Diverse

Deşi a tot fost îmbunătăţit în ultimii ani, randamentul panourilor fotovoltaice mai poate suferi ajustări, iar o echipă de cercetători de la Universitatea Lehigh din SUA susţine că a realizat ceva de neimaginat la prima vedere: crearea unor panouri fotovoltaice cu un randament de 190%.

Dar ce înseamnă acest randament al unui panou fotovoltaic ?

Teoria este simplă şi spune că acest randament este calculat ca procentul luminii solare care ajunge pe suprafaţa unui panou solar, ce poate fi transformat în electricitate, din totalul luminii. Panourile din ziua de azi pot converti doar o parte din lumina captată în electricitate, cele mai performante ajungând la un randament de aproximativ 23%.

Şi atunci cum putem vorbi de o eficienţă de 190% ?

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh din SUA susţin că au reuşit să îmbunătăţească radical nu doar cantitatea de lumina transformată în electricitate, ci au reuşit ca noile panouri să capteze inclusiv căldura emisă de această lumină. Practic, cele două surse (lumina şi căldura) puse în cateva straturi pot ajunge la un randament de până la 190%.

Sună bine, nu ? Şi totuşi, această invenţie nu va ajunge prea curând sub o formă de comercială. De ce ? Pentru că cercetătorii au folosit în realizarea panourilor cupru zerovalent, germaniu, staniu şi foarte mult aur. O parte dintre aceste materiale sunt extrem de rare pe planeta noastră, în timp ce altele sunt foarte scumpe. Teoretic, dacă aceste panouri fotovoltaice revoluţionare ar ajunge să fie disponibile la vânzare, ar fi extrem de scumpe, extrem de greu de fabricat şi extrem de limitate în volum.

Cercetătorii sunt conştienţi de acest aspect şi au transmis că vor lucra în continuare pentru a înlocui aceste materiale cu altele mai ieftine şi mai uşor de procurat, însă foarte probabil rezultatele nu vor mai fi atât de revoluţionare precum cele evidenţiate în lucrarea ştiinţifică.

Sursa: piataauto.md