Am participat la evenimentul de lansare al ASUS ROG Zephyrus G16 în țara noastră și am avut ocazia să discut cu reprezentanții ASUS din țara noastră legat de evoluția vânzărilor din 2023.

Piața de laptopuri s-a contractat cu 10% și a ajuns la aprox. 550.000 unități. Probabil, în 2022 au fost vândute peste 600.000 de notebook-uri la nivel local. În perspectivă, piața de smartphone-uri se ridică la aprox. 3 milioane unități în 2023 vs 3.5 milioane în 2022.

ASUS și-a acontat 28% din notebook-urile vândute în România. Am forțat un pic și putem spune că 1 / 3 laptopuri vândut la nivel local provine de la brandul taiwanez. Au și specificat că s-au aflat pe locul al 2-lea. Nu s-a spus, dar pe primul loc se află Lenovo cu o cotă de piață la 30%.

Notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU605

🔺ASUS ROG Zephyrus G16 folosește un panel OLED cu timp de răspuns de 0.2 ms

20% din notebook-urile vândute de ASUS pe 2023 au fost cu display OLED, iar ASUS domină aici cu 90% din unitățile comercializate în 🇷🇴. Valoarea medie a unui laptop ASUS vândut local se învârte în jurul a 600 – 650 dolari. Aș putea face un calcul grosier și să spun că vânzările ASUS în țara noastră se învârt în jurul a 95 – 100 milioane dolari.

🔺Sînziana Ionescu este ROG Business Development Manager în România

Piața laptopurilor de gaming s-a menținut. 20 – 23% din piață este formată din acest format de notebook-uri. ASUS este lider cu 45% cotă de piață pe notebook-urile de gaming. Valoarea medie a unui laptop de gaming este de 970 dolari, iar valoarea unui notebook ASUS de gaming se învârte în jurul a 1050 – 1100 dolari. Și aici dacă aș forța aș putea spune că aproape 1 / 2 laptopuri de gaming vândut local provine de la ASUS. ROG este cea mai bine vândută serie de gaming pe această nișă.

Bogdan Ivașcu este country manager al ASUS România și a spus că anumite inițiative au ajutat piața de notebook-uri din țara noastră pe anul trecut, Prima de Carieră Didactică de 1500 lei pentru fiecare profesor a fost una dintre aceste inițiative cu impact pozitiv.

Categorii: asusnotebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.