OnePlus este producătorul care a surprins pe toată lumea în 2014 când prin intermediul primului său smartphone, OnePlus One, a reuşit să intre puternic pe o piaţă deja destul de aglomerată.
Printr-un raport calitate / preţ impresionant şi atenţie la detalii, OnePlus a ajuns de la un nume anonim la început de 2014, la unul dintre cei mai apreciaţi producători chinezi de telefoane inteligente.
Pe parcursul lui 2015, OnePlus a revenit în forţă lansând două terminale noi: OnePlus Two şi OnePlus X. Primul este noul vârf de gamă al companiei, în timp ce al doilea este o versiune mini pentru OnePlus One cu câteva elemente de noutate la nivel de design şi soft. Noi am primit pentru review device-ul OnePlus X, iar pe această cale doresc să mulţumesc retailerului gearbest.com pentru unitatea sosită la review.
OnePlus a încercat să îmbine succesul obţinut cu OnePlus One, cu un strop de eleganţă la nivel de design, plus pe partea software, preţ excelent şi dimensiuni cât mai reduse pentru a obţine OnePlus X. După 3 săptămâni de utilizare aş putea spune că experimentul le-a ieşit, însă nu în totalitate.
De ce nu sunt mulţumit pe deplin?
O să aflați în cele ce urmează.
Specificaţii OnePlus X
Design
Imediat cum am deschis coletul în care a fost livrat OnePlus X am observat un aspect căruia nu foarte mulţi producători îi oferă importanţa necesară: eleganţa pachetului de retail. Cutia exterioară nu impresionează într-un fel anume, însă imediat ce o deschizi descoperi atenţia oferită de OnePlus accesoriilor. Telefonul era încadrat de doi suporţi din plastic ce îi ofereau stabilitate, accesoriile erau împachetate individual, iar fiecare formă din cutie avea rolul ei. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.
În pachet am găsit smartphone-ul, cablul USB 2.0 – microUSB, încărcător de 2A ce a necesitat un adaptor pentru prizele din ţara noastră, agrafă, un se de instrucţiuni şi în mod surprinzător o husă de protecţie transparentă din silicon. Ţinând cont că pe ecran a fost aplicată şi o folie de protecţie, aş putea spune că OnePlus X vine într-un pachet de retail aproape complet (lipsesc căştile pe jack de 3.5 mm).
Versiunea primită de noi este cea chineză (mai multe detalii în secţiunea de conectivitate) cu spate din sticlă. Aceasta este numită de producător Onyx. Mai există încă un model cu spate din ceramică care se numeşte Ceramic (aceasta este produsă într-un număr limitat de unităţi şi este mai scumpă decât versiunea Onyx). Spatele din sticlă este rezistent la şoc și aduce plus la capitolul design, eleganță la un nivel superior. Acesta adună amprentele în mare fel, însă pe versiunea albă pe care am testat-o nu se văd atât de puternic. În varianta neagră sunt mult mai clare şi cu un impact vizual mult mai pregnant.
Designul şi construcţia lui OnePlus X sunt la nivel de artă. Este cu siguranţă cel mai frumos smartphone de aproximativ 250 dolari lansat anul acesta. L-am analizat pe toate părţile, însă nu am reuşit să îi găsesc ceva care să mă nemulţumească. Rama metalică este realizată impecabil, îmbinările dintre display şi restul corpului fără cusur, iar construcţia elementelor externe (taste, grila difuzorului, camerele foto etc.) ajung la nivelul telefoanelor de top.
Estetica acestui telefon nu este nouă, aceasta se poate regăsi pe o paletă largă de terminale chinezeşti, însă cea de pe OnePlus X este dusă la un alt nivel de fineţe. În plus acest device este extrem de compact şi cu o greutate optimă pentru orice categorie de utilizator. Oricât aş încerca nu pot spune că ceva mi-a displăcut la design-ul şi construcţia acestui smartphone (poate doar acumularea amprentelor, însă în versiunea albă scăpați de această problemă, cel puțin parțial).
La exterior observăm la baza telefonului 3 taste capacitive (nu sunt luminate), în zona superioară regăsim camera frontală şi senzorii de proximitate, iar pe spate găsim camera foto de 13 megapixeli, flash LED-ul şi logo-ul OnPlus. Simplitate maximă este cuvântul de ordine.
Ecran și sunet
OnePlus X aduce un display AMOLED de 5.0 inch cu rezoluție FullHD (1920 x 1080 pixeli) şi o densitate a pixelilor de 441 ppi. Ecranul este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 + folie de protecție montată din fabrică.
Nu este cu siguranţă cel mai bun AMOLED existent, însă este cel mai bun AMOLED din această categorie de preţ. Culori redate corect, luminozitate ridicată, unghiuri de vizualizare excelente şi un răspuns al touch-ului impecabil. Culorile constrastante par duse la extrem, neexistând elemente de neutralitate între ele, însă acest aspect îţi sare în ochi doar în cazul imaginilor, clipurilor cu un amestec numeros de culori puternice. Într-o utilizare de zi cu zi nu prea ai ce reproşa acestui ecran. Repet şi spun că este cel mai bun AMOLED de pe telefoanele mid-range.
Luminozitate 100% între HTC One M9 vs Elephone M2 vs OnePlus X
Dacă până acum nu am avut decât cuvinte de laudă la adresa design-ului, construcţiei sau ecranului, nu acelaşi lucru aş putea să îl spun şi despre sunetul de pe OnePlus X. Difuzorul este aşezat la baza telefonului în stânga portului microUSB (cel din dreapta este pentru design), însă nu impresionează. Sunetul este uşor strident, fără bass, iar la nivel ridicat al volumului parcă drumul ales de el este diferit de cel ales de ureche. La redare de muzică se descurcă decent la volum 70 – 80%, iar la poziţionarea smartphone-ului în format landscape pentru jocuri sunetul este obturat destul de puternic. Reţeta succesului se schimbă în combinaţia căşti in-ear Pioneer + jack de 3.5 mm. Sunet corect, bass din belşug, volum suficient şi audiţie relaxantă.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Sunt foarte multe elemente preluate de la OnePlus One care ajută în utilizarea de zi cu zi, însă păstrarea procesorului quad-core Qualcomm Snapdragon 801 nu o consider a fi cea mai inspirată alegere. Vorbim de un procesor lansat acum aproximativ 2 ani care deşi se comportă încă foarte bine, pe termen lung nu îl văd ca fiind o soluţie viabilă. Totuşi, dacă ne raportăm la segmentul de preţ şi o cumulăm cu experienţa deprinsă de la OnePlus One, putem spune că această soluţie este corectă. Cu siguranţă Qualcomm Snapdragon 801 este o variantă mult mai bună față de un ipotetic Qualcomm Snapdragon 615, procesor existent pe foarte multe terminale din zona a 250 dolari, la liber.
Restul specificaţiilor hardware ale lui OnePlus X sunt excelente: 3 GB RAM LPDDR 3, 16 GB spaţiu de stocare şi slot combo ce primeşte ori un card microSD de până la 128 GB, ori o cartelă nanoSIM suplimentară. Memoria internă de 16 GB oferă utilizatorului în realitate un spaţiu de doar 11.53 GB ce se poate dovedi în multe cazuri insuficient (noroc de slotul pentru card microSD care transformă însă telefonul într-o versiune single SIM).
La nivel software OnePlus X vine cu OxygenOS versiunea 2.1.2 bazat pe Android 5.1.1 Lollipop. A fost primul meu contact cu această interfaţă şi marturisesc că mi-a plăcut. Aceasta aduce mici modificări Androidului stock, însă acestea sunt realizate spre a oferi utilizatorului un plus de funcționalitate. OxygenOS mi se pare foarte aerisit, cu numeroase posibilităţi de customizare şi de aplicarea a diferitelor gesturi.
Se poate seta culoarea LED-ului de notificare pe categorii, culoarea iconiţelor din setări, se pot configura tastele capacitive, există două teme de bază (cea stock şi una Dark mode specifică acestui model), se pot aplica gesturi precum Double Tap pentru deschiderea ecranului, O pentru deschiderea camerei foto sau V pentru pornirea lanternei. Pe scurt este o interfaţă modernă, intuitivă şi foarte plăcută.
Nu cred că mai este cazul să menţionez că se mişcă impecabil, optimizarea este excelentă, iar utilizarea de zi cu zi este o plăcere.
Bloatware-ul este minim, existând aplicaţiile Google şi câteva proprii: DCShare, Browser, Calculator, Calendar, Camera, Google Chrome, Clean Master, Clock, Contacts, Google Docs, Downloads, Google Drive, DU Battery Saver, DU Speed Booster, Files, Gmail, Google Settings, Google+, Hangouts, Keep (pentru notiţe), KKBrowser, Google Maps, Google Messenger, OnePlus Radio, Phone, Google Photos, Google Play Games, Google Play Music, Play Store, Settings, Search, Google Sheets, Google Sloder, SwiftKey Keyboard, UC Mini, Voice Search şi Youtube.
Personal mi s-a părut puţin suspect cumulul de aplicaţii tip browser preinstalate (3 la număr) şi în acelaşi timp lipsa unor aplicaţii proprii pentru vizualizare de fotografii şi redare de muzică.
OnePlus X nu dezamăgeşte în jocuri. A rulat bine FIFA 2016, Asphalt 8, Mortal Kombat X, Trials Frontier sau Modern Combat 5. Recunosc că după 20 – 30 de minute de activitate constantă telefonul s-a încălzit, însă nu atât de puternic încât să nu îl poţi ţine în mână. De asemenea în FIFA 2016 am sesizat un uşor frame, însă apare după câteva minute de joc (la început funcţionează bine). Mă gândesc totuşi că vârsta îşi pune amprenta peste acceleratorul grafic şi procesor.
Performanță
Cum v-am obişnuit am rulat şi câteva teste de benchmark, iar rezultatele le puteţi observa în tabelul:
Conectivitate
OnePlus X este disponibil în 3 versiuni: E1005 pentru America de Nord, E1003 pentru Asia / Europa şi E1001 pentru China. Noi am primit în testea versiunea E1001 dedicată pieţei chineze, iar aceasta este compatibilă cu aproape toate frecvenţele 3G şi 4G din ţara noastră, cu excepţia benzii LTE de 800 MHz utilizată de Orange şi Vodafone în zonele extraurbane (nu este o problemă atât de gravă, deoarece când 4G-ul funcţionează doar prin intermediul acestei frecvenţe, telefonul trece automat în 3G). Cu toate acestea vă recomand să căutaţi versiunea europeană (E1003) ce ştie toate benzile din ţara noastră. De menţionat că atât versiunea chineză, cât şi cea europeană ştie 4G TDD în banda de 2600 MHz (4G-ul celor de la RDS & RCS).
Test viteză 4G în reţeaua RDS & RCS
Restul elementelor de conectivitate sunt aproape complete: dual-sim (2 x nanoSIM), 4G / LTE, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS, microUSB 2.0, jack de 3.5 mm şi radio FM. Din această listă lipseşte conectivitate NFC, cât şi Wi-Fi ac la 5 GHz.
Am testat OnePlus X în 3G, 4G (RDS & RCS şi Orange), Wi-Fi b/g/n la 2.4 GHz, apeluri de voce, GPS şi presupun că nu este cazul să mai spun că nu am avut probleme de niciun fel. Când vorbim de un producător serios, rar sunt momentele când un smartphone dezamăgeşte la acest capitol.
Ca şi elemente de conectivitate externe regăsim jack-ul de 3.5 mm şi un microfon în zona superioară, portul microUSB şi difuzorul în zona inferioară, tastele de volum, butonul power şi slotul pentru cele două nanoSIM-uri în lateral dreapta şi un buton de notificare inediat în lateral stânga. Rolul acestuia este de blocare a notificărilor la nevoie şi este dispus în 3 trepte: acceptare orice notificare, acceptare doar notificări importante şi blocare orice fel de notificare. Ultima treaptă poate fi utilizată atunci când nu doreşti să fi deranjat în anumite momente delicate.
Cameră foto și video
OnePlus X deţine o cameră foto de 13 Megapixeli cu deschidere f/2.2, LED flash, autofocus, HDR, filmare la 1080p cu 30 fps + filmare în slow motion la 720p cu 120 fps şi o cameră frontală de 8 Megapixeli cu deschidere f/2.4. Ambele camere se încadrează într-o zonă a decenţei.
Dacă acest smartphone impresionează la alte capitole, în zona fotografiilor nu este cu nimic peste orice alt telefon de 200-250 dolari. Senzorul de 13 megapixeli face poze foarte reuşite în condiţii prielnice de lumină, iar focalizarea este una rapidă şi foarte exactă. Pe timp de seară sau noapte aş putea spune că imaginile sunt chiar dezamăgitoare: mult zgomot, culori şterse, contraste palide etc. Vorbim totuşi de un device mid-range.
Camera frontală de 8 megapixeli se descurcă bine spre foarte bine având chiar şi funcţia Beauty pentru cele mai reuşite fotografii tip selfie. La capitolul înregistrare video OnePlus X suferă puţin, însă cu ceva eforturi poţi obţine filmuleţe în limita bunului simţ. Smartphone-ul ştie şi filmare slow motion la 720p.
Clip slow motion făcut cu OnePlus X.
Autonomie
OnePlus a pus pe OnePlus X o baterie destul de mică de doar 2525 mAh. Nu vorbim de un acumulator care să te lase la greu, însă nici nu putem spune că este un campion la acest capitol. Autonomia existentă pe OnePlus X este una care să îi satisfacă pe cei care îşi lasă telefonul la încărcat peste noapte, zilnic. Adică la o utilizare medie te ţine undeva la 20 – 22 ore. Pentru a trece 24 de ore trebuie să îl utilizezi fără multiple elemente de conectivitate pornite (3G/4G, Wi-Fi, Locaţie, luminozitate reduse etc.).
În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet), OnePlus X a obţinut un rezultat mediu: 5 ore şi 35 de minute. Avantajul acestui acumulator este însă încărcătorul de 2A care reuşeşte în 1h şi 45 de minute să îl ducă de la 0 la 100%.
Preț
OnePlus X versiunea chineză poate fi comandată pe gearbest.com la un preţ de 258 dolari (aproximativ 1060 lei), la care se mai adaugă TVA 24% şi taxe vamale. Dacă vă doriţi versiunea europeană la preţul corect, trebuie să faceţi rost de o invitaţie pentru a comanda telefonul direct de pe site-ul producătorului. Personal nici versiunea chineză nu aş scoate-o din ecuaţie, deoarece lipsa unei singure benzi 4G nu este un minus atât de mare.
Concluzii
Vă spuneam la începutul acestui review că experimentul OnePlus cu acest smartphone le-a ieşit destul de bine, însă nu complet. OnePlus X este unul dintre cele mai bine construite telefoane din zona mid-range, compact, uşor, cu un design simplu şi elegant, display excelent, optimizare software impecabilă şi performanţe bune în multitasking.
Pentru a fi un device complet, cred că OnePlus X ar fi avut nevoie de un pachet întreg la nivel de conectivitate, o autonomie mai ridicată (o baterie de 3000 – 3200 mAh ar fi fost de bun augur, însă ar fi mărit dimensiunile şi greutatea) şi o cameră foto cu rezultate mai bune în condiţii slabe de lumină. Până la urmă vorbim de un terminal de 250 dolari, iar pentru a obţine un preţ bun au fost necesare câteva concesii. Chiar şi zona hardware destul de potentă, însă învechită, cred că putea fi upgradată.
Personal aş recomanda oricând acest smartphone celor aflaţi în căutarea echilibrului tehnologic.
PRO
– display excelent pentru categoria sa de preţ;
– estetică simplă şi construcţie impecabilă;
– raport calitate-preţ foarte bun;
– pachet de retail complet (cu excepţia căştilor);
– interfaţa OxygenOS aerisită şi intuitivă;
– sunet calitativ prin intermediul jack-ului de 3.5 mm;
– camera foto de 13 megapixeli cu rezultate bune în condiţii decente de lumină.
CONTRA
– lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
– sunet deranjant prin difuzorul extern;
– ansamblu hardware uşor învechit;
– spaţiu de stocare ce se dovedeşte de multe ori insuficient;
– autonomie cu rezultate modeste;
– slot combo ce limitează utilizarea a două SIM-uri şi a unui card microSD în acelaşi timp.
httpvh://youtu.be/YqMAeRR5E8k