gAuto

Pe drumul de întoarcere de la muncă trec pe lângă două benzinării. Ca niciodată am observat o coadă ciudat de lungă şi pentru moment nu am înţeles ce se întâmplă. Am ajuns acasă şi când am început să “răsfoiesc” reţelele de socializare şi presa, am aflat răspunsul: un nou fake news.

Câteva benzinării aflate la graniţa cu Ungaria au crescut artificial preţul la 10 – 11 lei / litru la carburanţi, asta în contextul unui val mare de ucrainieni care părăsesc ţara, cât şi pe fondul unor limitări de achiziţie carburant impuse de guvernul maghiar. De la aceşti bişniţari, că altfel nu pot fi numiţi, s-a pornit o întreagă isterie şi panică legată de creşterea rapidă a preţurilor la carburanţi până la 11 lei / litru săptămâna aceasta.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că toată această agitaţie nu are nicio logică: “Este complet nejustificat ceea ce se întâmplă. Nu putem vorbi de lipsă de benzină și de motorină în România la stațiile de alimentare cu carburant. Am discutat cu cei doi mari producători, Petrom și Rompetrol. Nu există niciun motiv să avem cozile acestea.”.

Oficiali guvernamentali au anunţat că mâine vor fi realizate controale ample la staţiile de alimentare acuzate de speculă. Să vedeţi cum peste câteva ore preţurile în aceste locaţii vor reveni la normal. Până atunci totuşi vor face bani grei pe seama celor uşor manipulaţi de fake news-urile reţelelor de socializare.

LE: Se pare ca foarte multe benzinării independente fac speculă în toata ţara. Şi reţeaua MOL alimentează panica practicând preţuri de peste 8.5 – 9 lei / litru. Mă gândesc că statul ar trebui să facă nişte controale chiar din seara asta.

Şi vorba cuiva: cred că suntem singura ţară din Europa unde se stă la coadă în contextul în care preţul barilului de petrol a început să scadă.

LE 2: Potrivit informaţiilor obţinute de Agerpres, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

LE 3: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seara, că informaţia conform căreia preţul carburanţilor a ajuns la 11 lei/litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL.

Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat şi, probabil, de mâine controalele care vor fi demarate, aşa cum a spus şi prim ministrul, vor lămuri acest aspect şi ne vom lămuri de ce a început acest lucru.

Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină.

Sursa: digi24.ro 1, 2, profit.ro