Aici trebuie să fac câteva precizări înainte de a afișa rezultatele propriu-zise. Este mult mai greu să analizezi un operator telecom în întregime, un smartphone sau o tabletă o întorci pe toate părțile și-i găsești punctele PRO și CONTRA. 

Ca și client cauți două elemente: calitate a serviciilor și raport beneficii / preț plătit. Este clar că în 2015 am avut un jucător disruptiv cu o strategie diferită: Digi Mobil al RCS-RDS. Ei sunt cei ce au adus o ajustare a tarifelor din partea concurenței, cel puțin în mod indirect.

Destul cu discuțiile și să vedem rezultatele chestionarului ce a strâns 1454 de voturi* :
chestionar-2015-cel-mai-bun-operator-telecom

 

  1. Vodafone – 44.2% / 643 voturi;
  2. Digi Mobil – 30.5% / 443 voturi;
  3. Orange – 20.8% / 302 voturi;
  4. Telekom – 4.5% / 66 voturi.

*Culorile sunt alese în mod aleatoriu de către Google Forms;

Personal, mă așteptam ca Digi Mobil să ia caimacul, în contextul în care avem multe articole dedicate lor, mare parte cu priză la public. Vodafone a încheiat 2015 în forță, cu multe beneficii oferite la abonamente, diferite oferte la portare și nu numai, o ofensivă puternică.

Orange a lansat un nou portofliu de abonamente, dar uite că în chestionar s-au situat mai jos față de așteptările mele. Vorbim de operatorul cu cea mai mare acoperire 4G, cele mai bune servicii potrivit studiilor ANCOM și cel mai mare portofoliu de abonați – peste 10 milioane. Abia aștept să văd ce ne pregătesc la început de 2016.

Dacă aș lucra în cadrul Telekom m-aș îngrijora, ecartul de percepție mi se pare de-a dreptul uriaș. Să vedem dacă parteneriatul cu Orange schimbă lucrurile în anul ce stă să înceapă.

Cel mai bun operator telecom este cel  ale cărui servicii le apreciezi și folosești. 

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.