OnePlus 7 Pro – review

21/09/2019

Chiar dacă au trecut câteva luni de la prezentarea oficială, OnePlus 7 Pro rămâne unul dintre cele mai bune smartphone-uri ale momentului. Peste doar câteva zile producătorul chinez va lansa upgrade-ul obişnuit, OnePlus 7T Pro, însă noutăţile aduse de acesta vor fi minore:

  • procesor Qualcomm Snapdragon 855 Plus de tip octa-core + Adreno 640 GPU;
  • 8 GB RAM + 256 GB spaţiu de stocare ca variantă standard;
  • baterie de 4085 mAh cu tehnologie de încărcare rapidă Warp Charge 30T (cu 20% mai rapidă decât cea actuală).

Observaţi că sunt simple actualizări hardware, astfel că un OnePlus 7 Pro la un preţ bun rămâne cu siguranţă o alternativă cel puţin la fel de bună.

Fix acum o lună intram în posesia OnePlus 7 Pro-ului meu, deci rândurile următoare sunt scrise după o perioadă suficient de lungă de testare şi verificare. Modelul analizat de noi a fost cel standard, Mirror Gray cu 6 GB RAM şi 128 GB spaţiu de stocare.

Înainte de a trece la review-ul propriu-zis, trebuie să menţionez că oricât mi-am dorit să caut nod în papură acestui device, veţi vedea că este greu să găseşti părţi negative (nu imposibil) la un smartphone realizat cu atât de multă implicare, seriozitate şi conştiinciozitate din partea producătorului. OnePlus 7 Pro a fost pariul riscant al companiei chineze, în special prin prisma preţului, însă cine nu riscă nu câştigă.

Specificaţii OnePlus 7 Pro:

Design

Cutia de retail este una clasică pentru OnePlus, culorile roşu şi alb fiind cele care crează imaginea de ansamblu a acesteia. În pachet dați de smartphone, încărcător la 5V / 6A, de tip Warp Charge, cablu roșu USB type-C – USB, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele SIM, husă de protecție din plastic transparent şi ghid de utilizare rapidă. Ca de obicei nu avem căşti, însă de câteva săptămâni există pe site-ul ofical oneplus.com o campanie promoţională prin intermediul căreia la achiziţia unui OnePlus 7 Pro versiunea standard primiţi gratuit o husă şi o pereche de căşti OnePlus Type-C Bullets.

OnePlus 7 Pro este un smartphone premium, iar acest lucru se vede încă de la primul contact. Se observă foarte uşor atenţia la detalii, calitatea materialelor utilizate şi chiar experienţa acumulată de OnePlus în ultimii ani. Device-ul are margini metalice, în rest avem doar sticlă de sus până jos, de la stânga la dreapta. Grip-ul nu este cel mai bun, însă dimensiunile sale destul de vizibile ajută să se aşeze bine în mână (cel puţin în mâna mea). OnePlus 7 Pro este un smartphone generos ca mărime şi greutate, greu de utilizat cu o singură mână, însă în timp ajungi să te acomodezi, mai mult chiar, acum celelalte telefoane mi se par mici şi neajutorate.

Device-ul îţi oferă o senzaţie de premium fără doar şi poate, iar în momentul în care deschizi ecranul şi vezi cum se îmbină construcţia cu marginile curbate ale acestuia, reacţia este una singură: wow. Totul se leagă perfect, elegant, parcă este şlefuit dintr-o singură bucată de material. OnePlus 7 Pro este foarte arătos, nu există dubiu.

Există totuşi un element estetic care rupe puţin vraja şi anume camera frontală tip pop-up. Deşi aceasta functionează fără cusur, OnePlus nu a reuşit să aducă aceeaşi nuanţă de culoare precum restul marginii metalice. Camera pop-up vine cu un gri mai deschis, o pată de culoare care pare a fi din altă poveste. Nu este ceva care să deranjeze foarte mult, însă impactul vizual diferit te obligă să explici de fiecare dată de ce acolo este altă nuanţă.

Pentru că nu are rost să o mai lungim, da, OnePlus 7 Pro este un smartphone de top la capitolul design, construcţie şi finisare. Se poate lupta de la egal la egal cu orice alt telefon existent acum în piaţă. Şi apropo: chiar dacă nu are certificare IP pentru rezistenţă la apă şi praf, terminalul are elemente de protecţie, deci nu vă panicaţi dacă îl scăpaţi câteva secunde în apă (să nu faceti totuşi baie cu el, nu e chiar atât de rezistent).

Ecran şi sunet

OnePlus 7 Pro este echipat cu un ecran Fluid AMOLED de 6.67 inch cu rezoluție QHD+ (3120 x 1440 pixeli), 516 ppi, rată de refresh de 90 HZ, oferă suport pentru HDR10+, atinge o luminozitate de până la 800 nits şi este protejat cu sticlă curbată Corning Gorilla Glass 5.

Acest display este rezultatul unei investiţii de aproximativ 15 milioane de dolari, iar costul său de producţie este de 3 ori mai mare decât cel al display-ului prezent pe OnePlus 6T. În fapt, acesta este elementul cu care OnePlus a luat faţa concurenţei, caracteristică pe care a mizat din secunda zero şi pe care a pariat toţi banii.

Display-ul este pur şi simplu senzaţional. Un AMOLED curbat de la Samsung, unul cu muchii foarte, foarte înguste, contrast excelent, luminozitate foarte bună chiar şi în bătaia soarelui, unghiuri foarte largi de vizualizare, spectru DCI-P3 acoperit în proporţie de 100% şi un touch din cele mai finuţe.

Poate cea mai importantă noutate adusă de acest ecran splendid este rata de refresh de 90 HZ. Aceasta împreună cu fluditatea adusă de Oxygen OS fac ca totul să zboare, viteza de navigare fiind mind-blowing. În jocuri se simte şi mai mult viteza de răspuns a display-ului, mai ales când detaliile sunt la maxim. Sunt foarte puţine jocuri în Google Play care ştiu să pună la serios la treabă acest display superb.

Ecranul poate fi setat în fel şi chip, modificat după bunul plac al fiecăruia. Avem funcţii precum Mod Noapte, Mod Citire, de calibrare (intens, natural, avansat), pentru un plus de autonomie putem schimba rata de refresh la cea standard de 60 HZ sau putem seta rezoluţia (automat, QHD+ prestabilit sau FHD+ prestabilit) etc.

Nu ştiu dacă se poate reproşa ceva acestui ecran. Se vede absolut superb, arată impecabil fără breton sau alte elemente exterioare, este un FullView complet.

OnePlus 7 Pro vine cu difuzoare stereo cu tehnologie Dolby Atmos. Un difuzor este poziţionat frontal în zona superioară (acolo unde marginea este puţin mai groasă), iar celălalt cumva clasic pe marginea inferioară a device-ului în spatele unui grătărel. Sunetul se aude foarte clar, corect, efectul stereo se simte excelent mulţumită calibrării foarte bună a celor două difuzoare, basul puternic, însă consider că se putea mai bine la volum. Cred că OnePlus a limitat volumul la un anumit nivel, tocmai pentru a nu ajunge la distorsionări ale sunetului. La volum maxim se putea mai bine, OnePlus 6T-ul era mai puternic din acest punct de vedere.

După cum probabil ştiţi, OnePlus 7 Pro nu dispune de jack audio de 3.5 mm, deci fie veti avea nevoie de un adaptor, fie achiziţionaţi căşti direct cu mufă USB Type-C. Eu l-am testat cu OnePlus Bullets Type-C (am zis că vor face echipă bună împreună), iar concluziile personale sunt identice cu cele prezentate anterior la difuzoarele stereo. Totul este foarte clar, nimic de reproşat, însă volumul maxim destul de redus. Acest aspect îmi dovedeşte încă o dată că OnePlus a implementat ceva limitări în software.

Hardware, sistem de operare și aplicații

OnePlus 7 Pro-ul testat de noi este echipat cu procesor Qualcomm Snapdragon 855 de tip octa-core dezvoltat pe 7 nm cu 1 x Kryo 485 la 2.864 GHz + 3 x Kryo 485 la 2.42 GHz și 4 x Kryo 485 la 1.8 GHz, 6 GB RAM LPDDR4X și 128 spațiu de stocare UFS 3.0 (nu avem slot pentru card microSD).

În momentul lansării telefonului acest procesor era cel mai puternic de pe piaţă, însă între timp Qualcomm a anunţat o versiune actualizată a acestuia, Qualcomm Snapdragon 855 Plus, una care aduce un plus de până la 10% în performanţă. Acest nou procesor va fi implementat pe OnePlus 7T Pro.

Informații relevate de CPU-Z pentru OnePlus 7 Pro;

Acest hardware duce orice există în acest moment în Google Play la detalii maxime, iar împreună cu display-ul de 90 HZ, soft-ul excelent scris şi difuzoarele duale, face ca experienţa de gaming să fie una excelentă (foarte apropiată de ceea ce oferă smartphone-urile de gaming dedicate).

OnePlus 7 Pro rulează în acest moment Android 9.0 Pie cu interfaţa Oxygen OS 9.5.11, însă peste doar câteva ore / zile urmează a trece la Android 10 cu noua versiune de Oxygen OS. Ştim deja că OnePlus este mereu printre primii la actualizări, un alt avantaj adus de acest producător din ce în ce mai cunoscut.

V-aţi jucat vreodată câteva minute cu un smartphone OnePlus ? Sunt sigur că mulţi ce citesc acest review s-au jucat. Pe ceilalţi îi invit să o facă şi le garantez că nu îşi vor mai dori altceva. Am prieteni cu Samsung GALAXY S9, S10, Huawei Pro 30 etc. ce au fost pur şi simplu fascinaţi de viteza şi fluiditatea lui OnePlus 7 Pro (vreo câţiva aşteaptă deja lansarea lui OnePlus 7T Pro să îl cumpere, dar asta este altă discuţie).

Vă spun sincer că de la OnePlus 3T încoace folosesc în interes personal doar telefoane OnePlus  şi nu cred că voi trece prea curând la alt producător. Oxygen OS se mişcă impecabil, iar acum cu acest ecran de 90 HZ parcă este la alt nivel comparativ cu orice alt device, inclusiv iPhone (nu mă pronunţ pentru noua generaţie iPhone 11). V-am mai zis că parcă zboară ? Da, ei bine, mă repet. Parcă zboară, fluenţa este dusă la un alt nivel.

În plus, îmi place că Oxygen OS a fost mereu foarte similar cu varianta stock de Android, deci blotware inexistent, interfaţă aerisită şi precizie elveţiană (sigur au ceva elveţieni prin echipă).

Pe OnePlus 7 Pro am remarcat funcţii precum:

  • Screen Recorder în zona de setări rapide;
  • ZenMode – îţi pune telefonul pe pauză timp de 20 de minute şi nu există modalitate de dezactivare;
  • Ambient Display – afişează câteva informaţii pe display-ul aflat în stand-by;
  • Fnatic Mode – optimizare maximă în gaming.

Aplicații preinstalate pe OnePlus 7 Pro;

Aplicații Google: Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Maps, Magazin Play, Muzică Play, YouTube;

Alte aplicații: Agendă, Aparat de înregistrare, Calculator, Calendar, Ceas, Condiții meteo, Descărcări, Note, Manager fișiere.

Aplicații adus de OnePlus ce merg a fi dezinstalate: OnePlus Community și OnePlus Switch.

Interfața Android 9.0 Pie pe OnePlus 7 Pro;

Performanță

Iată şi ce rezultate a obţinut OnePlus 7 Pro în testele de benchmark:

Conectivitate

Pe partea de conectivitate avem 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth, A-GPS, GPS dual-band, GLONASS, BDS, Beidou, GALILEO, USB Type-C 3.1, NFC, cititor de amprentă integrat în display şi deblocare facială. OnePlus 7 Pro ştie multe în ale conectivităţii, iar aici aş remarca în mod special 4G LTE Cat 18 cu 4X4 MIMO, WiFi 2×2 MIMO şi bluetooth 5.0.

Nu am avut nicio problemă de conectivitate în cele câteva săptămâni de testare, mai mult chiar am rămas foarte plăcut impresionat de cititorul de amprentă integrat în display. OnePlus susţine că acesta are un timp de răspuns de 0.21 secunde şi chiar îi cred. Comparativ cu cel existent pe OnePlus 6T diferenţa de viteză este uriaşă. Cititorul de pe OnePlus 7 Pro răspunde instant şi este foarte, foarte receptiv. Am înţeles că scannerul strânge informaţii la fiecare deblocare, devenind astfel din ce în ce mai rapid (bonus: setaţi încă de la început două amprente ale aceluiaşi deget, veţi avea rezultate mult mai bune).

Deblocarea facială funcţionează şi ea foarte bine, însă personal nu îmi place acest tip de deblocare şi am folosit-o doar de câteva ori pentru test. OnePlus ne recomandă totuşi să nu facem exces de acest tip de securizare al telefonului deoarece poate duce la uzura prematură a camerei pop-up.

În ce privește poziționarea elementelor de conectivitate:

  • camera pop-up şi un microfon în partea superioară;
  • în dreapta se află butonul de pornire și slider-ul pentru activarea rapidă a modului silențios;
  • la bază dați de portul USB Type-C 3.1, un microfon, un difuzor şi slotul dual-sim;
  • în lateral stânga se află butonul de volum.

Cameră foto și video

O altă îmbunătăţire majoră adusă de OnePlus cu acest OnePlus 7 Pro este cea a ansamblului foto. La nivel teoretic vorbim de o cameră foto de 48 Megapixeli cu senzor Sony IMX586, f/1.6, gyro-EIS + OIS, dimensiune a pixelului de 0.8 microni + 16 Megapixeli ultrawide la 117 grade cu f/2.2 + 8 Megapixeli telephoto cu zoom optic 3x, dual-LED flash, filmează la 2160p cu 30 sau 60 fps, la 1080p cu 30 / 60 / 240 fps, la 720p cu 480 fps şi de o cameră frontală de 16 Megapixeli cu mecanism tip pop-up / periscop, senzor Sony IMX471, f/2.0, dimensiune a pixelului de 1 micron și înregistrare la 1080p cu 30 fps.

Alături de display, ansamblul foto este secţiunea în care producătorul chinez a investit cel mai mult în cecetare-dezvoltare. Dacă în trecut device-urile OnePlus erau cunoscute ca fiind doar bune în calitatea fotografiilor, acum putem spune fără doar şi poate că OnePlus 7 Pro se poate lupta de la egal la egal cu oricine.

Telefonul se descurcă excelent, pe fotografie în timpul zilei, jos pălăria (focus făcut rapid și în mod corect, reprezentare bună a culorilor etc.). În low-light se descurcă bine spre foarte bine, însă parcă aici nu este chiar la acelaşi nivel cu flagship-urile de la Samsung sau Huawei. Senzorul telephoto obţine rezultate reuşite, în schimb cel ultra-wide parcă pierde puţin din contrast şi puterea culorilor (nu deranjant).

Pe ansamblu avem o camera de top la care se vede munca depusă de inginerii OnePlus. Personal cred că aici a făcut producătorul chinez cel mai mare salt raportat la generaţia anterioară.

normal / ultra-wide / telephoto

bokeh

clasic / scenă nocturnă

O altă noutate implementată de OnePlus pe acest smartphone este camera frontală tip pop-up sau periscop. Compania susţine că aceasta poate rezista la cel puţin 300.000 de cicluri deschidere / închidere. Nu cred că voi ajunge să verific acest aspect, însă cel puţin la început pare a fi destul de solidă, cu un motoraş foarte sprinten.

Din păcate nu pot lăuda rezultatele fotografice realizate cu senzorul de 16 Megapixeli, acestea fiind ce cele mai multe ori modeste. Culorile mi se par foarte palide, şterse, iar contrastele cam dezechilibrate. Nu este un capăt de ţară, aceste minusuri se pot rezolva cu un viitor update software.

Înregistrările video au trecut şi ele la un alt nivel, clipurile video obţinute fiind detaliate, cu contraste echilibrate şi culori naturale. Mă bucur să văd că OnePlus a adus şi la nivel video ceva îmbunătăţiri, chiar dacă mai e loc şi pentru altele.

Autonomie

OnePlus 7 Pro vine cu o baterie de 4000 mAh ce utilizează tehnologia de încărcare rapidă Warp Charge la 30W. Adică putem duce acumulatorul de la 0 la 50% în cam 24 – 25 de minute, iar de la 0 la 100% în maxim 1 oră şi 10 minute. Nu sunt rezultate impresionante ţinând cont că există deja telefoane cu încărcare completă pe la 45 – 50 de minute, însă nici nu dezamăgesc. Cred totuşi că acest smartphone merita şi suport pentru încărcare wireless, însă preţul ar fi crescut şi mai mult.

Cât despre autonomie, cei 4000 mAh se descurcă mai mult decât onorabil în condiţiile în care ecranul este peste tot şi mai nou are şi rată de refresh de 90 HZ. Poţi duce lejer o zi dacă eşti foarte activ şi chiar două zile dacă doar mai verifici din când în când ce au mai postat prietenii pe Facebook.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, OnePlus 7 Pro a rezistat 9 ore și 38 minute (cu ecran setat la 90 HZ), respectiv 10 ore şi 31 de minute (cu ecran setat la 60 HZ) de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate.

Observaţi că se măreşte puţin autonomia dacă folosiţi telefonul cu ecranul la 60 HZ, însă este mare păcat să faceţi asta. Pentru câteva zeci de minute de autonomie pierdeţi farmecul acestui smartphone.

Preț

OnePlus 7 Pro poate fi achiziţionat de pe oneplus.com la preţuri ce pornesc de la 699 euro, adică aproximativ 3320 lei. Livrarea se face rapid din Polonia în doar câteva zile (mi mi-a venit în 3 zile), iar până pe 30 septembrie beneficiaţi şi de câteva gratuităţi + 10 euro voucher pentru accesorii dacă folosiţi link-ul nostru de refferal.

Mai există şi o alternativă mai ieftină, cea a retailerilor chinezi. Spre exemplu versiunea testată de noi, OnePlus 7 Pro Mirror Gray cu 6 GB RAM şi 128 GB spaţiu de stocare costă doar 2580 lei cu toate taxele incluse după aplicarea codului GBON7PRO628 . Toate detaliile le găsiţi aici.

Concluzii

OnePlus 7 Pro este cu siguranţă unul dintre cele mai complete smartphone-uri high-end ale momentului. Pentru pasionaţii de jocuri vine cu display uriaş la 90 HZ şi funcţie dedicată pentru optimizare, pentru pasionaţii de multimedia vine cu acelaşi ecran mare şi difuzoare duale stereo, pentru pasionaţii de fotografie aduce un ansamblu foto de cel puţin top 10 în lumea Android, pentru toţi utilizatorii vine cu cea mai rapidă interfaţă la ora actuală şi unul dintre cele mai frumoase design-uri etc.

Chiar dacă este cel mai scump smartphone OnePlus de până acum, tot este mai ieftin decât flagship-urile de la Samsung, Huawei, Sony sau Apple. OnePlus 7 Pro este o alegerea înţeleaptă pentru oricine.

PRO

  • ecran AMOLED curbat cu o rată de refresh de 90 HZ absolut superb;
  • cameră foto demnă de un flagship;
  • design, construcţie şi finisare premium;
  • ansamblu hardware foarte puternic;
  • cea mai rapidă si mai fluidă interfaţă din lumea Android;
  • cititor de amprentă întegrat în display foarte rapid;
  • difuzoare duale stereo;
  • autonomie peste medie;
  • raport calitate-preţ excelent.

CONTRA

  • camera frontală modestă;
  • lipsă tehnologie de încărcare wireless;
  • dimensiuni considerabile;
  • volum scăzut atât în difuzoare, cât şi în căşti;
  • fără slot card microSD.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.