Software

În perioada 1-2 noiembrie a avut loc în Marea Britanie primul summit legat de siguranţa inteligenţei artificiale. AI Safety Summit a reuşit să unească zeci de ţări din întreaga lume (Statele Unite ale Americii, China, Uniunea Europeană, India, Marea Britanie, Nigeria, Brazilia, Australia etc.) în lupta de a menţine în control inteligenţa artificială.

Toată ţările participante au semnat „Declaraţia de la Bletchley”, cea care oferă un model pentru colaborarea internaţională în viitor.

În declaraţie se menţionează că “Există un potențial de vătămare gravă, chiar catastrofală, deliberată sau neintenționată, care derivă din cele mai semnificative capacități ale acestor modele de inteligență artificială.”

Unii experţi se tem că cele mai avansate sisteme de inteligenţă artificială ar putea deveni în viitor mai inteligente decât oamenii, reuşind astfel în timp să acumuleze abilităţi potenţial periculoase pentru omenire.

Momentan lipsesc reglementări la nivel global în ceea ce priveşte utilizarea şi dezvoltarea inteligenţei artificiale, unele neapărat necesare dacă ne dorim crearea unor standarde de siguranţă.

Dacă în 1984 Skynet din filmul Terminator părea o utopie, azi nu mai este deloc aşa, ba chiar începem să ne gândim serios la posibilitatea ca inteligenţa artificială să preia controlul.

Sursa: gov.uk, biziday.ro, sursa foto