Diverse

În ultimele ore cred că a trebuit să liniştesc cel puţin 5 – 6 persoane panicate că în 2022 vom avea un blackout (pană generală de curent) de până la două săptămâni. De aceea m-am gândit la acest articol pentru categoria “diverse”.

De unde a pornit toată nebunia?

La începutul lunii octombrie, ministrul austriac al apărării – Klaudia Tanner – a avertizat cetăţenii ţării de un potenţial blackout în următorii cinci ani. La scurt tim,  ministerul a început să împartă afişe şi a lansat chiar şi un ghid de informare despre cum trebuie să se pregătească austriecii pentru o potenţială pană de curent generalizată.

Din fericire acest tip de acţiune preventivă este unul uzual în Austria, autorităţile pregătind cetăţenii pentru tot felul de scenarii. Acţiuni de informare legate de un posibil blackout sunt realizate periodic în foarte multe ţări, Canada şi Elveţia fiind doar două dintre exemple.

În contextul actualei crize energetice europene, dar şi prin susţinerea disperată a multor publicaţii online şi chiar posturi TV, informaţia a fost trecută în extrema fake news în România şi astfel au apărut zvonuri chiar dramatice cum că în 2022 vom avea o pană de curent în ţară chiar şi de două săptămâni.

Există riscul unui blackout în perioada următoare ?

Da, absolut. Însă nu de unul generalizat pentru toată Europa. Pene de curente importante au fost, sunt şi vor mai fi. În România am avut una de câteva zeci de minute chiar în acest an în mai multe judeţe din nord-vestul ţării, aceasta fiind generată de un incident la nivelul rețelei de transport europene.

Un blackout european ar putea avea loc în condiţii extreme precum dezastre naturale majore sau un atac cibernetic de amploare.

Nu sunt expert, însă regula generală este că un blackout nu poate fi anunţat cu precizie. Acesta apare în urma a ceva ce a mers prost, iar de obicei acel ceva apare spontan. Sistemul energetic european este format din mii de linii interconectate, iar acest aspect face aproape imposibilă o pană generală europeană simultană în toate ţările.

Surse: economedia.ro, digi24.ro