OPPO A72 este un smartphone mid-range pe care compania chineză l-a promovat intensiv în oferta operatorilor de telefonie mobilă, pe canalele proprii din social media etc. Este un dispozitivce vizează publicul tânăr, are preț de puțin peste 1000 lei (segment la mare căutare în țara noastră).
L-am testat pentru câteva zile și pot să spun că mi-am format o impresie. De la OPPO în 2020 am testat și vârful de gamă – Find X2, dar și mid-range-ul superior – Reno 3 Pro 5G. Observați că am coborât de la un flagship, spre un mid-range cu valențe premium, un mid-range și dacă merg în aceeași linie mă duc spre un low-cost veritabil.
OPPO este o companie chineză ce dorește să iasă în evidență prin experiența de utilizare oferită, nu neapărat printr-un raport preț / specificații care să epateze. OPPO nu este Xiaomi ca să fiu mai plastic în exprimare.
Specificații
Design
Accesoriile din pachet sunt husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat celor două nanoSIM-uri și microSD-ului, ghid de utilizare, încărcător ce alimentează la 9V / 2A = 18W (maximul suportat de acumulatorul de 5000 mAh), cablul pe USB Type-C – USB, căști de tip in-ear.
OPPO A72 are un design plăcut în partea spate. Mă refer la culoarea în degrade aleasă și la reflexiile aduse la pachet. Din păcate și amprentele sunt reliefate rapid pe spatele din plastic al telefonului. Oricum este un plastic ce te fură ca impresie, pentru câteva secunde nu știi dacă nu cumva este sticlă.
Camera cu 4 senzori iese în evidență, de aici necesitatea unei huse de protecție. Nu știu cum stă OPPO cu accesoriile originale pe piața locală, măcar au pus o husă în pachet. Trebuie să precizez că este montată o folie de sticlă pe ecranul IPS de 6.5 inch. Nu este cine știe ce folie, din cele mai ieftine, ce se zgârie ușor. Cine cumpără telefonul ar fi cazul să facă pasul spre ceva mai calitativ.
Camera frontală a fost integrată în colțul din stânga, într-un decupaj de tip bulină ce nu mi se pare neapărat intruziv. Marginea de la bază ecranului face să piardă procente serioase la raportul display / corp (undeva sub 84%). Are baterie de 5000 mAh, dar nu trece de pragul a 200 gr., iar grosimea se situează sub 9 mm (plasticul are și beneficiile sale).
Culoarea în care a venit modelul de test se adresează tinerilor sau pur și simplu, celor ce nu se tem să iasă în evidență. Pe de altă parte, dacă îi vei pune o husă se fură mai toată frumusețea. OPPO în ce privește atenția la detalii și materialele mi se pare a fi un fel de HTC în vremurile sale bune. I-aș critica puțin pentru tastele dedicate de volum, nu-mi imprimă ideea de rezistență în timp.
Ecran și sunet
IPS de 6.5 inch cu rezoluție FHD+, aspect 20:9, protecție Corning Gorilla Glass 3 = elemente ce-l definesc pe OPPO A72 la nivel de ecran. Are luminozitate decentă, fără puțin nu atinge pragul a 500 nits.
Are o folie ieftină aplicată din fabrică și se zgârie destul de ușor. Culorile sunt plăcute, unghi bun de vizualizare, decent și sub acțiunea razelor de soare. Are un dynamic range bun, culori nu par suprasaturate, naturale. În Setări la secțiunea Afișare și Luminozitate sunt mai multe opțiuni: Mod întunecat, Confort ochi, Temperatura de culoare (Mai rece, Implicit, Mai cald), Dimensiune font și Dimensiune afișare. Nu sunt moduri dedicate pe care să le accesezi.
Sunetul cade în sarcina a două difuzoare stereo cu tehnologie Dirac. Se aud puternic, clar, cu efecte stereo ce ies imediat în evidență (mai ales în jocuri). Aș spune că dispune și de suficient bass, ușoare vibrații se transmit în carcasă. Difuzorul de la bază mi se pare a fi ceva mai puternic față de cel poziționat deasupra ecranului. Reglarea volumului se face de la două taste dedicate pentru Up și Down, taste ce sunt poziționate pe lateral stânga (fără a le încurca cu butonul de power din dreapta, buton ce are și rol de cititor de amprentă.
Căștile din pachet sunt de tip in-ear, pe jack de 3.5 mm. Jack-ul se află la bază, lângă portul USB type-C. Sunt printre cele mai bune căști aduse lângă un smartphone de 1000 – 1500 lei în 2020. Se aud puternic, mult bass, sunet bine calibrat pe întreg spectrul, fără distorsiuni de vreun fel. Eu aș recomanda să nu se exagereze cu ascultatul la maxim, te trezești că nu mai auzi bine după aceea. Are un volum destul de ridicat, mă refer la ce livrează pe căștile incluse. Mă bucur să văd că nu au făcut rabat calitativ, dar îmi dau seama și de publicul pe care doresc să-l antameze.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Am avut impresia că Qualcomm Snapdragon 665 este un procesor lansat în urmă cu 2 – 3 ani. M-am uitat la procesul de litografiere pe 11nm. Sunt deja telefoane în zona 1000 – 1200 lei cu procesoare pe 8nm, lansate în 2020. Snapdragon 665 a fost anunțat în prima parte a lui 2019. Nu mi se pare a fi un chipset depășit, dar nici vreo noutate majoră nu mi se pare a fi. Ca idee, OPPO A72 a debutat în aprilie 2020.
Informații relevate de CPU-Z;
Este un procesor octa-core cu 4 x Kryo 260 Gold (derivat din ARM Cortex-73) la 2.0 GHz și 4 x Kryo 260 Silver la 1.8 GHz (derivat din ARM Cortex-A53), Adreno 610 în poziția de GPU. Are un controller de memorie de tip dual-channel pe LPDDR4. În cazul de față nu s-a exageat cu memoria RAM – 4 GB și este ceva cam puțin. Din păcate, Android-ul este cunoscut pentru foamea de resurse. Modelul de 8 GB ar fi trebuit să fie în echiparea de bază, mai ales că vorbim de un smartphone de +1200 lei. Stocarea este de 128 GB, de tip UFS 2.1 și are slot dedicat pentru cardurile microSD.
În general funcționează bine, fără lag. Totuși, am sesizat momente când agață. Repet ce am scris mai sus, mai multă memorie RAM ar fi completat peisajul.
Rulează Color OS 7.1 dezvoltat pe Android 10 (nivelul corecției de securitate – august 2020). Sunt o mulțime de elemente ce pot fi personalizate, de la cum arată icoanele aplicațiilor și până la acoperirea decupajului de tip bulină pentru camera frontală, cu toate aplicațiile pe ecranul de start fără sertar sau cu sertar de aplicații. Seiful cu fișiere mai speciale poate fi protejat cu cititorul de amprentă.
Ideea ar fi că avem o interfață grafică matură, OPPO comercializează telefoane Android de câțiva ani buni și a avut grijă să-și actualizeze limbajul de design grafic etc.
Color OS 7.1 pe OPPO A72;
httpvh://youtu.be/vpw-VlOyIqI
Aplicații preinstalate pe OPPO A72:
Aplicații Google: Asistent Google, Calendar, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Hărți, Lens, Magazin Play, Podcasturi, Știri, YouTube, YouTube Music, Note Keep.
Aplicații OPPO: Manager telefon, OPPO Relax, Clonă telefon, Manager fișiere;
Alte aplicații: Facebook, OfficeSuite, Opera, SoLoop (creare de clipuri video), Spațiu pentru jocuri.
Interfața Android 10 în customizarea Color OS 7.1;
Performanță
Rezultatele nu sunt neapărat spectaculoase.
Teste de benchmark rulate pe OPPO A72;
Conectivitate
Are Wi-Fi ac, bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS, permite plățile prin NFC etc. În ce privește 4G-ul sunt mai toate benzile, pe TDD și FDD-LTE.
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: nimic în partea superioară, cititor de amprentă ce are și rol de buton de pornire frumos încastrat în designul smartphone-ului pe dreapta, la bază se află un difuzor, portul USB type-C de tip 2.0 și jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga se află slotul pentru cele două SIM-uri și pentru cardul microSD.
Cititorul de amprentă în lateral este considerată de multe ori o opțiune mai slabă. La OPPO A72 mi s-a părut a se descurca neașteptat de bine, mai bine față de ceea ce primesc pe telefoane precum Note20 Ultra de la un senzor integrat în display. Am uitat să vorbesc de al doilea difuzor, ce se află în partea superioară a ecranului (ceva măiestrie ca să-l prinzi așa la limită).
Nu lipsește mai nimic (un senzor infraroșu care să-l transforme în telecomandă pentru electronicele din casă ar fi fost excelent).
Cameră foto și video
Trecem direct la subiect, pe timp de noapte și în low-light nu mi se pare spectaculos, dar se descurcă în line cu alte smartphone-uri poziționate ca preț sub 1500 lei.
Interfața mi s-a părut a fi structurată așa cum trebuie, ușor de înțeles și de făcut trecerea între modurile cu adevărat importante.
Interfața camerei foto și video de OPPO A72;
Sunt 4 senzori:
- wide de 48 Megapixeli cu f/1.7, PDAF, dimensiune a pixelului de 0.8 microni;
- ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 119 grade, dimensiune a pixelului de 1.12 microni;
- 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp;
- 2 Megapixeli de tip alb / negru cu f/2.4.
Pe timp de zi se obține rezultate bune, culori naturale, fără a fi suprasaturate, bokeh realizat frumos, focus pe ceea ce contează. În low-light cu puțină atenție pot fi obținute rezultate peste așteptări. Pe timp de noapte cu modul dedicat activat nu îți livrează cine știe ce. Probabil, îl compar prea tare cu smartphone-urile prinse în comparativul de aici.
Clip 4K 30 fps realizat cu OPPO A72:
httpvh://youtu.be/KgcTdgw0N9c
Fotografii realizate cu OPPO A72;
Autonomie
Bateria de 5000 mAh îl ajută să treacă proba de 1 zi de autonomie de dimineața până seara fără prea mari probleme, în condiții intensive de utilizare. Procesorul pe 11nm se descurcă neașteptat de bine din acest punct de vedere.
Se încarcă de la 0 – 100% în puțin peste 2 ore (încărcare la 18W), iar în testul Gadget.ro (rulare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, pe conexiune Wi-Fi și luminozitate la maxim) a obținut 12 ore.
Preț
OPPO A72 cu 4 GB RAM și 128 GB stocare – 1299 lei;
OPPO A72 cu 4 GB RAM și 128 GB stocare – 534 lei cu Smart 15 la Orange.
Concluzii
OPPO A72 este un smartphone interesant, cu certe puncte PRO și aic m-aș referi la designul său, la camera foto cu rezultate decente, la software-ul cu multiple opțiuni de customizare, impresionant în ce privește sunetul.
Sunt și câteva elemente ce-l trag puțin în jos și m-aș referi în mod special la cei 4 GB de memorie RAM ce fac ca uneori să simți că agață în efectuarea comenzilor date.
Dacă-l prindeți la o ofertă bună printr-un operator de telecomunicații, o să descoperiți un smartphone bine pus la punct din segmentul mid-range.
PRO
- design ce-l face apreciat în mod deosebi de către publicul tânăr;
- display cu luminozitate bună, culori naturale;
- sunet excelent setat, difuzoare stereo ce impresionează + căști de bună calitate în pachetul de retail;
- software cu multiple opțiuni de customizare;
- cameră foto ce se descurcă bine spre foarte bine, de cele mai multe ori (cu limitările de rigoare pentru un smartphone de 1200 lei).
CONTRA
- 4 GB RAM;
- preț un pic cam mare pentru hardware-ul încorporat.