Notebook gaming MSI Cyborg 15 A13V – prezentare

31/03/2024

Sunt un fost utilizator de notebook MSI și pot să spun fără emoții că a fost unul dintre cele mai bune laptopuri pe care le-am avut până acum. L-am folosit mai bine de 6 – 7 ani în mod susținut, cu un mic upgrade pe la jumătatea perioadei, când am schimbat HDD-ul pe 2.5 inch cu un SSD. Cel mai probabil ar fi funcționat și în ziua de azi dacă unul dintre ai mei doi băieți (nu am deslușit care dintre ei) nu se urca pe spatele ecranului, care a cedat în fața unei astfel de încercări. Dacă v-am făcut curioși despre ce model este vorba, ei bine un MSI EX620X, pe care încă îl păstrez, cu ecranul spart, așa cum este el…

Am făcut această scurtă introducere, fiindcă mai urmează ceva în continuare, cam pe aceeași idee. Adică, atunci când MSI a prezentat în țara noastră gama de laptopuri pregătite pentru 2024 a fost afișată și o imagine care a confirmat într-un fel ceea ce știam deja din propria experiență.

MSI PC Mag Readers Choice Award

Vedem că cititorii PC Mag au votat MSI drept cel mai bun brand de laptopuri în 2023. De fapt, distincția se pare că a fost primită pentru ultimii trei ani la rând, ceea ce nu e deloc ușor când în joc sunt branduri ca Apple, Dell sau Lenovo, ca să numesc doar câteva nume mai grele din industrie.

În fine, cred că am făcut o deschidere ceva mai lungă decât mă așteptam până și eu să iasă, dar de aici continuăm cu o prezentare pentru MSI Cyborg 15 A13V. Nu înainte de a spune că este prima dată când iau contact cu un model Cyborg, care este poziționat la baza gamei MSI, lângă seriile Crosshair, Pulse, Sword și Katana.

Mai sus sunt laptopurile Vector, Stealth și Raider, pentru ca flagship-urile să fie reprezentate de cele din seria Titan.

Revenind la MSI Cyborg 15 A13V, am primit o unitate pentru o perioadă limitată, așa că, din lipsă cronică de timp, nu am cum să realizez decât o prezentare, în locul unui review detaliat. Oricum, toate detaliile despre acest laptop pot fi parcurse pe pagina oficială MSI, eu aici voi insista întocmai pe ceea ce este cel mai important de prezentat și voi începe cu designul.

Acesta este în deplină concordanță cu denumirea seriei din care face parte, cu o carcasă influențată de lumea SF, cum puține mai sunt. Pe scurt, o carcasă unică. Fără lumini, culori și alte brizbrizuri, să le numesc așa, MSI Cyborg 15 A13V reușește să atragă atenția asupra sa prin capacul inferior, care se continuă și pe margini. Aici apare un plastic mat, translucid, ușor fumuriu, care lasă să se vadă spre interior doar atât cât să fie păstrată și o doză serioasă de discreție. 

Pe partea de jos sunt grile largi de aerisire, care alcătuiesc mesajul „MSI TRUE GAMIN`”, încă o abordare de efect pentru MSI Cyborg 15 A13V. Cele patru picioare de cauciuc ridică suficient de mult laptopul pentru a fi asigurat un flux intens de aer, care este tras cu putere de ventilator de dedesubt și evacuat prin grilele de pe colțul din stânga, dinspre balamaua de acolo. Apropo de balamale, sunt zdravene și permit o deschidere la 180 de grade a ecranului.

În ceea ce privește construcția, nu aș spune că MSI Cyborg 15 A13V lasă în vreun fel să se vadă sau să se simtă faptul că este un laptop entry-level în gama producătorului taiwanez. Capacul ecranului din aliaj metalic conferă o rigiditate structurală înaltă, deși grosimea este mică. De fapt, întreg laptopul este destul de subțire, cu mai puțin de 2.3 centimetri în talie. Și greutatea este ținută sub control, acul cântarului oprindu-se la mai puțin de 2 kg. Finisările de detaliu sunt bine executate, nimic de imputat nici pe această direcție.

Ecranul unui MSI Cyborg 15 A13V este de tip IPS, cu diagonală de 15 inch și rezoluție Full HD. Rata de refresh de 144 Hz este suficientă pentru gaming la nivel entuziast, dar luminozitatea nu este uriașă. Contrastul și culorile, în schimb, se prezintă bine, în timp ce panoul mat abia dacă reflectă mediul ambiant Un display mai mult decât corect, l-aș numi extrem de potrivit pentru ceea ce se vrea a fi MSI Cyborg 15 A13V.

Notebook gaming MSI Cyborg 15 A13V

Sunetul extern este stereo, redat prin două difuzoare de câte 2W fiecare. Avem o calitate cel puțin decentă, fără prea mult bass ce-i drept, dar măcar este unul natural, deloc forțat. În rest, mediile sunt extrem de clare și de bine conturate, în timp ce frecvențele înalte sunt aduse în față în doze optime. Volumul maxim nu este cu mult peste media a tot ce am testat, dar în grafic raportat la cei 4W anunțați. Important este că nici la 100% din intensitate nu apar niciun fel de distorsiuni sau pierderi calitative.

Prin jack-ul audio de tip combo avem parte de o experiență grozavă dacă atașăm laptopului o pereche bună de căști. Calitate de top și intensitate maximă care îți poate da dureri de cap în cazul în care urci la un volum de peste 75 – 80%.

Ansamblul hardware are în centru procesoare Intel Core din a 13-a generație. Cel mai performant dintre acestea poate fi un Intel Core i7-13620H, cu 10 nuclee în total, dintre care 6 de performanță și 4 axate pe eficiență. Placa video poate fi reprezentată de una NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop cu 8GB GDDR6 sau de una GeForce RTX 4050 cu 6GB GDDR6. Configurațiile pentru memorie RAM sunt cu 16 GB DDR5-5200, dar poți face upgrade până la 64GB, dacă ai nevoie. SSD-ul este de tip M.2 NVMe PCIe Gen4, cu capacități de 512GB sau 1TB.

Cu astfel de componente, MSI Cyborg 15 A13V poate fi companionul perfect chiar și în jocuri cu cerințe grafice ridicate. Totuși, în cele mai solicitante dintre ele va fi nevoie să scazi ușor detaliile, așa cum putem observa din imaginile de mai jos:

Conectivitatea este asigurată prin modul Wi-Fi 6 (ax) și Bluetooth 5.2 pe partea wireless, pentru ca porturile fizice să fie 5 la număr, cu 1 x USB-C 3.2 Gen1 cu suport DisplayPort, 2 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI 2.1 (4K@60Hz), 1 x jack audio combo de 3.5 mm și 1 x RJ45 (Gigabit Ethernet).

Putem adăuga aici și portul proprietar pentru încărcarea bateriei, precum și prinderea de securitate de tip Kensington Lock.

Tastatura este foarte plăcută în utilizare. Avem iluminare în culoarea bleu, reglabilă în trei trepte. Tastele au o dimensiune potrivită, precum și o spațiere la fel. Cursa este optimă, o idee peste medie, iar punctul de actuare este clar și opune rezistență atât cât trebuie pentru un feedback corect. 

Touchpad-ul are o arie suficient de mare cât să permită și mișcări mai ample, iar precizia este foarte înaltă, totul se mișcă exact și întocmai cum îți dorești.

Autonomia generată de bateria cu 3 celule și capacitate de 53.5 Wh, este surprinzătoare. Nu spun că este în fruntea vreunui clasament, dar reușește să fie mai ridicată decât mă așteptam când am parcurs lista cu specificații. Poți prinde destul de ușor în jur de 5 – 6 ore cu utilizare normală, fără gaming sau alte sarcini grele. Dacă forțezi, atunci evident că te vei îndrepta către o priză și după o oră și câteva minute, dar asta este ceva normal la mai toate laptopurile de gaming. Aș aprecia că autonomia este bine gestionată prin aplicația MSI Center atunci când este activat modul „MSI AI Engine”.

Prețul pentru un MSI Cyborg 15 A13V mi se pare destul de bun, mai ales în configurația cu Intel Core i7-1360H, cu NVIDIA GeForce 4060 8GB și cu 16 GB DDR5.

În concluzie, MSI Cyborg 15 A13V se prezintă bine la raport. Nu este un laptop care să susțină gaming la cel mai înalt nivel, dar asta pentru că nici nu a fost conceput pentru așa ceva. Jucătorii competitivi trebuie să aleagă modele din segmentele superioare MSI, în timp ce Cyborg face foarte bine tot ceea ce a fost „programat” să facă, iar asta în timp ce a primit și un design special, cu evidente accente SF. Prețul vine și el ca un argument în plus în favoarea sa.

Acest articol este susținut de MSI.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.