Notebook LG Gram 16Z90P – review

18/11/2021

Pot să spun că LG Gram s-a lăsat ceva timp așteptat până să ajungă pe canal oficial în țara noastră, dar iată că acum poate fi găsit în oferta celor mai importanți retaileri. Cu ce se laudă în primul rând LG Gram și care sunt părțile mai puțin bune, putem afla împreună din rândurile ce urmează.

Specificații notebook LG Gram 16Z90P

Specificatii notebook LG Gram 16Z90P

Design

Notebook LG Gram 16Z90P

LG Gram în versiunea 16Z90P a ajuns la mine în cutia de retail, alături de adaptorul de alimentare pe USB-C, cablul detașabil pentru priză și un ghid de instalare.

Primul contact cu LG Gram 16Z90P îți demonstrează imediat care este treaba cu denumirea Gram. Pur și simplu cu greu îți vine a crede cât este de ușor un laptop cu asemenea dimensiuni. Nu, LG Gram 16Z90P nu este mare sau gros, dar, pentru un notebook cu ecran de 16 inch în format 16:10, nici nu-l poți numi cel mai compact.

Poți ține acest laptop de la un colț, cu o singură mână, fără nicio problemă, iar în rucsac sau geantă nu se simte prea evident.

 

LG Gram 16Z90P este suficient de compact, marginile înguste din jurul ecranului se asigură de asta. Grosimea este și ea redusă.

Însă, greutatea și grosimea reduse vin cu un mic dezavantaj. Panoul ce încastrează ecranul și zona cu tastatura nu se simt cele mai rigide, ba din contră. Totuși, aliajul metalic din care este confecționat întreg șasiul laptopului îl face în același timp să se simtă suficient de zdravăn, ba chiar se pare că LG Gram 16Z90P a trecut cu brio testele MIL-STD 810G ce garantează rezistență în condiții dintre cele mai variate și dificile. Nu apar sunete ciudate la torsionare, însă se observă ceva cam multă flexare a întregului ansamblu. 

Pe de altă parte, designul sobru, cu finisaj mat și ușor catifelat, se potrivește de minune în segmentul business în care concurează LG Gram 16Z90P. Este adevărat că pe metalul de la exterior urmele mâinilor și amprentele apar în timpul utilizării, dar parcă nu atât de repede cum am întâlnit în alte cazuri.

Ce este însă cu adevărat remarcabil la acest capitol de analiză este calitatea de fabricație. LG Gram 16Z90P este finisat ireproșabil, nu am găsit muchie sau îmbinare care să nu fie perfect executată.

Mai vorbesc aici despre deschiderea maximă a ecranului, care pare a fi de circa 150 de grade și despre piciorușele de cauciuc de pe partea posterioară ce asigură un grip excelent pe orice suprafață.

Mai mult, piciorușele opuse balamalelor sunt din cauciuc gol pe dinăuntru, deci se așează și mai bine pe masă / birou pentru a oferi acea aderență sporită despre care tocmai am amintit.

Chiar dacă nu este cel mai rigid, LG Gram 16Z90P arată și se simte ca un laptop business premium.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran LG Gram 16Z90P

Ecranul nu este tocmai unul cu dimensiuni și aspect uzuale. Avem un panel IPS de tip glossy, ce reflectă ceva cam tare mediul ambiant, cu diagonală de 16 inch. Raportul este unul ce pune productivitatea pe primul plan, oferind mai mult spațiu pe înalțime, deci mai potrivit pentru activități office.

Rezoluția este de tip WQXGA, adică 2560 x 1600 pixeli, și, chiar dacă din punct de vedere al densității ppi nu ar părea, ecranul reușește să contureze extrem de fin orice fel de detaliu.

Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 339 cd/mp în colțul din dreapta-sus al ecranului. Valoare foarte bună, însă nu la fel pot spune și despre distribuția luminozității:

Distributie luminozitate ecran LG Gram 16Z90P

Cu toate că în utilizarea cotidiană nu poți percepe diferențele date de neuniformitatea iluminării, nu pot spune că valorile de mai sus sunt demne de restul specificațiilor ecranului.

Când vorbim despre culori, mai nimic de reproșat. Cu reglajele din fabrică nu stăm rău deloc:

Test culori inainte de calibrare ecran LG Gram 16Z90P

După calibrare însă, avem deviații Delta E demne de un display profesional:

Deviația medie Delta E94 este de numai 0.2 cu un maxim de 0.7, în timp ce pe Delta E2000 avem deviație medie de 0.4 cu maxim 1.0. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Ca ultime caracteristici ale ecranului, mai vorbesc despre unghiurile de vizualizare, ce sunt suficient de largi pentru utilizarea convențională.

LG Gram 16Z90P propune două difuzoare a câte 2W fiecare. Acestea sunt dispuse pe partea de jos a laptopului, către colțurile opuse balamalelor. Sunetul redat de ele nu este tocmai rău, dar nici nu-l pot aprecia. Calitatea este medie, la fel și amplitudinea.

LG Gram 16Z90P aduce jack audio pe 3.5 mm de tip combo. De aici primim un sunet cel puțin corect, ba chiar aș spune că este bun. Nu ai volum maxim cu adevărat impresionant, dar nici nu cred că sunt numeroși care să aibă nevoie de mai mult.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Info CPU-Z notebook LG Gram 16Z90P

Elementul cheie în jurul căruia a fost construit ansamblul hardware este procesorul Intel Tiger Lake Core i7-1165G7. Acesta pare cea mai bună soluție pentru acest tip de notebook. Oferă putere de procesare mai mult decât suficientă pentru task-urile normale pe care le presupune un laptop business și un consum decent de energie.

Intel Tiger Lake Core i7-1165G7 este fabricat printr-un proces de litografiere pe 10 nm Super Fin, aduce patru nuclee fizice ce pot urca în frecvență până la 4.8 GHz în Max Turbo și 8 fire de execuție.

De partea grafică se ocupă un foarte capabil accelerator video Intel Iris Xe, care, chiar dacă nu este conceput și pentru gaming, se descurcă excelent în redare de conținut 4K 60 fps sau în alte task-uri de același nivel.

În esență, platforma Intel Evo, ce stă la baza acestui ansmblu hardware, a fost dezvoltată special pentru notebook-uri precum LG Gram. Puterea de procesare, stabilitatea și conectivitatea extinsă și de mare viteză sunt caracteristicile esențiale ale acestei platforme.

Memoria RAM de 16 GB LPDDR4x este de tip dual-channel, lipită pe placa de bază, și poate urca în frecvență până la 4266 MHz. SSD-ul de tip M.2 NVMe are capacitatea de 1 TB

Info CPU-Z notebook LG Gram 16Z90P:

Sistemul de operare cu care LG Gram 16Z90P vine preinstalat este Windows 10 Home. Pe lângă aplicațiile normale cu care vine acesta, LG a plusat cu o suită proprie: LG Power Manager, LG Control Center, LG Easy Guide, LG Update Center, LG TroubleShooting și Virtoo by LG:

În afară de cele de mai sus, mai găsim gata instalate aplicații precum AudioDirector for LGE, ColorDirector for LGE, DTS:X Ultra, PhotoDirector for LGE, Power Media Player for LGE, PowerDirector for LGE și Thunderbolt Control Center.

Performanță

Teste benchmark notebook LG Gram 16Z90P

Nefiind un ”power horse” sau un laptop de gaming, LG Gram 16Z90P nu este nici campion al scorurilor testelor de benchmark:

Teste benchmark notebook LG Gram 16Z90P

Chiar dacă cifrele de mai sus nu sunt dintre cele mai mari, LG Gram 16Z90P se descurcă bine spre foarte bine în sarcinile uzuale pe care le presupune un astfel de notebook. 

Când este pus serios la încercare, precum a fost cazul testelor de benchmark, LG Gram 16Z90P se încălzește simțitor, dar în special pe procesor, nu neapărat și la exterior.

Temperaturi maxime pe CPU înregistrate în timpul testelor de benchmark pe LG Gram 16Z90P:

Temperaturi maxime CPU pe LG Gram 16Z90P

Afară, chiar dacă se simte cald în zona tastelor F10 – F11 și a celor T și Y, nimic nu este cu adevărat grav. LG Gram 16Z90P nu se încinge serios la exterior nici după minute bune în sarcină maximă.

Mai mult, sistemul de răcire, cu un singur ventilator, este pe cât se poate de silențios inclusiv la turație maximă. Nimic nu te deranjează oricât de tare s-ar învârti ventilatorul.

Conectivitate

Nici aici nu-i pot reproșa mai nimic acestui laptop. Pe partea fără fir avem Wi-Fi 6 (ax) ce suportă viteze maxime de până la 2.4 Gbps, precum și Bluetooth 5.1.

Prin contact direct ne putem conecta la LG Gram 16Z90P prin cele două porturi USB-C cu suport Thunderbolt 4 și alimentare cu până la 100W, prin alte două porturi USB, de data asta de tip A 3.2 Gen2, cât și prin HDMI 2.0b. Nu lipsește nici jack-ul audio pe 3.5 mm de tip combo și avem în plus și un cititor de carduri microSD.

Fără a ieși în vreun fel în evidență, senzorul de amprentă este integrat în butonul Power. Rata de recunoaștere a acestui senzor este foarte bună, însă timpul de răspuns nu este instant.

Tastatură și touchpad

Notebook LG Gram 16Z90P

Pentru un ultrabook, mă așteptam ca tastatura să fie altfel. Nu este nici pe departe rea, dar cursa tastelor este peste medie, mai apropiată de cea pe care am găsit-o de obicei la laptopurile de gaming.

Actuarea este clară, cu un click evident, iar forța de apăsare necesară nu este ridicată. Redactarea poate fi rapidă după ce te obișnuiești cu această tastatură.

Iluminarea tastaturii este de culoare albă, uniform distribuită pe întreaga suprafață și poate fi reglată în trei trepte pe intensitate.

Touchpad-ul este de dimensiuni generoase, este acoperit cu sticlă și este foarte exact în utilizare. O adevărată plăcere să-l folosești în orice aplicație, cu click-uri fine și care nu emit zgomot deranjant.

Autonomie

Autonomie Notebook LG Gram 16Z90P

Bateria de 80Wh se dovedește bine dimensionată spre a garanta o autonomie cel puțin decentă. Deși cu greu te poți apropia de cele 22 de ore pe care le anunță LG pentru acest laptop, pot spune că autonomia este grozavă.

Am prins chiar și mai bine de 10 – 11 ore în sarcini uzuale, cu luminozitatea ecranului undeva la 50 – 60%. În redare video în aceleași condiții, LG Gram 16Z90P s-a dus spre 12 ore de autonomie.

Deși ambele porturi USB-C acceptă alimentare cu până la 100W, în pachetul de retail LG aduce încărcător ce oferă la ieșire maxim 65W. Cu acesta, acumulatorul gol se încarcă până la 100% în aproape 3 ore.

Preț

Notebook LG Gram 16Z90Pde la 6.000 de lei pe Altex.ro. Un model identic cu cel de test costă 7.875 de lei. (Prețuri valabile la data publicării recenziei).

Concluzii

Notebook LG Gram 16Z90P

LG Gram 16Z90P este unul dintre cele mai reușite ultrabook-uri de business pe care le-am testat. Nu are puncte salbe evidente, este într-adevăr ceva cam scump, dar, pentru cei ce și-l permit nu va reprezenta în nicun caz o dezamăgire.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru notebook-ul LG Gram 16Z90P:

PRO

  • construcție premium, cu materiale și finisări excelente;
  • ecran de foarte bună calitate;
  • ansamblu hardware suficient de puternic pentru sarcinile uzuale pe care le presupue un astfel de notebook;
  • autonomie ridicată;
  • sistem de răcire foarte silențios, nici la turație maximă ventilatorul nu se face auzit;
  • conectivitate extinsă.

CONTRA

  • carcasa nu este cea mai rigidă, apare o flexare evidentă atunci când încerci să torsionezi laptopul;
  • în sarcini grele temperaturile pe procesor ajung la valori prea înalte.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.