nPerf este un fel de SpeedTest și din când în când trimit studii legate de țara noastră. Ne-au trimis un comunicat și am extras mai multe informații de acolo.

Studiul nPerf se bazează pe 53.428 teste făcute în România. Rezultatele iau în considerare toate tehnologiile fixe disponibile (fibră optică, ADSL etc). Analiza ține cont de datele înregistrate pe întreg anul 2023.

Internet fix 

🔺Digi câștigă în fața Orange și Vodafone

Interesant este că Orange obține un download mai bun – 288.40 Mbps vs 259.44 Mbps la Digi, dar pierde la upload și latență. Vodafone cu al său UPC stă prost la upload, dar latența se situează ceva mai bine față de Orange.

Viteza medie de download din alte țări potrivit nPerf: 113 Mbps în Germania, 107 Mbps în Austria, 82 Mbps în Bulgaria.

🔺Orange nu se află departe de Digi

Orange reușește o viteză de download superioară în rețeaua sa de fibră optică. Digi îi depăsește cu puțin la upload, dar punctează cu o latență superioară. Încetul cu încetul, Orange devine un adversar redutabil.

Internet mobil

Au fost 31.370 teste în 2023 derulate la nivel local prin aplicația nPerf SpeedTest pe iOS și Android.

🔺Orange nu are rival aici, cel puțin din datele compilate de către nPerf pe întreg 2023

Ce mă frapează este cât de mult a coborât Vodafone. Înainte erau diferențe minime în studiile de gen între Orange și Vodafone. Acum s-a ajuns ca Digi și Telekom să aibă viteze mai bune față de Vodafone, cel puțin la download…

🔺Rețeaua 5G a Digi Mobil a reușit să surclaseze Vodafone…

Și aici mi se pare că Orange se află cu mult peste concurență. Au și cea mai extinsă rețea 5G din țara noastră, legat de Vodafone…, Digi Mobil a reușit să-i surclaseze și mă rezum în a mai face comentarii pe acest scenariu.

Sunt câteva concluzii ce merită a fi menționate:

  1. Orange începe a deveni din ce în ce mai bun și pe internetul fix, indiferent că discutăm de rețeaua de fibră optică sau pe cea dezvoltată pe tehnologii mai vechi. La sursă veți găsi un grafic cu evoluția de-a lungul anilor. Digi și-a extins rețeaua prin achiziția Akta și calitatea serviciilor a mai scăzut. Trebuie să facă un upgrade de tehnologie în anumite zone.
  2. Orange nu are concurent pe internetul mobil și dovadă sunt rezultatele de mai sus. Au cel mai mult spectru la dispoziție, iar la licitația 5G au cheltuit cu mult mai mult față de concurență, iar viitorul le surâde.
  3. Digi Mobil a depășit Vodafone pe internetul mobil și pe 5G. Mi se pare o adevărată palmă dată unui operator ce avea veleități premium în trecut.
Sursa: nPerf.com/internet fix și nperf.com/internet mobil

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.