Hardware

Qualcomm și-a prezentat planurile pentru viitorul apropiat, iar la capitolul noutăți discutăm de planurile companiei americane pe partea de VR, AI, audio, detalii legate de Wi-Fi ax și altele. 

Qualcomm este cel mai puternic producător de hardware în piața de telefoane mobile, domină piața de mid-range și au un cuvânt greu de spus și în categoria high-end.

  1. Wi-Fi în standardul 802.11ax – va fi regăsit pe unele telefoane mobile din a 2-a parte a lui 2018 sau la început de 2019. Viteza se dublează, iar consumul de energie s-ar reduce cu 67%. Modulul se numește WCN3998 și are 2 x 2 antene. Veste bună și în ce privește partea de bluetooth low-energy (pentru conectarea la brățări inteligente, ceasuri etc), consumul de energie ar fi redus și cu până la 75% (nu mai sesizezi cum bateria telefonului se duce pe repede înainte cu bluetooth-ul activ);
  2. VR – Qualcomm aduce o referință în domeniu, platformă bazată pe Qualcomm Snapdragon 845 și Adreno 630 GPU, capabilă să integereze ecrane cu 2400 x 2400 pixeli și 120 fps (pentru ochelari VR de sine stătători, nu vorbim de un telefon în cazul de față). Adreno Foveation urmărește privirea și este capabil să crească rezoluția pe o anumită porțiune din display. Sunt urmărite mișcările pe 6 axe, cu scanare a spațiului ambiant;
  3. AI – platforma de inteligență artificială este concepută să ruleze pe Qualcomm Snapdragon 845, dar și pe generațiile anterioare  și aici mă refer la Snapdragon 835, Snapdragon 820 și 660. Este activată o matrice neurală, dar se păstrează compatibilitatea și cu NPU-ul software din Android 8.0 Oreo;
  4. Audio – Snapdragon 845 aduce tehnologia Qualcomm Broadcast Audio și permite streaming-ul de muzică de la un terminal spre mai multe difuzoare într-o sincronizare ce se dorește perfectă. Au oferite detalii și de un chip gândit pentru căștile wireless, reducere a consumului de energie cu până la 65%. Se numește QCC5100 și are dimensiuni de doar 4 x 4 mm.
  5. 5G și comunicarea M2M – 5G-ul va permite transmisia de date în timp real de la o mașină la alta, iar gigantul american a dezvoltat o platformă de bandă largă cu latență scăzută. Lucrează în spectrul de 5.9 GHz, debutează comercial din 2020;
  6. PC-urile cu hardware Qualcomm și Windows 10 le vom găsi în oferta operatorilor de telecomunicații. Aduc conectivitate 4G / LTE și mi se pare o mutare logică. Cred că Orange și Vodafone se vor afla în pole position și în țara noastră și vor încerca marea cu sarea, Orange a mai făcut asta cu laptopurile cu Chrome OS. Din anunțul am înțeles că în prima etapă vor ajunge în Germania – Deutsce Telekom, Spania – Telefonica, Italia – TIM, Marea Britanie – EE, Irlanda – Cubic, Franța – Transatel.

Wi-Fi ax îl consider interesant, deși nici măcar standardele clare nu au fost stabilite și cumva aș spune că Qualcomm se grăbește cu anunțul. Nu strică să avem un plus de viteză și în același timp, un consum mai scăzut de energie în telefonul mobil.

Sursa: Qualcomm.com

Categorii: hardware
Tag-uri: Qualcomm
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.