A sosit primul dispozitiv Nothing la test. Este vorba despre căștile wireless Nothing Ear (stick), iar impresiile formate le-am grupat în materialul de față.
Nothing este deja la a 2-a pereche de căști din portofoliu. Prima pereche s-a numit Nothing Ear (1), iar modelul sosit la review are o altă denumire Nothing Ear (Stick), face referire la forma pe care o aduce, una atipică pentru căști wireless in-ear.
Compania lui Carl Pei încearcă să joace disruptiv, atât în piața de smartphone-uri, cât și în segmentul de căști bluetooth in-ear. Potr să spun că aduce așa o aromă de OnePlus de acum câțiva ani, din vremurile bune ale companiei. Mă refer la cutie, design al produsului, atenție la detalii, aplicație dedicată etc. Fondatorul Nothing aș spune că are planuri mari și cumva merge în direcția bună.
Telefonul mi s-a părut a fi ceea ce trebuie, iar mai multe detalii ați găsit aici. Despre căști o să aflați mai multe în rândurile următoare.
Specificații
🎧 drivere de 12.6 mm;
🎧 tehnologie Clear Voice (un fel de ANC conjunctural);
🎧 certificare IP54 ce atestă rezistenţa la picături de apă;
🎧 autonomie de până la 7 ore în playback audio sau de până la 29 de ore împreună cu cutia de transport;
🎧 tehnologie de încărcare rapidă a bateriei (10 minute la priză sunt suficiente pentru 9 ore de playback audio);
🎧 bluetooth 5.2;
🎧 funcţie Fast Pair pentru un plus de rapiditate la conectarea cu device-urile Android compatibile;
🎧 funcţie Bass Lock pentru un plus de bass;
🎧 funcţie Find My Earbuds;
🎧 design ergonomic, fără dopuri din silicon;
🎧 greutate de 4.48 grame / cască.
Design
În pachetul dreptunghiular veți descoperi căștile într-o latură și cablul de încărcare + manualul de instrucțiuni în cealaltă latură. Modul în care arată pachetul și atenția la detalii, repet, te duc cu gândul la OnePlus în vremurile sale bune.
Căștile se află într-o cutie cilindrică pe care o rotești spre a avea acces la căștile wireless propriu-zise. Au ales culorile alb și roșu pentru cutie, iar căștile au tija transparentă și baza îmbrăcată în alb. Aveți o galerie întreagă de imagini ce vă ajută să vă formați o impresie.
Este o abordare inedită și da, s-ar putea să fie pe placul doamnelor și domnișoarelor, dar nu sunt chiar așa de feminine. Nu le-aș compara cu Huawei FreeBuds Lipstick ce sunt concepute din start pentru un anumit public.
Au o formă ergonomică și le potrivești rapid în ureche. Materialele sunt ok, un design aparte și cam atât. Nu pot spune că impresionează prin cine știe ce calitate. Asamblarea mi se pare a fi decentă. Baza albă și modul în care arată grilajul difuzorului nu te duc neapărat cu gândul la căști de 599 lei, ci mai degrabă dintr-un segmentu de preț la 1 / 3.
Conectivitate
Cutia are un buton metalic și port USB Type-C. Cablul din pachet este textil și are USB Type-C la ambele capete. Le-am conectat imediat pe smartphone-ul Android, pentru că au funcția Fast Pair.
Am fost invitat să descarc aplicația compatibilă (Android / iOS).
Căștile se conectează pe bluetooth 5.2. Aplicația Nothing X este cât se poate de simplă. Pe pagina de start găsești informații legate de baterie – casca din stânga cu punct alb și casca din dreapta cu punct roșu. Mai jos ai scurtătura spre egalizator și spre comenzi.
Egalizatorul aduce mai multe opțiuni: Echilibrat, Mai mult bas, Mai Multe Înalte, Voce și Personalizat. Am ales modul Mai mult bas.
La comenzi ai opțiunea de setare a gesturilor pe care căștile să le recunoască:
O apăsare – Redare / Întrerupere / Răspuns / Terminare apel;
Două apăsări – Salt în față / Respingeți apelul primit;
Trei apăsări – Salt în spate;
Ținut apăsat – micșorare volum;
Ținut apăsat de 2 ori – poți seta ce acțiune dorești (asistent vocal, mărire volum etc).
Fiecare setare poate fi personalizată pentru fiecare cască în spate. Spre exemplu poți ține apăsat pe casca stânga spre a micșora volumul și pe cea dreapătă spre a-l mări etc. Este un pic ciudat că de fapt te aștepți să lovești tija pe exterior, când de fapt trebuie să o strângi cumva din cele două laterale.
Screenshots din aplicația Nothing X:
Sunet
Căștile nu au ANC și nu ai opțiune în acest sens. Au pus o tehnologie denumită Clear Voice acționează precum un ANC conjunctural. Una peste alta, ar fi fost excelent dacă aveau ANC, mai ales că nu sunt deloc ieftine.
Modul Echilibrat, Mai Multe Înalte și Voce au înaltele ce domină, mediile sunt redate ok, iar bass-ul este aproape inexistent. În modul Mai mult bass parcă îl simți puțin, dar în opinia mea mai ar fi loc de îmbunătățit. Teoretic, ar putea printr-un update de firmware să le îmbunătățească.
Mi se par a fi recomandate pentru cei ce caută înalte și medii + puțin bass. Cei ce pun mare preț pe bass, aș spune că la 600 lei pot găsi alternative mai bune.
În apelurile de voce se aud foarte bine. Calitatea microfonului este la cote înalte, îi auzi clar pe cei ce te sună și la fel se întâmplă și pentru cei aflați la celălalt capăt al conversației.
Cred că ANC-ul ar fi ajutat la un plus de bass. Am observat că la anumite căști wireless așa ai parte de un sunet mai rotund, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică.
Autonomie
Lipsește ANC-ul și cred că de aici și autonomia mare de care dispun căștile Nothing. Ajung la 5 – 6 ore fără nicio problemă și peste 25 ore cu energia stocată în carcasa de încărcare.
Autonomia nu este o problemă pentru Nothing Ear (Stick). Plus că se încarcă și destul de repede, în câteva minute a trecut de la 0% la peste 30 – 40%.
Preț
Nothing Ear (stick) – 599 lei;
- design atipic pentru cutia de încărcare și căști;
- aplicație ușor de parcurs + Fast Pair pentru Android;
- autonomie mare;
- lipsă ANC;
- sunet plat;
- preț ridicat;
Plătești designul inedit al carcasei și al căștilor în sine. Din păcate, calitatea sunetului nu pot spune că m-a impresionat. Nu sunt rele și după cum am spus și în articol, le văd recomandate pentru cei ce caută un sunet axat pe medii și înalte. Bass-ul nu este acolo unde te-ai aștepta, chiar plat și pe modul dedicat.
Am testat căștile Nothing Ear (stick) pentru o săptămână, iar unitatea sosită la review a rămas în posesia noastră.