Phone (3a) Pro este primul smartphone de la Nothing pe care am ocazia de a-l testa amănunțit. Recunosc că nu mă atrăgea neapărat prin ceva anume niciun model de-al lor, dar asta s-a întors la 180 de grade imediat ce am desfăcut cutia exemplarului de față. Pur și simplu, doar din imagini sau clipuri video nu ai cum să realizezi de ce Nothing este cu totul altceva față de oricare alt smartphone Android din piață. Așa că eu consider că merită să parcurgeți în continuare acest review spre a afla de ce am făcut această afirmație.
Specificații smartphone Nothing Phone (3a) Pro
Date tehnice Smartphone | Nothing Phone (3a) Pro |
---|---|
Ecran | Flexible AMOLED de 6.77 inch, aspect 20:9, rezolutie 2392 x 1080 pixeli, densitate 387 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz, 2160 Hz PWM, luminozitate maximă tipică 800 niți, luminozitate maximă HBM 1300 niți, luminozitate maximă în peak 3000 niți, 1.07 miliard culori, protecție Panda Glass |
Procesor | Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3 pe 4nm, octa-core cu 1 x 2.5 GHz pe Cortex-A720 + 3 x 2.4 GHz pe Cortex-A720 + 4 x 1.8 GHz pe Cortex-A520 |
GPU | Adreno 710 la 940 MHz |
Memorie | 12 GB RAM 256 GB spațiu stocare |
Sistem de operare | Android 15 cu interfața Nothing OS 3.1 (3 actualizări majore de OS + 6 ani de patch-uri de securitate) |
Conectivitate | dual SIM 5G (2 x nanoSIM sau 1 x nano SIM + 1 x eSIM), Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.4, NFC, localizare prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS, USB Type-C 2.0 |
Camere foto și video | Camere spate: - 50 MP Wide, focală echivalentă 24mm, senzor de 1/1.56 inch, 1 µm, f/1.88, dual pixel PDAF, OIS - 50 MP Telephoto periscop, focală echivalentă 70mm, senzor de 1/1.95 inch, 0.8 µm, f/2.55, PDAF, OIS - 8 MP Ultrawide, focală echivalentă 15mm, senzor de 1/4 inch, 1.12 µm, Filmează 4K 2160p cu 30 fps Cameră frontală de 150 Megapixeli, senzor de 1/2.76 inch, 24mm, f/2.2 Filmează 4K 2160p cu 30 fps |
Baterie și încărcare | 5000 mAh Încărcare prin cablu cu maxim 50W |
Alte detalii | Rezistență la lichide și praf conform standardelor IP64, sistem iluminare pe spate cu 3 fâșii LED, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo |
Greutate | 211 grame |
Dimensiuni | 163.52 x 77.5 x 78.39 mm |
Pachet, design și construcție

Am primit exemplarul de test în cutia de retail, în care, pe lângă smartphone-ul propriu-zis în culoarea neagră (mai există și gri), am mai găsit un cablu cu mufe USB-C la ambele capete, o agrafă pentru acces la slotul SIM, una cu un design deosebit, și un ghid de pornire rapidă. Un pliant cu alte informații este lipit într-o punguță pe exteriorul cutiei, pe spatele acesteia.





Nu am cum să fiu mulțumit de conținutul pachetului, din care lipsește nu doar un încărcător, ci și orice alt tip de accesoriu. Mi-ar fi plăcut o husă, una poate la fel de specială precum designul general al acestui smartphone.
Ca formă, Nothing Phone (3a) Pro nu este neapărat deosebit. Mă refer la spatele plat acoperit cu sticlă și la șasiul din plastic, cu margini la unghi drept și cu colțuri rotunjite. Până aici, nimic excepțional, doar că nu asta vezi în primele momente de contact, ci spatele care lasă să se vadă componentele. De fapt, nu cred că sunt într-adevăr componentele, ci o imagine mai „prelucrată” a acestora, însă impactul este maxim și așa.



Apoi, iese tare în evidență, și la propriu și la figurat, modulul circular al camerelor de pe spate. Este de-a dreptul masiv, profilarea acestui modul pare că are aceeași grosime cu cea a telefonului. Pe de altă parte, aranjamentul și forma tuturor elementelor din interiorul modulului este unică.
Mai departe, apar în peisaj și cele trei fâșii LED din jurul acestui modul. Ele sunt vizibile și fără să se aprindă, dar evident că cel mai tare impresionează atunci când aprind în fel de fel de jocuri de lumini.



Opțiunile sunt foarte extinse, de la notificări pentru care să se aprindă în anumite feluri, la persoane din agendă pentru care să setezi un anumit joc de lumini, la aprindere în ritmul soneriei de apel sau al melodiei pe care o asculți și până la a folosi aceste LED-uri pe post de lanternă sau de flash pentru cameră, când Glyph poate susține iluminarea de unul singur sau poate ajuta LED flash-ul din modulul circular cu camerele de pe spate.
Aparte de zona spate, Nothing Phone (3a) Pro nu mai iese neapărat în evidență cu altceva. Mai sunt altele prin care reușește să surprindă, dar nu la acest capitol.




Construcția este mai mult decât ok, dar nu aș spune că pe această direcție este ceva cu adevărat special. Sticlă pe spate și șasiu din plastic, care împreună nu fac telefonul extrem de robust, de zdravăn. În niciun caz pe Nothing Phone (3a) Pro nu îl simți sensibil, firav, nici pe departe. Doar că mai flexează atunci când chiar încerci să provoci asta. Finisările sunt foarte bune, dar nimic nu prea lasă impresia unui smartphone premium sau a unuia pe care să-l percepi mai scump decât este.
Ecran și sunet

Ecranul este de tip flexible AMOLED, are o folie de protecție din silicon gata aplicată din fabrică, însă este protejat și de sticlă Panda. Display-ul este de bună calitate, mai mult decât decent oricum l-ai analiza, însă nu iese neapărat din tipare cu ceva.
Totul este bine reprezentat (culori, contrast), iar luminozitatea maximă face față inclusiv în zilele însorite, fără ca cifrele seci să fie dintre cele mai bune din segment. Unghiurile de vizualizare sunt cu adevărat extinse, iar în final, așa cum am spus deja, se conturează un ecran de bună calitate, care nu dezamăgește deloc.
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Nothing Phone (3a) Pro:



Sunetul extern stereo are un volum maxim foarte ridicat, aici chiar iese în evidență. Doar că deja de pe la 80% din potențial apar ceva distorsiuni, pentru ca la mai mult de 90% degradarea să fie și mai evidentă. Calitatea sunetului este așadar decentă doar până pe la 75 – 80%, până unde bass-ul este acolo, nu adânc sau grav, dar destul de corect. Mediile sunt cel mai bine reproduse, în timp ce înaltele nu reușesc să facă nici ele cea mai bună impresie. Una peste alta, sunetul impresionează ca intensitate, dar nu neapărat și la calitate.
Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici, raportat la prețul de raft, cum se spune, Nothing Phone (3a) Pro ar fi putut primi un chipset mai performant. Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3 nu-i rău, nu-i rău deloc, însă în zona de preț unde este poziționat Nothing Phone (3a) Pro sunt competitori cu mult mai puternici.
Memorie RAM este din plin, cu 12 GB nu se face deloc de râs, însă la spațiul de stocare cea mai mare cantitate pe care o poți alege este 256 GB, iar fără posibilitate de extindere fizică prin card de memorie pentru unii s-ar putea să nu fie suficient.
Capturi din CPU-Z cu informații despre Nothing Phone (3a) Pro:







Dar ajungem la o nouă secțiune unde Nothing Phone (3a) Pro impresionează. Mă refer la interfața Nothing OS 3.1, aplicată peste un Android 15. Ei bine, această interfață preia cumva tema spatelui, acelui design industrial să-l numesc. De la fonturi, la forma iconițelor și a mai tuturor elementelor de design al interfeței, totul este altceva față de oricare alt smartphone Android. Și chiar dacă este cu totul altceva, cumva simți și cunoști sistemul de operare ca pe un Android get-beget, să zic.
Unde mai pui că sunt extrem, dar extrem de multe opțiuni suplimentare, care mai de care mai surprinzătoare. Și nu e vorba doar despre cum poți personaliza iluminarea Glyph, nicidecum. Este despre toate celelalte opțiuni disponibile, despre care dacă ar fi să scriu câtuși de puțin aș umple paragrafe și paragrafe consistente. Sunt câteva capturi de ecran mai jos unde am surprins doar o mică parte din tot ce propune suplimentar Nothing OS 3.1 față de un Android 15 nativ…
Android 15 cu interfața Nothing OS 3.1 pe Nothing Phone (3a) Pro:







































Ce merită specificat este și cum „se mișcă” totul prin meniu, prin orice aplicație. Optimizare ca la carte, nimic nu se împotmolește câtuși de puțin, pare că ai la dispoziție un ansamblu hardware cu mult mai capabil decât este el în realitate.
Ca aplicații preinstalate, din nou numai de bine. Pe lângă cele câteva de la Google (nici măcar cu acestea nu s-a exagerat), mai apar doar Essential Space, Galerie, Înregistrator, Meteo și Nothing X. Strict esențialul.
Performanță

Așa cum precizam la începutul capitolului anterior, Nothing Phone (3a) Pro nu a primit un procesor dintre cele mai performante, iar asta este clar din scorurile obținute în testele de benchmark rulate. Dar, mă văd nevoit să repet, asta nu înseamnă că simți cumva acest smartphone lent sau „submotorizat”, cum s-ar spune.
Teste benchmark Smartphone | Nothing Phone (3a) Pro |
---|---|
AnTuTu v10.4.9 | 797802 puncte |
PCMark 10 Work 3.0 Performance Storage 2.0 Internal Sequential Read Internal Sequential Write | 12302 puncte 28397 puncte 907.09 MB/s 795.16 MB/s |
Geekbench 6 v6.4.0 CPU Single-Core CPU Multi-Core | 1167 puncte 3314 puncte |
3DMark Wild Life Vulkan Wild Life Extreme Vulkan Sling Shot OpenGL ES 3.0 Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 Steel Nomad Light Vulkan | 3990 puncte 1058 puncte 7052 puncte 5542 386 puncte |
Testele de benchmark rulate pe Nothing Phone (3a) Pro:






Aș vrea să punctez și managementul bun al temperaturilor, în sensul că Nothing Phone (3a) Pro nu se încinge deloc, abia dacă devine o idee mai călduț după zeci de minute de sarcini complexe, precum testele de benchmark.
Conectivitate

Încă un capitol unde Nothing Phone (3a) Pro nu aduce ceva special. Este cumva ceva de genul „una caldă, alta rece”. În fine, nu mai repet tot ce ține de conectivitate, am trecut în tabelul cu specificații cele mai importante caracteristici. Aș vrea doar să spun că era de așteptat un modul Wi-Fi 6e cu banda de 6 GHz, nu mi se pare că în zona de preț unde este poziționat Nothing Phone (3a) Pro ar fi fost ceva nemaivăzut. Pe de altă parte, aruncând o privire în captura de ecran de mai sus, parcă nu mai are sens această afirmație a mea…
Ca poziționare a elementelor de conectivitate și interacțiune, pe Nothing Phone (3a) Pro avem jos portul USB-C, slotul pentru cele două cartele nano SIM, microfonul principal și difuzorul principal multimedia; sus este doar microfonul secundar, pe stânga avem cele două butoane pentru reglajul volumului, în timp ce pe dreapta apare butonul Power și un al doilea buton.




Acest al doilea buton este mai mic, mai rotunjit și este lucios. Cumva s-au făcut eforturi spre a-l simți mai altfel și spre a nu-l confunda cu butonul Power. Acest buton este personalizabil, adică poate îndeplini funcții diverse, la o singură apăsare, la una dublă sau la una prelungită. În mod standard, la o apăsare dublă deschide instant aplicația Essential Space, dar poți modifica asta.
Senzorul de amprentă de sub ecran este ceva cam jos poziționat, are o rată foarte înaltă de recunoaștere, dar nu și cel mai scurt timp de răspuns. Nu este lent sau enervat, dar nu este instant sau măcar dintre cele rapide în reacție.
Camere foto și video

Aici, Nothing Phone (3a) Pro vine din nou cu „una caldă”. Nu-i lipsește mai nimic, are senzori pentru toate gusturile, cum s-ar spune. Ai putea crede că lipsește autofocus pentru camera Ultrawide și astfel nu există capabilitate Macro, dar așa capturi sunt posibile cu lentila telephoto, cea de tip periscop.
Înainte de vedea exemple foto și video, haideți să dăm un tur virtual prin interfața aplicației Camera de pe Nothing Phone (3a) Pro. Și aceasta este foarte diferită față de oricare alta din lumea Android și aș spune că necesită un pic de timp de descoperire, de acomodare. Apoi, începi să înveți unde sunt modurile, unde sunt setările rapide și cele generale și totul intră pe un făgaș normal.
Interfața aplicației Camera de pe Nothing Phone (3a) Pro:











Primele poze sunt cele din timpul zilei. Sunt câte 5 capturi pe fiecare set, cu perspectivele enumerate la începutul fiecărei galerii. Vedem că doar camera Ultrawide nu se descurcă tocmai bine, deși nici aceste poze nu sunt deloc rele. Pe Wide avem tot ce trebuie, însă, din partea mea, senzorul din spatele lentilei periscop este cel care impresionează de-a dreptul din orice punct de vedere, cu detalii foarte fin conturate și clare. Chiar și la zoom 6X totul arată excelent.
Poze Ultrawide 0.6X, Wide 1X și Zoom 2X cu camera wide, Zoom 3X și 6X cu camera telephoto periscop realizate cu Nothing Phone (3a) Pro:






























Inclusiv pozele Macro realizate cu camera telephoto surprind pe orice direcție, semn că acest senzor este cu adevărat bine pus la punct.
Poze tip Macro realizate cu camera Telephoto de pe Nothing Phone (3a) Pro (3X și 6X):








Am apreciat faptul că modul Noapte poate fi activat pe fiecare perspectivă, așa că avem din nou câte 5 exemple pentru fiecare set. Aici aș spune că senzorul Wide se descurcă mai bine decât cel telephoto, care nu este atât de constant în rezultate, în sensul că uneori nu produce un sharpness corect, deși este capabil de așa ceva, fiind exemple clare care demonstrează asta.
Poze Ultrawide 0.6X, Wide 1X și Zoom 2X cu camera wide, Zoom 3X și 6X cu camera telephoto periscop în low-light cu modul Noapte activat pe Nothing Phone (3a) Pro:

























Camera frontală este și ea bine pusă la punct și generează selfie-uri reușite și foarte reușite de fiecare dată, inclusiv cu modul Portret. Totuși, fundalul la modul Portret mi se pare ceva cam forțat, este destul de evident că este unul creat artificial, nu păstrează din naturalețea unui obiectiv cu diafragmă cu deschidere amplă…
Poze realizate cu camera frontală de pe Nothing Phone (3a) Pro (fără și cu modul Portret):






Pe video, Nothing Phone (3a) Pro putea urca la maximul 4K 30 fps doar cu senzorul wide, așa că în exemplul de mai jos vedem perspectivă 1X și 3X, dar în ambele cazuri este folosit același senzor. Chiar înainte de a returna telefonul, acesta a primit un update consistent, care a deblocat filmarea 4K și pentru senzorul telephoto, însă nu am mai apucat să filmez un exemplu…
Clip video 4K 2160p 30 fps filmat cu Nothing Phone (3a) Pro:
Autonomie

Și, din nou una mai puțin caldă, fiindcă nu o pot numi tocmai rece. Autonomia nu este deloc una pe care să nu te poți baza, însă nici nu bate recorduri. Bateria de 5000 mAh nu reprezintă ceva excepțional și este de fapt cam norma sau deja minimul la care te aștepți în aceste timpuri. Astfel, o zi și jumătate este autonomia la care te poți aștepta la o utilizare absolut normală, pentru ca dacă forțezi un pic să fie nevoie să te mulțumești cu o zi de dimineața până seara. Asta nu aș spune că reprezintă un minus, dar nici nu pot trece autonomia la puncte pro.
Ce pot trece la minusuri este lipsa unui încărcător în cutie (și o voi face mereu), dar aș putea trece la puncte contra și inexistența suportului pentru încărcare wireless. Pe de altă parte, este adevărat că încărcarea wireless nu este ceva tocmai la ordinea zilei în zona de preț unde concurează Nothing Phone (3a) Pro, deci rămâne ca doar lipsa încărcătorului să reprezinte adevăratul minus de la acest capitol.
Preț
Nothing Phone (3a) Pro – 2.250 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
- design unic, original și care place mai tare în realitate decât din poze sau filmări;
- modulul Glyph cu cele trei fâșii LED este acel element căruia inițial nu-i vezi neapărat rostul, dar care îți intră apoi pe sub piele, cum s-ar spune;
- ecran mai mult decât decent, care chiar dacă nu impresionează, nici nu greșeste deloc;
- interfața Nothing OS 3.1 este de senzație, arată în mare fel, este plină de opțiuni și funcții unice și rulează tot timpul impecabil (face chiar să pară că ai la dispoziție un ansamblu hardware mai puternic decât este acesta în realitate);
- foarte bune capabilități foto-video.
- fără încărcător în cutie;
- deși difuzoarele stereo sunt extrem de puternice, deja de pe la 80% din intensitatea maximă apar distorsiuni și degradări ale calității sunetului (poate fi vorba doar despre exemplarul de test);
- procesorul Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3 nu are performanțe demne de nivelul de preț al telefonului, iar spațiul de stocare este de maxim 256 GB (nu există opțiuni cu 512 GB);
- preț o idee cam optimist.
Nothing Phone (3a) Pro mi-a plăcut, mi-a plăcut tare mult și abia aștept să văd cum va fi următorul flagship al acestei companii. Asta fiindcă Nothing Phone (3a) Pro, deși de excepție pe multe dintre capitolele de analiză, are totuși și ceva lipsuri sau direcții pe care poate fi perfecționat. Inclusiv prețul este o idee cam optimist, mai ales raportat la puterea de procesare a chipset-ului integrat.
























Nothing Phone (3a) Pro a fost testat timp de 14 de zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.