A sosit la review și Orange Gova, cel mai ieftin smartphone cu conectivitate 4G la momentul actual. Prețul său fără semnarea unui contract este de 155 euro, cu 3 euro sub Vodafone Smart 4 Turbo de la concurență. Cosmote are telefoane 4G cu un preț un pic mai mare, câțiva zeci de lei în plus.

Orange-Gova (4)

Orange Gova reprezintă rodul colaborării dintre Huawei și operatorul portocaliu. Este un produs pe care cred că-l promova mai ales în zonele cu acoperire 4G. La momentul actual, Orange promite internet la viteze 4G în peste 1000 de localități, iar 75% din mediul urban ar fi sub spectrul tehnologiei ce permite trafic de date la o viteză superioară. Telefonul aflat sub brandul operatorului telecom reușește să atragă prin raportul preț / specificații și s-ar putea să fie unul dintre cele mai căutate smartphone-uri, în stilul Orange Nivo sau Orange Hiro.

Date hardware complete pentru Orange Gova:

Specificatii-Orange-Gova

Design

Orange-Gova (3)

Nu a sosit în pachetul de retail ci smartphone-ul ca atare într-un plic, fără accesoriile obișnuite. Mai trebuie să spun că Orange a fost de acord să-mi trimită un prototip al lui Gova, unul dintre primele sample-uri ajunse în țara noastră. De aici și lipsa brandingului operatorului portocaliu și lipsa interfeței și aplicațiilor cu care ne-am obișnuit pe telefoanele aflate în regim ODM.

Orange Gova este unul dintre puținele telefoane low-cost care la capitolul design lasă impresia că mai degrabă vine dintr-o categoria superioară de preț, segmentul mediu în cel mai rău caz. Ai parte de un design elaborat, linii drepte, colțuri ușor rotunjite, baza lui Gova face notă discordantă cu celelalte laturi drepte. Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la sloturile pentru microSIM și cardurile microSD de până la 32 GB.

Bateria nu poate fi îndepărtată din locașul său, are un element din metal ce o acoperă și care merge a fi scos doar într-un service sau de către un temerar cu ceva cunoștințe. În partea frontală nu am dat de niciun element de branding, capacul spate de la Gova are un logo Orange în versiunea de retail, cu siguranță. I-aș reproșa doar feedback-ul pe care-l dă când îl îndepărtezi, ai impresia că urmează să se rupă în secunda imediat următoare fiind prea subțire și dintr-un plastic moale.

Orange Gova este un smartphone compact, bine fabricat. Nu are un spate lucios ci ușor mat și plăcut la atingere, dar pe de altă parte destul de fragil, mă refer la capac. Telefonul în sine a fost ranforsat cu o ramă ce pare a fi metalică. Am stat câteva secunde și am încercat să aflu dacă-i metal sau un plastic de o duritate mai mare.

Ecran și sunet

Orange-Gova (14)

IPS de 4.5 inch cu rezoluție qHD / 540×960 pixeli și un prim punct PRO al Orange Gova. Nu avem un IPS îngălbenit ci unul de calitate, culori plăcute, se vede foarte bine din orice unghi. Detaliile afișate sunt la cote înalte. Îl ajută rezoluția destul de ok raportată la dimensiunea ecranului.

La baza display-ului sunt trei taste capacitive, back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii sau customizare a ferestrelor de pe ecranul principal, de la stânga la dreapta. Touch-ul răspunde prompt pe Gova, dar recunosc pe de altă parte că mai toate telefoanele se descurcă bine la acest capitol, cu excepția celor din segmentul ultra low-cos, cu preț de sub 350 – 400 lei.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele smartphone-ului. Livrează un sound bine calibrat, suficient de mult bass pentru un smartphone cu preț de sub 250 euro. Huawei a făcut treabă bună. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în lateral stânga, în colțul dinspre baza telefonului. În funcție de căștile folosite livrează un sunet imersiv, excelent. Orange Gova se transformă într-un mp3 player ad-hoc cu veleități neașteptate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Gova (13)

S-a ales un chipset Qualcomm, mai bine spus s-a mers pe un Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7. Același CPU și GPU le găsiți și în o multitudine de alte modele cu 4G (Motorola Moto G, HTC One Mini, Samsung GALAXY S4 Mini, LG G2 Mini etc).

Aici trebuie să repet că am primit un sample al lui Orange Gova / rebranding al smartphone-ului Huawei Ascend G535. În mod normal, peste Android 4.3 Jelly Bean este pusă interfața grafică a Orange plus aplicațiile adiacente. La modelul ajuns la review am întânit 4.3 Jelly Bean cu Emotion UI Lite. Interfața Huawei grupează aplicațiile și widget-urile direct pe ecranul de start și are un meniu de setări ușor customizat față de ceea ce întâlnești pe un smartphone cu Android nativ, fără modificări la nivel de interfaț grafică.

Important este că telefonul rulează fără lag. Îl ajută Adreno 305 / accelerator grafic, 1 GB RAM și 8 GB spațiu de stocare. Se oferă posibilitatea de a suplini spațiul de stocare printr-un microSD de până la 32 GB, deși din ce am testat le suportă și pe cele de 64 GB, fără probleme.

Știu că de obicei Android 4.3 Jelly Bean este o etapă intermediară spre 4.4 KitKat, dar nu am nicio informați cum că Gova urmează a trece pe o astfel de versiune a sistemului de operare conceput de către Google. Orange Gova se descurcă excelent și cu aplicații ce au cerințe grafice mai mari. Este suficient de puternic să ruleze mare parte dintre jocurile complexe existente în Play Store.

Dintre aplicațiile preinstalate:

Flashlight – lanternă;

Kingsoft Office – suită pentru documentele în format Word, Excel, PowerPoint;

Phone Manager – diverse optimizări făcute pentru smartphone, ștergi documentele rămase prin memorie;

Profiles – selecezi între mai multe profile de utilizare (Normal, Somn, Întânire, Exterior). În funcție de aceste profile sunt setate valori diferite pentru volum, luminozitate, vibrații în funcție de diferite notificări etc.

Emotion UI are 2 stiluri pentru interfață. Primul este cel clasic în stilul iOS cu aplicații și widget-urile pe ecranul de start și al doilea amintește puțin de Windows Phone 7 & 8. Există și un mod de power saving / economisire a consumului energiei stocată în acumulator. Sunt trei moduri de folosire (Smart / livrează performanțe, dar și un plus pe partea de autonomie, Endurance / autonomia în prim plan și performanțele pe 2, Normal / Performanțele scoase în față, în defavoarea autonomiei.

Are un LED de notificare ce poate fi customizat, în sensul că poți seta ce aplicații au dreptul să trimită notificări. Pe partea de motion control sunt câteva funcții inedite: întorci telefonul și trece pe modul tăcere / Silent, îl ridici de pe masă și volumul scade automat când primești un apel sau îl ridici la ureche când vrei să faci un apel.

Performanță

Screenshot_2014-07-05-18-32-27

În tabel sunt trecute punctajele obținute de către Orange Gova pe un set de aplicații de benchmark:

teste-de-benchmark-Orange-Gova

Conectivitate

Orange-Gova (10)

4G-ul și viteze în download de până la 150 Mbps sunt cireașa de pe tort pe partea de conectivitate. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot etc.

În partea superioară dați de portul microUSB cu rol în conectarea la PC sau în reîncărcare bateriei de 2000 mAh. În lateral dreapta se află butonul de power și reglarea volumului. Nu sunt de acord cu aceste 2 elemente pe aceeași latură, dar multe companii aleg să le pună unul lângă altul. În lateral stânga dați de jack-ul de 3.5 mm.

Nu sunt în spectru de acoperire 4G și nu pot trage nicio concluzie. A funcționat fără probleme în conexiunea la internet pe 3G sau Wi-Fi. Calitatea sunetului în apelurile de voce se situează la cote înalte. Nu consider că este vreo diferență între Gova și GALAXY S5 în acest domeniu.

Cameră foto și video

Orange-Gova (6)

5 Megapixeli, LED flash, cameră frontală de 1 Megapixel. Interfața este minimalistă, ușor de învățat. Aveți câteva fotografii făcute cu Orange Gova. Rezultatele le consider decente pentru un smartphone cu preț final de 155 euro.

Fotografii fîăcute cu Orange Gova:

Autonomie

Screenshot_2014-07-07-00-06-28

Bateria de 2000 mAh se dovedește a fi suficientă pentru display-ul de 4.5 inch, hardware-ul Qualcomm pe ARM Cortex-A7 și tehnologia 4G. Și la utilizare mai puternică trece testul unei zile de utilizare. M-am bucurat să văd că nu au făcut rabat în ce privește acumulatorul încorporat.

Preț

Preț – 155 euro  fără semnarea unui contract la Orange.

Concluzii

Orange-Gova (19)

Orange Gova este unul dintre cele mai ieftine telefoane cu 4G, dar experiența de utilizare se situează la cote foarte bune, de la design și până la partea de conectivitate și autonomie. Cam așa arată un best buy veritabil în categoria telefoanelor cu preț de sub 200 euro.

PRO

– panel IPS de calitate, culori plăcute;

– telefon fabricat cu atenție la detalii, feedback de smartphone din segmentul mediu;

– conectivitate 4G;

– raport preț / specificații excelent;

– fără lag în meniu, compatibilitate cu mai toate jocurile și aplicațiile din magazinul Android;

– autonomie redutabilă.

CONTRA

– capacul spate lasă impresia a fi fragil când îl îndepărtezi;

– bateria nu poate fi îndepărtată din locașul său.