Am participat în urmă cu câteva zile la un eveniment din Zurich – Global MBB Forum. Subiectul a fost prezentat de 5G și schimbările pe care urmează a le aduce în societate.

Câteva idei înainte de a intra în articolul propriu-zis:

  • 5G-ul prin latența de 1ms va avea multe aplicații în sectorul industrial, de fapt aici este și miza pentru această tehnologie;
  • au ales Zurich și pentru că aici este o primă rețea 5G funcțională, dezvoltată de Huawei și operatorul Sunrise (au atins 3.67 Gbps într-o celulă, aprox. 2 Gbps / dispozitiv compatibil);
  • pe lângă Huawei la Global MBB Forum au avut prezentări dedicate și GSMA, Orange, China Mobile, Sunrise, Elisa, Vodafone etc;
  • telefonul este în rețea, router-ul Wi-Fi la fel, senzori pentru casă emit date, ceasul inteligent la fel etc. Trăim într-un mediu ce va primi și mai multe date (automobilul conectat, VR, AI, IoT etc), informații ce vor călători cu o viteză mult mai mare în 5G + analiză și efecte în timp real);

5G – la început de drum;

Sunt peste 20 de țări în care tehnologia 5G a început a fi disponibilă (România era reprezentată pe hartă prin Digi Mobil și Vodafone), peste 40 de operatori de telecomunicații și 136 dispozitive compatibile. Vitezele au urcat până la 1.5 Gbps în download, peste 1 milion de utilizatori în 6 luni.

Dezvoltarea 5G-ului este legată de spectru, siturile dedicate și cooperare dintre sectoare de activitate diferite pentru a realiza aplicațiile industriale.

Fiecare țară urmează să stabilească limite și reguli pentru noua rețea de telecomunicații. În Germania au specificat clar unde pot fi aduse antenele și au stabilit norme ce trebuiesc respectate (chiar și în stații de autobuz, semafoare, semne de circulație). În Shanghai au folosit semafoarele spre a extinde rețeaua 5G, ei spun că 75% din rețea a fost realizată pe vechile situri și doar punctual se intervine pentru un plus de acoperire cu o extensie a semnalului în anumite zone. Marea Britanie are regulamente mai permisive și permite montarea de antene pe blocuri etc.

Huawei are peste 60 de contracte semnate pentru dezvoltarea de rețele 5G (32 în Europa, 10 în zona Asia – Pacific, 7 în America, 11 în Orientul Mijlociu și unul în Africa). Observați că Europa este pe prima poziție ca și număr al contractelor. Au livrat peste 400.000 de echipamente.

5G – aplicații industriale;

Domeniile în care 5G-ul urmează a fi aplicat:

  • agricultura inteligentă (am și scris despre un studiu de caz din România, noua tehnologie s-ar plia la fix);
  • fabrici inteligente (urmează în curând un articol legat de prima fabrică Industry 4.0 din România – fabrica de mașini de spălat Arctic de lângă Târgoviște);
  • servicii de cloud + entertainment.

GSMA afirmă că Industry 4.0 urmează a avea aplicații direct în transport, retail, servicii financiare, manufacturare, sănătate, media și entertainment, sănătate publică etc.

În China au ales să folosească tehnologia 5G într-o mină. Au realizat un traseu pe care camioanele autonome conectate prin 5G urmau să-l parcurgă, un traseu periculos ce necesita atenție maximă din partea unui șofer.

Costurile erau de 160.000 dolari / camion / an și viteza medie se situa sub 10 km/h. Când camioanele au devenit autonome s-a ajuns ca viteza să crească la peste 35 km/h, iar costurile au scăzut exponențial (au redus riscul pentru factorul uman din ecuație). Da, meseria de șofer este în pericol pe viitor.

GSMA și-a asumat ca până în 2050 să atingă un țel major – emisii zero pentru gazele cu efect de seră.

China Mobile a realizat cea mai mare rețea 5G din lume, cel puțin până acum :).  Sunt câteva scenarii utilizate:

  • 5G + 4G – folosesc tehnologia 5G pentru rețea cu scopul de a crește viteza în 4G;
  • 5G + AICDE (unde AICDE = AI, IoT, Cloud, Big Data, Edge computing);
  • 5G + Eco – un ecosistem bazat pe împărtășirea de resurse într-un mediu 5G.

5G + X în opinia China Mobile = aplicații în toate industriile (transport, sănătate, energie, oraș inteligent + campus smart, home entertainment, școli inteligente, agricultură inteligentă, drone etc)

Ei și-au construit rețeaua pe siturile 4G, peste 50.000 de stații 5G alocate în peste 50 de orașe. În 2020 au în plan să aducă rețeaua în peste 340 de orașe. Folosesc spectrul pe 2.6 GHz și 4.9 GHz. Nu este un spectru mWave ce ar aduce costuri mari pentru acoperire.

5G-ul în Industry 4.0 va fi aplicat pentru analiză în timp real și sortare (Machine Vision), operațiuni de la distanță pe partea de asamblare (antrenament + operațiunile propriu-zise), control de la distanță în fabrici.

Huawei, China Mobile și Vodafone au colaborat în portul din Shanghai spre a automatiza procesul de încărcare și transportare al containerelor. Folosesc rețeaua 5G publică pentru transmisia de conținut video HD + pentru controlul de la distanță al macaralelor.

Putem spune că avem de-a face cu o nouă revoluție industrială. Sunt schimbări majore ce vor veni în perioada imediat următoare, iar cei ce adoptă noile tehnologii din start ar putea câștiga un avans important față de concurență.

Categorii: retelistica
Tag-uri: 5GHuawei

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.