Gigantul motoarelor de căutare a actualizat aplicația Android Google Keyboard la versiunea 5.0, și așa cum sugerează și numărul acesteia updateul este unul major, ce aduce multe funcții noi, finisări ale funcțiilor vechi și chiar elimină unele optțuni pe care aceasta le-a inclus în ultimii 3 ani.
Una din cele mai importante funcții adăugate este modul de utilizare pentru o singură mână (one-handed mode). Această funcție este una ce utilizatorii Google Keyboard o cer de foarte multă vreme și permite reducerea lățimii tastaturii și poziționarea ei în partea stângă sau dreaptă a ecranului pentru a putea tasta ușor folosind o singură mână inclusiv pe terminalele cu ecrane foarte mari.
Versiunea 5.0 a Google Keyboard aduce și posibilitatea de a micșora sau de a mări înălțimea tastaturii. Această funcție este binevenită pentru terminalele mai slabe ce utilizează o rezoluție redusă a display-ului ce de multe ori este acoperit într-o proporție foarte mare de către tastatură.
Printre noile funcții importante se regăsește și posibilitatea de a adăuga un chenar în jurul tastelor, asemănător celui folosit la tastatura stock din Android 4.4 KitKat însă într-un mod mai modern, ce reflectă designul Material. Acum avem și posibilitatea de a accesa simbolurile apăsând lung pe tastele principale.
Deși versiunea 5.0 a Google Keyboard aduce foarte multe funcții majore, putem găsi și alte mici modificări, cum ar fi un nou ecran de configurare pentru utilizatorii noi sau mutarea butonelor pentru tastatura numerică și cea de Emoji în jurul tastei de spațiu. Aceeași versiune elimină și temele Holo, folosite in versiunile mai vechi a sistemului de operare Android, semn că Google preferă să privească înainte.
Ultima versiune a Google Keyboard este încet adăugată în toate variantele Google Play Store disponibile în jurul lumii la acest link, însă dacă ești nerăbdător/nerăbdătoare să o încerci poți descărca fișierul .APK din APKMirror. Aici vei găsi deocamdată doar versiunile pentru arhitecturile ARM și ARM64, cele pentru x86 și x86_64 urmând a fi adăugate odată ce Google le face publice.