Se spune că atunci când vine vorba de a se obține acces ROOT pe un device Android fiecare știe o metodă diferită. Și într-un fel așa și este, ținând cont că fiecare produăator de telefoane și tablete Android aplică restricții diferite ce trebuiesc depășite pentru a se obține accesul ROOT. Însă când vine vorba de o metodă cu adevarat universală și sigură numele lui Chainfire nu poate fi omis.
Acesta este omul din spatele SuperSU, cea mai cunoscută aplicație prin care se poate administra accesul ROOT, a metodei CF-Auto-Root pentru obținerea accesului ROOT pe terminalele Samsung, descrisă în detaliu aici, dar și a multor alte aplicații disponibile în Play Store. Tot el ne oferă una din cele mai sigure, universale și longevive metode de a obține acest acces.
Metoda oferită de Chainfire se numește SuperSU, la fel ca și aplicația menționată mai sus, și se prezintă sub forma unui fișier .ZIP ce trebuie instalat printr-un custom recovery precum TWRP, CWM sau oricare alt derivat al acestora. De aici putem trage concluzia necesității unui custom recovery, și doar atât. :)
Această metodă este independentă de versiunea de Android sau de producătorul terminalului. Este metoda ce o folosesc personal pentru a obține acces ROOT pe sistemele stock de la Android 2.3 Gingerbread încoace, pe terminale de la diferiți producători, fără ca aceasta să dea greș vreodată.
De ce ai nevoie?
- un device cu un custom recovery – o metodă de a instala unul fără acces root găsești aici
- SuperSU, varianta ZIP – link (acesta este un redirect, va duce tot timpul către ultima versiune disponibilă)
- foarte puțină răbdare
1. Transferă fișierul ZIP SuperSU descărcat mai sus în memoria internă a telefonului, de preferat în folderul principal. Îl poți descărca și direct pe telefon. La momentul redactării acestui articol varianta disponibilă este UPDATE-SuperSU-v2.46.zip.
2. Pornește telefonul în modul recovery, aplicând una din metodele de mai jos:
- Folosind combinația de taste dedicată telefonului tău: Aproape toți producătorii oferă o combinație de taste ce trebuiesc apăsate atunci când telefonul este închis pentru a-l porni în modul recovery. O listă cu câteva astfel de combinații găsești la sfârșitul articolului de aici. Dacă deviceul tău nu se află printre acestea, poți face o căutare online cu numele modelului tău și recovery mode.
- Folosind ADB: Descarcă și dezarhivează sdk-tools.zip făcând click aici, deschide folderul, ține apăsată tasta SHIFT, fă click 2 (dreapta) oriunde în folder, dar nu pe vreun fișier, și selectează Open command window here. Ți se va deschide o fereastră de command prompt. Acum pe telefon activează USB Debugging în Settings -> Developer options. Dacă acest meniu nu este vizibil, accesează Settings -> About phone și apasă de 7 ori consecutiv pe Build number. După activare, conectează telefonul la calculator, așteaptă câteva secunde pentru ca acesta să fie recunoscut, tastează și execută comanda adb reboot recovery în fereastra de command prompt deschisă mai sus.
3. Odată ajuns în recovery, instalează fișierul ZIP SuperSU.
- TWRP: Accesează meniul Install, localizează și selectează fișierul ZIP și glisează către dreapta cursorul Swipe to Confirm Flash.
- CWM: Accesează meniul Install ZIP -> Choose ZIP from /sdcard, selectează fișierul ZIP și confirmă apăsând Yes.
4. Atât în TWRP cât și în CWM revino la ecranul principal apăsând tasta Back și alege Reboot system pentru a porni telefonul sau tableta în modul normal.
Felicitări! Ai obținut acces ROOT folosind SuperSU și un custom recovery. Vei observa că în lista de aplicații a apărut SuperSU. Poți confirma accesul ROOT folosind o aplicație din Play Store numită Root Checker.