La jumătatea toamnei 2021 luam contact cu primul notebook LG Gram. Atunci era vorba despre un model de 16 inch, în timp ce azi vedem la lucru cea mai compactă versiune disponibilă momentan, una ce face cinste gamei Gram, având o greutate mai mică de 1 kilogram. LG Gram 14 14Z90Q este un laptop pe care nu prea ai cum să nu-l îndrăgești dacă cel mai important criteriu pentru tine este cel ce ține de portabilitate. Notebook-ul punctează bine și la multe alte capitole de analiză, nu stric surpriza de pe acum, vă las să-l descoperiți în detaliu pe LG Gram 14 14Z90Q din rândurile ce urmează.

Specificații notebook LG Gram 14 14Z90Q

Specificatii laptop LG Gram 14 14Z90Q

Design

Notebook LG Gram 14 14Z90Q

Unitatea de test pare a fi una de retail, pe care am primit-o în cutia ei alături de un adaptor de alimentare, cu cablul de priză compatibil, de un manual de utilizare și de un carton pe care dacă îl decupezi și asamblezi întocmai, după instrucțiuni, se transformă într-un calendar ce-ți va afișa orice lună din orice an, dacă îl „setezi” corect:

Așa cum apreciam și la modelul de anul trecut, cel de 16 inch, și de această dată trebuie să punctez în primul rând impactul inițial al greutății extrem de reduse a acestui laptop. Deși în lista cu specificații LG Gram 14 14Z90Q anunță 999 de grame, mie pe cântarul de bucătărie din dotare mi-au fost afișate doar 964 de grame. Astfel, acest laptop este cu adevărat portabil, abia dacă îl simți într-un rucsac sau o geantă de umăr în care mai transporți și alte lucruri.

LG Gram 14 14Z90Q nu este doar ușor, ci și compact, cu un bun raport între corp și ecran. Marginea de deasupra ecranului este ceva mai lată decât cele laterale, dar asta fiindcă acolo este camera web Full HD, senzorul IR, un LED și două microfoane.

Despre design nu pot spune decât că este sobru, business, fără aproape niciun element care să iasă în evidență. Denumirea Gram apare pe centrul capacului exterior, în timp ce logo-ul LG este subtil așezat în centrul marginii de sub ecran. În afară de acestea, avem o carcasă neagră, metalică, finisată ușor rugos, o abordare care restrânge apariția urmelor mâinilor și a amprentelor. Totuși, după ceva timp vei observa și astfel de urme.

Mi-a plăcut că LG Gram 14 14Z90Q nu pleacă mai deloc de la locul său grație picioarelor de cauciuc. Este o fâșie lungă pe parte cu balamalele și două „buline” din cauciuc moale, cumva goale pe dinăuntru, care astfel oferă o suprafață mai mare de contact și o aderență superioară pe orice fel de birou / masă.

LG Gram 14 14Z90Q anunță că îndeplinește standardele de rezistență împotriva mai multor tipuri de încercări grele, ce sunt grupate sub certificarea MIL-STD-810G. Din partea mea, laptopul nu se simte drept cel mai solid ori robust cu putință, dar nici firav nu este. Nu prea ai cum să obții o greutate atât de redusă și să vii și cu o carcasă și un șasiu pe cât de poate de rigide. Repet, nu-i nimic grav, doar că notebook-ul, în special capacul ecranului, flexează atunci când încerci să-l torsionezi ușor.

În rest, nimic de comentat despre calitatea de fabricație, care este la cel mai înalt nivel calitativ, atât ca materiale, cât și ca asamblare și finisaje de detaliu.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran LG Gram 14 14Z90Q

Ecranul de 14 inch este în format 16:10, deci pune accent pe productivitate. Aș spune că în special în aplicațiile office ai parte de un avantaj, fiind afișate mai multe informații pe înălțime.

Panoul IPS cu rezoluție WUGA 1920 x 1200 pixeli este extrem de reușit. Am observat că densitatea ppi calculată parcă nu are susținere în viața reală, în sensul că totul apare mult mai bine conturat decât mă așteptam la o valoare de circa 162 ppi. Sincer, este uimitor cât de sharp apare totul pe LG Gram 14 14Z90Q.

După ce am făcut o poză tip microscop cu Realme GT 2 Pro a ecranului am observat de ce apare totul atât de bine conturat:

Matrice pixeli ecran laptop LG Gram 14 14Z90Q

Spațiul dintre pixeli este aproape inexistent, iar asta face mereu ca totul să fie de o claritate înaltă.

Contrastul este foarte ridicat, cu un negru pe cât se poate de adânc, de intens, fără ca asta să aibă un impact negativ asupra intervalului dinamic, ce reușește să scoată bine în evidență în aceeași scenă atât detaliile din zonele puternic iluminate, cât și pe cele din zonele întunecate.

Culorile sunt vibrante, saturate, poate uneori mai mult decât ar trebui. Dacă nu ai nevoie de LG Gram 14 14Z90Q pentru editări foto-video sau alte astfel de aplicații, atunci nu ai de ce să fii nemulțumit.

Culorile nu sunt cel mai exact reglate din fabrică, atunci când vorbim despre deviațiile Delta E. Sunt mai multe moduri predefinite reglate, iar eu măsurat deviațiile în fiecare dintre ele:

După calibrarea ecranului, LG Gram 14 14Z90Q a arătat că este suficient de bun și pentru cei mai pretențioși pe partea de reprezentare a culorilor:

Luminozitatea maximă a ecranului este dată de producător ca fiind de 350 niți, dar eu am măsurat undeva în centru ecranului 341 cd/mp, deci o idee mai puțin decât ar fi trebuit. Distribuția iluminării la intensitate maximă este mai mult decât ok, fără a fi perfectă:

Distributie luminozitate ecran laptop LG Gram 14 14Z90Q

Una peste alta, ecranul lui LG Gram 14 14Z90Q este de foarte bună calitate, nu prea am ce să-i reproșez, întrucât nici nu reflectă excesiv mediul ambiant, deci poți folosi laptopul și afară, în lumină naturală.

Sunetul extern este redat din spatele a două grile de pe partea spate. De aici iese un sunet cu mult peste așteptări. Avem și un bass decent, suficient de bine împins în față, fără a fi exagerat de forțat, rămâne plăcut. Mediile în schimb sunt aproape perfecte, pe cât se poate de bine de la astfel de difuzoare. Vocea, indiferent de timbru este pe cât se poate de clară, iar spectrul mediilor este bine separat, nimic de reproșat. Înaltele sunt fine, ascuțite și conturează un sunet cu mult peste medie.

Nici volumul maxim nu este deloc rău, ba chiar și acesta mi-a întrecut așteptările. Până la 95% totul rămâne perfect conturat, doar de aici mai sus apar mici distorsiuni, dar nimic exagerat.

Și prin jack-ul de 3.5 mm sunetul este de top, cu o pereche de căști bune ai parte de o experiență căreia cu greu îi poți găsi neajunsuri.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG Gram 14 14Z90Q nu se vrea un notebook dintre cele mai puternice cu putință, ci unul care să îmbine eficiența cu performanța. Iar pentru asta a apelat la o soluție Intel din a 12 generație, pe care a combinat-o cu alte componente de ultimă generație, ce au reușit să-i aducă laptopului certificarea Intel Evo.

Combinația Intel Core i7-1260P cu 16 GB memorie RAM LPDDR5 și SSD M.2 pe PCIe 4.0 face ca majoritatea aplicațiilor uzuale să ruleze optim, rapid și fără întârzieri. Desigur, nu vorbim despre program complexe, ci despre web browsing, office, multimedia și poate chiar jocuri simple.

Info CPU-Z notebook LG Gram 14 14Z90Q:

Sistemul de operare cu care LG Gram 14 14Z90Q vine la pachet este un Windows 11 Home 64-bit. PE lângă aplicațiile uzuale, pe care le regăsești pe orice sistem ce rulează acest sistem de operare, LG Gram 14 14Z90Q plusează cu AudioDirector for LGE, ColorDirector for LGE, Disney+, DTS:X Ultra, INtel Connectivity Performance Suite, PCmover Professional, User Guide, LG Glance by Mirametrix, LG PC Manuals, LG Smart Assistant, LG Update & Recovery, MCAfee LiveSafe, Phone Link, PhotoDirector for LGE, Power Media Player for LGE, PowerDirector for LGE, Realtek Audio Console, Spotify și Virtoo by LG.

Din lista de mai sus aș spune că cele mai importante sunt:

 • LG Smart Assistant, care propune setări de bază și scurtături către cele mai importante din Windows, grupate inteligent într-o interfață aerisită și logic structurată:
 • LG Glace by Mirametrix, care reprezintă o suită de funcții ce se bazează pe camera web Full HD, pe senzorul IR și pe microfoane spre a conferi mai multă intimitate față de cei din jur sau mai multe opțiuni în ședințe sau prezentări online:

Performanță

Teste benchmark LG Gram 14 14Z90Q

M-am gândit să pun rezultate obținute de LG Gram 14 14Z90Q în testele de benchmark lângă cele pe care le-a reușit fratele de anul trecut, spre a putea face o comparație directă între generații, chiar dacă nu vorbim despre modele din fix aceeași gamă:

Teste benchmark laptop LG Gram 14 14Z90Q

Ca de obicei, pe toată durata rulării testelor, am monitorizat temperaturile sistemului.

Temperaturi maxime înregistrate în timpul testelor de benchmark pe LG Gram 14 14Z90Q:

Temperaturi maxime CPU LG Gram 14 14Z90Q

Fără ca ventilatorul să facă zgomot mai deloc nici la turație maximă, LG Gram 14 14Z90Q nu s-a încins prea tare pe CPU și nici pe alte componente. Este adevărat că la peste 95 de grade Celsius pe procesor se observa o ușoară scădere în performanță, determinată de tăierea cu procente bune a puterii de alimentare,  totuși nu aș spune că era ceva dramatic.

Este de apreciat că nici la exterior nu au apărut zone cu adevărat fierbinți, deși nu sunt multe zone de aerisire. Nici pe spate nu se încinge prea serios, acolo unde pare că sunt multe orificii, când de fapt doar jumătate sunt pătrunse până la capăt, devenind fante de aerisire. Mai sunt aerisiri între balamale și cam atât.

Din cauza asta apreciez că LG Gram 14 14Z90Q se descurcă mai mult decât onorabil cu răcirea componentelor, mai ales având în vedere o carcasă atât de compactă.

Conectivitate

Notebook LG Gram 14 14Z90Q

Încă un capitol unde LG Gram 14 14Z90Q punctează bine este acesta. Pe partea wireless stăm bine, cu Wi-Fi 6E prezent, deci cel mai recent și performant standard. Bluetooth este doar în versiune 5.1, dar nu aș spune că asta reprezintă un adevărat minus.

Pe partea de conectivitate fizică avem port HDMI, două USB-C compatibile Thunderbolt 4, DisplayPort și încărcare și alimentare externă și jack-ul audio combo pe laterala din stânga.

Pe dreapta vedem două USB-A 3.2 Gen2x1 și un microSD card reader. Din partea mea sunt mai mult decât suficiente porturi disponibile, cu atât mai mult de apreciat la un notebook atât de compact și mai ales ușor.

Tastatură și touchpad

Notebook LG Gram 14 14Z90Q

Mi-a plăcut și tastatura de tip chiclet, cu butoane mari și cu spațiu optim între ele. Tastele sunt doar o idee ieșite în relief, dar cursa lor nu este cu adevărat redusă, fiindcă butoane intră ceva mai mult sub nivelul carcasei de jur-împrejur. Forța de apăsare este corectă, actuarea este clară și se face fără prea mult zgomot. Eu am reușit să mă adaptez foarte rapid la această tastatură, ce este și iluminată în alb în două trepte.

Touchpad-ul este bine dimensionat și amplasat, dar, mult mai important, este foarte exact. O adevărată plăcere să folosești trackpad-ul, care alături de tastatură formează o echipă foarte reușită pentru activitățile office de orice fel.

Autonomie

Autonomie Notebook LG Gram 14 14Z90Q

Cum-necum, LG a reușit să integreze o baterie de 72 Wh în acest spațiu restrâns și să mențină și greutatea foarte bine sub control. Cu un astfel de acumulator și un ansamblu hardware eficient, LG Gram 14 14Z90Q vine cu o autonomie bine peste medie. Cu aplicații office, multimedia sau web browsing, cu ecranul pe la 60% din intensitate, poți să obții și peste 9 – 10 ore de autonomie.

Eu am făcut un test în care am rulat clipuri video pe YouTube, muzică mai exact, cu luminozitatea ecranului la 60% și cu sunetul pe la 40 – 50%, și am consumat 25% din baterie în 2 ore și jumătate.

Incarcator Notebook LG Gram 14 14Z90Q

Încărcarea se face prin oricare dintre cele două porturi USB-C. Cu adaptorul din pachet, ce poate oferi la ieșire o putere de 65W, încărcarea completă durează ceva mai bine de 2 ore și jumătate.

Preț

Notebook LG Gram 14 14Z90Q7.800 de lei pe eMAG.ro

LG Gram 14 14Z90Q
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
 • compact și extrem de ușor;
 • calitate de fabricație excelentă, de nivel premium;
 • ecran superb;
 • sunet mult peste medie atât prin difuzoarele externe, cât și prin jack audio de 3.5 mm;
 • ansamblu hardware eficient și suficient de puternic pentru sarcinile pe care le presupune un astfel de notebook;
 • sistem de răcire surprinzător de eficient și deloc zgomotos inclusiv când ventilatorul este la turație maximă;
 • conectivitate extinsă;
 • autonomie foarte bună.
Contra
 • deși se pare că este certificat MIL-STD-810G, laptopul nu se simte cel mai solid, robust.
Concluzii

Având în vedere prețurile din perioada pe care o traversăm și faptul că LG Gram 14 14Z90Q este model nou pe piață, care va primi ceva reduceri abia peste câteva luni, nu pot spune că este prea scump. Sigur, dacă te raportezi doar la specificațiile de pe hârtie, nu ai cum să fii impresionat. Doar că abia atunci când interacționezi cu acest laptop înțelegi cât de reușit este, ce experiență de utilizare poate oferi și, cel mai important poate, cât de portabil este.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații