Notebook gaming Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 – review

22/05/2023

Notebook-ul de gaming despre care vorbim mai departe este primul pe care îl testez cu grafică NVIDIA GeForce RTX 4060. Avem în față un mid-ranger ce se duce ușor spre zona superioară a acestui segment, grație celorlalte componente ce trec peste medie. Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 poate fi o alegere optimă nu doar pentru gameri, ci și pentru anumite categorii de creatori de conținut, chiar dacă designul a fost creat în mod special spre a-i atrage pe amatorii de jocuri pe PC.

Specificații Notebook gaming Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71

Date tehnice

Notebook
Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
EcranIPS, 16 inch, raport 16:10, rezoluție 2560 x 1600 pixeli, 188 ppi, 165 Hz
ProcesorIntel Core i7-13700HX, 10nm, 16 nuclee cu 8 x Performance-cores la max. 5.0 GHz + 8 Efficient-cores la max. 3.7 GHz, 24 fire execuție, 30 MB Intel Smart Cache, 55W Base Power, 157W Max Turbo Power
Memorie16 GB DDR5 SDRAM
1 x SSD 512 GB M.2 NVMe PCIe Gen. 4
GPUIntel UHD Graphics (integrată) +
NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop 8GB GDDR6 (până la 1585MHz Boost Clock, 140W Maximum Graphics Power)
Sistem de operareWindows 11 Home 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band 2.4 și 5, Bluetooth 5.2, 2 x USB Type-C 3.2 Gen2 cu suport Thunderbolt 4, DP, PD charging și DC-In cu 65W, 2 x USB Type-A 3.2 Gen2, 1 x USB Type-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI, 1 x jack combo de 3.5mm, 1 x RJ45 Gigabit Ethernet, 1 x microSD Card Reader
Alte informațiidifuzoare stereo, tastatură cu iluminare RGB pe 4 zone, touchpad cu suport multi atingere, webcam full HD
BaterieLi-Ion 90 Wh cu 4 celule, încărcător de 330W
Greutate2.8 kg
Dimensiuni360.1 x 279.9 x 28.25 mm (L x l x h)

Design și construcție

Notebook gaming Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 este solid și bine construit, dar asta îl face și masiv.

Ca aproape de fiecare dată când testez un laptop Acer și acum am primit un model de preserie, unul care ce a ajuns la mine doar cu adaptorul de alimentare și cablul de priză compatibil. Cel mai probabil, în cutia unui exemplar de retail vor mai apărea anumite pliante, cu informații diverse.

Accesoriile cu care a venit la noi exemplarul de test au fost reprezentate doar de adaptorul de încărcare și de cablul acestuia.

Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 este un laptop masiv, ce nici nu încearcă să ascundă asta prin design. Ba aș spune chiar că sunt unele elemente ce contribuie la dimensiunile peste medie ale acestui laptop. Atrag primele ornamentele de un albastru intens din jurul fantelor de aerisire de pe marginea din spate, pentru ca mai apoi privirea să se oprească spre detaliile de pe latura dintre balamale, unde se observă un cod Morse. Am investigat ce stă scris acolo și nu este ceva tocmai original ➡️ Predator 🙂.

Următoarele elemente ce vin ca unele ușor ieșite din tipar sunt cele pe capacul ecranului. Sunt mai multe cifre și simboluri în colțul din stânga jos, pentru ca în dreapta, tot jos, să apară un fel de tabel. Recunosc că nu am idee la ce fac referire aceste simboluri. În centrul capacului ecranului apare logo-ul Predator, ce are o nuanță închisă, dar care vine cu unele reflexii subtile de violet. Capacul metalic al ecranului prinde cam repede urmele mâinilor, dar, din fericire, acestea se și curăță ușor.

Marginile din jurul ecranului sunt înguste pe laterale, o idee mai lată este cea de sus, unde este camera web și microfoanele, pentru ca cea de jos să fie cea mai lată dintre toate. În centrul acesteia apare din nou logo-ul Predator.

Partea inferioară este în mare parte reprezentată de grile de aerisire și de patru picioare de sprijin masive, atât ca suprafață, cât și ca înălțime. Astfel, se asigură un flux de aer ridicat, ce poate circula suficient de rapid pe sub laptop.

Construcția este solidă, dar nu neapărat impresionantă pe partea de finisări de detaliu. Chiar dacă nu am efectiv ce să-i reproșez, parcă nici nu pot emite fel de fel de epitete. Capacul ecranului și zona din jurul tastaturii sunt metalice, ambele se întind și spre margini și astfel se asigură o rigiditate structurală mai mult decât decentă. Partea inferioară este din plastic, dar am observat că este unul mai gros decât cel pe care îl găsim de obicei la astfel de laptopuri.

Modul de prindere al ecranului de bază, prin balamale pozitionate sus, pe o bandă destul de înaltă, precum și prezența mai multor elemente de design și funcționale (picioarele înalte), fac din Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 un laptop mai dificil de transportat des.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
Test culori după de calibrare ecran Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71.

Ecranele de 16 inch le consider unele dintre cele mai bune soluții pentru laptopuri destinate atât gaming-ului, cât și productivității. Nu transformă neapărat notebook-ul într-unul prea masiv (deși nu este cazul aici), dar îți și lasă o suprafață pentru afișaj suficient de extinsă. Cu atât mai mult la Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71, unde avem și un raport al ecranului de 16:10, ce aduce mai mult spațiu de lucru pe înălțime.

Panoul IPS este unul de bună calitate, iar asta observi din primele minute de interacțiune. Vine cu un strat antireflexie eficient, iar când adaugi luminozitatea înaltă, cu 411 cd/mp măsurată de mine în centrul ecranului, nu prea ai cum să ai probleme de lizibilitate.

Distribuția luminozității la 100% din capacitate este una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit până acum la un ecran atât de luminos. Așa cum puteți observa în tabelul de mai jos, sunt diferențe mici, pentru ca acestea să scadă mult imediat ce reglezi luminozitatea la mai puțin de 80%.

Distributie luminozitate Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
Distribuție luminozitate ecran la 100% intensitate pe Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71.

Contrastul nu este rău, dar parcă nici ceva excepțional. Avem un negru bun, dar care rămâne un gri foarte închis inclusiv când reglăm luminozitatea foarte jos. Pe de altă parte, asta aduce un interval dinamic mai extins în special pentru zonele întunecate dintr-un cadru.

Culorile sunt bine reglate din fabrică, cu un Delta E mediu de sub 3, pentru ca valoarea cea mai mare și de departe cu mult peste celelalte nuanțe să fie pe albastru. După ce am calibrat ecranul, am descoperit că poate fi extrem de exact, cu adevărat impresionant atât pe deviațiile Delta E 94, cât și pe cele ale standardului mult mai exigent Delta E 2000.

Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului laptopului Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71:

Rata înaltă de refresh, de 165Hz, perfectă pentru gameri entuziaști, precum și timpul scăzut de răspuns, pe care producătorul îl anunță a fi de 3 ms, precum și prezența suportului G-Sync, asigură tranziții fluide între cadre. Nu am observat mari deficiențe pe partea de mișcări rapide, doar în unele scene mai complicate, cu mult contrast sau foarte întunecate mai poți observa un ușor tearing sau ghosting, dar nimic deranjant.

Sunetul a reprezentat și el o surpriză. Asta fiindcă de obicei la Acer sunetul extern nu este unul care să te dea pe spate. Nici la Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 nu este absolut uimitor, dar are o calitate mai mult decât decentă, cu toate că bass-ul nu este cel mai bine conturat. Avem dinamică și medii chiar reușite, pentru ca volumul maxim să fie cu adevărat ridicat. Din păcate, de la peste 85% din potențial apar mici distorsiuni, pentru ca la peste 95% să devină evidente. Oricum, un sunet peste medie, atât la calitate, cât mai ales la volum maxim.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm avem o situație și mai bună. Alături de o pereche bună de căști ai parte de tot ce trebuie, calitatea sunetului fiind de top, iar volumul maxim cu mult peste ceea ce poate suporta urechea umană fără a fi afectată.

Hardware, sistem de operare și aplicații

NVIDIA GeForce RTX 4060 se dovedește suficient de puternică pentru jocuri AAA la rezoluție 2K.

Acer Predator Helios Neo 16 poate fi ales cu două opțiuni pentru procesor: Intel Core i5-13500HX sau i7-13700HX, precum cazul de față. Pentru placa video sunt trei alegeri: NVIDIA GeForce RTX 4050, RTX 4060 sau RTX 4070. Aici avem opțiunea de mijloc. Memoria RAM poate fi de 16 sau 32 GB DDR5 SDRAM, iar spațiul de stocare de 512, 1024 sau 2048 GB. La memorii avem versiunile de bază la exemplarul de test. Nu am idee exact ce configurații vor ajunge în magazinele din țara noastră, dar vor fi cel mai probabil mai multe opțiuni.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71:

Sistemul de operare instalat pe unitatea de review a fost un Windows 11 Home, se pare că aceasta este versiunea cu care vine la pachet Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71. Aplicațiile preinstalate sunt cele cu care ne-a obișnuit deja Acer, dintre ele le menționez pe Acer Documents, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Product Registration, DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, ExpressVPN, Killer Intelligence Center, McAfee, Planet9 Stub, PredatorSense, Realtek Audio Console și Thunderbolt Control Center.

Cea mai importantă și unică pentru laptopurile Predator este PredatorSense, ce a primit un ușor update de aspect. Rămâne ușor de parcurs și de înțeles și pune la dispoziția utilizatorului cam ce are acesta nevoie pe partea de informații și setări. Nimic complicat sau prea detaliat.

Capturi de ecran din aplicația PredatorSense de pe Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71:

Performanță

Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 convinge nu doar în jocuri, ci și în diferite programe profesionale de editare foto-video, de design, grafică, proiectare etc.

Am rulat aceleași teste cu care v-am obișnuit, iar rezultatele relevă un ansamblu hardware performant, care poate duce majoritatea jocurilor AAA la rezoluție 2K.

Teste benchmark

Notebook
Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

788.6
10635.7
Cinebench R20 (puncte)8359
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1906
23138
PCMark 10 (puncte)7308
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Night Raid

11198
24850
67154
Novabench (puncte)4984
Geekbench 6.0.3 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2487
14197
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


7139.87
3326.34

5707.40
804.65

712.78
682.64

73.76
347.62
Final Fantasy XV (puncte)
2K
4K

7266 (High)
4109 (Standard)

Și dacă am amintit de astfel de titluri, pun și două exemple. În ambele am rulat benchmark-urile atât cu DLSS activat, cât și cu el oprit. Asta fiindcă DLSS 3, disponibil pentru toate plăcile grafice NVIDIA GeForce RTX serie 40, chiar face diferența. În Cyberpunk 2077 și F1 2022, sunt diferențe notabile pe partea de fps mediu cu DLSS în acțiune și fără. În fiecare caz s-a mers pe rezoluție 2K, cu toate detaliile la maximum și cu Ray Tracing pornit la întreaga capacitate.

Rezultate obținute în Cyberpunk 2077 și F1 2022 de laptopul Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71:

Pe toată durata testelor a rulat în fundal HWMonitor de la CPU-ID, iar temperaturile atinse pe componente pot fi analizate din capturile de ecran de mai jos:

Sigur că pe CPU s-a ajuns la maximul de 100 grade Celsius, de la care se limitează automat tensiunea, dar astfel de momente nu au fost prea dese. Mai mult, imediat ce sarcina scădea ușor, la fel se întâmpla și cu temperatura, semn că cele două ventilatoare își fac treaba. Totuși, o fac cu ceva zgomot, la turație maximă se aud evident în jur, dar și creează un curent de aer ce se simte în jurul laptopului.

Conectivitate

Notebook gaming Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
Amplasarea porturilor de alimentare și pentru ieșire video pe spatele laptopului este de apreciat.

Încă un capitol unde Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 nu dezamăgește. Este adevărat că pe Wi-Fi nu s-a trecut la standard 6E, dar oricum astfel de routere sunt încă destul de exotice și de scumpe. Așa că este suficient și Wi-Fi 6, cum nici cu Bluetooth 5.2 nu este nicio rușine. Există și port RJ45 Ethernet 10/100/1000, nici aici nu este cel mai performant standard, nu se urcă la Gigabit 2.5, însă nu aș spune că asta ar fi un mare dezavantaj.

Mie mi-a plăcut, cum îmi place la absolut orice laptop, că porturile de alimentare și cele cu ieșire video sunt dispuse pe latura din spate. În acest fel, cele mai folosite cabluri nu te vor încurca mai deloc și le poți trage fie direct din spate, dacă este posibil, fie pe oricare dintre laterale, așa că flexibilitatea este asigurată.

Așadar, pe spate vedem portul de încărcare, cel HDMI și pe cele două USB-C 3.2 Gen2, cu suport Thunderbolt 4, DisplayPort, încărcare pentru dispozitive compatibile cu 5V/3A, precum și suport pentru alimentarea laptopului cu până la 65W.

Pe laterala din dreapta sunt două porturi USB-A 3.2 Gen2, în timp ce pe partea opusă vedem un alt USB-A, de data asta unul 3.2 Gen1, portul RJ45, slotul pentru carduri microSD și jack-ul audio combo.

Tastatură și touchpad

Notebook gaming Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
Tastatură și touchpad foarte plăcute în utilizare.

Tastatura laptopului Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 se întinde pe aproape toată lățimea dispozitivului și astfel este una full, cu NumPad și mai tot ce trebuie acolo. Cursa tastelor nu este cea mai lungă, este medie, actuarea se face cu feedback bun și fără a fi necesară o forță prea mare. Mi-a plăcut cum se simte în utilizare, la fel cum pot spune și despre iluminarea RGB pe 4 zone.

Fiecare tastă este uniform retro iluminată, iar pentru butoanele direcționale și cele WASD avem un contur mai pronunțat și ies astfel mai repede în evidență.

Touchpad-ul nu este nici el rău deloc. Aș spune invers, în sensul că răspunde perfect comenzilor, click-urile sunt preluate corect și cu un feedback bun, iar suprafața este tocmai bună. Suficient de mare cât să nu muți des degetul, dar nu exagerat cât să atingi din greșeală mereu trackpad-ul.

Autonomie

Autonomie notebook gaming Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71

Iată că și la ultimul capitol avem încă o evaluare peste așteptări. Nu este ca și cum nu ai avea cum să nu ai o autonomie bună, fiindcă avem un acumulator de 90Wh, dar și ansamblul hardware este mare consumator, fiind dintre cele puternice.

Este evident că dacă vrei să joci cele mai grele titluri la detalii maxime, vei pune la grea încercare procesorul și placa video, așa că autonomia nu va depăși o oră și vreo 10 – 20 de minute, dar chiar și aceasta este o veste bună, întrucât am testat laptopuri ce nu treceau de 40 – 50 de minute în aceleași condiții de test.

Cu sarcini normale, gen navigare web, activități office ori multimedia, cu luminozitatea ecranului pe 40 – 50% (mai mult decât suficient, fiind vorba despre circa 200 niți), am prins în jur de 5 – 6 ore departe de priză. Dacă mergi mai departe cu economia de energie și lași mai jos luminozitatea ecranului și treci pe modul Quiet, atunci ai șanse să treci și de 7 ore.

Spre a face față celor aproape 17 Amperi, cablul ce iese din adaptor este foarte gros.

Adaptorul de alimentare ce vine la pachet cu Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 este unul mare, o adevărată cărămidă, cu un cablu în aceeași notă, adică unul foarte gros. Asta fiindcă încărcătorul generează la ieșire o putere maximă de 330W, cu care pune destul de rapid procentele la loc în acumulator. Până la 50% se ajunge în circa o jumătate de oră, pentru ca mai departe de atât procesul să încetinească progresiv, iar încărcarea completă să fie realizată în aproximativ 2 ore și jumătate.

Preț

Notebook gaming Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 – de la 9.000 de lei, preț recomandat. Nu l-am găsit listat încă în magazinele online.

Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție solidă, laptopul se simte ca un tanc;
  • ecran excelent, luminozitate înaltă și uniform distribuită, culori reglate corect încă din fabrică și care pot fi aproape perfecte după calibrare;
  • sunet extern foarte bun și aproape perfect prin jack-ul audio;
  • hardware echilibrat, performant, ce face față fără probleme în orice programe și jocuri AAA la rezoluție 2K;
  • sistemul de răcire este eficient, chiar dacă cele mai solicitante aplicații se ajunge la temperaturi ridicate, acestea sunt imediat coborâte când sarcinile scad;
  • tastatură și touchpad plăcute în utilizare;
  • conectivitate extinsă, multe porturi distribuite pe 3 dintre laturile laptopului;
  • autonomie peste medie.
Contra
  • laptopul putea fi mai compact și mai ușor pentru unul cu ecran de 16 inch;
  • deși sunt multe elemente de conectivitate, nici unul nu este de ultimă generație (Wi-Fi 6 în loc de 6E, Bluetooth 5.2 în loc de 5.3, Gigabit 1000 în loc de 2.5 Gigabit, USB-C 3.2 Gen2 în loc de USB-C 4 etc).
Concluzii

Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 a reprezentat o surpriză extrem de plăcută, fiind un laptop foarte echilibrat, ce vine și la un preț corect. Sigur că asta este valabil având în vedere situația și costurile actuale, altfel am fi discutat acum vreo 2 ani. În fine, ideea este că Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 nu greșește mai deloc atât de tare cât să nu poată fi recomandat cu ușurință în categoria de preț unde concurează.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Laptopul Acer Predator Helios Neo 16 PHN16-71 a fost testat timp de 6 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.