 24 nuclee și nu mai puțin de 32 de fire de execuție, ce poate consuma în sarcină maximă peste 155W. 

Lângă acesta s-a așezat o placă video NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop, cu 12 GB de memorie RAM, o lățime de bandă de 192 biți și un consum ce poate urca la 165W. Da, aș fi zis că la acel CPU merita asortată o placă NVIDIA GeForce RTX 4090, dar vom vedea că nici 4080 nu-i rău deloc.

Memoria RAM este de tip DDR5 SDRAM la 4800 MHz și este alcătuită din două plăcuțe a câte 16 GB, ce pot fi schimbate foarte ușor. De fapt, la fel și pentru SSD-uri și pentru adaptorul Intel Killer AX1675i.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware al laptopului Acer Predator Helios 18 PH18-71:

Sistemul de operare ce rulat de Acer Predator Helios 18 PH18-71 a fost un Windows 11 Pro 64-bit, cu câteva aplicații preinstalate, printre care Acer Documents, Acer Legal Information, Acer Purified Voice Console, DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, Killer Intelligence Center, Planet9 Stub, PredatorSense, Realtek Audio Console,Solitaire & Casual Games, Spotify, Thunderbolt Control Center ș.a.

Cea mai importantă din lista de mai sus este fără dubiu PredatorSense, aplicația ce-ți pune la dispoziție mai multe opțiuni de configurare și personalizare, precum și informații, update-uri de sistem și altele.

PredatorSense pe Acer Predator Helios 18 PH18-71:

Performanță

⬆️Scorurile din testele specifice procesorului dezvăluie nivelul la care lucrează Intel Core i9-13900HX.

Am rulat multe teste de benchmark pe Acer Predator Helios 18 PH18-71, iar rezultatele din tabelul de mia jos relevă unul dintre cele mai puternice laptopuri testate anul acesta. Da, au fost și mai și de atât, dar nu se poate spune despre Acer Predator Helios 18 PH18-71 că poate fi întrecut de prea multe alte laptopuri din același segment de preț.

Teste benchmark

Notebook
Acer Predator Helios 18 PH18-71
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

859.6
13179.6
Cinebench R20 (puncte)10710
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1965
28304
PCMark 10 (puncte)7733
3DMark (puncte)
Port Royal
Fire Strike
Night Raid

11929
33325
76639
Novabench (puncte)5186
Geekbench 6.1.0 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2809
16817
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


13771.59
9925.61

7907.88
8805.03

1003.90
905.66

85.73
300.10
Final Fantasy XV (puncte)
Full HD High Quality
4K High Quality

17242 (Extremely High)
7547 (High)

Teste de benchmark rulate pe Acer Predator Helios 18 PH18-71:

Au fost și două jocuri în care am testat capacitățile de randare, pe diferite rezoluții (în Cyberpunk 2077) și cu DLSS activat sau dezactivat, pentru a observa ce înseamnă mai exact această tehnologie NVIDIA:

Tot pentru a evidenția ce poate face NVIDIA DLSS am rulat și testul specific din suita 3DMark:

Pe tot parcursul testelor de benchmark și în jocuri, temperaturile interioare au fost monitorizate cu ajutorul HWMonitor de la CPU-ID. Cifrele pot fi analizate din capturile de ecran de mai jos:

Observăm că pe CPU se atinge maximul de 100 grade Celsius de la care procesorul începe a fi limitat din punct de vedere al tensiunii de alimentare, adică își pierde din frecvența maximă de lucru.

Și pe placa video NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop vedem unele dintre cele mai mari temperaturi atinse în testele noastre pe un GPU. Există un punct pe care s-a urcat la nu mai puțin de 102.4 grade Celsius.

Există desigur și explicații pentru aceste temperaturi. Sistemul de răcire nu înseamnă că nu este bine dimensionat, ci că Acer Predator Helios 18 PH18-71 duce inițial și pentru scurte momente și ulterior în overclocking atât procesorul, cât și placa grafică. Practic, laptopul merge către extreme, scoate tot ce se poate de la sistem.

Cele două ventilatoare sunt foarte gălăgioase la turație maximă. Nu aș spune că le auzi cu căști în sau pe urechi, dar fac zgomot mult peste medie. Este adevărat că și produc un flux de aer dintre cele mai puternice pe care le-am simțit până acum.

Cu toate acestea, laptopul se încălzește destul de tare și la exterior, undeva pe centru, atât pe partea cu tastatura, cât și pe spate, pe partea opusă.

Conectivitate

Notebook gaming Acer Predator Helios 18 PH18-71

⬆️Dispunerea portului de alimentare și a celor ce au rol de ieșire video pe latura din spate este cum nu se poate mai oportună.

Acer Predator Helios 18 PH18-71 este unul dintre laptopurile ce se prezintă aici cu o caracteristică pe care eu o apreciez foarte tare. Mă refer la faptul că anumite porturi sunt amplasate pe latura din spate. Îmi place și mai mult când acolo sunt fix cele care chiar ar trebui să fie dispuse pe spate, adică cele ce oferă conectivitate video, cum sunt și cele USB-C în cazul de față, și cel de alimentare / încărcare.

Pe laterala din dreapta vedem două dintre porturile USB-A și prinderea Kensington Lock, pentru ca pe stânga să fie cel de-al treilea USB-A, jack-ul audio de 3.5 mm, cititorul de carduri microSD și portul Ethernet RJ-45 2.5 Gigabit.

Pe partea wireless se stă bine, cu Wi-Fi 6E de tip tri-band, pe 2.4, 5 și 6 GHz, și Bluetooth 5.2.

Tastatură și touchpad

Notebook gaming Acer Predator Helios 18 PH18-71

⬆️Tastaura și touchpad-ul sunt foarte bine adaptate acestui tip de laptop și profită de dimensiunile lui.

Tastatura iluminată RGB pentru fiecare buton în parte este plăcută în exploatare și vine cu o abordare cumva de mijloc. Nu aduce o cursă foarte lungă, ci una medie, cu o forță de actuare la fel și un răspuns cursiv.

Tastele sunt ușor concave, iar asta ajută atât la redactare, cât și în jocuri, degetele se duc mai natural astfel către centrul tastelor. Dimensiunile și spațiul dintre butoane sunt ambele optime.

Touchpad-ul este uriaș, printre cele mai mari, dacă nu chiar cel mai cel din tot ce am întâlnit până acum. Asta este foarte bine și îmi place această abordare. Adică, dacă tot ai mult spațiu la dispoziție, de ce să nu-l ocupi cu un element ce te poate ajuta să fii cât se poate de precis. Iar aici intervine și răspunsul acestui touchpad, unul foarte exact. Suprafața din sticlă înseamnă că degetele alunecă optim, deci, per total, experiența de utilizare a ansamblului de input este una grozavă.

Autonomie

Notebook gaming Acer Predator Helios 18 PH18-71

⬆️Bateria de 90Wh are de alimentat un ansamblu hardware gurmand, așa că în condiții solicitante nu poate face minuni.

Acer Predator Helios 18 PH18-71 alege o capacitate mare a bateriei, aproape de limita care îți permite să urci la bordul unui avion cu dispozitivul la tine (100 Wh). Cei 90 Wh au însă de alimentat un ansamblu hardware extrem de gurmand, de la ecranul mare, cu luminozitate și rezoluție la fel, la procesor și placa grafică. Toate își cer tributul, iar puse serios la treabă consumă energia din acumulatorul plin în circa 35 – 45 de minute. Aici vorbim despre cel mai intens mod de utilizare.

Cu o folosire medie poți prinde în jur de 2 – 3 ore, iar dacă alegi să scazi rezoluția și luminozitatea ecranului și folosești laptopul strict pentru activități ușoare (editare text, navigare web, conținut multimedia) atunci te duci spre 4 – 5 ore.

⬆️Adaptorul de alimentare are la ieșire o putere maximă de 330W.

Încărcarea acumulatorului de la 0 la 100% se face în circa două ore, cu primele procente puse mai rapid (circa 50% în 30 de minute), pentru ca apoi procesul să încetinească treptat, cu ultimele 10 procente durând cel mai mult.

Preț

Notebook gaming Acer Predator Helios 18 PH18-71 – 15.636 lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Acer Predator Helios 18 PH18-71
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție extrem de solidă, laptopul este precum un tanc;
  • ecran mini LED de foarte bună calitate, ce se descurcă admirabil cu orice fel de conținut;
  • ansamblu hardware extrem de puternic;
  • conectivitate extinsă, porturi fizice distribuite inteligent pe trei dintre laturi, în timp ce Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2 completează peisajul pe partea wireless;
  • tastatură și touchpad ce generează o interacțiune de top cu orice tip de sarcină.
Contra
  • sistemul de răcire este foarte zgomotos la turația maximă a celor două ventilatoare, temperaturile maxime de pe componente ajung la valori foarte ridicate, dar și la exterior laptopul se încălzește serios;
  • deși bateria este de mare capacitate, autonomia nu este decât de nivel mediu, cel mult;
  • preț ridicat (la fel cum sunt mai toate laptopurile în ultimul timp, dar voi depuncta fiecare model când este cazul).
Concluzii

Acer Predator Helios 18 PH18-71 este un laptop uriaș, ce poate fi pentru mulți o soluție de tip desktop replacement. Asta nu doar pentru că dispune de un ecran de mare diagonală, ci și pentru că performanța se apropie de cea a unei unități PC, iar opțiunile pe partea de porturi fizice sunt și ele extinse. Prețul este, cum altfel în ultimul timp, decât ridicat și care restrânge destul de tare numărul potențialilor clienți.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Acer Predator Helios 18 PH18-71 a fost testat timp de mai bine de o lună și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.