În prima zi a OPPO INNO DAY au fost prezentate unitatea de procesare AI pentru foto și video denumită MariSilicon X + ochelarii OPPO Air Glass.

Am avut ocazia în urmă cu câteva zile să aflu mai multe detalii despre MariSilicon X, iar informațiile pe care le-am aflat sunt organizate în acest articol.

Ce este MariSilicon X?

MariSilicon X este un NPU dezvoltat pe 6nm (NPU = Neural Processing Unit). Este o unitate încorporată într-un smartphone spre a oferi un plus pe partea de AI, iar în cazul de față pentru a îmbunătăți calitatea fotografiilor și a clipurilor.

OPPO a adus o sumedenie de informații legate de MariSilicon X:

  • 18 TOPS / secunde (18 trilioane de operații pe secundă);
  • eficiență energetică de 11.6 TOPS / Watt;

Care sunt funcțiile aduse de NPU-ul MariSilicon X pe smartphone-urile ce-l vor integra?

🟢 IPS cu Ultra HDR – capacitatea de a capta imagini la 20bit 120db interval dinamic – de 4 ori mai bine față de OPPO Find X3 Pro, raport de contrast de 1.000.000:1 între zonele cele mai strălucitoare și cele mai întunecate ale unei imagini = imagini ce par mai naturale, mai apropiate de realitate;

🟢 Procesare RAW în timp real – are capacitatea de a face procesare 4K AI 20 bit HDR în RAW la nivel de pixel, în timp real. Au precizat că atinge un raport semnal la zgomot de 8dB, de aici reiese o fotografie computațională* la un nivel superior (*am făcut research în dexonline să văd că există un astfel de cuvânt și în limba română);

🟢 Mod RGBW Pro pentru performanță PRO – OPPO are senzori RGBW, iar MariSilicon X are capacitatea de a separa și a combina informațiile RGB și White, iar calitatea texturilor ar fi cu 1.7x mai bună (de aici un plus de expresivitate în fotografii și materiale video);

🟢 4K AI Night Video – AI Noise Reduction este un algoritm ce promite clipuri video clare, interval dinamic mai mare și reproducere a culorilor îmbunătățită. Înțeleg că ar fi prima dată când smartphone-urile Android sunt capabile de 4K AI HDR Night Video.

Declarație oficială:

Jiang Bo, Senior Director OPPO a afirmat despre noua unitate de procesare AI următoarele: „Având o experiență de peste zece ani în tehnologia imaginii, OPPO a avut multiple inovații ale modulelor, lentilelor și algoitmilor de imagine. Cu toate acestea, unitatea de procesare AI este cea mai mare realizare pe care am avut-o până acum fiindcă ea reprezintă începutul unor experiențe incomparabile pe care le vor avea utilizatorii”.

Care va fi primul smartphone cu MariSilicon X și când va fi lansat?

S-a precizat că primul telefon cu MariSilicon X  va fi următoarea generație OPPO Find X, iar debutul său va fi realizat în prima parte în Q1 2022. Vor urma și alte smartphone-uri OPPO cu această tehnologie ce promite fotografii și materiale video de bună calitate.

De fapt, ce este MariSilicon X?

Teoretic, OPPO a dezvoltat un NPU ce va îmbunătăți rezultatele obținute la nivel de cameră foto și video pe smartphone-urile din portofoliu.

Practic, vom descoperi pe viitoarea generație Find X dacă MariSilicon X livrează și nu este doar marketing.

Fotografiile sunt făcute cu OPPO Reno6 5G;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.