Și uite că am ajuns de fapt la cel mai important review, asta pentru că OnePlus 6T îl găsiți în magazinul online al companiei, este cel mai nou produs al companiei chineze etc.
Recunosc că am fost sceptic când am văzut specificațiile listate în dreptul lui OP 6T. Din start trebuie să spun că apreciez faptul că au venit cu o baterie mai mare, de fapt acesta este și cel mai important element nou + faptul că oferă 128 GB stocare din varianta de bază. Designul cu notch minion nu pot sp spun că m-a impresionat, în poze pare mai mic, dar în realitate este tot un decupaj ce deranjează. Întradevăr nu aveau altă soluție pentru camera frontală. Apropo, este impresionant cum au reușit să pună speaker-ul pentru apelurile de voce într-o fantă abia vizibilă deasupra camerei frontale.
Înțeleg de ce OnePlus a venit cu o iterație nouă. Publicul lor este format din geeks, iar OP6 intrase deja pe o pantă descedentă. Aveau nevoie de un terminal pe care să-l scoată în față, un telefon care să aducă câteva elemente noi, o actualizare. Aș spune că OP 6T se adresează celor ce vor să facă trecerea de la OP3 și OP3T.
Material de tip unboxing:
httpvh://youtu.be/f9fw-cRmUBk
Specificații
Mi-aș fi dorit să văd un upgrade pe partea de cameră foto și video. Din acest punct de vedere, OnePlus bate pasul pe loc de la OP5T. Telefonul nu-i slab și se descurcă cât de cât bine, dar printr-un update major închideau gura criticilor. Bănuiesc că lucrează la asta și OnePlus 7 va fi terminalul cu un ansamblu nou pentru camera principală și frontală. Trebuie să păstreze picătura chinezească și la jumătate de an să lanseze un terminal nou, ca să trezească vânzările, cu ghilimelele de rigoare.
Design
În pachet dați de smartphone, încărcător la 5V / 4A, de tip Dash Charge, cablu roșu USB type-C – USB, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele SIM, adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm, husă de protecție din plastic transparent, ghid de utilizare rapidă. Cutia cred că este făcută din hârtie reciclată, iar suportul din plastic pe care stă terminalul nu mai este roșu ci alb. În rest, accesoriile cu care OnePlus ne-a obișnuit de-a lungul timpului.
OnePlus 6T pare un smartphone mai robust, în special de la cei 8.2 mm grosime. Apropo, OP 5T avea 7.3 mm, OP6 urcă la 7.8, iar la 6T s-au oprit la 8.2 mm grosime și asta spre a face loc acumulatorului de 3700 mAh față de 3300 mAh la cele două generații. Probabil că și scoaterea jack-ului de 3.5 m i-a ajutat puțin să încorporeze un acumulator mai mare.
Notch-ul este mai mic și din pozele de presă ai impresia că nu ar fi așa deranjant, dar în realitate tot un decupaj rămâne. Avem sticlă pe față și spate, folie montată pe display. Ca feeling poți spune că este un OP6 fără cititor de amprentă în spate, ci montat sub ecran și cu decupaj mai mic. Jack-ul de 3.5 mm a fost înlocuit cu o grilă falsă, de fapt avem tot un singur difuzor la bază.
Ecranul crește cu 0.13 inch, dar raportul display / corp îl face să fie cu puțin mai lat și lung. Lipsește și aici o certificare legată de contactul cu apa și praful, deși cred că nu le era așa greu să o obțină, în contextul în care jack-ul de 3.5 mm dispare din peisaj.
Poziționarea senzorului de amprentă mi se pare mai reușită față de cea de la Huawei Mate 20 Pro și citirea se face mai rapid, cu mai puține erori. Mai multe detalii la capitolul dedicat.
OnePlus 6T are un profil elegant, camera duală din partea spate iese puțin de tot în relief, soluția grilei false o consider nefastă (de ce îi spun grilă falsă? Pentru că arată ca și cum ar avea un speaker, dar nu-i deloc așa). Jack-ul de 3.5 mm era un element ce-i individualizau, înțeleg că ăsta-i trendul, dar parcă mi-aș fi dorit să-l mai păstreze.
Ecran și sunet
Optic AMOLED de 6.41 inch cu rezoluție 2340×1080 pixeli, aspect 19.5:9 și raport display / corp de 85.6% = specificațiile cheie pentru OP 6T. Rezoluția FHD+ + panelul AMOLED ajută mult pe partea de autonomie.
Avem un panel bine calibrat cu multiple opțiuni, așa cum OP ne-a obișnuit și la generațiile precedente. La Afișaj / Calibrare ecran sunt modurile Implicit, sRGB, DCI-P3, Mod adaptiv și Culoare personalizată. Îl setezi după cum dorești, vivid sau mai natural etc. Eu l-am ținut pe modul Implicit. Telefonul mi se pare că are un mod de reglare automată mai bine setat față de ce am găsit la celelalte modele, nu rupe luminozitatea la fel de agresiv.
Culori plăcute, unghi larg de vizualizare, tot ce îți poți dori pe partea de ecran. Cu modul Automat urcă la peste 600 nits sub acțiunea razelor de soare, undeva pe la 450 – 500 nits îl avem fără overboost. Ideea este că în utilizarea de zi cu se descurcă bine spre foarte bine, lipsește certificarea HDR10, semn că nu avem cel mai bun AMOLED din piață, dar la acuratețea culorilor îl consider un adevărat campion.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor de la bază, și mai puternic față de generația precedentă. Am spus de fiecare dată că avem o mini boxă bluetooth, oarcă aici s-au chinuit prea tare să aducă un volum pe măsură. La maxim deranjează înaltele și mediile, pe la 80% = bass-ul mult mai corect redat. Lipsește jack-ul de 3.5 mm și sunetul este livrat pe USB type-C, au și căști pe USB type-C în shop + adaptor de la USB type-C la jack de 3.5 mm în pachet. Reglarea volumului se face din lateral stânga, slider-ul pentru activarea rapidă a modului silențios se află în dreapta, fix ca la OP6.
Ecran bun spre foarte bun și sunet puternic și clar, un pic cam strident = elemente ce-l definesc pe noul vârf de gamă al OnePlus.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Ca să nu spună lumea că s-a bătut pasul pe loc pe partea hardware, OnePlus 6T are 128 GB stocare în varianta de bază + 6 GB RAM. În rest avem fix pachetul hardware de la OP6: Qualcomm Snapdragon 845 de tip octa-core pe 10nm, versiune cu 8 GB RAM și 128 / 256 GB stocare.
Informații furnizate de CPU-Z pentru OnePlus 6T;
Este suficient pentru a rula orice aplicaței sau joc din Google Play. Și aici PUBG rulează pe HDR și Ultra, iar grafica arată mai bine ca pe orice alt smartphone Android, cu excepția lui Samsung GALAXY Note9.
Rulează Android 9.0 Pie cu Oxygen OS 9.0.5 ce a fost adus la nivelul lui noiembrie în ce privește patch-urile de securitate. Cred că pot spune de pe acum că va primi și următoarea versiune Android. OnePlus are o întreagă comunitate în spate, multe custom ROM-uri pentru cei pasionați etc.
Avem un Android 9.0 Pie ce amintește de cel nativ, modificări minore la nivel de UI și bloatware inexistent, așa cum OnePlus ne-a obișnuit pe terminalele sale. Ar trebui și alte companii să învețe de aici. Are controale de tip touch buttons, dar cei dornici să experimenteze stilul a la iPhone X cu swipe pentru aplicații recente, back etc au la dispoziție moduri separate. Mă rog, nu știu cât contează, dar telefonul funcționează impecabil, fără lag, chiar și în situațiile în care ajunge a fi pus la lucru în regim susținut. Cred că Oxygen OS este un important punct PRO pentru smartphone-urile OnePlus, ajută mult în bătălia cu best-buy-urile de la Xiaomi etc.
Adaptive Battery scoate rularea în fundal a aplicațiilor nefolosite, funcție specifică Android 9 Pie. Lipsește o detaliere pe zile a aplicațiilor accesate, am găsit ceva similar la Mate 20 Pro, dar aici ai doar date de la ultima încărcare.
Aplicații preinstalate pe OnePlus 6T;
Aplicații Google: Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Maps, Magazin Play, Muzică Play, YouTube;
Alte aplicații: Agendă, Aparat de înregistrare, Calculator, Calendar, Ceas, Condiții meteo, Descărcări, Note, Manager fișiere.
Aplicații adus de OnePlus ce merg a fi dezinstalate: Community și OnePlus Switch.
Interfața Android 9.0 Pie pe OnePlus 6T;
Performanță
Rezultatele sunt identice cu OP6. Parcă nu ar fi stricat o răcire optimizată spre a menține performanța pe o perioadă mai lungă de timp.
Teste de benchmark rulate pe OnePlus 6T;
Conectivitate
Aș putea să preiau ce am scris la OP6 cu o mică / mare mențiune: cititorul de amprentă sub ecran și nu în partea spate. Am mai testat o astfel de soluție pe Huawei Mate 20 Pro, de apreciat că la OnePlus funcționează mai bine, iar poziționarea este cumva mai naturală, ușor de accesat. Acum fie vorba între noi și cu el în spate + husă = cel puțin la fel de intuitiv + promptitudine cu o idee peste.
Are slot pentru două cartele SIM, fără slot pentru cardurile microSD, dar la 128 GB stocare nu o să mai trec acest element la puncte CONTRA.
Știe 4G pe TDD-LTE și FDD-LTE, 4G cu viteze de până la 1024 Mbps în download și 150 Mbps în upload. Tot pe partea de conectivitate adăugăm Wi-Fi ac, dual-band, hotspot, DLNA, NFC, bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare.
În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în dreapta dați de power și slider-ul pentru activarea rapidă a modului silențios, la bază dați de USB type-C, difuzor + grila falsă, în stânga se află reglarea volumului și slotul pentru cele două cartele.
Este impecabil în descărcarea de conținut pe Wi-Fi și 4G, speakerul de deasupra camerei frontale a fost adus într-o fantă ce o descoperi doar dacă te uiți cu atenție.
Cameră foto și video
Avem fix același setup ca la OnePlus 6 și fix aceleași rezultate. Mi-aș fi dorit să văd o schimbare cât de mică și pe aici. Avem o cameră duală cu 16 + 16 Megapixeli, f/1.7, OIS pe unul dintre senzori, capabil de a filma la 2160p cu 60 fps – nu zici că aduce 60 fps, mai degrabă un 15 fps.
Interfața camerei foto și video de pe OnePlus 6T;
Zoom 1 și 2x;
Cu și fără Modul Portrait de la camera principală;
Cu și fără Modul Portrait de la camera frontală;
În low-light este ok, pe timpul zilei se descurcă bine spre foarte bine. Mă rog, sunt momente când și în low-light livrează imagini de foarte bună calitate, are și un mod PRO pentru cei mai temerari ce vor să scoată tot ce se poate din setup-ul de pe terminal. Interfața camerei foto și video o consider aerisită și ușor de parcurs.
Fotografii făcute cu OnePlus 6T;
Autonomie
Bateria cu 400 mAh îl ajută să impresioneze pe partea de autonomie, iar de dimineața până seara chiar și la utilizare intensivă nu prea ai cum să-l aduci în zona roșie.
În testul Gadget.ro a obținut 11 ore și 30 minute (luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).
În ce privește alimentarea cu energie electrică, de la 0 – 100% ajunge în 1h și 15 minute.
Preț
OnePlus 6T cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 549 euro / aprox. 2561 lei în magazinul online oficial. L-am comandat luni, iar miercuri era adus în orășelul meu prin DHL, livrarea pornește din Polonia și nu sunt taxe suplimentare de plătit, în genul TVA. În București este livrat și de pe o zi pe alta.
Concluzii
OnePlus 6T este alegerea celor ce doresc un smartphone premium la preț bun pe sfârșit de 2018. Față de Xiaomi Pocophone F1 iese în față cu un software mai matur, cu un design mai reușit, dar și cu peste 1000 lei în plus.
Îl văd ca o alegere inspirată pentru cei ce au OP3 sau OP3T. Cine folosește OnePlus 5T sau OnePlus 6 nu prea are de ce să facă pasul spre OP6T, doar dacă își doresc cu ardoare un cititor de amprentă sub ecran și o baterie cu 400 mAh mai mare. Ca funcționare în aplicații și jocuri ai fix aceeași experiență.
PRO
- design elegant;
- display excelent pe partea de acuratețe a culorilor și luminozitate;
- hardware și software ce colabrează excelent;
- rezultate bune livrate de camera foto;
- autonomie mare + încărcare rapidă;
CONTRA
- fără încărcare wireless;
- fără jack de 3.5 mm;
- fără certificare legată de rezistența la contactul cu apa și praful;
- setup neschimbat la camera duală față de OP6, rezultate ușor modeste în low-light.