Deşertul Atacama din Chile este unul dintre cele mai uscate deşerturi din lume, mai bine de 330 zile / an neexistând firişor de nor pe cer.
Autorităţile din Chile şi-au dat seama de potenţialul uriaş pe care îl are Atacama când vine vorba de dezvoltarea industriei producătoare de energie electrică cu ajutorul panourilor solare şi oferă numeroase facilităţi companiilor care vor să construiască parcuri fotovoltaice aici. Pentru că infrastructura ţării ajunge de multe ori să fie suprasolicitată în orele de vârf, Chile pune totuşi şi o condiţie şi anume ca orice parc fotovoltaic să vină obligatoriu şi cu o centrală de baterii pentru stocarea energiei produsă şi nu numai.
Plecând de la această introducere, aflaţi că compania spaniolă Grenergy a demarat construcţia celei mai mare centrale de baterii din lume pentru stocarea energiei produsă de panourile fotovoltaice. Centrala cunoscută drept Oasis de Atacama va fi gata peste 36 de luni, iar la final va avea o capacitate totală de stocare de 4.1 GWh.
Alături va fi construit şi un parc fotovoltaic uriaş, unul de 1 GW putere instalată. Centrala de baterii va stoca energia electrică produsă de noul parc, dar va avea capacitatea de a absorbi şi energie suplimentară din sistem.
Costul întregului proiect este uriaş, Grenergy afirmând că investiţia totală se va ridica la aproximativ 1.4 miliarde de dolari.
Chile intenţionează ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să devină cel mai mare producător regional de energie curată, una ce va fi furnizată inclusiv ţărilor vecine.