OPPO Reno10 5G este un smartphone mid-range ce joacă un rol important pentru compania chineză pe plan local. A fost testat și de către 3 cititori ai Gadget.ro, dar mai întâi haideți să-i descoperiți recenzia noastră.
Discutăm despre un smartphone construit în jurul unui display OLED de 6.7 inci cu rată de refresh de până la 120Hz, cu MediaTek Dimensity 7050 și suficient de multă memorie RAM și stocare, o cameră centrată pe un senzor wide de 64 Megapixeli și o baterie de 5000 mAh ce se laudă cu încărcare pe fir la 67W.
Totuși, haideți să-i descoperim specificațiile propriu-zise.
Specificații
Smartphone
Date tehniceOPPO Reno10 5G
Data de lansare 4 iulie 2023 pentru varianta de Europa
Certificare IPX4
Ecran OLED de 6.7 inci cu rezoluție FHD+, luminozitate de până la 950 nits și rată de refresh la 120Hz
Procesor MediaTek Dimensity 7050 dezvoltat pe 6nm, 2 x ARM Cortex-A78 la 2.6 GHz și 6 x ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz
Memorie 8 GB RAM și 256 GB stocare, slot pentru microSD
GPU Mali-G68 MC4
Sistem de operare ColorOS 13.1 bazat pe Android 13
Conectivitate dual-sim, 5G, Wi-Fi 6, bluetooth 5.3, NFC, port infraroșu, USB Type-C, cititor de amprentă optic integrat în display
Cameră foto și video wide de 64 Megapixeli cu f/1.8;
ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2 li unghi de 112 grade;
tele de 32 Megapixeli cu f/2.0 și zoom 2x;
Cameră de selfie-uri 32 Megapixeli cu f/2.4
Baterie 5000 mAh cu încărcare pe fir la 67W
Greutate 185 gr.
Dimensiuni 162.29 x 74.05 x 7.99 mm
Pachet și design
În pachet veți descoperi pe lângă smartphone și încărcătorul la 67W, dar și un cablu destul de solid pe formatul USB Type-C – USB convențional. Are folie de protecție din plastic aplicată despre display-ul OLED curbat de 6.7 inci, iar modelul sosit la review are o culoare în degrade ce variază în funcție de reflexiile luminii pe suprafața sa.
Reno10 are sticlă Asahi Glass în partea frontală, structură de rezistență din plastic și plastic în partea spate. Totuși, nu am ce să-i reproșez pe partea de finisare. Mi se pare că avem unul dintre cele mai frumoase smartphone-uri mid-range lansate în 2023.
În partea frontală au făcut loc pentru camera de selfie-uri într-un decupaj tip bulină poziționat central în partea sus, cumva un standard în anul ăsta. Au reușit să vină și cu un modul al senzorilor de la camera principală ce protejează cei 3 senzori pe formatul wide de 64 Megapixeli, tele de 32 Megapixeli cu zoom optic 2x și ultrawide de 8 Megapixeli.
Dimensiunile sale sunt cumva bine proporționate. Are doar 185 gr. și 8 mm în talie, l-am folosit fără husă de protecție și în niciun moment nu am simțit că mi-ar scăpa din mână, deși discutăm despre un smartphone cu display curbat, cu muchii ceva mai înguste etc.
Una peste alta, Reno10 a fost ceea ce mă așteptam și anume un telefon cu un design bine pus la punct, așa cum OPPO ne-a învățat de-a lungul timpului pe segmentele mid-range și premium.
Ecran și sunet
Ecranul OLED este unul dintre punctele de actracție. Integrează un panel OLED cu rată de refresh de până la 120Hz, cu rezoluție de 2412 x 1080 pixeli, raport display / corp de 89.6%, 394 ppi, luminozitate în peak de până la 950 nits și tipică de 500 nits.
Au aplicat folie de protecție din fabrică și sticlă Asahi Glass AGC DT-Star 2.
Sunt trei opțiuni pentru rata de refresh:
Standard – 60Hz spre a reduce consumul de energie;
Ridicat – 120Hz pentru cei ce doresc fluență în orice moment;
Selectare automată – în funcție de conținutul afișat.
În ce privește modurile de culoare sunt 2 opțiuni: Realist și Natural, iar acolo descoperiți și un slider pentru temperatura de culoare: Mai rece, Implicit și Mai cald.
Am folosit smartphone-ul cu setările pe Realist și Ridicat la rata de refresh. Culorile sunt ok, nu iese neapărat în evidență printr-o luminozitate mare, nu mi se pare că sunt forțate spre a fi mai intense / vivid.
Am măsurat 957 nits pe alb cu luminozitatea setată la maxim. Este aproape în linie cu ce declară OPPO că atinge în peak.
Cele două difuzoare sunt situate după cum urmează: unul la bază și altul în partea superioară a display-ului. Când ridici volumul la maxim se activează un mod Ultra și apare 200%. Presupun că așa difuzorul livrează maximul cu putință. Se aude întradevăr tare, foarte tare, dar bass-ul lipsește, iar mediile și înaltele predomină. Am măsurat 104 dB la 10 cm distanță de difuzor și 85.4 dB la o distanță de 30 – 40 cm (cumva normală).
Este cel mai gălăgios smartphone testat vreodată pe Gadget.ro. Pur și simplu, Reno10 este o micuță boxă externă la purtător. Eu l-am setat pe la 60 – 70%, iar bass-ul a fost mult mai bine calibrat și telefonul în continuare se aude tare, foarte tare.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Folosește un procesor MediaTek Dimensity 7050 ce a fost dezvoltat într-un proces de litografiere pe 6nm, 2 x ARM Cortex-A78 la 2.6 GHz și 6 x ARM Cortex-A55 la 2.9 GHz însoțit de acceleratorul grafic Mali-G68 MC4.
Reno10 sosit la review dispunea de 8 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 2.2. Stocarea poate fi suplinită printr-un slot pentru cardurile microSD. Cred că o stocare ceva mai sprintenă ar fi fost cumva recomandată.
Informații furnizate de CPU-Z
Este impresionant cum reușește să țină temperaturile sub control, chiar și când sunt rulate teste precum GFXBench, iar telefonul se află în modul Performanță. Temperatura în partea spate nu a trecut de 43 – 44 grade Celsius, alte smartphone-uri ating 50 grade Celsius într-un scenariu de test similar.
Un alt element ce impresionează este eficiența energetică, dar despre asta discutăm mai mult la capitolul Autonomie. Bateria de 5000 mAh, display-ul OLED și procesorul MediaTek Dimensity 7050 conduc cumva spre un smartphone cu autonomie de 1.5 – 2 zile în condiții de utilizare medii spre intensive.
Rulează PUBG Mobile cu grafica pe HDR și fps-ul pe Ultra. În jocuri precum PUBG Mobile contribuie destul de mult și faptul că avem un telefon cu adevărat gălăgios și auzi mișcările adversarilor din proximitate în timp util.
OPPO Reno10 5G sosește cu Android 13 preinstalat, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui iulie 2023. Va primi alte două versiuni de Android, iar ca și patch-uri de securitate încă 3 ani de acum încolo.
ColorOS 13.1 îl consider a fi o interfață grafică matură, cu suficient de multe opțiuni de customizare. Am avut parte de o funcționare stabilă, fără lag la nivel de UI, fără să simt că mi-ar lipsi ceva.
Nu m-am speriat când am văzut o sumedenie de aplicații preinstalate. Le-am dezinstalat și am ajuns la un sertar cu aplicații cât se poate de curat. Am uitat să precizez că ansamblul hardware deși nu este un campion al testelor de benchmark mi s-a părut suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play.
ColorOS 13.1 pe OPPO Reno10 5G:
httpvh://youtu.be/GiGtn_evUwU
Aplicații preinstalate pe OPPO Reno10 5G
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, Drive, Google Foto, Google One, Portofel, Files, Agendă, Calendar, Home, Note Keep, Magazin Play, YouTube, YouTube Music, Găsești dispozitiv, Asistent Google;
Aplicații OPPO: Blocare ecran, App Market, Clonă telefon, IR Remote, Internet, Magazin teme, Manager telefon, Notițe;
Alte aplicații: Facebook, Netflix, Spotify (pot fi dezinstalate, nu sunt aplicații de sistem).
Te sperii când vezi joculețele, dar când începi să dezinstalezi o să vezi că bloatware-ul este la cote minime.
Screenshots cu ColorOS 13.1 pe Reno10 5G:
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am notat în tabelul din rândurile următoare.
Smartphone Teste de benchmark | OPPO Reno10 5G |
---|---|
AnTuTu Benchmark | 525.749 puncte |
GeekBench 6 | Single-core - 948 puncte; Multi-core - 2402 puncte; |
GFXBench | Car Chase - 22 fps; Manhattan 3.1 - 41 fps; |
3DMark | Wild Life - 2272 puncte; Wild Life Extreme - 623 puncte; |
PCMark | 10390 puncte |
Teste de benchmark rulate pe OPPO Reno10 5G
Conectivitate
Este un smartphone cu 5G, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6, dual-band și cu Wi-Fi direct, bluetooth 5.3, localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NFC.
În partea superioară se află un microfon și portul infraroșu. În lateral dreapta veți da de tasta de reglare a volumului și butonul de pornire, la bază se află portul USB Type-C 2.0, unul dintre difuzoarele stereo și slot pentru cele două cartele nanoSIM + microSD.
În lateral stânga nu au poziționat niciun element de conectivitate.
Cititorul de amprentă a fost adus în ecran și funcționează bine, au integrat unul de tip optic (ultrasonic este mai puține companii).
Nu sunt prea multe de spus. Am văzut că atunci când conectezi smartphone-ul la PC se deschide o aplicație companion ce te invită să proiectezi ecranul telefonului pe o tabletă sau pe un PC, notebook etc. Se numește Multi-Screen Connect.
Cameră foto și video
Ansamblul de senzori este format din:
- wide de 64 Megapixeli cu f/1.7, echivalent 25mm, PDAF și dimensiune a pixelului de 0.7 µm, senzor cu dimensiunea de 1/2″;
- tele de 32 Megapixeli cu f/2.0, zoom optic 2x, dimensiune a pixelului de 0.8µm, senzor cu dimensiunea de 1/2.74″, PDAF și echivalent 47mm;
- ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 112 grade și pixel de 1.12µm, senzor de 1/4″.
Are LED flash și filmează 4K cu 30 fps sau 1080p ci 60 fps sau 480 fps în slow-mo.
Este o telefon neașteptat de bun la nivel de cameră foto și video.
Punctele sale PRO sunt date de modul în care se descurcă pe timp de noapte sau în low-light – peste segmentul de preț din care face parte, portretele făcute cu camera tele sunt de bună calitate, iar zoom-ul 5x deși nu este optic mi s-a părut bun spre foarte bun.
Punctele CONTRA sunt legate de rezultatele modeste la nivel de selfie-uri făcute cu camera frontală de 32 Megapixeli cu f/2.4 – wide de 22mm, în clipurile video 4K 30 fps sunt unele momente în care schimbarea focusului se face cu un ușor lag sau cumva prea brusc de la un scenariu la altul să zicem așa.
Una peste alta, OPPO este capabil să aducă un telefon bine calibrat pe partea de cameră foto și video și asta pentru că algoritmii din spate își fac treaba și fiecare poză o fac să iasă cât mai bine.
Interfața camerei foto și video este ușor de urmărit, iar opțiunile de zoom în modul Foto sunt 0.6, 1x, 2x și 5x.
Clip 4K 30 fps realizat cu OPPO Reno10 5G
httpvh://youtu.be/TanrXSEra6k
Fotografii făcute cu OPPO Reno 10 5G
Autonomie
Bateria de 5000 mAh are încărcare pe fir la 67W, adică una suficient de rapidă și pentru 2023. Procesorul MediaTek dezvoltat pe 6nm, display-ul OLED ce nu epatează neapărat la luminozitate îl ajută pe Reno10 să fie un adevărat campion al autonomiei. Cred că într-un scenariu de utilizare moderat ajunge și la 2 zile – 2 zile și jumătate.
Estimez SOT-ul la 7 – 8 ore. Nici nu se supraîncălzește ca să piardă energie electrică în acest proces. Una peste alta, probabil, cel mai bun smartphone ca autonomie din ce am văzut la lucru în anul curent.
Preț
OPPO Reno10 5G – 2299 lei în varianta cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.
- design plăcut, un spate cu culoare în degrade și o finisare atât de bună de nu zici că ai plastic în structură și pe spate + integrare bună a senzorilor de la camera principală ce sunt bine protejați de intemperii
- cel mai gălăgios smartphone din ce am testat vreodată pe Gadget.ro (volumul la Maxim urcă la…, 200%, cel puțin așa notifică smartphone-ul)
- ColorOS - interfață grafică matură și cu multe opțiuni, majoritatea aplicațiilor nedorite pot fi dezinstalate spre a avea un sertar de aplicații cât mai curat
- rezultate bune la nivel de cameră foto (low-light, noapte, portret)
- autonomie mare;
- stocare de tip UFS 2.2
- ansamblul hardware nu este cumva orientat spre performanță maximă în suma alocată, mai degrabă punctează la partea de eficiență energetică și-l ajută să puncteze aici
- camera de selfie-uri cred că mai poate fi îmbunătățită printr-o actualizare firmware
OPPO Reno10 5G este o alegere inspirată e segmentul smartphone-urilor mid-range cu preț între 2000 - 2500 lei. Cred că îl găsiți și în oferta operatorilor de telefonie mobilă, iar prețul acolo beneficiază de diferite promoții etc.
OPPO Reno10 5G a fost testat pentru o săptămână și returnat. Opiniile exprimate aparțin strict autorului.