Compania japoneză Serendix, partener a West Japan Railway Company (JR West), a vrut să facă ceva diferit, ceva care să reducă şi timpul de lucru şi costurile. Plecând de la acest obiectiv, s-a ajuns la ideea inovatoare de a înlocui metoda tradiţională de construcţie cu una folosind imprimarea 3D.
Astfel, necesitatea schimbării unei mici gări din regiunea Arida a devenit testul perfect pentru idee. Timp de 7 zile s-a lucrat la fundaţie şi la imprimarea pieselor, iar după ce toate acestea au fost finalizate, s-a trecut la procesul efectiv de ridicare a gării.
Construcţia a fost montată în mai puţin de 6 ore, în intervalul dintre plecarea ultimului tren al zilei şi sosirea primului tren al zilei următoare. Structura are 2.6 metri înalţime, 6.3 metri lăţime, este rezistentă la cutremure, iar piesele sunt armate cu oţel şi umplute cu beton armat.
Conform reprezentanţilor companiei, aceasta este prima gară din lume imprimată 3D.
Noua structură este ridicată, însă va deveni funcţională abia din iulie. Până atunci mai trebuie amenajat interiorul şi montate cele necesare desfăşurării activităţii (cititoare de carduri, aparat de emitere bilete etc.).
Deşi vorbim despre o gară redusă în dimensiuni, aceasta este un exemplu că viitorul poate fi cel al clădirilor imprimate 3D la scară industrială.
Sursa: independent.co.uk