OPPO Reno4 Lite – review

03/11/2020

2020 este anul în care OPPO a intrat pe canal oficial în România. Am și testat câteva dispozitive din oferta producătorului chinez și aici m-aș referi la OPPO Find X2, OPPO Reno3 Pro 5G, OPPO A72, OPPO Enco Free și OPPO Enco W31

Merg mai departe cu un mid-range anunțat în septembrie 2020 – OPPO Reno4 Lite. Este și unul dintre cele mai scumpe smartphone-uri mid-range cu procesor MediaTek. Asta până când vor veni telefoane mobile cu MediaTek și conectivitate 5G. 

Reno4 Lite are concurență solidă și în preajma Black Friday pe la 1500 – 1600 lei sunt telefoane mobile Android cu hardware puternic, performanțe bune la nivel de cameră foto și video etc. Le face față Reno4 Lite de la OPPO?

Cu siguranță, veți afla pe baza recenziei de față. Nu mai lungesc vorba și îi compilez specificațiile tehnice. Reno4 Lite are 3 senzori de 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp, 2 pe spate și unul lângă camera frontală. Să zicem că înțeleg poziționare a câte unul pe față și spate, nu-l înțeleg pe al doilea de pe spate, de ce ai pune 2 senzori cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp în partea spate? Trebuie neapărat să citesc broșura ce însoțește acest smartphone. 

Specificații

Design 

În pachet se află pe lângă smartphone: cablu USB type-C – USB, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, încărcător ce alimentează la 18W (pe GSMarena se spune că ar suporta încărcare la 30W prin VOOC 4.0), husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și microSD, ghiduri cu instrucțiuni de utilizare. 

Mi-a amintit puțin de OnePlus Nord, din partea frontală (display de 6.4 inch în ambele cazuri, decupaj generos pentru camera frontală, doar că sunt senzori diferiți). Raportul display / corp ar fi fost și mai bun dacă baza terminalului nu era dimensionată așa pronunțat. Are sticlă în partea față, ramă metalică și spate din plastic în două nuanțe. 

Aș spune că le-a ieșit spatele, reflexiile de culoare sunt interesante (spectru destul de larg, de la albastru la mov). Nu le-a ieșit integrarea camerei principale ce amintește destul de mult de iPhone 11 Pro. Ies mult prea puternic în relief, sunt puși deasupra unui element de plastic ce și așa se profila puternic. Husa de protecție are un element ce iese în evidență în zona decupajului de la cameră, tocmai ca să protejeze camerele ce ies mult prea puternic în relief. Și cu husă când îl poziționezi pe o suprafață plană are un ușor joc. 

Impresionează prin dimensiunile sale, telefon de 6.4 inch cu greutate de puțin peste 160 gr. și profil de 7.4 mm. Majoritatea smartphone-urilor Android mid-range au trecut pe diagonale mari, baterii ceva mai consistente și se duc spre 200 gr. și minim 8 – 9 mm în grosime. Reno4 Lite joacă puțin diferit, până la urmă discutăm de un Lite (deși diagonala nu o consider neapărat mică la 6.43 inch). 

Butoanele de power și cele de reglare a volumului nu mi-au dat impresia neapărat de rezistență în timp. Parcă au un joc cam mare față de ce prefer eu. 

OPPO Reno4 Lite îl consider a fi un smartphone relativ compact, ușor de manevrat cu o singură mână, suficient de mult grip. Impresionează prin reflexiile aduse în partea spate, doar că neapărat trebuie husă spre a proteja modulul camerei principale ce iese mult prea puternic în evidență. 

Ecran și sunet

AMOLED de 6.43 inch cu rezoluție FHD+, luminozitate conform producătorului de puțin peste 400 nits, protecție Corning Gorilla Glass 3, decupaj în  colțul din stânga pentru cei doi senzori (16 + 2 Megapixeli) = elementele ce-l definesc pe Reno4 Lite în ce privește ecranul

Are o luminozitate ok pentru categoria sa preț, culorile sunt plăcute, nu mi s-au părut a fi suprasaturate. În secțiunea Afișaj și luminozitate pot fi activate opțiuni precum Confor ochi (reducere a luminii albastre), Mod întunecat, Somn adaptativ. De aici se reglează temperatura de culoare (mai rece, implicit și mai caldă). Am activat Efect vizual OSIE (Oppo Screen Image Engine ce folosește AI pentru a urmări privirea în diferite aplicații și spre a oferi un plus de detalii, indiferent dacă te uiți în centru sau într-o margine a display-ului) , tot pe acolo se află și Confort ochi cu lumină redusă și fără pâlpâire. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor principal, aflat la bază. Tot acolo se află și jack-ul de 3.5 mm, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Se aude tare, parcă ar mi-aș fi dorit un plus de bass, înaltele și mediile domină peisajul și la maxim parcă zgârie urechea. Au pus căști de bună calitate în pachet, le-am ținut pe la 70 – 80% din putere (mult bass, claritate, totul frumos definit). Difuzorul secundar pentru apeluri l-au integrat în marginea superioară a ecranului, se aude decent în apelurile de voce. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Mă așteptam la 1699 lei să aducă un procesor Qualcomm. Recunosc că am rămas surprins că au ales un ansamblu hardware MediaTek. Reno4 Lite se bazează pe un chipset MT6779V Helio P95 dezvoltat pe 12nm, cu 2 nuclee pe ARM Cortex-A75 ce rulează la maxim 2.2 GHz și alte 6 nuclee pe ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz. În poziția de accelerator grafic a fost adus PowerVR GM9446 (ce nu impresionează în mod deosebit, cu puțin peste Adreno 430 GPU, lansat în 2015…). 

Informații oferite de CPU-Z;

MediaTek insistă pe procesul de litografiere în 12nm și aș spune că au scos cam tot ce se poate scoate de aici. Au câteva procesoare ce sunt considerate decente ca și performanțe livrate, doar că sunt de obicei sub pragul a 1000 – 1100 lei, la 1699 lei deja parcă îți dorești mai mult, un chipset cu mai multă putere de procesare. Ca să te facă să uiți de chipset, OPPO a adus multă memorie RAM – 8 GB de tip LPDDR4X (maximul suportat de procesor) și 128 GB stocare pe formatul UFS 2.1. Se adaugă și un slot dedicat pentru cardurile microSD. 

Rulează Color OS 7.2 dezvoltat pe Android 10. A primit un update de firmware de peste 300 MB și patch-urile de securitate sunt compilate la nivelul lui octombrie 2020. Nu sunt neapărat un fan al Color OS, dar am ajuns după atâtea smartphone-uri OPPO testate să mă obișnuiesc cumva cu el. Au sertar cu aplicații, destul de sprinten. Nu l-am simțit să agațe, cum se întâmpla la OPPO A72 (aici au venit și cu o cantitate mare de RAM, ce ajută Android-ul să fie mai rapid în preluarea și efectuarea comenzilor date). 

Am instalat PUBG, îl setase inițial pe Balanced și Medium. L-am dus în HD și High. Nu pot spune că impresiona neapărat prin fluență, mai erau momente redate cu întârziere. Totuși, te poți juca în HD și High, cu detalii destul de frumos redate. Nu mi s-a părut că s-ar încălzi puternic, după o sesiune de 30 minute în cel mai încins punct din partea spate avea 39.7 grade Celsius (sub camera foto), iar în cea mai rece zonă – 32 – 33 grade Celsius (partea de la bază). Apropo, în 30 de minute de PUBG cu luminozitatea la maxim a ajuns din 24% în zona roșie la 13% din capacitatea acumulatorului. 

Aplicații preinstalate pe OPPO Reno4 Lite:

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, YouTube Music, Google Foto, Podcasturi, Știri, Google One, Files, Agendă, Magazin Play, Asistent. 

Aplicații OPPO: Manager telefon, Clonă telefon, Busolă, Recorder, Radio FM, Blocare ecran cu o singură apăsare, Soloop, Spațiu pentru jocuri, Oppo Relax, Vremea. 

Alte aplicații: Facebook, Netflix, WPS OFFice. 

Are ceva aplicații preinstalate, nu pot spune că bloatware-ul este inexistent. 

Color OS 7.2 pe OPPO Reno4 Lite;

Performanță

Da. Nu pot să spun că impresionează în testele de benchmark, deși au pus multă memorie RAM, stocare etc. 

Teste de benchmark rulate pe OPPO Reno4 Lite;

Conectivitate

Are slot pentru două cartele de tip nanoSIM + slot dedicat pentru cardurile microSD. La bază se află difuzorul principal, portul USB type-C de tip 2.0 și jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta au adus butonul de power, iar pe stânga se află tastele de Up și Down, clar delimitate + slotul pentru SIM-uri și microSD. 

Alte elemente de conectivitate:  cititor de amprentă optic integrat în display, NFC, localizare printr-o suită de servicii (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS și QZSS – SUA, Rusia, Uniunea Europeană, China și Japonia). 

În SpeedTest a obținut pe Wi-Fi ac și conexiune gigabit – în jur de 300 Mbps la download și upload (valori ce nu impresionează în mod neapărat, dar nici rele nu sunt – de obicei un vârf de gamă se duce peste 500 Mbps pe Wi-Fi ac). 

Ce este ușor ciudat? Are puține benzi în 4G: 1, 3, 5, 8, 38, 40, 41. Spre comparație, P40 Lite are 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 18, 19, 28, 34, 38, 39, 40, 41

Cameră foto și video

Camera principală are 4 senzori, 2 dintre ei se dublează. 

Samsung GM1ST de 48 Megapixeli cu f/1.7 – senzorul principal:

Hynix Hi846 DE 8 Megapixeli de tip ultrawide:

GalaxyCore GC02M1B cu 2 + 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp. 

Interfața camerei foto și video de pe OPPO Reno4 Lite;

Filmează 4K cu 30 fps. Interfața mi se pare aerisită și ușor de gestionat. Am tras câteva zeci de imagini cu Reno4 Lite și nu pot să spun că m-a impresionat. Zoom-ul 2x este obținut prin crop din senzorul de 48 Megapixeli, mi se pare a se descurca decent. Zoom-ul digital 5x este în parte de-a dreptul inutilizabil, prea mult zgomot de imagine și cred că nici printr-un firmware îmbunătățit nu vor scoate cine știe ce. 

În fotografiile făcute pe lumină slabă mi se pare că-i lipsește un plus de dinamic range, primești altceva față de ce se află în fața obiectivului. La exterior se descurcă ok, culori naturale etc. 

Clip 4K cu 30 fps realizat cu OPPO Reno4 Lite;

httpvh://youtu.be/0VI5yANaWNo

Fotografii realizate cu OPPO Reno4 Lite;

Autonomie

Bateria de 4015 mAh se încarcă la 18W cu încărcătorul din pachet. De la 0 – 100% a avut nevoie de 75 minute. Pe GSMarena se specifică că s-a încărca la 30W (valorile din tabel sunt obținute cu un astfel de charger). 

În testul Gadget.ro a obținut 11 ore și 40 minute (luminozitate la valoare maximă, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi). Și în testul de utilizare trece testul de dimineața până seară fără nicio problemă. Asta pentru că vorbim de un panel AMOLED cu luminozitate nu foarte ridicată (puțin peste 400 nits) și cu rezoluție FHD+, pe un procesor MediaTek ce are 6 nuclee pe ARM Cortex-A55 (teoretic, consumă mai puțin). 

Preț

OPPO Reno4 Lite cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 1699 lei la eMAG

Concluzii 

OPPO Reno4 Lite este un smartphone interesant. Mi-a plăcut că este compact, ușor de strecurat în buzunar, stă bine pe partea de autonomie și interfața nu agață, multă memorie RAM din versiunea de bază. 

Cred că are potențial să se transforme într-un best-buy când prețul se va mai așeza. Acum nu știu dacă OPPO este dornic să facă o astfel de mutare în viitorul apropiat. 

Reno4 Lite arată faptul că publicul mai tânăr este luat în vizor. Ei vor pune preț pe designul ales în partea spate, pe cum se descurcă în modul portret cu camera frontală de tip dual și îi vor pune difuzorul principal la grea încercare. 

PRO

  • dimensiuni compacte (164 gr. și 7.4 mm grosime);
  • ecran AMOLED bine calibrat;
  • sunet bine calibrat pe căștile oferite în pachet;
  • rezultate bune din partea camerei pe timp de zi;
  • autonomie neașteptat de ridicată pentru un smartphone cu baterie de 4000 mAh. 

CONTRA

  • hardware MediaTek la 1700 lei (acceleratorul grafic îl consider modest, chiar și pentru segmentul mid-range). Cred că începe să devină cu adevărat atractiv când coboară spre alt orizont de preț.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.