Vodafone își dorește să atragă prin performanțele rețelei sale și într-un eveniment dedicat au prezentat două noutăți: VoLTE și Call+. Pe scenă a urcat Ravinder Takkar, CEO-ul Vodafone România.

Are o ținută ce amintește de un indian de religie musulmană, dar vorbește limba engleză nativ. Asta și pentru că s-a născut în SUA. Este un personaj în sine, mai multe detalii cred că le voi pune într-un articol separat. Mi-a plăcut că a condus sedința de presă într-un mod plăcut, clar și nu s-a temut să răspundă la unele întrebări puse de presa românească.

a. VoLTE

VoLTE = 4G de tip all-in-one cu Voce + Date pe același canal. Ideea este că 4G-ul nu știa să facă partea de voce și era rezervat exclusiv pentru transfer de date la viteze mari. Mereu trebuia făcut un fel de switch către rețeaua 3G clasică. VoLTE reprezintă soluția la această problemă.

România intră în cercul select al puținelor tări europene cu suport pentru VoLTE, la momentul actual. Cu timpul s-ar putea să devină un standard în domeniu.  Pe de altă parte, Vodafone a crescut acoperirea 4G la 45% din populația României și 85% din mediul urban.

Tehnologia 4G+ cu viteze de până la 300 Mbps am înțeles că urmează a fi livrată de Vodafone în șase orașe. Trebuie să întreb pe mai departe și revin cu lista detaliată.

b. Call+

Call+ se bazează pe capacitățile VoLTE și permite adăugarea de mai multă informație pe ecranul persoanei apelate. Poți face un apel video la calitate HD și în același timp să trimiți un fișier către persoana respectivă etc. Pare a fi o etapă superioară față de apelurile video care fie vorba între noi nu au avut impactul dorit. Call+ urmează să debuteze în prima parte a lui 2015, iar primele telefoane compatibile sunt Samsung GALAXY S5, Huawei Ascend P7 și Sony Xperia Z2.

Mi-a plăcut ideea de primă testare a Call+.

CEO-ul Vodafone a făcut un apel către Simona Halep și întreaga discuție a devenit mai animată în mod instant. Halep nu are nevoie de nicio introducere, iar performanțele ei din 2013 și 2014 ne-au creat altă imagine în lume. Mă bucur că Vodafone a ales să-și promoveze serviciile în acest mod.

Vodafone face un pas în față și ridică mânușa aruncată de Orange care se laudă cu 4G+ și cea mai mare arie de acoperire. Aștept o mișcare și din partea Telekom pe partea de 4G. Cele mai ieftine abonamente au fost acontate de către Digi Mobil. Se anunță un 2015 cu o concurență crescută și accentul observ că se pune pe calitatea serviciilor și traficul de date.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.