Arhiva


Tehnologia 4G va fi introdusa in Romania abia in urmatorii 3-5 ani, asa ca graba de a achizitiona dispozitive compatibile 4G nu este justificata. Aceasta tehnologie permite costuri operationale mai scazute si crestere exponentiala a traficului de date, insa nu va fi disponibila in viitorul apropiat.

“Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume: terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania astfel de servicii. In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012”, a spus Ros Raoul, managerul Alcatel-Lucent Romania.

El a adaugat ca a participat la discutii cu grupurile Vodafone, Orange si Deutsche Telecom cu privire la introducerea tehnologiei 4G in tara noastra. Alcatel-Lucent a efectuat pentru prima data in Romania o demonstratie publica a capacitatii tehnologiei 4G, ce permite transfer de date de pana la 100MB/s, spre diferenta de tehnologia actuala ce permite viteze de pana la 21.6MB/s.

Viteza ridicata a tehnologiei 4G LTE va permite o gama larga de servicii precum streaming HD, supraveghere video HD, videoconferinta HD, jocuri online, acces internet mult mai rapid si aplicatii ce se bazeaza pe servicii de internet.

“Consumatorii vor putea accesa cu usurinta aplicatiile lor preferate oricand si oriunde prin intermediul oricarui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentru acces in banda larga la un numar tot mai mare de aplicatii utile si inovatoare va declansa o explozie a traficului de date pe retelele existente. Acest fenomen reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta operatorii de retele mobile”, a adaugat Ros.

Prezent si el la acest eveniment, Iulian Costea, director de marketing al Alcatel-Lucent pe Europa de Sud-Est, a precizat: “Pe baza IP-urilor, LTE permite utilizarea aplicatiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV, etc. Data fiind dezvoltarea tot mai accelerata a retelelor sociale, a retelelor de business si de informatii, ne asteptam ca pana in 2015 toate terminalele mobile sa fie conectate la Internet.” Conform spuselor sale, anul 2010 a adus pentru prima oara numarul utilizatorilor de tehnologie mobila la un nivel mai ridicat decat numarul utilizatorilor de tehnologie fixa.

El a adaugat ca, potrivit planului de actiuni al ANCOM, primele licente 4G LTE vor fi scoase la licitatie in 2012. “La nivel urban, se va utiliza banda de frecventa 2.6GHz, iar la nivel rural, cea de 800MHz”, a spus Costea.

Alcatel-Lucent este unul din cei mai importanti furnizori de tehnologie si echipament de telecomunicatii ce este prezent in peste 130 de state.

Sursa: Mediafax